Мъск, Безос и Бъфет не плащали данъци в продължение на години

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Мъск, Безос и Бъфет не плащали данъци в продължение на години

Джеф Безос,

25-имата най-богати американци скатават огромни суми, показа разследване

25-имата най-богати американци, включително Джеф Безос, Уорън Бъфет и Илон Мъск, са плащали малък, а понякога и никакъв данък, сочи разследване на американското издание ProPublica.

Информацията показва, че шефът на “Амазон”, който има 185 млрд. долара, не е плащал данък през 2007 и 2011 г., а третият най-богат човек в света - Илон Мъск ($ 152 млрд.), не е платил нищо през 2018 г.

Според сп. “Форбс” тези 25-има души са

увеличили

състоянието си

с 401 млрд.

долара от 2014

до 2018 г.

Те са платили общо 13,6 млрд. федерални данъци върху доходите през тези пет години. Това е зашеметяваща сума, но тя възлиза само на 3,4% от истинската данъчна ставка.

За разлика от това средният процент данък общ доход, с който биват облагани американците, е 14%. Най-високата ставка е 37%. Най-големите богаташи обаче са много далеч от нея.

Разследването установило, че инвеститорът Уорън Бъфет е платил $ 23,7 млн. данъци от 2014 до 2018 г. Но богатството на Бъфет е нараснало с 24,3 млрд. през този период, което означава, че той е платил само 0,1% от истинската сума, която дължи на бюджета.

Богатството на Джеф Безос е нараснало с 99 млрд. долара за 4-годишния период, но шефът на “Амазон” е платил само 0,98% данъци. Илон Мъск и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг пък плащали съответно само 3,27 и 1,3%.

Известният инвеститор Джордж

Сорос не е

плащал 3 години

федерален данък

върху доходите

между 2016 и 2018 г. От неговата компания заявиха, че той не дължал нищо няколко години заради загуби от инвестиции.

40-ият най-богат човек в САЩ Карл Икан, притежаващ 14,9 милиарда долара, не е плащал задълженията си към хазната през 2016 и 2017 г.

Американските богаташи се възползват от стратегии за избягване на данъци. Един от триковете е, че техните пари идват от стремително нарастващата стойност на активите им като акции и имущество. Тези печалби обаче не се определят от американското законодателство като облагаем доход, освен ако и докато милиардерите не ги продадат.

“Бяхме доста учудени да разберем, че можеш да си свалиш (данъка) до нула, ако си мултимилиардер. Фактическото плащане на нулев данък наистина ни срази.

Свръхбогатите

хора могат

да заобиколят

системата по

напълно законен

начин”,

заяви Джеси Айзенгер, репортер на ProPublica. Той обясни и разследването си с пример чрез Уорън Бъфет. Според журналиста милиардерът инвеститор плаща само 0,10 долара данък за всеки 100 долара, които спечели. Средностатистическият американец, който прави годишно 60 000 - 70 000 долара, плаща 14%, така че той дава на бюджета $14 от всеки $ 100, които изкара.

“По-голямата картина тук е, че целият свят на тяхното богатство, това, което им дава властта, това, което им позволява да запазят контрола върху своите компании, това е недокоснато от данъчната система”, казва Айзенгер. Според него богатите имат огромна възможност да вземат облекчения, кредити и да експлоатират вратичките в системата, за да не плащат. Така, въпреки че стойността на тяхното богатство реално расте значително чрез собствеността върху дяловете в компаниите им, това не се регистрира като доход.

Милиардери могат да отпишат загуби срещу доходите си, понякога дори да използват декларации за доходите на собствените си спортни отбори, за да плащат по-малко данък.

“Те също така получават агресивни данъчни облекчения често защото

заемат пари, за

да финансират

своя начин

на живот”,

казва още журналистът. Милиардерите в САЩ купуват активи, създават такива или наследяват милиарди, а след това вземат кредити срещу това богатство. Тъй като те не реализират никакви печалби или не продават никакви акции, съответно не получават никакъв доход, който може да бъде облаган.

