В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова
В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

На 9 март КЕВР ще проведе две онлайн открити заседания за лицензи за държавната и за частната газова борси.

В един ден, на 9 март, Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе онлайн заседания за лицензиране на две газови борси. Едната е държавната – „Газов хъб Балкан“, а втората е частна - „Българска енергийна търговска платформа”. И двете са с искане на лиценз за „организиране на борсов пазар на природен газ”.

8 месеца са били нужни на енергийния регулатор да стигне до доклади и до обсъждане на заявленията на двете компании. Първо заявление за лиценз е подадено на 15 юли 2020 г. от „Българска енергийна търговска платформа“, седем дни след това, на 22 юли, е заведено в КЕВР заявлението на съществуващата тогава държавната газова борса – "Газов хъб Балкан". 

Газови експерти коментират, че е възможно комисията да приеме съществуването на две борси, Законът за енергетиката го позволява, докато за електроенергийния пазар тя е една.

За периода 2021 – 2025 г. „Българска енергийна търговска платформа“ е планирала разходи за 7,328 млн. лв. А заключението на експертите на КЕВР в доклада са, че „Българска енергийна търговска платформа“ АД притежава финансови възможности за осъществяване на дейността „организиране на борсов пазар на природен газ“.

Посочено е, че вътрешните източници на финансиране са собствения капитал, състоящ се от основния капитал и неразпределената печалба, генерирана при осъществяването на дейността, както и амортизационните отчисления. Външните източници на финансиране са отпуснат целеви овърдрафт от „УниКредит Булбанк“ за обезпечаване на лицензионната дейност на дружеството.

Дружеството е с капитал 50 000 лв. Сред тримата му собственици  е Искър Искров, който е съсобственик на „Агрополихим“, той държи 400 акции в газовата борса. Съдружници са му  Георги Цветанов Найденов, с 350 акции, както и адвокатско дружество „Киров и Братулева“, което притежава 250 акции.

Търговци на газ казват, че това е една от няколкото инициативи за създаване на газова борса – като се започне от идеята газ да се търгува на стоковата борса. Припомнят, че Георги Цветанов Найденов е един от инициаторите за това, и че е бил в Русенската стокова борса, както и в Софийската стокова борса. Найденов е собственик и на дружеството „Българска газова борса“, чрез която е разработвана една от концепциите за частна търговия. Коментира се още, че явно новото дружество, което иска лиценз е стъпило на разработките на експерта Нейденов, а подкрепата е на „Агрополихим“.

„Българска енергийна търговска платформа“ разполага с електронна търговска платформа „Trayport Global Vision Trading System“, продукт на компанията Trayport Limited UK, която е разработила най-разпространения и прилаган в световен мащаб софтуер за целите на администриране на сделки, се отбелязва от експертите на КЕВР.
На „Българска енергийна търговска платформа“ ще има сегмент за търговия на краткосрочни (спот) продукти и сегмент дългосрочни продукти. Краткосрочни продукти с доставка на виртуална търговска точка да: „следващ час“,  „в рамките на деня“;  „ден напред“. Сегментът за дългосрочни продукти осигурява възможност за сключване на сделки за продукти със срок на доставка повече от седем последователни газови дни, включително, но не само седмични, месечни, тримесечни, шестмесечни и годишни. Търговията с дългосрочни продукти ще започне, когато бъдат осигурени съответните за това условия“, пише в доклада наКЕВР.

„Газов хъб Балкан“, държавната газова борса, е с капитал 500 000 лв., едноличен собственик е „Булгартрансгаз“. Дружеството ползва системата за борсова търговия Global Vision Eхchange Trading Sistem (ETS) на Trayport по споразумение от 12 ноември 2019 г., сключено между българската компания и Trayport Limited (Trayport).
На платформата за търговия към момента са разработени и имплементирани следните сегменти: GRP-сегмент, който е стартирал на 9.12.2019 г., както и краткосрочен и дългосрочни сегменти на платформата, които са стартирали на 2.01.2020 г. GPR сегментът е за предлагане на количества по програмата за освобождаване на газа, която се изпълнява от „Булгаргаз“. Дружеството предвижда на по-късен етап да бъдат въведени и клирингови договори, които отговарят на нуждите на българските участници на пазара, се казва в доклада на КЕВР.

Съобщава се още, че на платформата за търговия са изтъргувани следните количества природен газ: по програмата за освобождаване на газа – 551 416 мегаватчаса, на краткосрочния сегмент - 97 645 мегаватчаса и на дългосрочния – 1 672 281 мегаватчаса.

В бизнес плана за периода 2020 – 2024 г., дружеството предвижда да осигури регионална борсова платформа за търговия с природен газ.

„Газов хъб Балкан“ за 2019 г. има приходи от 28 000 лв., а разходите му са 178 000 лв. и е на загуба. Заключението на експертите на КЕВР са, че дружеството притежава притежава финансови възможности за осъществяване на дейността „организиране на борсов пазар на природен газ.

Газови експерти казват, че в момента пазарът у нас е изключително малък. Разчита се  с пускането в експлоатация на газовите връзки със съседните държави той да стане регионален. Инициативата за частна борса за газ те смятат за добра, но казват, че борсите по света нямат един собственик или някоко собственика, а обикновено са кооперации със задължението никой да не притежава блокираща квота.

Законът за енергетиката разпорежда всички газови сделки да приключват на борсов пазар. Според специалисти това може да стане и на двете борси, ако и двете получат лиценз. Проблемът е обаче за държавните и общинските дружества – по какви критерии ще избират една от двете борси. Примерно – столичната топлофикация, която е най-големият потребител на газ, как ще обясни защо е избрала държавната или частната борса. Но пък смятат, че ще има конкуренция и която оцелее.

