Без винетка, ако пътят е държавен, но общината е платила ремонта

  • 0
authorАвтор: Виктория Бочевска
Без винетка, ако пътят е държавен, но общината е платила ремонта

Сгрешен номер на колата при купуване на винетка вече ще може да се поправя.

Имало немалко кметове, които били готови

да го направят, затова ги насърчават

с поправката, твърдят вносителите

В столицата проблемът е решен от 2 г.

чрез подписано споразумение между

общината и АПИ

Сгрешен номер на колата ще може

да се поправя, без да се плаща втори път

Няма да е нужна винетка, ако пътят е държавен, но общината плаща за поддръжката му. Това записаха депутатите в последния си работен ден, преди Народното събрание да се разпусне заради изборите.

Всъщност и сега има възможност АПИ и дадена община да се договарят за съвместно финансиране на поддържането на участъци от републиканската пътна мрежа в градовете и извън тях.

Това обаче досега не беше нормативно уредено, а според вносителите на законовите поправки не са малко общините, който имат готовността да финансират тези дейности, за да може да бъдат изключени от списъка на пътищата, за които се заплаща винетна такса.

Освен това досега споразуменията между съответната община и АПИ се сключваха след санкция на Министерския съвет и след като съответният пътен участък се вади от списъка на пътищата, за които се плащат такси. Това се отнася само за републикански пътища в участъците, в които те преминават през населено място. Сега, освен че се записва в закона, споразумителните протоколи вече ще може да се подписват и за участъци от пътищата извън населените места и чак когато се подпише и общинският съвет го гласува, ще се внася в кабинета.

Например бул. “България” в Русе е част от републиканския път Русе - Велико Търново и независимо че е в града, през зимата почистването на сняг се прави от пътната агенция. Същото е и с участъка от пътя София - Варна, когато преминава през Велико Търново. И двата градски булеварда са освободени и от винетки, и от толтакси.

Споразумителни протоколи между общините и АПИ се подписват още от есента на 2019 г., когато софиянци, живеещи в северните покрайнини на столицата, направиха протестно шествие с искане да не плащат винетки за преминаване по северната скоростна тангента. Мотивът им беше, че те ползват съоръжението всеки ден, защото няма друг начин да отидат на работа, а на много места - дори да се придвижат от един квартал до друг.

Така София днес е сред добрите примери за вече решен проблем. Жителите на селата и кварталите, които са към голямата Столична община, не купуват винетки. Споразумение между СОС и АПИ бе подписано и за настоящата 2021 г. То минава през гласуване от общинските съветници.

По силата на споразумението за пътища в урбанизираната територия - като например част от Южната дъга, пътната агенция предоставя средства, а общината почиства. Тя извършва и текущи ремонти. За такива извън урбанизираната териотрия - като Северната тангента, АПИ поддържа, а общината плаща дейноста.

“Поправката в закона дава сигнал на всички общини да бъдат по-активни в процеса. Ние имаме засега такива споразумителни протоколи със София и Варна, водим преговори и сме пред подписване с Бургас, Габрово и още десетина общини за участъци, които са на брой около двайсетина”, каза пред “24 часа” зам.-председателят на управителния съвет на АПИ Олег Асенов.

В тези протоколи обикновено дейностите се разделят така -

текущото

поддържане и

почистването на

сняг се поемат

като разход от

общината, а

когато се налага

ремонт, той се

плаща от АПИ,

обясни проф. Асенов. В същото време се налага да се променят пътните знаци и ясно да се обозначи къде се плащат винетки, къде – толтакси, къде не се плаща нищо и къде се плащат и двете.

Сред по-известните пътища, които ще се възползват от по-лесната процедура благодарение на законовата поправка, например пътят, който води от Бургас до гробищата на север от града. За този път сега се изисква винетка.

Други такива пътища са околовръстното на Габрово и неговите отклонения, които водят до най-близките села. Те вече са почти изцяло квартали на Габрово и пътуването от тях до града също ще бъде освободено от винетки.

Друга промяна в закона дава право, ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, да поправим грешката,

без да се налага

да плащаме

за документа

повторно

Промяната на грешно декларираните данни ще става след проверка, че на територията на страната не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентични на първоначално нанесените данни. Промяната ще влиза в сила веднага след извършване на корекцията и ще бъде до срока на валидност на първоначално издадената винетка.

Както “24 часа” писа неведнъж, досега при допускане на грешка винетката се считаше за невалидна, без парите да бъдат възстановени на хората, независимо дали става дума за годишна винетка, която е 97 лв. за лека кола, или 10 лв., колкото струва уикендвинетката.

Най-често грешки се допускат и при закупуването на винетки за ремаркета, тъй като, когато към автомобила има прикачено ремарке и общата маса на композицията надвишава 3,5 тона, за ремаркето се изисква допълнителна винетна такса.

Законът изрично посочва, че в такива случаи се дължи винетна такса за същата категория като за леката кола, т.е. К3. В същото време обаче според Закона за пътищата ремаркето не е отделна категория пътно превозно средство, а според Закона за движение по пътищата то е отделна категория.

Вносителите на поправката посочват, че това практически обърква потребителите и има множество жалби и сигнали по този повод.

Най-често допусканата грешка била, че вместо електронна винетка за превозно средство под 3,5 т граждани поради неразбиране избирали опцията “Електронна винетка за ремарке на лек автомобил”, още повече, че описанието и цената са сходни.

Веднъж излязъл на пътя обаче, такъв водач има вероятност да попадне в обхвата на камерите, те да регистрират грешката и автоматично той да бъде таксуван като нарушител.

