В Испания строят магистрала от хартия

  • 0
authorАвтор: 24 часа
В Испания строят магистрала от хартия

Магистралата край Валенсия не се различава по нищо от останалите, показа филм на Евронюз.

Нова технология замества цимента и намалява вредните емисии

Испания наскоро изненада всички, като разкри, че използва отпадъци от производство на хартия, за да строи автомагистрала. В стремежа си за максимално оползотворяване на боклука - една от основните посоки за постигане на устойчиво развитие, испански инвеститори и проектанти реализират първия проект за скоростен път, в който циментът е заменен с материал, направен от остатъци от хартия.

Те посочват, че така не само се връщат към живот остатъци, които иначе биха отишли на бунището, но и самата технология създава по-малко вредни въглеродни емисии.

“Хартиената” отсечка от магистралата

се строи близо

до Валенсия,

в испанския град Ла Фонт де ла Фигера на около 350 км от Мадрид, разказва в свой филм Евронюз. На пръв поглед тя не се различава по никакъв начин от всички останали. Освен по това, че вместо цимент фирмата строител използва пепел от хартия.

“В строителството на пътища имаме нужда от най-здравите материали - казва представителят на компанията изпълнител “Аксиона” Хуан-Хосе Сеприа, който отговаря за изследванията и иновациите. - Обикновено използваме цимент. Но пепелта от хартия не само прилича на цимента. Тя отговаря на всички технически изисквания, но освен това е по-екологичен материал.”

Според специалиста чрез новата технология

могат да бъдат

спестени между

65 и 70% от

въглеродните емисии

Освен това е възможно при по-широко прилагане на иновацията постепенно да бъдат икономисани по 18  000 т цимент годишно.

Друг голям плюс е, че се използват отпадъци, които не могат нито да бъдат рециклирани, нито изгорени и така значително се намалява количеството на изхвърления боклук. Амбициите са този необичаен начин на пътно строителство да започне да се използва първо в национален и след това в международен мащаб.

“Нека не гледаме на

отпадъците като на

разхищение, а като на ресурс”,

казват създателите на технологията. За момента в Испания вече е завършена първата отсечка от магистралата.

Пътят от хартия е част от европейския проект “Пейпър чейн”. Неговата цел е да се търсят всевъзможни начини за оползотворяване на хартиените и целулозните отпадъци. Годишно в Европа се произвеждат средно около 130 млн. тона хартия, което е около 23% от световното производство. Това е втората по мащаб индустрия на планетата. 55% от остатъците от производството се изгарят, 25% се използват като ресурс или за други индустриални нужди, но

11 млн. т завършат живота

си като отпадък, който

не може да се рециклира

Инициативата “Пейпър чейн” е част от европейската индустриална стратегия, която се стреми към развитие на кръговата икономика. В нея са обединени 20 партньори от 5 страни в ЕС (Португалия, Словения, Франция, Швеция и Испания), които работят заедно. Намерението им е да използват за нещо полезно и онези 15% хартиен отпадък, който отива на бунището. Благодарение на проекта голяма част от този боклук се насочва към три типа индустрии: строителната, химическата и минната.

“Новите технологии дават големи възможности за повторно използване и рециклиране. Проектът “Пейпър чейн” е добър пример, но това се случва и в много други области – текстила, пакетирането, дори храната за риби при преработката на отпадъчни води от целулозни мелници”, казва Йохан Елвнерт, генерален секретар на голяма европейска технологична платформа. Той припомня амбициозната цел до 2050 г. Европа да се превърне в климатично неутрален континент и подчертава, че за целта трябва

да се изгради общество, което

не генерира боклуци

- нещо, което не може да бъде постигнато без солидната подкрепа от страна на ЕС.

Всъщност това не е единственият до момента нетрадиционен материал за изграждане на пътища, но извън границите на Стария континент. Заради пандемията производството на предпазни маски се увеличи многократно, а с това - и проблемите със замърсяването на околната среда с използваните санитарни материали.

