Емил Димитров: Язовирите са пълни, няма опасност от недостиг на питейна вода

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн
Емил Димитров: Язовирите са пълни, няма опасност от недостиг на питейна вода

Емил Димитров-Ревизоро СНИМКА: Архив

За да има максимална прозрачност, откакто съм министър, МОСВ започна изготвяне и публикуване на ежедневен и месечен бюлетин за състоянието на национално значимите 52 комплексни язовира в България. В момента всички те са пълни и няма опасност от недостиг на питейна вода. Язовирите за питейно-битово водоснабдяване са пълни на 74.3% от общия им обем, за резервно питейно-битово водоснабдяване – на 62.7%, за напояване – 52%, а за енергетика - на 84.2% от общия им обем. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Като министър на околната среда и водите заявявам категорично, че до изборите няма да допусна всякакви опити аз като министър или министерството да бъдем въвлечени в политически мероприятия, независимо от кого са инициирани.

Министерството на околната среда и водите е държавна институция и след изборите ще остане такава, независимо кой и как ще спечели изборите. Именно затова не е редно заради политическите опити на някой да влезе във властта, институцията да търпи негативи.

Пред нас и в следващите месеци стоят важни задачи и приоритетите ни са насочени към тяхното изпълнение. През следващата седмица предстоят проверки на язовири".

Продължаваме да работим усилено заедно с общините за финализиране на проектите за рекултивациия на закритите стари общински депа за битови отпадъци, неотговарящи на нормативните изисквания, допълни министър Димитров.

Предстои приемането на Национален план за управление на отпадъците в Република България за периода 2021–2028 г., както и стратегия и план за действие за преход към кръгова икономика на Република България за периода 2021–2027 г.

Работим и по интегрирано управление на водните ресурси и постигане на устойчиво потребление за нуждите на населението и икономиката, както и намаляване на въздействието от човешка дейност върху състоянието на водите.

По Националната кампания „Чиста околна среда“ всички общини, които кандидатстваха, получиха ресурси за изграждане на нови и възстановяване на вече съществуващи спортни площадки, детски кътове, зони за отдих и т.н. Общо 958 обекта са в процес на получаване на финансиране в размер на близо 7 млн. лв.

От 20 февруари на интернет страницата на МОСВ ежедневно се публикува и бюлетин за качеството на атмосферния въздух в България.

Целта на тези бюлетини е да се ползват от медиите и гражданите за повишаване на информираността им, чрез представяне на обективни данни за качеството на атмосферния въздух на територията на страната и информация за нивата на наблюдаваните от МОСВ язовири.

В началото на моя мандат, за 45 дни успяхме да се справим с нерегламентираното изгаряне на RDF и незаконните превози на RDF и други отпадъци, като ги ограничихме от 11,6% на 1%. Постигнахме го със съдействието на Агенция „Митници“ и „Гранична полиция“, с които работим в синхрон. Предстои да получим и достъп в реално време на данните от системите за извършване на собствени непрекъснати измервания на ТЕЦ-овете - се казва още в изявлението на Емил Димитров.

От началото на 2020 г. досега са върнати обратно в държавата по изпращане общо 3976,344 тона отпадъци, предмет на незаконен превоз. Още десетки превози на отпадъци не са допуснати до територията на Р. България поради затегнатия контрол от страна на контролните органи.

Изпълнихме успешно проекта “Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност” и от страната ни бяха изнесени 3782 тона, от които 957 тона особено опасни устойчиви органични замърсители (УОЗ), притежаващи токсични свойства за дълъг период в околната среда. През 2020 г. по разпореждане на Върховна административна прокуратура извършихме съвместни проверки на 187 склада с излезли от употреба препарати за растителна защита, включително състоянието на сградния фонд, в който са съхранявани препаратите, състоянието на водните тела, районите със значителен потенциален риск от наводнения и санитарно-охранителните зони в близост до водни обекти и населени места, количеството на съхранявани препарати за растителна защита. Бяха почистени 29 склада с висока степен на риск по отношение на опазване на човешкото здраве и околната среда. В инсталации във Франция за високо-температурно изгаряне (инсинератори), отговарящи на най-стриктните изисквания съгласно признати международни стандарти, са предадени за крайно обезвреждане над 1000 тона излезли от употреба препарати за растителна защита, като 403 тона от тях представляват УОЗ – пестициди. Не сме допуснали никаква част от тези 1000 тона да бъдат изгаряни на територията на страната ни.

Продължаваме да работим за износ и крайно обезвреждане на всички останали количества излезли от употреба пестициди, залежали от деветдесетте години на миналия век, които по последна информация възлизат на 2520 тона.

С цел координация на работата на контролните органи създадохме Национален координационен център, който първоначално осъществяваше координация и контрол на отпадъци и управление на водните ресурси, а след обновяването му следи и качеството на атмосферния въздух, и важни източници на емисии.