“След това те заемат от банка при сравнително нисък лихвен процент, живеят за сметка на това и могат да използват разходите за лихви като приспадане от данъците”, казва Айзенгер.

“Знаем, че трябва да се направи още много, за да се гарантира, че корпорациите, лицата с най-висок доход плащат повече от справедливия си дял”, каза на брифинг Джен Псаки, прессекретар на Белия дом. Говорител на Министерството на финансите заяви, че неразрешеното разкриване на поверителна правителствена информация е незаконно, и добави, че

въпросът е

бил отнесен

към ФБР и

федералните

прокурори

във Вашингтон.

ProPublica получила огромната маса данни от данъчната служба за данъчните декларации на хиляди най-богати хора в САЩ, обхващащи повече от 15 години. Според разследващите журналисти данните предлагат безпрецедентен поглед върху финансовия живот на американските титани. Той показва не само доходите и данъците им, но и техните инвестиции, сделки с акции, печалби от хазарт и дори резултатите от одитите.

Според ProPublica, взети заедно, той унищожава крайъгълния мит на американската данъчна система: че всеки плаща своя справедлив дял, а най-богатите американци плащат най-много.

Разкритията идват на фона на предложението на Байдън да се повишат данъците за най-богатите, за да се финансират някои проекти и планове. Той предлага да се повиши най-високата данъчна ставка за онези с доход от 400 000 или повече долари облагаем доход до 39,6%, което би засегнало по-малко от 2% от домакинствата в САЩ.

Споделете

CAPTCHA изображение
Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Над $ 1 млpд. похарчени за луксозни частни кораби от началото на годината Богаташите са похарчили над 1 млрд. долара за суперяхти от началото на тази година в желанието си да се спасят от коронавируса и да заобиколят забраните за пътуване, разкри Би Би Си, позовавайки се на данни на специалисти в областта

Кои пенсионери остават без увеличение

Кои пенсионери остават без увеличение

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. То няма да се отнася за хората, които получават тавана на пенсиите от 1440 лева. Без увеличение ще са и част от хората, които са на минимален  размер от 300 лева. Тук причината е, че "швейцарското правило" се прилага върху действителния

Шефът на "Автомагистрали": Няма да напусна поста си, ще обжалваме опита за уволнение

Шефът на "Автомагистрали": Няма да напусна поста си, ще обжалваме опита за уволнение

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на "Автомагистрали" ЕАД, и тримата му членове ще обжалваме опита за уволнение, който направи служебната регионална министърка. Това заяви пред "24 часа" изпълнителният директор на държавното дружество инж. Стоян Беличев.  По-рано днес стана ясно

Държавата си прибира „златния гьол“

Държавата си прибира „златния гьол“

Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в България от Турция, ще бъде взета от частната фирма, която я извършва, и ще бъде предадена на държавната Българска агенция по безопасност на храните. Това каза по БНТ в понеделник служебният министър на земеделието, горите и храните проф. Христо Бозуков

Канадска фирма със собсвеник от Люксембург ще строи газопровода към Сърия

Канадска фирма със собсвеник от Люксембург ще строи газопровода към Сърия

Консорциум „Кейнап БГ“, в който са „Кенпайп Индъстрис Интернешънъл“ – клон България КЧТ и „Кейнап Индъстрис Интернешънъл България“, ще строи газовата връзка със Сърбия. Той е класиран на първо място от комисията на „Булгартрансгаз“. Ценовата му оферта е 136 804 865,99 лева без ДДС. Консорциумът е получил 97,79 точки

Лукас, внук на Симеон, стана третият лекар в царската фамилия

Лукас, внук на Симеон, стана третият лекар в царската фамилия

Вторият син на княз Кубрат няма да е хирург като баща си и брат си Мирко, а ще специализира психиатрия Трима лекари ще има вече в голямата фамилия на цар Симеон II и царица Маргарита. При това и тримата са от едно семейство - това на княз Кубрат и съпругата му Карла Ройо-Виянова. В средата на май Хипократова клетва положи и техният втори син Лукас

