Ще търсят наемател или концесионер за плажа на Доган, но чак когато има път до него

  • 0
authorАвтор: Димчо Райков
Ще търсят наемател или концесионер за плажа на Доган, но чак когато има път до него

Липсата на път за обществено ползване до плажа на Росенец засега не позволява на ивицата да се намери стопанин. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

ГЕРБ подкрепиха “Демократична България” за парламентарна комисия за Доган сарай

5 от сградите трябва да бъдат съборени, но не е ясно кога

Създадената от “Демократична България” и подкрепена от ГЕРБ парламентарна комисия “Росенец” има всички шансове да затъне в най-голямото проучване на казус от последното десетилетие, който изглежда неразрешим докрай.

9 месеца след акцията на Христо Иванов - акостирането му с гумена лодка на плажната ивица до Догансарай и изгонването му от гардове на НСО, има само една извоювана победа, и то частично - плажът вече е плаж и преди ден бе вписан като такъв в кадастъра.

Бургазлиите, които отсега планират пикник там на Великден, трябва обаче да имат предвид, че статутът на плажа засега е неохраняем. От областния управител на Бургас зависи дали ще осигури спасители и изобщо някакви прилични условия за плажуване.

Според експерти от туристическото министерство, до които “24 часа” се допита, казусът не е разрешен напълно. По закон ведомството трябва да обяви или търг за наемател за 5 години, или конкурс за избор на концесионер за ивицата за 20 години.

В Закона за устройство на черноморското крайбрежие обаче има едно съществено препятствие - не може да се търси стопанин за плаж, ако до него няма свободен достъп чрез отворен за обществено ползване път. 

А такъв засега липсва. Сегашният път, който обслужваше резиденцията, още се води частен с решение на общинския съвет в Бургас от април м.г. Въпреки че през юли под обществен натиск местният парламент в Бургас отмени решението си и го върна на общината, фирмата - собственик на сараите - “Хермес груп” ЕООД, заедно със “Стрейтлайн” като притежател на съседен имот го обжалваха в съда и делото още не е приключило.

Една от двете фирми обжалва и решението на съда, че плажът е плаж, а не нива, както тя твърдеше. Делото стигна до ВАС, който отсъди, че ивицата може да бъде вписана в кадастъра като плаж, макар че все още няма окончателно решение по делото.

Впрочем нищо не пречи някоя от фирмите, които се водят собственици на сараите на Доган, да се яви на евентуален конкурс за концесионер и да го спечели. Или поне да обжалва в съда евентуално решение на туристическото министерство за определяне на концесионер или наемател. Засега обаче ведомството няма намерение да пристъпи към обявяване на каквато и да е процедура.

Казусът с Доган сарай е дотолкова обрасъл с дела, че не е много ясно дали има победа и кой точно е победил. След бунта на 11 юли м.г., когато един срещу друг се изправиха хиляди български граждани - противници на сарая и активисти на ДПС, дузина държавни институции и съдилища се активизираха да търсят разрешение кое е законно и кое - не.

Но и отсрещната страна дава решителен отпор на всеки опит държавата да си върне каквото и да било. Представителят на фирма “Стрейтлайн” арх. Калин Тихолов например в качеството си на проектант на сараите оспори съдебното решение на административния съд в Бургас, че ивицата въобще е плаж. Според мотивите му става въпрос за “естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти” , а отсъствието му от регистрите не представлява “явна фактическа грешка”, тъй като брегът никога не е бил покрит с пясък или чакъл.

Според ВАС обаче жалбата му е неоснователна, тъй като не засяга интересите на фирмата. Формално те касаят няколко незначителни по функция постройки, които по-скоро служеха като бариера да държат по-далеч любопитните погледи към резиденцията. За отписването ѝ като плаж не помогна и изкуственото му затревяване в началото на януари, когато пясъкът мистериозно осъмна с райграс, който после гневни граждани изскубаха.

Миналата година проверка на прокуратурата установи, че 5 от сградите в района, включително и на плажа, са незаконни - изградени са без строително разрешение и без одобрени от община Бургас инвестиционни проекти.

Сега общината трябва да събори три от тях, но чака решение на съда след друго обжалване от страна на “Стрейтлайн”. Поради същата причина не е ясна и съдбата на останалите две сгради, за които отговаря държавата в лицето на областната управа. Става въпрос за обслужващи сараите сгради на 2 и 3 етажа, бунгала и една оранжерия за зеленчуци.

