Голямото завръщане на село

  • 1
authorАвтор: Христо Николов
Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20%

60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция.

До началото на 50-те години на миналия век шестмилионното тогава население на страната е разделено почти наполовина – 3,5 млн. души живеят в градовете, а останалите – на село. Отнемането на земята и мизерните надници на кооперираните селяни обаче накараха хората да търсят препитание в града. Този процес още повече се засили по време на масовата индустриализация от началото на 60-те години нататък и на практика доскоро не беше спирал. За да стигнем до положение

почти 75% от българското

население в момента

да живее в градовете

срещу едва 25% извън тях. При това 40% от населението живее не в кой да е град, а само в шестте най-големи.

Но по причини, които нямат нищо общо с връщането на земята в реални граници, вече има обратна тенденция.

Търсенето на къщи за живеене извън големия град така се увеличи, че само за последната година средните цени на такива жилища нараснаха с 20%.

За да бъдем обективни, тази тенденция не започна с пандемията, а съществува от около десетина години. Съвпада с оживлението на имотния пазар след големия срив, до който го докара световната финансова криза, и върви паралелно с презастрояването на големите градове.

По данни на статистиката от 2010 г. насам броят на българите, които се заселват на село, се движи между 15 и 35 хиляди на година. Тези хора правят така наречения механичен прираст в селата, там естествен прираст отдавна няма. През 2020 г. броят им вече е 108  085, т.е. се е увеличил с над 3 пъти, или с други думи, насред пандемията настана голямо завръщане на село.

Коронавирусът така засили мащабите на тази тенденция, че къщите на село, особено такива, които са годни за живеене, вече не достигат.

Проблемът е, че

няма кой знае

какво предлагане,

защото наследствените къщи по селата, в които никой не е живял през последните години, в повечето случаи представляват развалини. А хората, които днес избират да живеят близо до природата, са повечето от средната класа и нагоре от нея. Те няма как да отидат да живеят някъде, където няма добър интернет, канализация, водоснабдяване, добри пътища или мястото е твърде отдалечено от цивилизацията. Затова поскъпването важи преди всичко за селата, разположени в близката или средно близката периферия на големия град.

В България все по-често се образуват огромни агломерации около големите градове и част от тези агломерации представляват села. Достатъчно е на дадено място да има голям работодател или още по-добре - индустриален парк с много работодатели, и това е в състояние

да промени до

неузнаваемост

близките населени места

Такова нещо в момента се случва например в района на Божурище. Близките села Хераково, Пролеша, Ножарево и Волуяк вече са неузнаваеми и нямат нищо общо с това, което бяха само допреди десетина години. Те са повече или по-малко благоустроени, в тях има хотелски комплекси с басейни, къщите изглеждат видимо добре, имат детски градини и училища.

Когато магистрала “Европа” стигне скоро до връзката със северната скоростна тангента, този процес със сигурност ще се разшири и ще обхване още села в западна посока.

Същото се получава и в района на Герман, Горни и Долни Лозен, Панчарево и Кокаляне. С разширението на южната дъга на софийското околовръстно между “Младост” и началото на магистрала “Тракия” в този ареал започна строителен бум и се изпълва с все повече затворени комплекси и отделни жилищни кооперации. Много брокери говорят вече за “Лозенска яка”, по подобие на Витошката яка, образувала се от вече практически слелите се напълно “Бояна”, “Драгалевци” и “Симеоново;.

Агломерация в близост до столицата се образува и оттатък Владая и Мърчаево. Близките пернишки села Рударци, Горно и Долно Драгичево и Кладница чак до най-източният пернишки квартал – “Изток”, също се изпълват с нови къщи, строят се кооперации и затворени комплекси. Големите търговски вериги

още преди няколко години

надушиха случващото се

и в момента на изхода от града има по един хипермаркет на всяка една от големите вериги. Цените на жилищата там също растат, макар да са по-ниски от тези на най-крайните квартали на столицата. А местните строителни предприемачи установяват, че още преди първата копка успяват да разпродадат почти напълно апартаментите.

Пазарът на селските къщи по принцип бе замрял от дълго време.

.

При него имаше няколко вълни, като първата беше още в началото на хилядолетието, когато британците откриха радостта от това да живеят в пасторална обстановка срещу почти без пари по техните стандарти. После дойде напливът на руснаци, които започнаха да купуват предимно ваканционни имоти по морето. Но тези две вълни утихнаха и напоследък преобладаващата част от купувачите на селски къщи и ваканционни имоти са българи.

Цените на селските къщи обаче

варират в много

широки граници

най-вече в зависимост от състоянието на имота и от района. Може да е от няколко хиляди евро до над 100 хиляди. Най-много се продават къщи, които са ремонтирани или нови и са готови за обитаване.

