Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Една добра новина за туристическия бранш у нас през лятото - вече има значително увеличение на чартърите. На летището в Бургас са обявени много повече полети в сравнение с миналото лято.

17 на седмица от 7 нови дестинации в света ще изпълнява една от нискотарифните компании от началото на лятото, като местата вече са в продажба. С новите маршрути дестинациите на авиокомпанията за лято 2021 г. стават общо 14, а планираните полети от летище Бургас - 39 на седмица.

С директни полети за 30 евро ще привличаме румънски туристи след споразумение между община Бургас и румънска нискотарифна авиокопания. Тя ще поддържа линия Бургас - Клуж-Напока, Трансилвания.

Голям британски нискотарифен превозвач също обяви два нови маршрута до Бургас, а по този повод кметът Димитър Николов се пошегува, че самолетните разписания до Бургас са по-чести дори и от графика на общинския превозвач “Бургасбус”. Вече са обявени и чартъри на полска и още една британска авиокомпании.

Зле е обаче положението на руския пазар, където

се очаква

сериозен спад

на туристи,

които са се пренасочили към Турция, Гърция, Кипър, Малта и Испания.

Засега резервации за Южното Черноморие се правят само от Великобритания, повишен интерес има и от Полша, Чехия и Словакия, но записвания от традиционни пазари като Германия и Русия липсват или са много малко.

При всички случаи в Слънчев бряг се надяват на повече туристи. Миналата година отсъствието на чужденците в най-големия ни черноморски курорт бе компенсирано от българи, но това лято ще се разчита и на възобновените чартъри от традиционни дестинации, макар и не в обема от 2019 г.

“Гледаме с надежда към новия сезон. Ще бъде по-добър от миналата година, когато въпреки пандемията успяхме да поработим малко. Сега сме по-подготвени, а и тече масова ваксинация в цяла Европа”, каза Елена Иванова от Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг. Тя смята, че PCR тестовете трябва да отпаднат като вход за България на туристите.

“Видя се, че с въвеждането им през зимния сезон туристите в планинските курорти рязко намаляха, защото оскъпяват почивката”, коментира Иванова.

Тя обърна внимание, че ранни записвания е имало и за миналото лято, но заради пандемията туроператорите са се възползвали тогава от правото си да канселират без обезщетение почивките в рамките на 1 месец преди датата на почивката.

Заради усложнената ситуация сега повечето хотелиери са решени да удължат срока на отстъпките при ранните записвания, който обикновено приключва през март. Намаленията варират от 20 до 30% и най-вероятно ще са в сила до края на май.

На по-силен сезон се надяват и на юг от Бургас - в Созопол, Приморско и Царево, които се превърнаха в хита на летния сезон м.г. с уикендовия туризъм от българи. Тази година там ще чакат и чужденци, но още не смеят да правят прогнози за ръст.

“Очакваме суперсезон, и то не само от българи”, оптимист е кметът на Царево Георги Лапчев. За да се подготви, общината е обявила местна кампания “Чисто лято”, която агитира жителите да се ваксинират масово.

“Не сме си поставили точна бройка, но поне 50% от жителите ни да се имунизират преди сезона, ще е добре”, коментира Лапчев.

Хотелиерите обаче искат по-бързо да се обяви дата за старта на сезона, заяви председателят на регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов. Той ще предложи на Министерството на туризма в най-кратки срокове да каже на контрагентите ни каква е нашата готовност за предстоящия сезон.

Иванов е категоричен, че България трябва да побърза да обяви

каква готовност

имат курортите

ни като здравна

сигурност

да приемат туристи през лятото.

“В непрекъсната връзка съм с руски компании и всички искат да знаят кога България възнамерява да открие официално сезон 2021 и най-вече как ще се влиза в страната. Нека да се знае по-рано, а ако се наложи някакъв локдаун заради коронавируса, ще се действа според ситуацията”, коментира хотелиерът от Слънчев бряг Веселин Налбантов, който е и зам.-председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация. Според него имало леко раздвижване на записванията покрай започналото масово ваксиниране в Европа. Родните хотелиери обаче

са притеснени

от липсата на

достатъчно

ваксини

в България, а освен това умуват и какво ще правят с персонала си от Украйна и Молдова. Обединили са се около идеята да разговарят с министъра на туризма Марияна Николова те да бъдат третирани като български граждани и също да бъдат имунизирани безплатно.