У нас има куриозни случаи и с винетки за леки коли, купени от крайпътен обект, които се въвеждат в системата от служител на обекта. Ако той въведе данните и прецени, че винетката трябва да е валидна след 15 минути, а водачът потегли след 10 минути и попадне на камера, тя също ще го таксува като нередовен и практически никой не може да отмени глобата.

Проф. Асенов обърна внимание и на друга законова поправка, която също решава един проблем – възможността, когато сбъркаш при въвеждането на номера на превозното средство за платена винетка или когато сбъркаш категорията на возилото, да ти бъдат върнати парите.

Оказва се, че това възстановяване

ще важи само

когато е

попълнен

несъществуващ

регистрационен

номер

“Ако по случайност нанесеш номер, който съществува, няма да се възстановяват пари, от това ще се възползва този, за чийто регистрационен номер си платил”, обясни Асенов. Това обаче се случвало изключително рядко.

Освен това редът за възстановяване на парите при очевидна грешка е изцяло електронизиран - на сайта на Националното толуправление може да се пусне по електронен път заявление до съответното областно пътно управление и грешката да се отстрани.

Споделете

CAPTCHA изображение
Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германският млекопроизводител “Меггле” се изтегля като млекопреработвател от нашия пазар и затваря завода си в Шумен, съобщиха от компанията. Това ще стане от 1 октомври, като мотивът е, че Meggle Group преструктурира бизнесоперациите си в цяла Югоизточна Европа. В същото време от компанията признават

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Компанията имаше бизнес у нас през 2014 г., но бе спряна Искат да се махне и синият талон към книжката на шофьорите Да се даде възможност на мобилни приложения за споделено пътуване като “Юбер” да се върнат на пазара у нас, но при определени условия. Това е едно от предложенията за промяна в Закона за автомобилните превози

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

Повече са фермите, които директно предлагат агнета и ярета за Великден и Гергьовден. В Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана заявка са подали собствениците на 17 ферми, с 6 повече от 2020 година. "Хората могат да са спокойни. Клането на животните се извършва под стриктен ветеринарен контрол

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

В АЕЦ "Козлодуй" започна днес плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

АКТУАЛНО

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

„Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

Бюджетният дефицит в ЕС като цяло е нараснал до 6,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а в еврозоната - до 7,2 на сто през 2020 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Същевременно държавният дълг е нараснал до съответно 90,7 на сто и 98 на сто на фона на пандемията от коронавирус и мерките

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

За да се възползваме пълноценно от Плана за възстановяване и устойчивост и от новата 7-годишна рамка за европейско финансиране, е необходимо стабилно правителство с разумни политики, казва бившият финансов министър Още акценти: Може би ще се наложи актуализация на бюджета от следващото правителство Опитът показва

Ще търсят наемател или концесионер за плажа на Доган, но чак когато има път до него

ГЕРБ подкрепиха “Демократична България” за парламентарна комисия за Доган сарай 5 от сградите трябва да бъдат съборени, но не е ясно кога Създадената от “Демократична България” и подкрепена от ГЕРБ парламентарна комисия “Росенец” има всички шансове да затъне в най-голямото проучване на казус от последното десетилетие

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Вече за 82% от софиянци е удобно да има метро до Симеоновския лифт

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

Ананиев: В края на април почти няма да има дефицит в бюджета (Обзор)

1 януари 2024 г. остава като дата за въвеждане на еврото Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. има дефицит от 619,4 млн. лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това отчете финансовият министър в оставка Кирил Ананиев по време на изслушване в Народното събрание в сряда. Според него заради COVID кризата тови било “очаквано от

Гръцкият премиер Мицотакис: Туристическият сезон ще бъде открит на 15 май

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза днес, че Гърция би трябвало да може се отвори за туристи от 15 май, като добави, че пандемията от коронавирус показва признаци на стабилизиране, подпомогната от ваксинацията, предаде Ройтерс. "Ваксините, самостоятелните тестове и по-доброто време ни вдъхват увереност

По-ниска наказателна лихва за забавени плащания предлагат от Демократична България

Размерът на лихвата за забавени плащания да не надхвърля основния лихвен процент на БНБ + 8 процентни пункта, а когато е дължима от физическо лице - да е + 4 п.п. Това предлагат депутати от "Демократична България" начело с Мартин Димитров с промени в Закона за задълженията и договорите. . Към моментът таванът на наказателната законна лихва при

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Гърция планира да отвори ресторантите след Великден

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Общо инвестициите за зелен преход на икономиката са увеличени с близо 500 млн. до 3,8 млрд. лв., според третия вариант на плана за възстановяване Днес новият парламент за втори път ще дискутира плана за възстановяване, по който България може да получи над 12 млрд. лв. безвъзмездно от ЕС и още над 8 млрд. като дългосрочни заеми

Манолова предлага още 300 млн. лв. помощ за фирмите

300 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за предприятия и самоосигуряващи се лица, пострадали от пандемията, извън тези, които вече са раздадени по различни програми. Това предлагат депутати от “Изправи се! Мутри вън!” начело с Мая Манолова. Става въпрос за подпомагане на фирми, които през 2020 г. са отчели повече от 30% намален доход спрямо

42% от българите се канят да харчат повече – за почивки, елуреди и ремонти

Населението у нас има най-ниска оценка за ситуацията в сравнение с другите в ЕС 42% от българите възнамеряват да харчат повече пари тази година в сравнение с миналата. Те отделят повече средства за почивки и пътувания, домакински електроуреди и ремонт на дома. Това показва тазгодишното проучване на финансовата група BNP Paribas Personal Finance

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