Единствено от решението на магистратите зависи дали те ще останат на брега, след като в навечерието на изборите парламентарната комисия по земеделие изненадващо отложи приемането на поправки в Закона за рибарството и аквакултурите, с които според Христо Иванов се даваше шанс да бъдат узаконени. Това можеше да стане, ако се докаже, че са за сезонно ползване, влизат в границите на селищното образувание или граничат с рибарско пристанище, твърдеше той.

Отлагането на поправката “Доган сарай” бе мотивирано с това, че текстовете не са съгласувани с Брюксел. Поправките бяха подкрепени от обитателите на съседното рибарско селище Ченгене скеле, с което те си навлякоха гнева на Христо Иванов. На свой ред те му отговориха, че лидерът на ДБ си отмъщава, защото те не са го подкрепили с лодките си при акцията му през лятото.

Не е ясно и каква ще е съдбата на яхтеното пристанище на Росенец. Христо Иванов продължава да твърди, че то е регистрирано като земеделски имот в морето. Но това не е съвсем вярно, или по-скоро Иванов обобщава за целия Доган сарай.

За яхтеното пристанище има влязъл в сила подробен устройствен план, след като са минати всички процедури по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Редакцията на “24 часа” разполага с копия от документите, поискани по Закона за достъп до обществена информация.

За пристана е изготвен специализиран подробен устройствен план, който показва как да подхождат плавателните съдове до кея. Той е утвърден на 18 септември 2019 г. от национален експертен съвет по устройство на територията, свикан по заповед на тогавашната регионална министърка Петя Аврамова.

В него участват 10 експерти от различни ведомства, които утвърждават плана, внесен от Министерството на транспорта. Изготвен е във връзка със заявление на фирма “Хермес Солар” за издаване на удостоверение за експлоатационна годност на съществуващ специализиран пристанищен обект - пристан за яхти и лодки, в местността Отманли.

От тези документи се вижда, че още на съвета е имало един глас против, тъй като на пристана вече е имало изграден обект, който не е бил нанесен в кадастъра.

Всичко това обаче показва, че казусът е сложен. Проверката на прокуратурата от миналата година на практика завърши с разпореждане до МРРБ и ДНСК да изяснят кой какви нарушения на законите е правил, допускайки Доган сарай. Двете ведомства до момента не са казали ясно какви са нарушенията и тупкането на топката, по всичко изглежда, ще продължи още дълго време.

Споделете

CAPTCHA изображение
От 15 май Турция отменя PCR тестовете
за 15 държави; България не е включена

От 15 май Турция отменя PCR тестовете за 15 държави; България не е включена

Гражданите на 15 държави и територии - Китай, Хонконг, Тайван, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайланд, Южна Корея, Израел, Япония, Великобритания, Латвия, Люксембург и Естония, ще могат да посещават Турция след 15 май без да представят негативен PCR тест, който към момента е задължителен, предаде БТА

Русе става център на нова икономическа зона край Дунава

Русе става център на нова икономическа зона край Дунава

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и инж. Пламен Панчев, създател и управител на Тракия икономическа зона (ТИЗ), дадоха днес официален старт на работата по обособяването на нова индустриална зона с единно ръководство, както и развитието на наличните вече зони и паркове на територията на общината. Това стана с подписването на меморандум за

Колите с най-много повреди се сглобяват в понеделник

Колите с най-много повреди се сглобяват в понеделник

Знаете ли, че колите, които често се повреждат, се наричали "автомобили, произведени в понеделник сутрин". Това се случва доста често, особено през XX век. За това пък автомобилите, сглобявани във фабриките в сряда са били продавани в големи количества и са били особено ценени в САЩ, пише френското издание L’Argus

Банките трупат депозити, печалбата им расте

Банките трупат депозити, печалбата им расте

Банките в България продължаат да се в много добро състояние, да трупат депозити и да отчитат ръст на печалбата. Това става ясно от данните на БНБ за първото тримесечие на годината.  Според тях печалбата на банковата система към 31 март 2021 г. е 349 млн. лв. при 296 млн. за първото тримесечие на 2020 г

Какви кадри се търсят най-много във Варна?

Какви кадри се търсят най-много във Варна?

