Кристалина Георгиева: Пандемията на 2 скорости значи възстановяване на 2 скорости

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн
Кристалина Георгиева: Пандемията на 2 скорости значи възстановяване на 2 скорости

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс

Участие на Кристалина Георгиева в дискусия от срещата на върха за здравната сигурност на Eurasia Group и Flagship Pioneering за приоритетите на предстоящата среща на върха на Г-7

Какво се надявате да видите този уикенд?

-Очаквам това да бъде важна среща на върха в борбата с пандемията. Министрите на финансите от Г-7 се срещнаха миналия уикенд и постигнаха първоначално споразумение относно международното данъчно облагане като предпоставка за по-ефективна борба с климатичната криза. Те проведоха и задълбочена дискусия за начина, по който можем да сложим край на пандемията навсякъде. Представихме разработения от МВФ план, който беше одобрен от СЗО, Световната търговска организация, Световната банка и редица други организации. Бих желала да споделя параметрите на този план, а след това да ви кажа и какви са очакванията ми от срещата на върха. Параметрите на нашия план изхождат от предпоставката, че пандемията на две скорости означава възстановяване на две скорости, а това ще забави световната икономика. Ваксинациите са незаобиколимо условие за постигане на желания напредък в икономическата сфера. Политиката на ваксиниране е най-важната икономическа политика. Ние сме твърдо убедени и представихме доказателства, че ако успеем да постигнем отлична координация и да повишим финансирането, до края на тази година ще можем да ваксинираме 40 %, а до средата на следващата година 60 % от населението на света. Цената на този план е 50 милиарда долара, като паралелно ускоряваме производството, осигуряваме повече от необходимото, за да можем действително да се справим с рисковете от влошаване на ситуацията и да помогнем на развиващите се страни да достигнат точката, в която могат да започнат да ваксинират своето население. Този план получава сериозна подкрепа. И така, какво виждам аз? Виждам как Г-7 поемат предварителни ангажименти по отношение на финансирането, както и преразпределение на ваксини на ранен етап - става дума за предварително резервирани количества ваксини, които на практика не са необходими. Само това преразпределение може да доведе до пренасочването на около един милиард дози от развитите икономики към развиващия се свят още тази година. Очаквам също така силен ангажимент към това несложно послание. Ваксинирайте света - не през 2023, не през 2024, а през 2022 г., за да можем да сложим край на пандемията и възстановяването да стъпи на здрава основа. Просто казано, искам среща на високо равнище, която да даде справедлив шанс на всеки.

Какви са опасностите от възстановяването на две скорости?

-Заплахите за развитите икономики са три. Първо, огромна загуба на производство, която можем да предотвратим с ускоряване на ваксинирането - загуба, чиято стойност от сега до 2025 г. оценяваме на девет трилиона щ.д. Делът на развитите икономики от тази допълнителна стойност се равнява на приблизително 40 %. Те ще загубят един трилион долара от данъчни приходи, защото останалата част от света все още се бори с пандемията. Второ, знаем, че в момента почвата е особено плодотворна за мутации на вируса, които могат за пореден път да тласнат развитите икономики към крайно неравномерни резултати вследствие на налагането и отмяната на ограничителни мерки. И трето, когато напредналият свят се движи бързо и растежът рязко се повишава, тогава, разбира се, ще видим по-бързо оттегляне на подкрепящите политики. Ако това се случи лихвените проценти ще започнат да се повишават в момент, в който развиващите се пазари все още са в застой поради пандемията и изостават в растежа. При този сценарий страните с високи нива на дълг, особено ако дълговете им са деноминирани в долари, ще изпитат сериозни затруднения.

Вярвате ли на обясненията за случващото се с инфлацията в момента?

