Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

  • 1
authorАвтор: 24 часа
Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

На пристанището в Монако акостират луксозни яхти от цял свят.

Над $ 1 млpд. похарчени за луксозни частни кораби от началото на годината

Богаташите са похарчили над 1 млрд. долара за суперяхти от началото на тази година в желанието си да се спасят от коронавируса и да заобиколят забраните за пътуване, разкри Би Би Си, позовавайки се на данни на специалисти в областта. Огромен бум имало и в продажбите на яхти втора ръка, посочват те.

Трендът за покупка на суперяхти започнал през лятото на миналата година и е на път да постави рекорди, твърди изданието Boat International. Като суперяхта се определя кораб, който е дълъг над 24 метра и се нуждае от екипаж (най-големите в света стигат до 180 м дължина).

Малките суперяхти струват между 1 млн. и 5 млн. евро, ако бъдат купени на втора ръка. Годишно

за поддръжката

им отиват още

около 200 000

евро за екипажа,

горивото и

таксите за

акостиране

По желание на собствениците те може да са оборудвани със спа басейн, слънчева палуба, гимнастически салон и какво ли още не, обяснява пред Би Би Си Стюард Кембъл, главен редактор на Boat International. Бумът на продажбите се диктува от “кохорта много богати хора”, които на всяка цена искат да избягат от ограниченията, наложени от пандемията, и затова опитват да стоят далеч от бреговете, казва още той.

Повече от 50%

от продажбите

са в САЩ

и собствениците порят американските крайбрежни води, надхитряйки санитарните мерки, посочва Стюард. Той подчертава, че далеч не всички суперяхти са притежание на олигарси, а и на бизнесмени, които са спечелили парите си по етичен начин, като някои от тях са и дарители за различни каузи. Според него притежателите на собствени кораби подпомагат туризма, както и корабостроителната индустрия.

Трите най-големи яхти втора ръка, продадени тази година, са “Соло” - за близо 63 млн. евро, “Еликсир” - за 39 млн. евро, и “Лейди Шеридан” - за около 29 млн. евро.

Според специализирани сайтове продажбите на яхти през първото тримесечие на 2021 г. са скочили с 46% в сравнение със същия период на миналата година.

133 кораба

са сменили

собствениците

си срещу 91

през 2020 г.

Всички те обаче са истински джудженца пред гигантската яхта, която шефът на “Амазон” Джеф Безос строи по поръчка от 5 години и която ще струва 500 млн. долара. Тя трябва да слезе от строителните докове и да започне да пори моретата това лято (виж карето).

Според статистиките в момента на вода в света са 9357 яхти, дълги над 30 метра, като 85% са моторни, а 15% са ветроходни като тази на Безос. Голяма част от тях принадлежат на корпорации, затова понякога е трудно да се каже коя яхта на кого точно е собственост.

В същото време активисти на неправителствената организация “Оксфам”, която следи под лупа ръста на доходите на най-големите богаташи в света, изрази публично възмущение, че

такива суми се

дават за скъпи

играчки, а не

за ваксини в

бедните страни

Според организацията за 1 млрд., похарчени за суперяхти, би могло да бъде ваксинирано цялото население на страни като Непал, където болестта нанася огромни поражения. “Това е ужасно и е знак, че светът напълно е объркал приоритетите си. При толкова голямо богатство бедните страни не могат да получат ваксини, с които да защитят населението си”, казва Макс Лоусън, един от ръководителите на “Оксфам”.

 

Безос строи плаваща Хеопсова пирамида

Безспорно най-очакваната премиера в света на мегаяхтите това лято е тази на създателя на “Амазон” Джеф Безос. За нея се носят легенди вече няколко години, откакто милиардерът я поръча на компанията “Осеанико”, която я строи в нидерландска корабостроителница. Твърди се, че 127-метровият кораб ще струва около 500 млн. долара - цена, която най-богатият човек в света няма никакъв проблем да си позволи, още повече че по време на пандемията той значително увеличи състоянието си и то достигна 200 млрд. долара. Би Би Си припомня още, че на половината от тази цена - 250 млн. долара, през 2013 г. Безос стана собственик на вестник “Вашингтон пост”.