АКТУАЛНО

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

„Хуауей“ откри модерен тренировъчен център за нововъзникващи технологии в Източна Африка

Китайската телекомуникационна компания „Хуауей“ откри модернизиран и разширен тренировъчен център за нововъзникващи технологии, за да стимулира четвъртата индустриална революция в Източна Африка. Главният секретар на кенийското Министерство на информационните и комуникационни технологии Джером Очиенг приветства компанията за поетия ангажимент

Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20% 60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция. До началото на 50-те години на миналия век шестмилионното тогава население на

Министър Комитова: Строежът на Алепу е с две разрешения - няма такова чудо

Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата. Това заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ. Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома

Полови клетки преживели шест години в МКС без да имат изменения в ДНК-о им

Биолозите не са открили значителни промени в структурата и жизнеспособността на половите клетки на бозайници, изпратени на МКС преди шест години. Това предполага, че такива клетки издържат на лъчението много по-добре, отколкото учените досега смятаха. Това увеличава шансовете на човечеството за успешна колонизация на космоса

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Продължава съживяването, през април има 52% ръст на вноса

Министър Комитова: Започнахме проверка на толсистемата

От 2-3 дни започнахме проверка на толсистемата. Когато се запознаем с всички документи, ще можем да кажем за колко време ще се изплати инвестицията. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в предаването „Алтернативата“ по ТВ 1. Министърът допълни, че по време на срещата с "Капш"

Вицепремиерът Пеканов: Търсим вариант санирането да струва малко на гражданите

Опитваме се да намерим среден вариант, комбинация между безвъзмездно финансиране и участие на домакинствата при саниране на сградите, без това да струва прекалено много на гражданите. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за “24 часа”. В първия вариант на плана за възстановяване за енергийна

Задава се още 6,95% поскъпване на газа през август. Пети месец тренд нагоре

Задава се още едно поскъпване на природния газ - с още 6,95% през август, до 48,42 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това показва оповестена от "Булгаргаз" прогноза, която дружеството е задължено да направи месец преди да внесе предложение за цена в Комисията за енергийно и водно регулиране

БНБ: Вече се блокират сметки и се налагат запори по Магнитски

БНБ вече прилага прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Това съобщиха от централната банка във връзка с решенията  по закона Магнитски. Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Гуо Шуцин: Китайските продукти са „котва“ на стабилността на фона на глобалната инфлация

Инспекцията по труда издава разрешенията за наемане на непълнолетни до 2 дни, вместо за 7

Работодатели отново активизираха търсенето на непълнолетни за работа, което традиционно е един от сигналите за раздвижване на пазара на труда. Това става известно от данните за издадените от ИА "Главна инспекция по труда" разрешения за първите пет месеца на годината, които са с над 50 на сто повече спрямо същия период на 2020 г

500-1000 търговци годишно със санкция за продажба на ментета

Между 500 и 1000 годишно са търговците, глобени заради продажба на ментета, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по Би Ти Ви. Най-честите сигнали за нарушения от потребители са на разминаване между поръчаната от тях стока и получената. "Първият знак, че нещо не е наред със стоката е цената й - ментетата

Строителството, търговията и промишлеността живнаха през април

С 25% за година са нараснали оборотите в продажбите на дребно Търговията, строителството и промишлеността живнаха през април, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Оборотът в търговията на дребно е с 25,9% над равнището на същия месец на 2020 година. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличение на оборота при търговията на

По Северното черноморие 5000 чужденци на работа в туризма, в страната около 20 000

„До края на седмицата в курорта „Албена” очакваме 4000 туристи, в момента са отворени 6 хотела и гостите са 1856” – каза търговският директор на „Албена”АД Маргита Тодорова. Основните туристи са българи, румънци, украинци, чехи, французи. Очакванията са за по-добър сезон в сравнение с миналогодишния, който се оценява на около 30 процента

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