-Данните към момента сочат, че инфлацията се дължи предимно на смущения в предлагането, които вероятно ще бъдат преодолени. Разбира се, за това е необходимо целият свят да функционира безпроблемно, защото ако не е така, в бъдеще може да се стигне до смущения във веригата на доставки. Виждаме също така по-скоро положителния ефект от бързия растеж в САЩ, който се разпространява и в други държави. Оставаме обаче бдителни, защото в миналото никога не сме преживявали рецесия, която да е била предизвикана от само себе си. И излизането от нея с нарастване на търсенето е нещо, което изисква внимание. Но бих желала отново да подчертая, че основната ми идея е свързана с необходимостта да преодолеем тази опасна дивергенция - това разминаване, защото ако една част от света върви бързо, а другата бавно, тогава, разбира се, ще бъдем изложени на опасността от разпространение и рикошет на тези последствия от развиващите се пазари към развитите икономики.

МВФ все още ли възнамерява да емитира 650 млрд. долара в резервни активи до края на август?

- В това отношение вървим по план. Министрите на финансите на Г-7 потвърдиха, че тази много голяма група държави ще подкрепи реализацията на това предложение. Но не само това - ние търсим начини да пренасочим някои СПТ от по-богатите страни към тези, които отчаяно се нуждаят от помощ. Очакваме до средата на август управителите на централните банки да гласуват предложението за шестстотин и петдесет милиарда долара. За тези, които не са запознати със СПТ, това е резервен актив, който създаваме благодарение на нашите държави членки. Това е най-голямата емисия в историята на МВФ от създаването на организацията до днес и това е логично, тъй като се сблъскваме с най-тежката рецесия, която сме преживявали в мирно време след Голямата депресия.

Някои отправят критики, че СПТ ще бъдат използвани за изплащане на дълговете на развиващите се страни към Китай. И това съперничество наистина на световната сцена изглежда се задълбочава в момента. Как се отразява това на работата Ви?

-Първо искам да подчертая, че предоставяме много подробни насоки на държавите за оптималното използване на СПТ. Нито една държава с голям дълг няма интерес да използва СПТ, за да плати, вместо да преструктурира своя дълг. Не забравяйте, че разполагаме и с Общата рамка. Искаме тя да бъде вратата за решаване на този въпрос. Освен това повишаваме прозрачността на начина, по който държавите използват СПТ, като средство да насърчим разумното използване на този изключително ценен резервен актив. Положителна новина е, че Китай всъщност иска да се увери, че СПТ работят по предназначение, и проявява интерес да внесе част от новите си емитирани СПТ в пул от средства, с които разполага или които всъщност управлява МВФ, като ги насочва и предоставя в подкрепа на нуждаещите се държави. Тоест точно обратното на опитите да се използват СПТ за обслужване на дълга към Китай.

Има ли МВФ мнение за това дали е от значение какво е политическото становище на САЩ по въпроса за двустранното или многостранното даряване и разпределяне на ваксини?

Кристалина Георгиева: Много ни се иска да видим предварителен ангажимент за преразпределението на дози ваксини и предварителен ангажимент за финансиране - най-вероятно най-доброто публично разходване на средства в историята. Представете си само 50 милиарда долара инвестиции срещу девет трилиона долара възвръщаемост! Искаме да видим тези предварителни ангажименти. Надяваме се Г-7 да направи крачка напред. Надяваме се, че Г-20 ще я последва в същия дух. Бихме желали да видим възможно най-голяма координация при разпределянето на ваксините. Създаваме работна група между Световната банка, Световната здравна организация, Световната търговска организация и МВФ с цел да следим отблизо как производството се превръща в договори, как договорите се превръщат в доставки и доколко разпределението отговаря на нуждите. Нека си спомним, че в рамките на Covax първоначално имахме благородното намерение да доставим на всички 20 % от необходимите им ваксини. В различните моменти, обаче, отделните страни са засегнати от пандемията по различен начин. Това е причината, поради която Covax предвижда изключение от това правило. Така че, за да отговоря конкретно на въпроса ви, Covax съществува и функционира. Механизмът може да изиграе огромна роля, но не бива да подценяваме логистичния натиск върху него. Така че време е всички да запретнем ръкави. Мисля, че ако осигурим прозрачност при разпределението на договорите за производство и виждаме, че ваксинираме света по най-бързия възможен начин, ще бъдем в много по-добра позиция. И мога да ви кажа, че съм силно окуражена от това, че все повече държави казват: вижте, искаме повече от това, което правим, но нека до правим многостранно, а не двустранно. Но, разбира се, доколкото имаме високо доверие в определени двустранни доставки за силно уязвими държави, които могат да бъдат ускорени, не трябва да се отказваме от тях и от възможността да спасим човешки животи.