Цената не включва по-малката моторизирана “поддържаща яхта”, която Безос също има намерение да купи. Основното ѝ предназначение ще е да служи за площадка за кацане: любовницата на Безос - бившата тв водеща Лорън Санчес, е пилот на хеликоптер.

На основната яхта няма как да бъде изградена площадка за хеликоптери заради трите огромни ветроходни мачти на палубата. По-малкият кораб ще е пълен също и с различни луксозни джаджи като катери, джетове и дори подводница.

Според агенция Блумбърг държаният в тайна проект за яхтата, известна само с означението Y721, би трябвало да бъде завършен до края на този месец. За строителството на подобни съдове са нужни поне 5 години, така че очевидно Безос е направил поръчката отдавна.

Нидерландската компания “Осеанико” до момента никога не е коментирала проекта. Нейно дело е 107-метровата яхта “Черната перла” - една от най-големите в света. Tя е собственост на руския милиардер Олег Бурлаков. Брокерите на яхти наричат корабите над 100 метра гигаяхти.

Яхтата на Безос е дълга 127 метра. Ако бъде изправена вертикално, тя ще е висока почти колкото Хеопсовата пирамида в Гиза (138 м) и почти на половината на Айфеловата кула, сравнява Би Би Си.

При изграждането на подобни плавателни съдове за най-богатите в света обикновено всички работници са задължени да подписват договори със специални клаузи за конфиденциалност.

Доскоро яхтата на руския олигарх Андрей Мелниченко, известна като Sailing Yacht A, бе най-голямата частна ветроходна яхта в света с дължина 142 метра. Яхтата на Безос вероятно ще прилича по външен вид на нея, но не и във вътрешната украса - стълбите в кораба на руснака са украсени със сребърни листа.

В момента най-голямата яхта в света е плаващият дворец на емира на Абу Даби “Асам”, който бие всички със своите 180 м дължина.

Споделете

CAPTCHA изображение
Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Над $ 1 млpд. похарчени за луксозни частни кораби от началото на годината Богаташите са похарчили над 1 млрд. долара за суперяхти от началото на тази година в желанието си да се спасят от коронавируса и да заобиколят забраните за пътуване, разкри Би Би Си, позовавайки се на данни на специалисти в областта

Кои пенсионери остават без увеличение

Кои пенсионери остават без увеличение

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. То няма да се отнася за хората, които получават тавана на пенсиите от 1440 лева. Без увеличение ще са и част от хората, които са на минимален  размер от 300 лева. Тук причината е, че "швейцарското правило" се прилага върху действителния

Шефът на "Автомагистрали": Няма да напусна поста си, ще обжалваме опита за уволнение

Шефът на "Автомагистрали": Няма да напусна поста си, ще обжалваме опита за уволнение

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на "Автомагистрали" ЕАД, и тримата му членове ще обжалваме опита за уволнение, който направи служебната регионална министърка. Това заяви пред "24 часа" изпълнителният директор на държавното дружество инж. Стоян Беличев.  По-рано днес стана ясно

Държавата си прибира „златния гьол“

Държавата си прибира „златния гьол“

Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в България от Турция, ще бъде взета от частната фирма, която я извършва, и ще бъде предадена на държавната Българска агенция по безопасност на храните. Това каза по БНТ в понеделник служебният министър на земеделието, горите и храните проф. Христо Бозуков

Канадска фирма със собсвеник от Люксембург ще строи газопровода към Сърия

Канадска фирма със собсвеник от Люксембург ще строи газопровода към Сърия

Консорциум „Кейнап БГ“, в който са „Кенпайп Индъстрис Интернешънъл“ – клон България КЧТ и „Кейнап Индъстрис Интернешънъл България“, ще строи газовата връзка със Сърбия. Той е класиран на първо място от комисията на „Булгартрансгаз“. Ценовата му оферта е 136 804 865,99 лева без ДДС. Консорциумът е получил 97,79 точки

