Улични телефони само до болници, летища и гари

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Улични телефони само до болници, летища и гари

Колумбийка продава кафе на клиент от преустроена телефонна кабина, която е превърнала в импровизирано заведение.

БТК ще ги маха там, където не се ползват, но след като се допита до кметовете

Уличните телефони ще останат на места, където има струпване на повече хора, като летища, авто- и жп гари, болници. Това съобщиха от БТК по повод намерението на КРС да отмени задължението телекомът да поддържа такива апарати навсякъде. Регулаторът пусна за обществено обсъждане промяна в наредба за т.нар. универсална услуга.

Според сега действащата нормативна уредба БТК има задължението да поддържа и публични телефони. Те трябва да работят 24 часа в денонощието и да има минимум по два на 1000 души население.

От КРС обаче посочват, че заради широкото навлизане на мобилните комуникации уличните апарати се използват все по-рядко. В случай че регулаторът реши да отмени задължението за осигуряване на достъп до обществени телефони, БТК ще съсредоточи усилията си да ги поддържа в локации, които са значими от гледна точка на обществения интерес, посочват от компанията. Ще бъдат премахнати тези, към които няма интерес от потребителите или за които има такова искане от местните администрации.

От БТК обясняват, че за липсата на интерес към уличните телефони говори фактът, че проектите за ремонт на централните части на населени места вече са без терен за разполагане на обществени апарати. И въпреки усилията на телекома да поддържа в изправност уличните телефони имало много вандалски прояви и апаратите били чупени дори веднага след ремонт.

Премахването на уличните телефони ще сложи край на над 100-годишната им история в България. За годината на построяването на първия обществен апарат има различни данни - според едни източници това е станало в София през 1886 г., а според други - през 1912 г. Но едно е сигурно - от първите апарати е можело да се избират само 5 номера - на царския дворец, на кабинета на премиера, на парламента, на главна дирекция на пощите и ІV полицейски участък. Причината за ограничението е проста - тогава в София е имало номератор, който може да поддържа до 5 линии.

Уличните апарати първо работят с монети, после с жетони, а в по-ново време - с фонокарти. В днешния си вид апаратите се появиха след 2005 г., когато БТК обяви, че започва изграждането на нова национална мрежа от публични телефонни апарати, които да са повече на брой и да работят освен c карти и с монети. От тях могат да се водят градски, междуградски и международни разговори, както и обаждания към мобилните мрежи.

И така до 2021 г., когато уличният телефон е на път да се превърне в атракция. Анализът на КРС установява, че за последните 10 г. интересът към апаратите на открито спада драстично - проведените разговори през тях намаляват с 95% на сто. През 2020 г. средното потребление на такъв телефон дневно е било до 15 секунди. От анализа на КРС става ясно още, че широката достъпност на мобилните телефони и плановете с включени минути за разговори към всички предопределя затихващия с бързи темпове интерес към уличните.

Ще изчезне и друг артикул от близкото минало - телефонният указател. За премахването му от регулатора се аргументират с данни от БТК, че делът на абонатите, дали съгласие данните им да бъдат включени, представлява едва 0,05% от общия брой абонати на гласови услуги.

Емблематичните червени будки в Англия днес спасяват животи

 

Туристите във Великобритания са залети от огромен избор сувенири. Най-популярна обаче остава миниатюрната червена телефонна кабина. Със своя архаичен дизайн тя отдавна е надраснала предназначението си. Изместени от стремителния марш на технологиите, а напоследък и от природните условия на сметищата, на емблематичните телефонни кабини в днешно време се вдъхва нов живот.

Първата обществена телефонна будка в Европа е инсталирана на берлинския “Потсдамер плац” през 1881 г., почти веднага след като телефоните стават достъпни. Икона обаче става класическата червена британска K2.

Оригиналните чугунени телефонни кабини с покриви купол, наречени Киоск №2, или К2, се появяват за първи път през 1926 г., проектирани от архитекта на катедралата в ЛивърпулДжайлс Гилбърт Скот. През 80-те години те постепенно започват да изчезват.

Днес преоборудвани, телефонните кабинки се появяват отново в градовете и селата. “Бритиш телеком” предлага схема, по която K2 са на разположение за алтернативно използване под наем. В селските райони на Англия например, където пристигането на линейка често отнема твърде дълго време, червените павилиони спасяват животи. Местни организации ги наемат за около 1 паунд и инсталират дефибрилатори в тях за помощ при спешни случаи.

Други виждат в телефонните кабини възможности за бизнес. LoveFone, компания за поправка на мобилни телефони, откри мини работилница в будка в Лондон през 2016 г. Повече от 150 книги пък са достъпни в друга червена кабинка, която служи като “минибиблиотека” от 2013 г. в Югоизточен Лондон. Пенсионирана телефонна будка в Хампстед, Северен Лондон, е превърната в кафене.