Моите очаквания са, че ще видим десетки милиарди, а не няколко милиарда. Вече се проведе една изключително конструктивна дискусия с финансовите министри на Г-7 за това как например попълването на ресурсите на Международната асоциация за развитие (IDA) - това е звеното на Световната банка за отпускане на безвъзмездни средства при преференциални условия - може да се ускори много значително през следващите месеци, тъй като дискусиите по този въпрос продължават. И нека също така да поясня, че нашият анализ показва, че към момента развитите икономики са резервирали един милиард дози над количествата, които са им необходими. Всички развити икономики, а не само Г-7. И Г-7 трябва да реши какви действия следва да бъдат предприети. Ясно е, обаче, че до края на тази година един милиард дози могат да бъдат пренасочени от местата, където те са повече от необходимото, към тези, където нуждите са огромни.

(От БТА)

Споделете

CAPTCHA изображение
Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Над $ 1 млpд. похарчени за луксозни частни кораби от началото на годината Богаташите са похарчили над 1 млрд. долара за суперяхти от началото на тази година в желанието си да се спасят от коронавируса и да заобиколят забраните за пътуване, разкри Би Би Си, позовавайки се на данни на специалисти в областта

Кои пенсионери остават без увеличение

Кои пенсионери остават без увеличение

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. То няма да се отнася за хората, които получават тавана на пенсиите от 1440 лева. Без увеличение ще са и част от хората, които са на минимален  размер от 300 лева. Тук причината е, че "швейцарското правило" се прилага върху действителния

Шефът на "Автомагистрали": Няма да напусна поста си, ще обжалваме опита за уволнение

Шефът на "Автомагистрали": Няма да напусна поста си, ще обжалваме опита за уволнение

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на "Автомагистрали" ЕАД, и тримата му членове ще обжалваме опита за уволнение, който направи служебната регионална министърка. Това заяви пред "24 часа" изпълнителният директор на държавното дружество инж. Стоян Беличев.  По-рано днес стана ясно

Държавата си прибира „златния гьол“

Държавата си прибира „златния гьол“

Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в България от Турция, ще бъде взета от частната фирма, която я извършва, и ще бъде предадена на държавната Българска агенция по безопасност на храните. Това каза по БНТ в понеделник служебният министър на земеделието, горите и храните проф. Христо Бозуков

Канадска фирма със собсвеник от Люксембург ще строи газопровода към Сърия

Канадска фирма със собсвеник от Люксембург ще строи газопровода към Сърия

Консорциум „Кейнап БГ“, в който са „Кенпайп Индъстрис Интернешънъл“ – клон България КЧТ и „Кейнап Индъстрис Интернешънъл България“, ще строи газовата връзка със Сърбия. Той е класиран на първо място от комисията на „Булгартрансгаз“. Ценовата му оферта е 136 804 865,99 лева без ДДС. Консорциумът е получил 97,79 точки

Лукас, внук на Симеон, стана третият лекар в царската фамилия

Лукас, внук на Симеон, стана третият лекар в царската фамилия

Вторият син на княз Кубрат няма да е хирург като баща си и брат си Мирко, а ще специализира психиатрия Трима лекари ще има вече в голямата фамилия на цар Симеон II и царица Маргарита. При това и тримата са от едно семейство - това на княз Кубрат и съпругата му Карла Ройо-Виянова. В средата на май Хипократова клетва положи и техният втори син Лукас