Лукас, внук на Симеон, стана третият лекар в царската фамилия

Лукас, внук на Симеон, стана третият лекар в царската фамилия

Вторият син на княз Кубрат няма да е хирург като баща си и брат си Мирко, а ще специализира психиатрия Трима лекари ще има вече в голямата фамилия на цар Симеон II и царица Маргарита. При това и тримата са от едно семейство - това на княз Кубрат и съпругата му Карла Ройо-Виянова. В средата на май Хипократова клетва положи и техният втори син Лукас

АКТУАЛНО

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

„Хуауей“ откри модерен тренировъчен център за нововъзникващи технологии в Източна Африка

Китайската телекомуникационна компания „Хуауей“ откри модернизиран и разширен тренировъчен център за нововъзникващи технологии, за да стимулира четвъртата индустриална революция в Източна Африка. Главният секретар на кенийското Министерство на информационните и комуникационни технологии Джером Очиенг приветства компанията за поетия ангажимент

Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20% 60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция. До началото на 50-те години на миналия век шестмилионното тогава население на

Министър Комитова: Строежът на Алепу е с две разрешения - няма такова чудо

Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата. Това заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ. Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома

Полови клетки преживели шест години в МКС без да имат изменения в ДНК-о им

Биолозите не са открили значителни промени в структурата и жизнеспособността на половите клетки на бозайници, изпратени на МКС преди шест години. Това предполага, че такива клетки издържат на лъчението много по-добре, отколкото учените досега смятаха. Това увеличава шансовете на човечеството за успешна колонизация на космоса

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Продължава съживяването, през април има 52% ръст на вноса

Министър Комитова: Започнахме проверка на толсистемата

От 2-3 дни започнахме проверка на толсистемата. Когато се запознаем с всички документи, ще можем да кажем за колко време ще се изплати инвестицията. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в предаването „Алтернативата“ по ТВ 1. Министърът допълни, че по време на срещата с "Капш"

Вицепремиерът Пеканов: Търсим вариант санирането да струва малко на гражданите

Опитваме се да намерим среден вариант, комбинация между безвъзмездно финансиране и участие на домакинствата при саниране на сградите, без това да струва прекалено много на гражданите. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за “24 часа”. В първия вариант на плана за възстановяване за енергийна

Задава се още 6,95% поскъпване на газа през август. Пети месец тренд нагоре

Задава се още едно поскъпване на природния газ - с още 6,95% през август, до 48,42 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това показва оповестена от "Булгаргаз" прогноза, която дружеството е задължено да направи месец преди да внесе предложение за цена в Комисията за енергийно и водно регулиране

БНБ: Вече се блокират сметки и се налагат запори по Магнитски

БНБ вече прилага прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Това съобщиха от централната банка във връзка с решенията  по закона Магнитски. Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Инспекцията по труда издава разрешенията за наемане на непълнолетни до 2 дни, вместо за 7

500-1000 търговци годишно със санкция за продажба на ментета

Между 500 и 1000 годишно са търговците, глобени заради продажба на ментета, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по Би Ти Ви. Най-честите сигнали за нарушения от потребители са на разминаване между поръчаната от тях стока и получената. "Първият знак, че нещо не е наред със стоката е цената й - ментетата

Строителството, търговията и промишлеността живнаха през април

С 25% за година са нараснали оборотите в продажбите на дребно Търговията, строителството и промишлеността живнаха през април, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Оборотът в търговията на дребно е с 25,9% над равнището на същия месец на 2020 година. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличение на оборота при търговията на

По Северното черноморие 5000 чужденци на работа в туризма, в страната около 20 000

„До края на седмицата в курорта „Албена” очакваме 4000 туристи, в момента са отворени 6 хотела и гостите са 1856” – каза търговският директор на „Албена”АД Маргита Тодорова. Основните туристи са българи, румънци, украинци, чехи, французи. Очакванията са за по-добър сезон в сравнение с миналогодишния, който се оценява на около 30 процента

Поне 20% по-високи цени на тока за фирми, които не са избрали търговец

Десетки хиляди още не искат да излизат на свободния пазар, написаха нова методика, за да има наказателни тарифи Нова методика, която определя цената на доставчик от последна инстанция, публикува за обществено обсъждане КЕВР. Тя трябва да влезе в сила от 1 юли и се прави заради либерализацията, при която целият бизнес отива на свободния пазар от

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