Представители на туристическия бранш се опасяват, че PCR тестовете са доста скъпи и биха били спънка едно четиричленно семейство да дойде на нашето море, затова предлагат

да се ползват

и антигенни

тестове,

които стават бързо и са много по-евтини. И това лято по хотелите ще има засилени мерки за сигурност, като отново вместо на блок-маси храната в ресторантите ще се сервира персонално.

Марияна Николова:
Ще има обща
договореност за
пътуванията

Държим да се направят общи договорености на европейско ниво за пътуванията на имунизираните туристи, но това е все още въпрос на регламентация - дали ще се пътува с паспорти, или с отрицателни тестове, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след среща на бранша при здравния министър. Ваксинацията е доброволен акт, всеки гражданин има право на нея и приканваме хората да го сторят. Това дава сигурност не само за тях, а и за рестарт на сектора, подчерта Николова.
Същият въпрос се обсъжда на среща на върха на Европейския съвет, която се провежда онлайн в четвъртък вечерта и в петък. На нея се обсъждат мерките за пътувания в ЕС през лятото и евентуалното въвеждане на ваксинационни сертификати.

Идея за промяна на

пролетната ваканция

разбуни туроператорите

Идея на Отрасловия съвет в системата на средното образование за промяна на датите на пролетната ваканция на учениците разбуни туристическия сектор.

Съветът предлага не една, а две ваканции по една седмица за тази година. Първата да бъде между 18 и 21 март 2021 г., а втората - от 29 април до 9 май, което включва Великден, 1 май и Гергьовден. Според действащата в момента заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев пролетната ваканция е предвидена да бъде между 3 и 11 април, като за зрелостниците е с 5 дни по-кратка.

Исканата промяна в пролетната ваканция предизвика истинска буря сред туроператорите. Хотелиерите също са в готовност да излязат с остра позиция.

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Бъдеще за туризма” се кани да се възпротиви на идеяна на нарочна пресконференция, защото семействата вече са планирали пътувания и почивки. Има и програми, които частично са продадени, а по други резервациите продължават. Хотелиерите също са приели резервации и депозити.

Сдруженията на туроператорите и на хотелиерите възнамеряват да изпратят писма против идеята до министъра на образованието Красимир Вълчев и до родителските организации.

От МОН отговориха, че почивните дни не се губят, а и родителите имат право да освободят до 10 дни децата си от училище по семейни причини.

Гърция приема

британци на плаж

още през май

Почивките на гръцките острови може да станат реалност още през май, тъй като страната проучва възможностите за отварянето на границите си по-рано въпреки плановете на ЕС, съобщи в. “Дейли мейл”. Гърция обмисля дали може да се даде ранна зелена светлина на британските туристи, получили ваксина, които копнеят за слънчеви бани след месеци локдаун.

Целта е да се даде тласък на жизненоважната ваканционна индустрия, която бе ударена заради пандемията. Гръцките власти ще гарантират задължителна имунизация на служителите на летищата и в хотелите.

Повторното отваряне на страната би било в контраст с мнението на лидерите на ЕС, които се очаква да обявят, че е твърде рано да започне премахването на ограниченията за несъществени пътувания.

В понеделник британският премиер Борис Джонсън пък разкри, че пътуванията в чужбина за отдих и почивки ще бъдат забранени поне до 17 май.

Новината идва на фона на данни, че Гърция е регистрирала общо 182 783 случая на COVID-19 и 6343 смъртни случая. През последните 24 часа в страната има 2111 нови заразени и 22 нови смъртни случая.