Споделете

CAPTCHA изображение
Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германският млекопроизводител “Меггле” се изтегля като млекопреработвател от нашия пазар и затваря завода си в Шумен, съобщиха от компанията. Това ще стане от 1 октомври, като мотивът е, че Meggle Group преструктурира бизнесоперациите си в цяла Югоизточна Европа. В същото време от компанията признават

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Компанията имаше бизнес у нас през 2014 г., но бе спряна Искат да се махне и синият талон към книжката на шофьорите Да се даде възможност на мобилни приложения за споделено пътуване като “Юбер” да се върнат на пазара у нас, но при определени условия. Това е едно от предложенията за промяна в Закона за автомобилните превози

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

Повече са фермите, които директно предлагат агнета и ярета за Великден и Гергьовден. В Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана заявка са подали собствениците на 17 ферми, с 6 повече от 2020 година. "Хората могат да са спокойни. Клането на животните се извършва под стриктен ветеринарен контрол

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

В АЕЦ "Козлодуй" започна днес плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

АКТУАЛНО

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

Бюджетният дефицит в ЕС като цяло е нараснал до 6,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а в еврозоната - до 7,2 на сто през 2020 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Същевременно държавният дълг е нараснал до съответно 90,7 на сто и 98 на сто на фона на пандемията от коронавирус и мерките

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

За да се възползваме пълноценно от Плана за възстановяване и устойчивост и от новата 7-годишна рамка за европейско финансиране, е необходимо стабилно правителство с разумни политики, казва бившият финансов министър Още акценти: Може би ще се наложи актуализация на бюджета от следващото правителство Опитът показва

Ще търсят наемател или концесионер за плажа на Доган, но чак когато има път до него

ГЕРБ подкрепиха “Демократична България” за парламентарна комисия за Доган сарай 5 от сградите трябва да бъдат съборени, но не е ясно кога Създадената от “Демократична България” и подкрепена от ГЕРБ парламентарна комисия “Росенец” има всички шансове да затъне в най-голямото проучване на казус от последното десетилетие

Вече за 82% от софиянци е удобно да има метро до Симеоновския лифт

“Спаси София”: Проектът е лобистки “Заблуждавате! Ще създам движение “Спасете ни от “Спаси София”, отговаря Антон Янев - проектант на разширението Един лъч на софийското метро, който да стига до Симеоновския лифт, ИКЕА и “Ринг мол”, от лятото на 2020 г. разделя партии, гневи столичани и озадачава експерти

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Ананиев: В края на април почти няма да има дефицит в бюджета (Обзор)

1 януари 2024 г. остава като дата за въвеждане на еврото Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. има дефицит от 619,4 млн. лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това отчете финансовият министър в оставка Кирил Ананиев по време на изслушване в Народното събрание в сряда. Според него заради COVID кризата тови било “очаквано от

Гръцкият премиер Мицотакис: Туристическият сезон ще бъде открит на 15 май

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза днес, че Гърция би трябвало да може се отвори за туристи от 15 май, като добави, че пандемията от коронавирус показва признаци на стабилизиране, подпомогната от ваксинацията, предаде Ройтерс. "Ваксините, самостоятелните тестове и по-доброто време ни вдъхват увереност

По-ниска наказателна лихва за забавени плащания предлагат от Демократична България

Размерът на лихвата за забавени плащания да не надхвърля основния лихвен процент на БНБ + 8 процентни пункта, а когато е дължима от физическо лице - да е + 4 п.п. Това предлагат депутати от "Демократична България" начело с Мартин Димитров с промени в Закона за задълженията и договорите. . Към моментът таванът на наказателната законна лихва при

Ананиев: 1,3 млрд.лв. са похарчени за битка с епидемията

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това отчете финансовият министър в оставка Кирил Ананиев пред Народното събрание. Според министъра временният дефицит след COVID-кризата е "очакван от икономическите анализатори"

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Общо инвестициите за зелен преход на икономиката са увеличени с близо 500 млн. до 3,8 млрд. лв., според третия вариант на плана за възстановяване Днес новият парламент за втори път ще дискутира плана за възстановяване, по който България може да получи над 12 млрд. лв. безвъзмездно от ЕС и още над 8 млрд. като дългосрочни заеми

Манолова предлага още 300 млн. лв. помощ за фирмите

300 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за предприятия и самоосигуряващи се лица, пострадали от пандемията, извън тези, които вече са раздадени по различни програми. Това предлагат депутати от “Изправи се! Мутри вън!” начело с Мая Манолова. Става въпрос за подпомагане на фирми, които през 2020 г. са отчели повече от 30% намален доход спрямо

42% от българите се канят да харчат повече – за почивки, елуреди и ремонти

Населението у нас има най-ниска оценка за ситуацията в сравнение с другите в ЕС 42% от българите възнамеряват да харчат повече пари тази година в сравнение с миналата. Те отделят повече средства за почивки и пътувания, домакински електроуреди и ремонт на дома. Това показва тазгодишното проучване на финансовата група BNP Paribas Personal Finance

“Юбер” се връща, но с табела “Такси” и тарифа

Таксиджии виждат хаос, ако промените се приемат в първоначалния вариант Вероятно само 4 дни ще живее опитът приложения за превоз като това на “Юбер” например да се върнат на пазара в България. В петък депутатите от “Демократична България” Христо Иванов и Атанас Атанасов внесоха в парламента промени в Закона за автомобилните превози

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