Зад всичко това стоят обединените усилия на много служители в държавни институции. Затова, като министър на околната среда и водите, изказвам огромната си благодарност към всички ведомства, с които работим за подобряването и поддържането на екологичния баланс в страната, а това са: Народното събрание, ДАНС, прокуратурата, Агенция „Митници“, „Гранична полиция“ и министерствата.

Само обединени можем да постигнем по-добро бъдеще и чиста околна среда за поколения напред.

Желая успех на всички участници в изборите. След свикването на новото Народно събрание МОСВ ще представи пред ресорната комисия доклад за дейността си, обеща министърът Емил Димитров.

Споделете

CAPTCHA изображение
Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германският млекопроизводител “Меггле” се изтегля като млекопреработвател от нашия пазар и затваря завода си в Шумен, съобщиха от компанията. Това ще стане от 1 октомври, като мотивът е, че Meggle Group преструктурира бизнесоперациите си в цяла Югоизточна Европа. В същото време от компанията признават

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Компанията имаше бизнес у нас през 2014 г., но бе спряна Искат да се махне и синият талон към книжката на шофьорите Да се даде възможност на мобилни приложения за споделено пътуване като “Юбер” да се върнат на пазара у нас, но при определени условия. Това е едно от предложенията за промяна в Закона за автомобилните превози

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

Повече са фермите, които директно предлагат агнета и ярета за Великден и Гергьовден. В Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана заявка са подали собствениците на 17 ферми, с 6 повече от 2020 година. "Хората могат да са спокойни. Клането на животните се извършва под стриктен ветеринарен контрол

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

В АЕЦ "Козлодуй" започна днес плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

АКТУАЛНО

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

„Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

Бюджетният дефицит в ЕС като цяло е нараснал до 6,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а в еврозоната - до 7,2 на сто през 2020 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Същевременно държавният дълг е нараснал до съответно 90,7 на сто и 98 на сто на фона на пандемията от коронавирус и мерките

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

За да се възползваме пълноценно от Плана за възстановяване и устойчивост и от новата 7-годишна рамка за европейско финансиране, е необходимо стабилно правителство с разумни политики, казва бившият финансов министър Още акценти: Може би ще се наложи актуализация на бюджета от следващото правителство Опитът показва

Ще търсят наемател или концесионер за плажа на Доган, но чак когато има път до него

ГЕРБ подкрепиха “Демократична България” за парламентарна комисия за Доган сарай 5 от сградите трябва да бъдат съборени, но не е ясно кога Създадената от “Демократична България” и подкрепена от ГЕРБ парламентарна комисия “Росенец” има всички шансове да затъне в най-голямото проучване на казус от последното десетилетие

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Вече за 82% от софиянци е удобно да има метро до Симеоновския лифт

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

Ананиев: В края на април почти няма да има дефицит в бюджета (Обзор)

1 януари 2024 г. остава като дата за въвеждане на еврото Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. има дефицит от 619,4 млн. лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това отчете финансовият министър в оставка Кирил Ананиев по време на изслушване в Народното събрание в сряда. Според него заради COVID кризата тови било “очаквано от

Гръцкият премиер Мицотакис: Туристическият сезон ще бъде открит на 15 май

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза днес, че Гърция би трябвало да може се отвори за туристи от 15 май, като добави, че пандемията от коронавирус показва признаци на стабилизиране, подпомогната от ваксинацията, предаде Ройтерс. "Ваксините, самостоятелните тестове и по-доброто време ни вдъхват увереност

По-ниска наказателна лихва за забавени плащания предлагат от Демократична България

Размерът на лихвата за забавени плащания да не надхвърля основния лихвен процент на БНБ + 8 процентни пункта, а когато е дължима от физическо лице - да е + 4 п.п. Това предлагат депутати от "Демократична България" начело с Мартин Димитров с промени в Закона за задълженията и договорите. . Към моментът таванът на наказателната законна лихва при

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Гърция планира да отвори ресторантите след Великден

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Общо инвестициите за зелен преход на икономиката са увеличени с близо 500 млн. до 3,8 млрд. лв., според третия вариант на плана за възстановяване Днес новият парламент за втори път ще дискутира плана за възстановяване, по който България може да получи над 12 млрд. лв. безвъзмездно от ЕС и още над 8 млрд. като дългосрочни заеми

Манолова предлага още 300 млн. лв. помощ за фирмите

300 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за предприятия и самоосигуряващи се лица, пострадали от пандемията, извън тези, които вече са раздадени по различни програми. Това предлагат депутати от “Изправи се! Мутри вън!” начело с Мая Манолова. Става въпрос за подпомагане на фирми, които през 2020 г. са отчели повече от 30% намален доход спрямо

42% от българите се канят да харчат повече – за почивки, елуреди и ремонти

Населението у нас има най-ниска оценка за ситуацията в сравнение с другите в ЕС 42% от българите възнамеряват да харчат повече пари тази година в сравнение с миналата. Те отделят повече средства за почивки и пътувания, домакински електроуреди и ремонт на дома. Това показва тазгодишното проучване на финансовата група BNP Paribas Personal Finance

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