Миналата година Асоциацията на българските села направи изследване, от което излезе, че сделките за покупка на селски къщи са двойно повече от средното за минали години.

Типичната българска селска къща, която е обект на имотни сделки, е в село, което е отдалечено най-много на 25-30 км от най-близката община. Обикновено тя е с жилищна постройка на един или два етажа до 120 квадрата и с двор между 0,7 и 1 декар. Много често се получава така, че средствата за пригаждане на постройката към съвременните изисквания са повече от покупната цена.

При сделки с такива имоти обаче трябва да се внимава много, защото в масовия случай продавачите не разполагат с нотариални актове, особено ако имотът е наследствен и дълги години никой не е полагал грижи за него.

Освен това трябва да се обърне внимание дали актът е за собственост и на къщата, и на парцела, защото може и да не е и единият документ да е отдавна загубен.

Хората, които искат да отидат да живеят на село, а нямат достатъчно средства, също не бива да се притесняват. Защото из страната масово се предлагат селски имоти само срещу поддръжката им, без да се плаща наем, и това е решение, което задоволява хората, желаещи да се откъснат от шума в големия град само за известно време.

Във фейсбук има дори група “Имот под наем без наем”, която вече има 48 500 членове, събрани с мисълта да направят нещо за наследствените си къщи на село.

Много от обявите са от хора, които имат такива къщи и

са съгласни да пуснат

да живее някой в нея

дори безплатно,

с цел да опази имота от крадци, а двора – от подивяване.

Други членове на тази група, ако се съди по обявите, са хора, които търсят селски имот, но нямат много средства и предлагат да го потегнат срещу ползването му временно или постоянно. Трети пък искат да изпратят възрастните си родители да живеят на чист въздух в планинско село, а нямат такъв имот.

 

Споделете

CAPTCHA изображение
Леонардо да Винчи е бащата на двигателя с вътрешно горене

Леонардо да Винчи е бащата на двигателя с вътрешно горене

Германците Ото Даймлер, Майбах и Бенц правят първия работещ мотор, който задвижва реална кола Първият двигател с вътрешно горене е изобретен от Леонардо да Винчи, и то 500 години преди този мотор, задвижващ автомобилите повече от век, да бъде забранен от ЕС през 2035-а за сметка на електрическите возила

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Тя има над18 години опит в хранително-вкусовата индустрия  Дора Стрезова-Николова заема позициятаизпълнителен директорв Кока-Кола България. Тя има над 18 години опит на различни управленски, маркетинг и търговски роли на различни пазари вDanone Group. През последните 4 години тя управлява собствена дигитална и консултантска компания в България и

Бензинът ще стигне 3,20, а дизелът – 3,40 лв. до 2 години

Бензинът ще стигне 3,20, а дизелът – 3,40 лв. до 2 години

Предстоящата Зелена сделка и предложението за нови минимални нива на акциза, които Европейската комисия се кани да приеме, ще доведат до това до година и половина – две цените на бензина у нас да стигнат 3,20, а на дизела – 3,40 лв. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по Би Ти Ви Светослав Бенчев от Бъллгарската петролна и газова асоциация

Скок на имотните цени, невиждан от 20 години в света, хората не знаят какво да правят с парите си

Скок на имотните цени, невиждан от 20 години в света, хората не знаят какво да правят с парите си

Цените на жилищата растат силно в почти всички големи икономики след коронавирусната пандемия, като постигат най-големия скок от над две десетилетия и съживяват притесненията за икономиката заради потенциални заплахи за финансовата стабилност, пише Financial Times. От 40-те страни, включени в данните на Организацията за икономическо сътрудничество

КНСБ към ИТН: Размразете минималната заплата

КНСБ към ИТН: Размразете минималната заплата

Новото правителство на "Има такъв народ" да преразгледа заложеното замразяване на минималната заплата за догодина на сегашното ѝ ниво от 650 лева. За това настояват синдикатите от КНСБ  "Очакваме следващото правителство, което и да е то, да излезе и да каже, какво ще прави с минималната работна заплата

Шефът на БЕХ: Aко ме бяха отстранили, щеше да има катастрофа в дружеството

Шефът на БЕХ: Aко ме бяха отстранили, щеше да има катастрофа в дружеството

„Въобще не ми е важно (да остана шеф на БЕХ), не искам да съсредоточавам внимание към моята персона. Енергетика и без мен е имало, ще има, дай боже, и в бъдеще“, заяви уволненият директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов в „Лице в лице“ по Би Ти Ви. „Проблемът е в няколко въпроса. Първо

АКТУАЛНО

Внос на отпадъци само ако има недостиг на български за горене

Австрийска медия: Европейските компании не могат да се разделят с китайския пазар