Макар британците да им вдъхват нов живот, тенденцията обществените телефони да изчезват е повсеместна. През 2004 г. Йордания стана първата държава в света, която няма обществено достъпни телефонни кабини.

Във Финландия през 2007 г. бе прекратена поддръжката и на последните обществени телефони.

Първата будка за разговори в Швеция е издигната през 1890 г. През 1981 г. имало 44 хиляди такива, а през 2013 г. са останали едва 1200. Проучване показва, че през 2013 г. само 1% от населението в Швеция е използвало такава услуга. Последната телефонна будка бе премахната през 2015 г. Същата година и Белгия изведе от строя последните останали кабини.

Норвегия се отказа от използването на телефонните будки през 2016 г. Но 100 от тях са запазени и са защитени съгласно законите за културното наследство.

В края на 2017 г. апаратите на последните три телефонни кабини в Дания бяха премахнати от град Орхус.

През 1999 г. в САЩ има приблизително 2 млн. телефонни кабини. Само 100 000 от тях остават в експлоатация до 2018 г. Около една пета от все още работещите са в Ню Йорк. Едва 4 телефонни кабинки в Горен Манхатън обаче работят, както е било планирано. Останалите са превърнати в WiFi горещи точки. Входящите повиквания, познати ни от филмите, вече не са налични, но изходящите са безплатни

Споделете

CAPTCHA изображение
Леонардо да Винчи е бащата на двигателя с вътрешно горене

Леонардо да Винчи е бащата на двигателя с вътрешно горене

Германците Ото Даймлер, Майбах и Бенц правят първия работещ мотор, който задвижва реална кола Първият двигател с вътрешно горене е изобретен от Леонардо да Винчи, и то 500 години преди този мотор, задвижващ автомобилите повече от век, да бъде забранен от ЕС през 2035-а за сметка на електрическите возила

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Тя има над18 години опит в хранително-вкусовата индустрия  Дора Стрезова-Николова заема позициятаизпълнителен директорв Кока-Кола България. Тя има над 18 години опит на различни управленски, маркетинг и търговски роли на различни пазари вDanone Group. През последните 4 години тя управлява собствена дигитална и консултантска компания в България и

Бензинът ще стигне 3,20, а дизелът – 3,40 лв. до 2 години

Бензинът ще стигне 3,20, а дизелът – 3,40 лв. до 2 години

Предстоящата Зелена сделка и предложението за нови минимални нива на акциза, които Европейската комисия се кани да приеме, ще доведат до това до година и половина – две цените на бензина у нас да стигнат 3,20, а на дизела – 3,40 лв. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по Би Ти Ви Светослав Бенчев от Бъллгарската петролна и газова асоциация

Скок на имотните цени, невиждан от 20 години в света, хората не знаят какво да правят с парите си

Скок на имотните цени, невиждан от 20 години в света, хората не знаят какво да правят с парите си

Цените на жилищата растат силно в почти всички големи икономики след коронавирусната пандемия, като постигат най-големия скок от над две десетилетия и съживяват притесненията за икономиката заради потенциални заплахи за финансовата стабилност, пише Financial Times. От 40-те страни, включени в данните на Организацията за икономическо сътрудничество

КНСБ към ИТН: Размразете минималната заплата

КНСБ към ИТН: Размразете минималната заплата

Новото правителство на "Има такъв народ" да преразгледа заложеното замразяване на минималната заплата за догодина на сегашното ѝ ниво от 650 лева. За това настояват синдикатите от КНСБ  "Очакваме следващото правителство, което и да е то, да излезе и да каже, какво ще прави с минималната работна заплата

Шефът на БЕХ: Aко ме бяха отстранили, щеше да има катастрофа в дружеството

Шефът на БЕХ: Aко ме бяха отстранили, щеше да има катастрофа в дружеството

„Въобще не ми е важно (да остана шеф на БЕХ), не искам да съсредоточавам внимание към моята персона. Енергетика и без мен е имало, ще има, дай боже, и в бъдеще“, заяви уволненият директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов в „Лице в лице“ по Би Ти Ви. „Проблемът е в няколко въпроса. Първо

АКТУАЛНО

Внос на отпадъци само ако има недостиг на български за горене

Австрийска медия: Европейските компании не могат да се разделят с китайския пазар

В наскоро публикувана на уебсайта на австрийския вестник "Ди прессе" статия се посочва, че европейските компании не могат да се разделят с китайския пазар. В нея се цитират данни на китайските митници, които показват, че през първите шест месеца на годината износът от Синдзян за ЕС се е увеличил със 131% на годишна база, предава радио Китай

