Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

  • 0
authorАвтор: Румяна Дeнчeва
Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

Милен Велчев Снимка: Архив

 За да се възползваме пълноценно от Плана за възстановяване и устойчивост и от новата 7-годишна рамка за европейско финансиране, е необходимо стабилно правителство с разумни политики, казва бившият финансов министър

Още акценти:

Може би ще се наложи актуализация на бюджета от следващото правителство

Опитът показва, че сериозни резултати от ревизии обикновено нямоа. Но доколкото те позволяват на новите управляващи уверено да поемат юздите, без да се боят, че после ще отговарят за грешките на предходните, аз приветствам такова начинание

Малка инфлация е възможна, тя не бива да ни безпокои. Призракът на дефлацията е по-тревожен

Пандемията продължава, икономиката е в рецесия, а ние нямаме правителство. И май се задават нови избори. Това може ли да ни завлече към дъното, каквито прокоби вече има?


Добро описание на елементи на „Перфектната буря“. Но има и светлина в тунела. Очакваното стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост, заедно с предстоящата 7 годишна рамка на европейското финансиране ще създадат условия за растеж на българската икономика за години напред. За да се възползваме пълноценно от тези инструменти обаче ни е необходимо стабилно правителство с разумни политики.

Вие четохте ли Плана за възстановяване? Някои казаха, че е правен без икономическа мисъл. Други, че не е план. Вие пък сте категоричен, че е по-важно за какво ще бъдат похарчени парите? Можете ли да подскажете?

Да, разбира се. Чел съм различни варианти на плана, но нека не се задълбочаваме в детайлите, защото, както стана ясно, те подлежат на редактиране. Сигурно няма да са дълговечни, защото очакваме нови промени. Като цяло бих искал в него да видя още по-голям дял на финансиране за бизнеса в частта на зелени технологии и други инструменти за повишаване на конкурентността на българската икономика. Това в крайна сметка е целта на плана и в него няма място, како някои казват за стиропор и подобни неподходящи мерки. Има място и за по-внимателно боравене с електронната платформа, на която се качва.

Имаме ли обаче механизми, по които парите по тези инструменти да бъдат наистина инвестирани, а не просто похарчени. Или ще разчитаме на контрол от даващите парите?

Гаранции очакваме от правителството- по-скоро новото, отколкото сегашното. И точно това казвам, че повече внимание трябва да се отдели в ограниченото време, оставащо до неговото внасяне, именно за такива инвестиции. А за контрол ще разчитаме главно от вън.

До колкото той заявява намерения, има ли в него вредни и опасни посоки, в които може да се тръгне? Икономистът Владимир Каролев например твърди, че там в прав текст е записано намерение да гоним от България американските централи. Там ли е мястото на подобни намерения ?

Не знам какво точно сочи, че ще ги гоним. Така или иначе дните на всички въглищни централи са преброени, със или без план за възстановяване и устойчивост, и е време да отправим поглед към възобновяемите източници, които ще допринесат и за климата.

Нужна ли е бърза ревизия на тазгодишния бюджет? Похарчени или инвестирани са парите от него досега? Много се изговори , особено от опозицията за внушителни суми, които са похарчени от началото на тази година.

Във всеки бюджет има толкова много елементи, че винаги може да се твърди и едното и другото. Че има неефективни разходи или инвестиции и твърдението ще бъде вярно. Това, което прави впечатление в него е, че за първи път тази година от много години, той излиза на дефицит още в края на първото тримесечие. Което е обезпокоително, защото предстоящите три тримесечия разходите обикновено се увеличават, а приходите- не винаги. Това, че не започваме годината с излишък дава недобра перспектива за изпълнението на целогодишния бюджет. И може би ще наложи бързата му актуализация от следващото правителство.

От финансовото министерство обаче съобщиха, че въпреки кризата, приходите от ДДС растат. И се появиха хипотези на какво може да се дължи това. Според вас, на какво?

Без да съм се задълбочавал, предполагам, че това може да се дължи на разходи по европейското финансиране - по програми, а също така и на значителния финансов ресурс, свързан с излизането от кризата.