В наскоро публикувана на уебсайта на австрийския вестник "Ди прессе" статия се посочва, че европейските компании не могат да се разделят с китайския пазар. В нея се цитират данни на китайските митници, които показват, че през първите шест месеца на годината износът от Синдзян за ЕС се е увеличил със 131% на годишна база, предава радио Китай

Китайският кораб „Юануан-3“ се завърна от поредната си успешна мисия

Китайският кораб за проследяване на космически съоръжения „Юануан-3“ се завърна в пристанището на провинция Дзянсу в неделя след завършването на новата си морска мисия за наблюдение. Този път той осигури навлизането на метеорологичния сателит „Фънюн-3“ в планирана орбита, предава радио Китай. Пуснат в експлоатация на 18 май 1995 г

Скок на имотните цени, невиждан от 20 години в света, хората не знаят какво да правят с парите си

Цените на жилищата растат силно в почти всички големи икономики след коронавирусната пандемия, като постигат най-големия скок от над две десетилетия и съживяват притесненията за икономиката заради потенциални заплахи за финансовата стабилност, пише Financial Times. От 40-те страни, включени в данните на Организацията за икономическо сътрудничество

Близо 1 млн. българи не могат да си позволят почивка

972 328 българи не могат да си позволят лятна ваканция. Това е 71,6% от населението, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите. Работниците с ниски доходи са сред 35-те милиона от най-бедните европейци, които не могат да си позволят лятна ваканция, съобщи КНСБ. От ЕКП посочват, че като цяло почивките са станали по-достъпни през

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Слънцето издава звуци, наподобяващи пеене

Високото ниво на лимфоцити пази от коронавирус

Рискът от заразяване с коронавирус е по-нисък при хората с високо ниво на интерферон алфа молекула и високо съдържание на лимфоцити в кръвта. Това пише в днешната си статия във в. „Известия” ректорът на Санкт Петербургския изследователски институт по епидемиология и микробиология „Пастьор” Арег Тотолян, цитиран от БГНЕС

КНБ: Дигиталният юан е технически готов за трансгранично използване

Миналият месец Китайската народна банка (КНБ) публикува доклад за напредъка в дейностите, свързани с въвеждането на дигиталния юан (e-CNY), в която се посочва, че пилотките проекти ще продължат и ще се разширяват към нови области и сценарии, предава радио Китай. Дигиталният юан в момента е хибриден платежен инструмент

Христо Бозуков: Ще има пълна информация какво сирене ядем, дори и в заведенията

България очаква рекордна реколта от пшеница от над 7 млн. тона, казва министърът на земеделието  Успяхме да вкараме реални проекти в плана за възстановяване, които да получат финансиране Много важен приоритет за страната беше запазване на преходната национална помощ и съумяхме да го договорим Цените на зърното засега са добри

A1 има най-бързата 5G мрежа в България според Ookla

5G мрежата на А1 е най-бързата в България за 2021 г. снай-висок Speed ScoreTM**. Това показват дании на световния лидер при приложенията за тестване Ookla. Мрежата то пето поколение на телекома обхваща населението на открито в над 75 града и курорта и е регистрирала медианна скорост на сваляне от 402,89 Mbps

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Бензинът ще стигне 3,20, а дизелът – 3,40 лв. до 2 години

КЗК разкри трети картел при санирането, глоби 30 фирми с общо близо 400 хил. лева

Имената на част от дружествата съвпадат с тези от другите два казуса – в Търговище и в Гоце Делчев, сегашният е от Пловдив Трети поред картел между строителни и проектантски фирми, свързан с националната програма за саниране, разкри Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Нарушението е, че те са се договаряли предварително помежду си какви

Компании събират пари уж от името на строителната камара

Камарата на строителите в България излезе с отворено писмо до целия бранш, в което предупреждава фирмите, че частни компании се опитват да се възползват от централния регистър на строителните фирми. Тъй като наближава септември, през който информацията в регистъра са подновява, частни фирми разпращат масово на строителни компании писма

Леонардо да Винчи е бащата на двигателя с вътрешно горене

Германците Ото Даймлер, Майбах и Бенц правят първия работещ мотор, който задвижва реална кола Първият двигател с вътрешно горене е изобретен от Леонардо да Винчи, и то 500 години преди този мотор, задвижващ автомобилите повече от век, да бъде забранен от ЕС през 2035-а за сметка на електрическите возила

КНСБ към ИТН: Размразете минималната заплата

Новото правителство на "Има такъв народ" да преразгледа заложеното замразяване на минималната заплата за догодина на сегашното ѝ ниво от 650 лева. За това настояват синдикатите от КНСБ  "Очакваме следващото правителство, което и да е то, да излезе и да каже, какво ще прави с минималната работна заплата

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