Китайският кораб „Юануан-3“ се завърна от поредната си успешна мисия

Китайският кораб за проследяване на космически съоръжения „Юануан-3“ се завърна в пристанището на провинция Дзянсу в неделя след завършването на новата си морска мисия за наблюдение. Този път той осигури навлизането на метеорологичния сателит „Фънюн-3“ в планирана орбита, предава радио Китай. Пуснат в експлоатация на 18 май 1995 г

Скок на имотните цени, невиждан от 20 години в света, хората не знаят какво да правят с парите си

Цените на жилищата растат силно в почти всички големи икономики след коронавирусната пандемия, като постигат най-големия скок от над две десетилетия и съживяват притесненията за икономиката заради потенциални заплахи за финансовата стабилност, пише Financial Times. От 40-те страни, включени в данните на Организацията за икономическо сътрудничество

Близо 1 млн. българи не могат да си позволят почивка

972 328 българи не могат да си позволят лятна ваканция. Това е 71,6% от населението, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите. Работниците с ниски доходи са сред 35-те милиона от най-бедните европейци, които не могат да си позволят лятна ваканция, съобщи КНСБ. От ЕКП посочват, че като цяло почивките са станали по-достъпни през

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Слънцето издава звуци, наподобяващи пеене

Високото ниво на лимфоцити пази от коронавирус

Рискът от заразяване с коронавирус е по-нисък при хората с високо ниво на интерферон алфа молекула и високо съдържание на лимфоцити в кръвта. Това пише в днешната си статия във в. „Известия” ректорът на Санкт Петербургския изследователски институт по епидемиология и микробиология „Пастьор” Арег Тотолян, цитиран от БГНЕС

КНБ: Дигиталният юан е технически готов за трансгранично използване

Миналият месец Китайската народна банка (КНБ) публикува доклад за напредъка в дейностите, свързани с въвеждането на дигиталния юан (e-CNY), в която се посочва, че пилотките проекти ще продължат и ще се разширяват към нови области и сценарии, предава радио Китай. Дигиталният юан в момента е хибриден платежен инструмент

Христо Бозуков: Ще има пълна информация какво сирене ядем, дори и в заведенията

България очаква рекордна реколта от пшеница от над 7 млн. тона, казва министърът на земеделието  Успяхме да вкараме реални проекти в плана за възстановяване, които да получат финансиране Много важен приоритет за страната беше запазване на преходната национална помощ и съумяхме да го договорим Цените на зърното засега са добри

A1 има най-бързата 5G мрежа в България според Ookla

5G мрежата на А1 е най-бързата в България за 2021 г. снай-висок Speed ScoreTM**. Това показват дании на световния лидер при приложенията за тестване Ookla. Мрежата то пето поколение на телекома обхваща населението на открито в над 75 града и курорта и е регистрирала медианна скорост на сваляне от 402,89 Mbps

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Борисов: Финансовият министър взе парите от "Хемус", Слави трябваше да е премиер (Видео, обновена)

Датският съдружник на Асен Василев пред БиТи Ви: Той е измамник, но много, много умен

Инвеститори от Дания, бивши съдружници на Асен Василев, твърдят, че той ги е измамил, като продал без тяхно знание софтуерен код на китайска компания, съобщава Би Ти Ви. Общата им фирма е обявена във фалит от властите във Великобритания. През 2007 година Асен Василев основава първата си фирма - "ЛЕСНО БЪЛГАРИЯ" ЕООД

Робот в ресторант прави революция в кухнята

Поръчка за паста в бистро "Робоийтс" в Рига задейства автоматично ръцете на робота-готвач и след няколко движения и пет минути по-късно топлата порция е поднесена на клиента, предаде АФП. Бистрото, което се помещава под стар бетонен мост в латвийската столица, е построено така, че посетителите да наблюдават как роботът приготвя храната им и чертае

Предизвестената смърт на дизела и бензина (Графика)

Само една от всяка пета продадена нова кола в Европа е с нафтов двигател, у нас обаче дизеловите автомобили скачат почти двойно Екологичният и политическият натиск върху колите с двигател с вътрешно горене водят до тяхната бавна, но сигурна смърт. Европейският пазар на нови коли реагира моментално на електрическите тенденции

“Кауфланд” няма да брандира Централни хали в София (Обзор)

Компанията влага 50 млн. лева в реновирането на обекта “Кауфланд България” ще вложи 50 млн. лв. в реновирането на сградата на Централни хали в София, като това ще стане един от търговските обекти на веригата, съобщиха от компанията в петък. Сградата обаче няма да се брандира, за да се запазят оригиналния ѝ архитектурен облик

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