Дали има истина в това, че МФ ползва заемообразно пари от неприкосновени фондове, като Сребърен, за Козлодуй и опасно ли е това? Финансовият министър увери депутатите днес, че това не е така.

Дали е опасно от икономическа гледна точка е относително при общо ниво на фискалния резерв над 7 милиарда лева. Обаче е ясно, че голяма част от този фискален резерв по закон не може да се изразходва за други цели- дали Сребърния фонд или „Козлодуй“. Така че законовите възможности за използване на фондовете в резерва не са много.

Новото евентуално мнозинство се обявява за промени в данъчната система. Основно се гледа към ДДС, като опция за бързо попълване на поизпразнената хазна. Дали трябва да се пипа тя набързо, без широк дебат?

Не е добра идея да се увеличава данъчната тежест по принцип. Когато е необходима бюджетна консолидация е добре да се фокусира върху разходната част, първо, а ако временно се налага увеличаване, то е добре да стане по линия на ДДС, т.е. на непреките данъци, отколкото да плашим инвеститори и работещи с по-високи преки данъци.

Новият парламент си гласува ревизия на над 50 дружества с над 50% държавно участие. Полезна ли ще бъде или ще е губене на време?

Всяко ново управление е изкушено да започне „на чисто“. Опитът показва, че сериозни резултати от такива ревизии обикновено няма. Но, доколкото те позволяват на новите управляващи уверено да поемат юздите, без да се боят, че после ще отговарят за грешките на предходните, то аз приветствам такова начинание.

Чуха се съвети да се изберат важни, ключови компании, а не всички, които влязоха в списъка за такава проверка. Може би това е добра идея

Това са подробности, които се решават по политически съображения. Аз винаги съм бил привърженик на регулярния контрол, а не на кампанийни упражнения.

Ако се стигне до преговори за нов кабинет, кои трябва да бъдат приоритетите, около които да се обединява този пъстър състав, който евентуално ще го подкрепя?

Ако става дума за икономически приоритети, би следвало да адресират няколко проблема. Увеличаване на добавената стойност в икономиката, за което може да послужи планът за възстановяване и устойчивост. Привличане на много повече чуждестранни инвестиции, защото преди 15-ина години ние бяхме сред рекордьорите, а нивото на инвестициите спадна значимо оттогава. За това обаче ни е необходима и постепенно утвърждаване, казвам постепенно, защото рязко едва ли е възможно, на върховенството на правото. Тук посочвам като икономически приоритет нещо, което няма икономически характер, но реформите в съдебната система са от ключово значение. Трябва да се обърне внимание и на дефицита на работна ръка. Демографската криза също не може да бъде преодоляна с магическа пръчка, но така, както успешно правят други държави в Източна Европа, например Полша, можем да облекчим значително режима за привличане на работна ръка от Изтока. В такива сфери, в които у нас липсват квалифицирани хора.

А износът на хора как да спрем? Макар и забавено, то продължава- хора, в чието образование и квалификация сме инвестирали, отиват навън.

С демократични средства. Трудно е, при положение, че сме част от ЕС, да спрем движението на хората. Създавайки по-атрактивни условия за живот и бизнес у нас, чрез методите, които току що описах, мисля, че можем да успеем и там.

Все по-често се коментира един непланиран ефект от помощта на държавата за бизнеса - допълнително изсветляване на икономиката, тъй като на помощ могат да разчитат тези, които са били коректни ?

Мисля, че това е положителен феномен. Държавата имаше още какво да направи, за да стимулира това изсветляване. Например при хората на изкуството се подходи на калпак, вместо да се провери кой е бил коректен към фиска и е отчитал реални доходи, и да бъде компенсиран спрямо тях.

Може ли обаче една хиперинфлация, която все по често се споменава в прогнозите, да обърка плановете и на държави, и на бизнес, и на хората?

