АОБР представи приоритетите си за 2021 г.

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн
АОБР представи приоритетите си за 2021 г.

Снимка АОБР

Организацията ще работи по 47 мерки в шест ключови за икономиката области

Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) обяви основните си приоритети за 2021 г., съобщиха от организацията. Това стана на официална пресконференция, в която участие взеха ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР - Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България; Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара; Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, и Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Организацията ще работи по 47 мерки в шест ключови за българската икономика области, сред които бизнес среда, енергетика, човешки ресурси, капиталов пазар, европейски политики и инвестиции. За основен национален приоритет беше обявено приемането на България в ОИСР и Шенгенското пространство, включително и активна работа за по-скорошното включване на България в Еврозоната.

„По традиция в началото на всяка година АОБР представя приоритети си. В тях няма да видите антикризисни мерки, а точно напротив мерки, които целят подобряване на бизнес средата и повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия и съответно на икономиката. И тъй като тази година е изборна единодушно взехме решение да поканим партиите и коалициите, на които социологическите агенции дават шанс са влизане в парламента, които да запознаем с приоритетите си и очакванията на бизнеса“, каза ротационният председател на АОБР за тази година Васил Велев.

Председателят на БСК Радосвет Радев отбеляза, че от съществено значение за подобряване на бизнес средата у нас е запазването на съществуващия данъчен модел и понижаването на дела му, преразпределен през държавния бюджет. Като друг важен акцент той изтъкна намаляването на регулаторната тежест върху стопанската дейност на компаниите до минимално изискуемото от ЕС. По думите му българския бизнес иска максимално бързо изграждане на електронно управление, както и разширяване на приложното поле на мълчаливото съгласие.

„2020 г. ни показа колко голяма е необходимостта от електронно управление, за да можем да преминаваме малко по-лесно през подобни кризи. Забавянето на мерките и влошаването на бизнес средата до голяма степен се дължи и на лошата работа на институциите. Това показват данните от анкетата на БСК. 70 на сто от анкетираните отговарят, че икономическите показатели на компаниите им са се влошили, а 56% ще отложат всичките си инвестиции“, допълни Радосвет Радев.

Според него има необходимост и от усъвършенстване на правилата за легитимиране на национално представителните организации на работници и служители, и на работодатели. АОБР счита, че процедурата трябва да се прави на всеки 7 години, а не както е в момента на всеки 4, допълни още той.

Ротационният председател на АОБР за 2020 г. Кирил Домусчиев посочи, че енергетика е сред най-тежките проблеми за българския бизнес. „За съжаление през изминалата година не успяхме до доведем до финализиране така необходимата реформа в сектора и през 2021 г. ще продължаваме да настояваме за нейното реализиране. Енергетиката е сред основните ни приоритети, тъй като играе изключително роля за увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика“, заяви председателят на КРИБ.

По думите на Кирил Домусчиев АОБР ще настоява да изготвяне и подписване на Национално споразумение за осигуряване на ликвидност на пазара на електроенергия на пазара „Ден напред“, което да включва производителите от групата на БЕХ, Министерство на енергетиката, Министерство на икономиката, Министерство на финансите и национално представителните синдикални и работодателски организации.

