Туристите у нас – със сертификат за ваксиниране, тест или документ, че са преболедували

  • 0
authorАвтор: Христо Николов
Туристите у нас – със сертификат за ваксиниране, тест или документ, че са 
преболедували

На срещата в дома на премиера в оставка Бойко Борисов присъстваха представители на туристическия бранш и на сдружението на общините.

Удължават епидемичната обстановка

Със заповед на здравния министър в оставка Костадин Ангелов, която ще бъде издадена в сряда или най-късно в четвъртък, от 1 май чужденците ще влизат в България по три начина. Единият е с ваксинационен сертификат, стига приложената ваксина да е призната от Световната здравна организация. Вторият е с отрицателен PCR тест или с отрицателен антигенен тест, ако е направен от сертифицирана лаборатория. Третият начин е да покажат на границата документ, че са преболедували от коронавирусна инфекция през последните 6 месеца. Това съобщи проф. Ангелов на сбирка в дома на премиера в оставка Бойко Борисов в Банкя, на която присъстваха вицепремиерът в оставка Марияна Николова, както и представители на туристическия бранш и на Националното сдружение на общините.

Заповедта ще бъде издадена непосредствено след като кабинетът в оставка удължи срока на сегашната едипемична обстановка, съобщи Борисов.

Обещание за яснота как ще влизат туристите у нас това лято бе дадено пред туристическия бранш още през февруари, когато бе решено сезонът да почне на 1 май.

Освен това започва масова ваксинация на заетите в туристическия бранш, като за региона на Варна вече тече, а до няколко дни стартира и за Бургас.

Според присъстващия на срещата представител на Националния борд по туризъм Румен Драганов заповедта ще има благоприятен ефект върху предстоящия сезон и ще доведе до утрояване на туристите от Израел в сравнение с миналото лято и до удвояване на гостите от Великобритания, ЕС и Русия. “Пак ще имаме с около 20% по-малко туристи в сравнение с 2019 г., но поне ще е добро начало за възстановяване на туризма”, каза Драганов. Той отправи призив към премиера в оставка или наследника му на поста да направи всичко възможно да убеди британския премиер Борис Джонсън Англия да извади България от сегашния негативен списък и да я сложи в “зеления”, т.е. на страните, в които е безопасно британците да пътуват.

Заповедта се издава в момента, в който най-голямата ни конкурентна страна по отношение на морския туризъм - Турция, въвежда пълен локдаун (виж по-долу), изтъкнаха по време на срещата представители на туристическия бранш.

Браншът: Доволни сме, но можеше и по-рано да има яснота

Туристическият бранш очакваше отдавна яснота за това как ще влизат туристите в България през лятото и вчера реакциите бяха предимно позитивни.

Бранимир Николов, зам.-шеф на Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация, заяви, че на практика всичко, което е очаквал браншът, се е случило. Единственото, с което ни превъзхождат преките ни конкуренти, е агресивната им рекламна кампания. Вероятно сезонът няма да е съвсем добър, но ще е по-добър от миналогодишния и може да положи началото на възраждане на туризма”, каза той.

Шефката на организацията “Бъдеще за туризма” Павлина Илиева, която присъства на срещата в дома на Бойко Борисов, също благодари за яснотата, която внася предстоящата заповед. Напомни обаче, че не всичко от предвидените помощи за туроператорите е достигнало до тях - от 61 млн. лв., предвидени за агенциите, които на практика не са работили пълноценно вече една година, остават все още към 20 млн. лв. неусвоени.

Тя напомни на премиера и за недовършената все още магистрала “Европа”, от която остават 14 километра, а съоръжението е важно за привличане на туристи от Сърбия.

“Разстоянието Белград-Бургас е същото като Белград-Халкидики - 600 км, освен това цените у нас са по-благоприятни, но когато тези 14 км станат готови, ще бъдем далеч по-конкурентоспособни на сръбския пазар”, каза тя. За довършването на аутобана от българско-сръбската граница до столицата в момента тече избор на изпълнител, като финансирането е предвидено в новата транспортна оперативна програма.

От другата голяма браншова организация - Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, неофициално заявиха, че заповедта е трябвало да излезе далеч по-рано - още през февруари или март, тъй като записванията за летния сезон са били в разгара си именно тогава.

Освен това автобусният бранш настоява да се създаде схема за подкрепа на пътуванията с туристическа цел в страната по подобие на тази за чартърните полети. Още от есента на миналата година чартърните полети до България с туристическа цел се субсидират с по 35 евро на седалка в самолета.