На работа в област Варна през март 2021 г. са постъпили 1614 безработни лица. 90,1% от тях са устроени на работа на първичния трудов пазар, съобщиха от Дирекция "Регионална служба по заетостта"- Варна. През месеца в трудова заетост са устроени 234 младежи на възраст до 29 години, както и 52 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

Роумингът между страните от Западните Балкани ще бъде премахнат на 1 юли, което означава, че гражданите и бизнесът в региона ще имат повече пари в бюджета, заяви генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, предаде БНТ.  Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и БиХ ще започнат да прилагат

АКТУАЛНО

9 традиционни менюта ще привличат чужденците

Слух, че пак няма да има руски туристи в България това лято. От морските летища казват, че няма отменени чартъри за юни, юли и август

Русия спира полетите на свои туристи към България и втори сезон оставаме без тях. Това заяви в тв предаване Ивелина Пулева от Управителния съвет на Бургаската туристическа камара. Това се случило заради призива на руския политик Владимир Жириновски държавата официално да забрани купуването на имоти в България

Проф. Ангелов: Отпада ограничението за тържества до 15 човека (Видео)

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост И днес в 10.00 ч. в Министерския съвет се провежда редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната. "През последната седмица България беше извадена от института Робърт Кох от високорисковите зони и вече сме само рискова зона

Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. В края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лв. Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на

Над 241 млн. лв. раздаде кабинет “Борисов 3” на последното си заседание

Почти всички пари са за продължаване на 60/40 и програми за заетост Премиерът обяви фокус на предизборната си кампания - махане на гишетата 241 008 886 лв. разпредели правителството на Бойко Борисов на последното си за мандата заседание. Редовните срещи на министрите от кабинета са в сряда, а президентът Румен Радев се очаква да назначи свое

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая, съобщи общинският пресцентър. Ремонтните дейности, които са възложени от АПИ, ще протекат на 5 етапа и ще стартират от 12 май. Работата ще обхване пернишката част на пътя, като е предвидено последният пети етап да завърши на 14 декември. Ремонтът на една от най-натоварените отсечки у нас продължава

НАП: Над половин милион физически лица подадоха данъчни декларации

Над 85% от декларациите са подадени онлайн Успешно приключи данъчна кампания за физическите лица. Над половин милион данъчни декларации от граждани са подадени към 17 часа на 5 май, сочат данните на НАП, съобшиха от приходната агенция. Над 85 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен

АПИ: В неделя ползвайте подбалканския път, а не магистрала “Тракия”

Ремонтът на нагънатия асфалт не е можел да се отложи, защото това би забавило работите чак до началото на летния сезон След кошмарното пътуване, което преживяха стотици хиляди българи миналия петък по магистрала “Тракия”, за 9 май, когато приключва голямото прибиране от почивните дни, е създадена специална организация на движението

Бъкингамският дворец пуска своя марка джин с плодове от Източна Европа

Бъкингамският дворец пуска нова марка плодов джин с трънки, внесени от Източна Европа, съобщи "Дейли телеграф". Плодовият джин от трънки е традиционно британско питие, което се прави в домашни условия с плодове от градината. От Бъкингамския дворец обаче разкриха, че били принудени да внасят плодовете от Източна Европа

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Китай е най-голямата дестинация на преки чуждестранни инвестиции, сочи доклад на ОИСР

Китайският пазар на смартфони с 30% ръст за първото тримесечие

Китайският пазар на смартфони отчита 30-процентен ръст на годишна база през първото тримесечие на годината, според доклад на международната фирма за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC ), предаде Радио Китай.  Китай, заедно с още няколко тихоокеански региони, е допринесъл значително за ускореното възстановяване на световния

Стабилен ръст на онлайн продажбите на дребно за първото тримесечие в Китай

Онлайн продажбите на дребно поддържат стабилен растеж през първото тримесечие на годината, тъй като икономиката продължава да се възстановява от въздействието на COVID-19. Те са нараснали с 29,9% на годишна база, като обемът им е достигнал 2,81 трилиона юана (434,5 милиарда долара), според данни, публикувани от Министерството на търговията

Вдигнаха минималната месечна заплата във Венецуела от 64 цента на $2,40

?paвитeлcтвoтo нa Beнeцyeлa yвeличи минимaлнaтa мeceчнa зaплaтa c 289%. Cъoбщeниeтo бe нaпpaвeнo в cъбoтa oт миниcтъpa нa тpyдa Eдyapдo ?инaтe. "Mинимaлнaтa зaплaтa се пoвишaвa oт 1,8 млн. бoливapa дo 7 млн. бoливapa oт тoзи мeceц", зaяви тoй. Изчиcлeнo cпopeд oбмeнния курс, нoвaтa cyмa e e?вивaлeнтнa нa $2,40, пpи $0,64 дoceгa

Къщичка от контейнер осигурява живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къща Gaia е направена от рециклиран контейнер по проект на Pin-Up Houses, чиито архитекти са я оборудвали така, че да осигури на обитателите си живот извън мрежата. Тя е миниатюрна, но според създателите си е пример за това, че е възможно да се изграждат жилища, които въздействат възможно най-малко на околната среда

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