Споделете

CAPTCHA изображение
Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германският млекопроизводител “Меггле” се изтегля като млекопреработвател от нашия пазар и затваря завода си в Шумен, съобщиха от компанията. Това ще стане от 1 октомври, като мотивът е, че Meggle Group преструктурира бизнесоперациите си в цяла Югоизточна Европа. В същото време от компанията признават

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Компанията имаше бизнес у нас през 2014 г., но бе спряна Искат да се махне и синият талон към книжката на шофьорите Да се даде възможност на мобилни приложения за споделено пътуване като “Юбер” да се върнат на пазара у нас, но при определени условия. Това е едно от предложенията за промяна в Закона за автомобилните превози

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

Повече са фермите, които директно предлагат агнета и ярета за Великден и Гергьовден. В Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана заявка са подали собствениците на 17 ферми, с 6 повече от 2020 година. "Хората могат да са спокойни. Клането на животните се извършва под стриктен ветеринарен контрол

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

В АЕЦ "Козлодуй" започна днес плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

АКТУАЛНО

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

„Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

Бюджетният дефицит в ЕС като цяло е нараснал до 6,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а в еврозоната - до 7,2 на сто през 2020 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Същевременно държавният дълг е нараснал до съответно 90,7 на сто и 98 на сто на фона на пандемията от коронавирус и мерките

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

За да се възползваме пълноценно от Плана за възстановяване и устойчивост и от новата 7-годишна рамка за европейско финансиране, е необходимо стабилно правителство с разумни политики, казва бившият финансов министър Още акценти: Може би ще се наложи актуализация на бюджета от следващото правителство Опитът показва

Ще търсят наемател или концесионер за плажа на Доган, но чак когато има път до него

ГЕРБ подкрепиха “Демократична България” за парламентарна комисия за Доган сарай 5 от сградите трябва да бъдат съборени, но не е ясно кога Създадената от “Демократична България” и подкрепена от ГЕРБ парламентарна комисия “Росенец” има всички шансове да затъне в най-голямото проучване на казус от последното десетилетие

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Вече за 82% от софиянци е удобно да има метро до Симеоновския лифт

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

Ананиев: В края на април почти няма да има дефицит в бюджета (Обзор)

1 януари 2024 г. остава като дата за въвеждане на еврото Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. има дефицит от 619,4 млн. лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това отчете финансовият министър в оставка Кирил Ананиев по време на изслушване в Народното събрание в сряда. Според него заради COVID кризата тови било “очаквано от

Гръцкият премиер Мицотакис: Туристическият сезон ще бъде открит на 15 май

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза днес, че Гърция би трябвало да може се отвори за туристи от 15 май, като добави, че пандемията от коронавирус показва признаци на стабилизиране, подпомогната от ваксинацията, предаде Ройтерс. "Ваксините, самостоятелните тестове и по-доброто време ни вдъхват увереност

По-ниска наказателна лихва за забавени плащания предлагат от Демократична България

Размерът на лихвата за забавени плащания да не надхвърля основния лихвен процент на БНБ + 8 процентни пункта, а когато е дължима от физическо лице - да е + 4 п.п. Това предлагат депутати от "Демократична България" начело с Мартин Димитров с промени в Закона за задълженията и договорите. . Към моментът таванът на наказателната законна лихва при

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Гърция планира да отвори ресторантите след Великден

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Общо инвестициите за зелен преход на икономиката са увеличени с близо 500 млн. до 3,8 млрд. лв., според третия вариант на плана за възстановяване Днес новият парламент за втори път ще дискутира плана за възстановяване, по който България може да получи над 12 млрд. лв. безвъзмездно от ЕС и още над 8 млрд. като дългосрочни заеми

Манолова предлага още 300 млн. лв. помощ за фирмите

300 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за предприятия и самоосигуряващи се лица, пострадали от пандемията, извън тези, които вече са раздадени по различни програми. Това предлагат депутати от “Изправи се! Мутри вън!” начело с Мая Манолова. Става въпрос за подпомагане на фирми, които през 2020 г. са отчели повече от 30% намален доход спрямо

42% от българите се канят да харчат повече – за почивки, елуреди и ремонти

Населението у нас има най-ниска оценка за ситуацията в сравнение с другите в ЕС 42% от българите възнамеряват да харчат повече пари тази година в сравнение с миналата. Те отделят повече средства за почивки и пътувания, домакински електроуреди и ремонт на дома. Това показва тазгодишното проучване на финансовата група BNP Paribas Personal Finance

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