Помощта бе замислена в началото на пандемията, но трябваше нотификация от Европейската комисия, за което бяха необходими няколко месеца.

Турция в пълен локдаун от днес, затварят заведения, но хотелите ще работят

В продължение на 3 седмици - от 28 април вечерта до 17 май, Турция въвежда пълен локдаун, за да спре разпространението на коронавируса.

Това обаче няма да засегне почивката на чужденци - от българското външно министерство посочиха, че чужди граждани, ползващи турстически услуги, се освобождават от наложените ограничения.

Въпреки това локдаунът ще засегне туристическия сектор, тъй като всички ресторанти, кафенета, дискотеки и др., се затварят напълно. Междуселищният транспорт ще може да се движи само със специално разрешение, и то с 50% от капацитета на превозното средство.

Локдаунът включва и пълна забрана за излизане на турски граждани извън домовете им, като търговските вериги ще работят с ограничено работно време през седмицата, а в неделя ще бъдат затворени. Затварят се също всички работни места с изключение на някои производствени съоръжения, преустановяват се присъствените занятия в училище на учениците от 8-и до 12-и клас. 

Ръст на пътуванията зад граница за първи път от 1 г.

За първи път от една година насам през март статистиката отбеляза ръст на пътуванията на български граждани зад граница. Той е само 9% в сравнение с март 2020 г., когато бе въведено извънредното положение. През март 2021 г. 251,5 хиляди български граждани са пътували зад граница. Броят на чуждите туристи у нас обаче продължава да отбелязва спад, който на годишна база е 8%.

Българските хотели обаче отчитат сравнително лош март тази година дори на фона на състоянието им през последната 2020-а. Специална анкета на НСИ показва, че вече 41,8% от хотелиерите в България отчитат спад на приходите, докато през предишния месец такъв отговор са дали 35% от анкетираните. Увеличава се и процентът на мениджърите в хотелиерския бранш, които посочват, че вече не могат да се справят сами само с приходите от дейността си. Въпреки че тази година зимният сезон продължи малко по-дълго от обичайното, март е преходен месец и по принцип е слаб за туризма. 

Споделете

CAPTCHA изображение
От 15 май Турция отменя PCR тестовете
за 15 държави; България не е включена

От 15 май Турция отменя PCR тестовете за 15 държави; България не е включена

Гражданите на 15 държави и територии - Китай, Хонконг, Тайван, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайланд, Южна Корея, Израел, Япония, Великобритания, Латвия, Люксембург и Естония, ще могат да посещават Турция след 15 май без да представят негативен PCR тест, който към момента е задължителен, предаде БТА

Русе става център на нова икономическа зона край Дунава

Русе става център на нова икономическа зона край Дунава

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и инж. Пламен Панчев, създател и управител на Тракия икономическа зона (ТИЗ), дадоха днес официален старт на работата по обособяването на нова индустриална зона с единно ръководство, както и развитието на наличните вече зони и паркове на територията на общината. Това стана с подписването на меморандум за

Колите с най-много повреди се сглобяват в понеделник

Колите с най-много повреди се сглобяват в понеделник

Знаете ли, че колите, които често се повреждат, се наричали "автомобили, произведени в понеделник сутрин". Това се случва доста често, особено през XX век. За това пък автомобилите, сглобявани във фабриките в сряда са били продавани в големи количества и са били особено ценени в САЩ, пише френското издание L’Argus

Банките трупат депозити, печалбата им расте

Банките трупат депозити, печалбата им расте

Банките в България продължаат да се в много добро състояние, да трупат депозити и да отчитат ръст на печалбата. Това става ясно от данните на БНБ за първото тримесечие на годината.  Според тях печалбата на банковата система към 31 март 2021 г. е 349 млн. лв. при 296 млн. за първото тримесечие на 2020 г

Какви кадри се търсят най-много във Варна?

Какви кадри се търсят най-много във Варна?