Не, според мен, за хиперинфлация не може да става дума. По-висока от досегашната разбира се е възможна, но тя не трябва да ни безпокои. Граничещата с нула инфлация заплашва да се превърне в дефлация, която е много по-опасна за икономиката. В държави като САЩ, които изляха не милиарди, а трилиони, централните банки очакват леко, но само еднократно покачване на инфлация. В Европа все още витае призракът на дефлацията.

Ще успеем ли да се справим с пандемията и рецесията, въпреки изборните сътресения?

Не очаквам нищо трагично. Ще продължим да излизаме от пандемията, особено ако ускорим ваксинирането, защото сега то е недопустимо забавено. Не трябва да забравяме, че голяма част от икономиката ни е ориентирана към износа, така че дори нашите проблеми да продължат по-дълго, ако Европа излезе бързо от кризата, ще ни издърпа като локомотив.

Кое е най-важното за оцеляване на бизнеса в тази сложна ситуация?

Благоразумното управление на паричните потоци. Много хора разчитат на помощ от държавата, която не винаги се получава навреме. Да използват нови идеи за бизнес, без да се страхуват да изоставят старите, особено ако те не работят.

Споделете

CAPTCHA изображение
От 15 май Турция отменя PCR тестовете
за 15 държави; България не е включена

От 15 май Турция отменя PCR тестовете за 15 държави; България не е включена

Гражданите на 15 държави и територии - Китай, Хонконг, Тайван, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайланд, Южна Корея, Израел, Япония, Великобритания, Латвия, Люксембург и Естония, ще могат да посещават Турция след 15 май без да представят негативен PCR тест, който към момента е задължителен, предаде БТА

Русе става център на нова икономическа зона край Дунава

Русе става център на нова икономическа зона край Дунава

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и инж. Пламен Панчев, създател и управител на Тракия икономическа зона (ТИЗ), дадоха днес официален старт на работата по обособяването на нова индустриална зона с единно ръководство, както и развитието на наличните вече зони и паркове на територията на общината. Това стана с подписването на меморандум за

Колите с най-много повреди се сглобяват в понеделник

Колите с най-много повреди се сглобяват в понеделник

Знаете ли, че колите, които често се повреждат, се наричали "автомобили, произведени в понеделник сутрин". Това се случва доста често, особено през XX век. За това пък автомобилите, сглобявани във фабриките в сряда са били продавани в големи количества и са били особено ценени в САЩ, пише френското издание L’Argus

Банките трупат депозити, печалбата им расте

Банките трупат депозити, печалбата им расте

Банките в България продължаат да се в много добро състояние, да трупат депозити и да отчитат ръст на печалбата. Това става ясно от данните на БНБ за първото тримесечие на годината.  Според тях печалбата на банковата система към 31 март 2021 г. е 349 млн. лв. при 296 млн. за първото тримесечие на 2020 г

Какви кадри се търсят най-много във Варна?

Какви кадри се търсят най-много във Варна?

На работа в област Варна през март 2021 г. са постъпили 1614 безработни лица. 90,1% от тях са устроени на работа на първичния трудов пазар, съобщиха от Дирекция "Регионална служба по заетостта"- Варна. През месеца в трудова заетост са устроени 234 младежи на възраст до 29 години, както и 52 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

За първи път от много години населението на София-град намалява – с 21 000 души през 2020 година в сравнение с 2019 година. 16 000 от тях са починали, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така вече населението на София е 1 308 000 души, предаде БНТ.  Данните обяви Магдалена Костова

АКТУАЛНО

9 традиционни менюта ще привличат чужденците

Слух, че пак няма да има руски туристи в България това лято. От морските летища казват, че няма отменени чартъри за юни, юли и август

Русия спира полетите на свои туристи към България и втори сезон оставаме без тях. Това заяви в тв предаване Ивелина Пулева от Управителния съвет на Бургаската туристическа камара. Това се случило заради призива на руския политик Владимир Жириновски държавата официално да забрани купуването на имоти в България

Проф. Ангелов: Отпада ограничението за тържества до 15 човека (Видео)