Според данни от миналия юли в света всеки ден

са се използвали

по 6,8 млрд.

предпазни маски

Преди няколко месеца учени от института в Мелбърн, Австралия, съобщиха, че използваните еднократни маски могат да се превърнат в материал за направата на пътища, като се нарежат на ситно и се смесят с материал, получен от останки от разрушени сгради. Според изобретателите новополучената смес е подходящо да се използва в два от четирите слоя, необходими при изграждането на пътни настилки.

Малага пусна първия в Европа градски автобус без шофьор

Има 60 места и се движи 6 пъти дневно по 8-километров маршрут

Испанският град Малага първи в Европа реализира проект за обществена автобусна линия без шофьор. Автобусът с 60 места се движи 6 пъти дневно по 8-километров маршрут между градския център и пристанището в среда на реален пътен трафик.

Той е оборудван

със сензори и камери

и при управлението му се използва изкуствен интелект и данни, събрани при анализ на ситуациите по пътя. Превозното средство е снабдено още с прецизна система за позициониране и насочване, свързана с контролен център, откъдето при необходимост могат да бъдат давани специфични инструкции.

За всеки случай в кабината на автобуса седи обучен водач, който реагира само в краен случай, например леко да коригира траекторията при навлизане в кръгово движение. Причината е, че испанските закони все още не позволяват движение на автономни превозни средства. През по-голямата част от маршрута обаче той не се докосва нито до педалите, нито до кормилото. “Избираме автоматичен режим и той се движи съвсем сам”, казва един от шофьорите – Кристобал Малдонадо.

Освен всичко друго автобусът е електрически и не изпуска никакви вредни емисии в околната среда.

Други европейски градове като Хамбург и Копенхаген също са реализирали подобни проекти, но единствено за 8-местни шатъли. За първи път обаче става дума за голям автобус от градския транспорт, дълъг 12 метра. Във Франция и Естония също се развиват подобни пилотни проекти, но те не засягат движението в града, където се движат и други автомобили.

“Автобусът знае във

всеки момент къде

се намира и какво

става около него”, казва Фафаел Дурбан Кармона, който ръководи южния клон на испанската транспортна компания, която е част от публично-частния консорциум, реализирал проекта. Превозното средство може да взаимодейства със светофарите пак благодарение на сензори, които го предупреждават кога ще светне червената светлина.

Проектът е реализиран с подкрепата на правителството и с помощта на европейски средства, като в него са сътрудничили няколко университета. “Всичко изглежда съвсем нормално. Не се притесняваме, защото изглежда, сякаш човекът в кабината кара. Чувствам се сигурна, иначе не бих посмяла да се кача”, казва една от пътничките, вече свикнала с автономното возило.

Извън Испания за момента единствено в Сингапур се правят тестове с автономни градски автобуси. Там обаче превозното средство се движи само в Парка на науките, и то извън час пик.

Проектът в Малага се разработва от 4 години. Той е модел за мобилността на бъдещето, която съчетава умни и щадящи околната среда технологии. Според целите на ЕС за борба с климатичните промени до 2050 г. Европа трябва да се превърне в климатично неутрален континент.

Споделете

CAPTCHA изображение
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

АКТУАЛНО

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Инфлацията стигна 3,7%, колкото беше преди пандемията

Транспортът скочи с 3% само за месец През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%. За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%

МОСВ иска още 35 млн. лв. от бюджета

Министерството на околната среда и водите иска допълнителни 35 млн. лв. от бюджета за тази година, въпреки че актуализацията му вече бе гласувана. Според изчисления на експертите във ведомството те са необходими, за да се изпълнят нереализирани дейности в периода на предишното управление. Предложенията са направени с писмо до министъра на

Шефът на НАП Румен Спецов остава на поста

Всички доволни от работата му, след като данъчните събраха 2,1 млрд. повече от планираното Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, научи “24 часа” от няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът. Всъщност първата задача

Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