На работа в област Варна през март 2021 г. са постъпили 1614 безработни лица. 90,1% от тях са устроени на работа на първичния трудов пазар, съобщиха от Дирекция "Регионална служба по заетостта"- Варна. През месеца в трудова заетост са устроени 234 младежи на възраст до 29 години, както и 52 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

Роумингът между страните от Западните Балкани ще бъде премахнат на 1 юли, което означава, че гражданите и бизнесът в региона ще имат повече пари в бюджета, заяви генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, предаде БНТ.  Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и БиХ ще започнат да прилагат

АКТУАЛНО

9 традиционни менюта ще привличат чужденците

Слух, че пак няма да има руски туристи в България това лято. От морските летища казват, че няма отменени чартъри за юни, юли и август

Русия спира полетите на свои туристи към България и втори сезон оставаме без тях. Това заяви в тв предаване Ивелина Пулева от Управителния съвет на Бургаската туристическа камара. Това се случило заради призива на руския политик Владимир Жириновски държавата официално да забрани купуването на имоти в България

Проф. Ангелов: Отпада ограничението за тържества до 15 човека (Видео)

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост И днес в 10.00 ч. в Министерския съвет се провежда редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната. "През последната седмица България беше извадена от института Робърт Кох от високорисковите зони и вече сме само рискова зона

Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. В края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лв. Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на

Над 241 млн. лв. раздаде кабинет “Борисов 3” на последното си заседание

Почти всички пари са за продължаване на 60/40 и програми за заетост Премиерът обяви фокус на предизборната си кампания - махане на гишетата 241 008 886 лв. разпредели правителството на Бойко Борисов на последното си за мандата заседание. Редовните срещи на министрите от кабинета са в сряда, а президентът Румен Радев се очаква да назначи свое

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая, съобщи общинският пресцентър. Ремонтните дейности, които са възложени от АПИ, ще протекат на 5 етапа и ще стартират от 12 май. Работата ще обхване пернишката част на пътя, като е предвидено последният пети етап да завърши на 14 декември. Ремонтът на една от най-натоварените отсечки у нас продължава

НАП: Над половин милион физически лица подадоха данъчни декларации

Над 85% от декларациите са подадени онлайн Успешно приключи данъчна кампания за физическите лица. Над половин милион данъчни декларации от граждани са подадени към 17 часа на 5 май, сочат данните на НАП, съобшиха от приходната агенция. Над 85 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен

АПИ: В неделя ползвайте подбалканския път, а не магистрала “Тракия”

Ремонтът на нагънатия асфалт не е можел да се отложи, защото това би забавило работите чак до началото на летния сезон След кошмарното пътуване, което преживяха стотици хиляди българи миналия петък по магистрала “Тракия”, за 9 май, когато приключва голямото прибиране от почивните дни, е създадена специална организация на движението

Бъкингамският дворец пуска своя марка джин с плодове от Източна Европа

Бъкингамският дворец пуска нова марка плодов джин с трънки, внесени от Източна Европа, съобщи "Дейли телеграф". Плодовият джин от трънки е традиционно британско питие, което се прави в домашни условия с плодове от градината. От Бъкингамския дворец обаче разкриха, че били принудени да внасят плодовете от Източна Европа

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Китай е най-голямата дестинация на преки чуждестранни инвестиции, сочи доклад на ОИСР

Китайският пазар на смартфони с 30% ръст за първото тримесечие

Китайският пазар на смартфони отчита 30-процентен ръст на годишна база през първото тримесечие на годината, според доклад на международната фирма за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC ), предаде Радио Китай.  Китай, заедно с още няколко тихоокеански региони, е допринесъл значително за ускореното възстановяване на световния

Стабилен ръст на онлайн продажбите на дребно за първото тримесечие в Китай

Онлайн продажбите на дребно поддържат стабилен растеж през първото тримесечие на годината, тъй като икономиката продължава да се възстановява от въздействието на COVID-19. Те са нараснали с 29,9% на годишна база, като обемът им е достигнал 2,81 трилиона юана (434,5 милиарда долара), според данни, публикувани от Министерството на търговията

Вдигнаха минималната месечна заплата във Венецуела от 64 цента на $2,40

?paвитeлcтвoтo нa Beнeцyeлa yвeличи минимaлнaтa мeceчнa зaплaтa c 289%. Cъoбщeниeтo бe нaпpaвeнo в cъбoтa oт миниcтъpa нa тpyдa Eдyapдo ?инaтe. "Mинимaлнaтa зaплaтa се пoвишaвa oт 1,8 млн. бoливapa дo 7 млн. бoливapa oт тoзи мeceц", зaяви тoй. Изчиcлeнo cпopeд oбмeнния курс, нoвaтa cyмa e e?вивaлeнтнa нa $2,40, пpи $0,64 дoceгa

Къщичка от контейнер осигурява живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къща Gaia е направена от рециклиран контейнер по проект на Pin-Up Houses, чиито архитекти са я оборудвали така, че да осигури на обитателите си живот извън мрежата. Тя е миниатюрна, но според създателите си е пример за това, че е възможно да се изграждат жилища, които въздействат възможно най-малко на околната среда

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