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост И днес в 10.00 ч. в Министерския съвет се провежда редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната. "През последната седмица България беше извадена от института Робърт Кох от високорисковите зони и вече сме само рискова зона

Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. В края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лв. Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на

Над 241 млн. лв. раздаде кабинет “Борисов 3” на последното си заседание

Почти всички пари са за продължаване на 60/40 и програми за заетост Премиерът обяви фокус на предизборната си кампания - махане на гишетата 241 008 886 лв. разпредели правителството на Бойко Борисов на последното си за мандата заседание. Редовните срещи на министрите от кабинета са в сряда, а президентът Румен Радев се очаква да назначи свое

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая, съобщи общинският пресцентър. Ремонтните дейности, които са възложени от АПИ, ще протекат на 5 етапа и ще стартират от 12 май. Работата ще обхване пернишката част на пътя, като е предвидено последният пети етап да завърши на 14 декември. Ремонтът на една от най-натоварените отсечки у нас продължава

НАП: Над половин милион физически лица подадоха данъчни декларации

Над 85% от декларациите са подадени онлайн Успешно приключи данъчна кампания за физическите лица. Над половин милион данъчни декларации от граждани са подадени към 17 часа на 5 май, сочат данните на НАП, съобшиха от приходната агенция. Над 85 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен

АПИ: В неделя ползвайте подбалканския път, а не магистрала “Тракия”

Ремонтът на нагънатия асфалт не е можел да се отложи, защото това би забавило работите чак до началото на летния сезон След кошмарното пътуване, което преживяха стотици хиляди българи миналия петък по магистрала “Тракия”, за 9 май, когато приключва голямото прибиране от почивните дни, е създадена специална организация на движението

Бъкингамският дворец пуска своя марка джин с плодове от Източна Европа

Бъкингамският дворец пуска нова марка плодов джин с трънки, внесени от Източна Европа, съобщи "Дейли телеграф". Плодовият джин от трънки е традиционно британско питие, което се прави в домашни условия с плодове от градината. От Бъкингамския дворец обаче разкриха, че били принудени да внасят плодовете от Източна Европа

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Китай е най-голямата дестинация на преки чуждестранни инвестиции, сочи доклад на ОИСР

Китайският пазар на смартфони с 30% ръст за първото тримесечие

Китайският пазар на смартфони отчита 30-процентен ръст на годишна база през първото тримесечие на годината, според доклад на международната фирма за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC ), предаде Радио Китай.  Китай, заедно с още няколко тихоокеански региони, е допринесъл значително за ускореното възстановяване на световния

Стабилен ръст на онлайн продажбите на дребно за първото тримесечие в Китай

Онлайн продажбите на дребно поддържат стабилен растеж през първото тримесечие на годината, тъй като икономиката продължава да се възстановява от въздействието на COVID-19. Те са нараснали с 29,9% на годишна база, като обемът им е достигнал 2,81 трилиона юана (434,5 милиарда долара), според данни, публикувани от Министерството на търговията

Вдигнаха минималната месечна заплата във Венецуела от 64 цента на $2,40

?paвитeлcтвoтo нa Beнeцyeлa yвeличи минимaлнaтa мeceчнa зaплaтa c 289%. Cъoбщeниeтo бe нaпpaвeнo в cъбoтa oт миниcтъpa нa тpyдa Eдyapдo ?инaтe. "Mинимaлнaтa зaплaтa се пoвишaвa oт 1,8 млн. бoливapa дo 7 млн. бoливapa oт тoзи мeceц", зaяви тoй. Изчиcлeнo cпopeд oбмeнния курс, нoвaтa cyмa e e?вивaлeнтнa нa $2,40, пpи $0,64 дoceгa

Къщичка от контейнер осигурява живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къща Gaia е направена от рециклиран контейнер по проект на Pin-Up Houses, чиито архитекти са я оборудвали така, че да осигури на обитателите си живот извън мрежата. Тя е миниатюрна, но според създателите си е пример за това, че е възможно да се изграждат жилища, които въздействат възможно най-малко на околната среда

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