Сред другите приоритети в сектор „Енергетика“ председателят на КРИБ посочи още приемането на балансиране национална стратегия до 2030 г., нотифициране и провеждане на търг за капацитети и уреждане на отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия между НЕК и т.нар. американски централи в съответствие с правилата за държавни помощи на ЕС, повишаване капацитета и активността на КЕВР за разследване и санкциониране на пазарни злоупотреби и пазарна концентрация, обединение на българския с европейския пазар на електроенергия. Кирил Домусчиев постави и акцент върху насърчаване на производството и съхранението на електроенергия от ВИ за собствени нужди, както и за приемането на законови промени за пълна либерализация на пазара на електроенергия.
Въпреки временните затруднения на част от бизнеса, в следствие на COVID-19 членовете на АОБР считат, че след няколко месеца предприятията отново ще започнат да изпитват недостиг на кадри. „Човешките ресурси са важен елемент от индустриалната политика. През настоящата година трябва да положат максимални усилия за разработване на политики за задържане на работници, които са се завърнали от чужбина, поради кризата. Те трябва да бъдат свързани с облекчаване на възстановяването на гражданския им статут, изграждане на допълнителни детски гради за децата им и др.“, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.
Той добави, че работодателските организации ще продължават да работят за извършване на промени в Закона за висшето образование, чрез които план-приема в учебните заведения да се привежда към нуждите на икономиката, както и за ускоряване на реформите в образователната система с акцент върху професионалното образование и разширяване на уменията и знанията в науката, технологиите, инженерството и математиката.
Като много важни мерки Цветан Симеонов подчерта разширяването на функциите на Агенция по заетостта с цел облекчаване на вноса на работници и специалисти от трети страни, както облекчаване на нормативната уредба, чрез което да се улесни достъпа до страната ни и до българския трудов пазар на чуждестранни работници и специалисти с български произход. Председателят на БТПП заяви, че исканията за отмяна на минималните осигурителни доходи и на задълженията на работодателя да заплаща първите три дни от болничния също са сред приоритети за 2021 г.
Васил Велев, който тази година е ротационен председател на АОБР, изтъкна, че Асоциацията настоява за активно участие в актуализацията и приемането на Плана за възстановяване и устойчивост на България, както и да участва в механизма за неговото изпълнение и мониторинг. „Бизнесът очаква поне 25%, а не коментираните до момента от 3 до 8 на сто, от средствата по Плана да бъдат насочени в подкрепа на инвестициите в съществуващите предприятия. Тези предприятия, които хранят хората и пълнят бюджета на страната днес“, допълни още Васил Велев. Според него България трябва да има изработена национална позиция по изпълнението на Европейската зелена сделка, чрез която да се гарантира справедлив, плавен и съобразен със спецификите на държавата ни преход към нисковъглеродна икономика.
Капиталовият пазар също е залегнал сред приоритети за 2021 г. По думите на председателят на АИКБ четирите национално представени работодателски организации ще работят за недопускане на опитите за държавен контрол върху частни листвани компании посредством отчуждаване на неактивни акции. Васил Велев допълни, че България трябва сериозно да усъвършенства нормативната уредба, за да бъдат ограничени свръхрегулациите и да се опростят и автоматизират процедурите, както и да подобряват условията за финансиране на МСП чрез капиталовия пазар. АОБР предлага и извършване на оценка на потенциала за листване на миноритарни дялове от държавни дружества и набиране на финансов ресурс за реализиране на големи инфраструктурни проекти чрез капиталовия пазар и подобряване на корпоративното управление на публичните предприятия.
АОБР обединява национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Основна цел на организацията е да консолидира, балансира и представлява интересите на членовете си. Заетите в предприятията, членуващи в четирите работодателски организации дават работа на 82% от всички наети у нас, а брутната добавена стойност, която произвеждат е 86 на сто.

Споделете

CAPTCHA изображение
Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Една добра новина за туристическия бранш у нас през лятото - вече има значително увеличение на чартърите. На летището в Бургас са обявени много повече полети в сравнение с миналото лято. 17 на седмица от 7 нови дестинации в света ще изпълнява една от нискотарифните компании от началото на лятото, като местата вече са в продажба

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv.  Талантливата дама става шеф на всички предавания в конкурентната NOVA телевизия, съобщава в. "Марица".  Евтимова е бивша половинка на Мартин Карбовски, двамата имат дете. След раздялата тя живее в един от апартаментите на звездата заедно с хлапето. Описват я като невероятен професионалист

Лондон заплашва Брюксел с "водна война" заради забрана на внос на миди в ЕС

Лондон заплашва Брюксел с "водна война" заради забрана на внос на миди в ЕС

В отговор на решението на Брюксел да блокира доставките на британски миди и раци, Лондон може да обяви „водна война“ в рамките на договорките за Брекзит, пише The Daily Telegraph. Вносът на европейска минерална вода и някои храни в Обединеното кралство може да бъде ограничен в резултат на ответни мерки

Ердоган: Ще реализираме "Канал Истанбул"
на инат

Ердоган: Ще реализираме "Канал Истанбул" на инат

Проектът за "Канал Истанбул", изкуствен канал, свързващ Черно и Мраморно море през Истанбул, е в центъра на нова дискусия в Турция, в която реплики размениха президентът Реджеп Тайип Ердоган и кметът на града Екрем Имамоглу, пише турският печат днес. Вестниците "Карар" и "Сьозджу" поместват днес реакцията на кмета Имамоглу след изявлението на

Големите в строителството и чужди компании искат да правят връзката със Сърбия

Големите в строителството и чужди компании искат да правят връзката със Сърбия

11 консорциума подадоха оферти да построят газовата връзка със Сърбия, става ясно от регистъра за обществени поръчки. “Булгартрансгаз” обяви поръчката за проектиране и строителство до ключ на 18 януари, срокът за подаване на оферти беше до 23,59 ч на 22 февруари. На територията на България газопроводът е 62 км, а прогнозната стойност - 144 млн. лв