АКТУАЛНО

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

„Хуауей“ откри модерен тренировъчен център за нововъзникващи технологии в Източна Африка

Китайската телекомуникационна компания „Хуауей“ откри модернизиран и разширен тренировъчен център за нововъзникващи технологии, за да стимулира четвъртата индустриална революция в Източна Африка. Главният секретар на кенийското Министерство на информационните и комуникационни технологии Джером Очиенг приветства компанията за поетия ангажимент

Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20% 60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция. До началото на 50-те години на миналия век шестмилионното тогава население на

Министър Комитова: Строежът на Алепу е с две разрешения - няма такова чудо

Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата. Това заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ. Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома

Полови клетки преживели шест години в МКС без да имат изменения в ДНК-о им

Биолозите не са открили значителни промени в структурата и жизнеспособността на половите клетки на бозайници, изпратени на МКС преди шест години. Това предполага, че такива клетки издържат на лъчението много по-добре, отколкото учените досега смятаха. Това увеличава шансовете на човечеството за успешна колонизация на космоса

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Продължава съживяването, през април има 52% ръст на вноса

Министър Комитова: Започнахме проверка на толсистемата

От 2-3 дни започнахме проверка на толсистемата. Когато се запознаем с всички документи, ще можем да кажем за колко време ще се изплати инвестицията. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в предаването „Алтернативата“ по ТВ 1. Министърът допълни, че по време на срещата с "Капш"

Вицепремиерът Пеканов: Търсим вариант санирането да струва малко на гражданите

Опитваме се да намерим среден вариант, комбинация между безвъзмездно финансиране и участие на домакинствата при саниране на сградите, без това да струва прекалено много на гражданите. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за “24 часа”. В първия вариант на плана за възстановяване за енергийна

Задава се още 6,95% поскъпване на газа през август. Пети месец тренд нагоре

Задава се още едно поскъпване на природния газ - с още 6,95% през август, до 48,42 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това показва оповестена от "Булгаргаз" прогноза, която дружеството е задължено да направи месец преди да внесе предложение за цена в Комисията за енергийно и водно регулиране

БНБ: Вече се блокират сметки и се налагат запори по Магнитски

БНБ вече прилага прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Това съобщиха от централната банка във връзка с решенията  по закона Магнитски. Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Инспекцията по труда издава разрешенията за наемане на непълнолетни до 2 дни, вместо за 7

500-1000 търговци годишно със санкция за продажба на ментета

Между 500 и 1000 годишно са търговците, глобени заради продажба на ментета, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по Би Ти Ви. Най-честите сигнали за нарушения от потребители са на разминаване между поръчаната от тях стока и получената. "Първият знак, че нещо не е наред със стоката е цената й - ментетата

Строителството, търговията и промишлеността живнаха през април

С 25% за година са нараснали оборотите в продажбите на дребно Търговията, строителството и промишлеността живнаха през април, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Оборотът в търговията на дребно е с 25,9% над равнището на същия месец на 2020 година. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличение на оборота при търговията на

По Северното черноморие 5000 чужденци на работа в туризма, в страната около 20 000

„До края на седмицата в курорта „Албена” очакваме 4000 туристи, в момента са отворени 6 хотела и гостите са 1856” – каза търговският директор на „Албена”АД Маргита Тодорова. Основните туристи са българи, румънци, украинци, чехи, французи. Очакванията са за по-добър сезон в сравнение с миналогодишния, който се оценява на около 30 процента

Поне 20% по-високи цени на тока за фирми, които не са избрали търговец

Десетки хиляди още не искат да излизат на свободния пазар, написаха нова методика, за да има наказателни тарифи Нова методика, която определя цената на доставчик от последна инстанция, публикува за обществено обсъждане КЕВР. Тя трябва да влезе в сила от 1 юли и се прави заради либерализацията, при която целият бизнес отива на свободния пазар от

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