Виж колко пари ни взимат банките

Виж колко пари ни взимат банките

Средната такса за теглене на пари от банкомат с карта, издадена от същата банка, е 25 ст., а от банкомат на друга банка – 1,15 лв. според публикувана преди малко от БНБ справка за средния размер на таксите към 31 декември 2020 г. Година по-рано – на 28 февруари 2020 г., БНБ публикува същата справка, която е периодична

АКТУАЛНО

Заразата расте стръмно, отварят ресторантите

Ресторантите в Пловдив се пукат, почти ги резервираха за 1 март

- Дамите напълниха фризьорските салони, искат с прически да са на заведение - Хайки от полиция и здравни инспектори следят за нарушения За дни наред са направени резервации в пловдивските ресторанти, които отварят след 3-месечен локдаун. "Нямаме свободни места за 1 март", е честият отговор при позвъняване за запазване на маса

Цената на биткойна падна до 44 600 долара

Курсът на биткойна в неделната търговия се понижи до най-ниското равнище за последните 20 дни, предаде Ройтерс. Най-популярната криптовалута поевтиня с 2,7 на сто спрямо стойността си от петък вечер и днес се търгуваше за 44 569,87 долара, предава БТА. Концепцията за системата е публикувана през ноември 2008 година от нейния автор (вероятно група

България поиска Гърция да спре тестовете за шофьорите на тирове на границата

По указания на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът на Република България в Гърция Валентин Порязов потърси спешно обяснение от МВнР в Атина, Министерството за защита на гражданите и националната гранична полиция относно въведените бързи антигенни тестове за шофьори на товарни автомобили на ГКПП с България

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv.  Талантливата дама става шеф на всички предавания в конкурентната NOVA телевизия, съобщава в. "Марица".  Евтимова е бивша половинка на Мартин Карбовски, двамата имат дете. След раздялата тя живее в един от апартаментите на звездата заедно с хлапето. Описват я като невероятен професионалист

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Култовите дънки “Райфъл” фалираха, отиват в историята

Великобритания създава държавна банка за финансиране на инфраструктура

Британският финансов министър Риши Сунак ще обяви в сряда, по повод представянето на бюджета, създаването на държавна банка, която ще финансира многомилиардни инфраструктурни проекти в подкрепа на потиснатата от пандемията икономика, съобщи днес неговият офис, цитиран от Франс прес. Тази банка, която ще бъде открита през пролетта

Конгломератът на Уорън Бъфет е спечелил над $ 80 млрд. през 2020 г.

Конгломератът Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway Inc) на Уорън Бъфет обяви днес, че тримесечната му оперативна печалба се е увеличила с 14 процента благодарение на резултатите от застрахователния бизнес, а общата печалба е доближила 36 милиарда долара на фона на рязкото поскъпване на акции в портфейла на компанията (например на Епъл/Apple Inc)

Директори на Световната банка: Банката да не инвестира в изкопаеми горива

Високопоставени официални лица от Европа са призовали ръководството на Световната банка да разшири стратегията си за климатичните промени, като се откаже от инвестициите в петролни и въглищни проекти по света, а постепенно и от инвестициите в проекти, свързани с природен газ. Това твърдят информирани източници, цитирани от Ройтерс

Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава през следващата седмица

Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси ще продължи през следващата седмица, съобщават от приходната агенция. Според последните заповеди на министъра на здравеопазването, затворени през февруари останаха ресторантите, а до края март и баровете и нощните заведения

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Заводските цени на храните вървят нагоре

Стартира обществената поръчка за последните 16,5 км от АМ „Европа“

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за строителството на последния 16,5-километров участък от АМ „Европа“ между Сливница и връзката със Северната скоростна тангента. Кандидатите могат да подават оферти до 8 април т. г., съобщиха от АПИ Изграждането на трасето на бъдещата АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския

От април не пускат на преглед без платена "Гражданската отговорност" на колата

От април, когато колата минава на технически преглед, автоматично ще се проверява и дали е платена застраховката "Гражданска отговорност". Това съобщи в отговор на въпрос на  в. "24 часа" Дамян Войновски, зам.-директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Той представи надградените електронни регистри за техническа изправност на

Отчитат подобрение на конюнктурата в строителството и услугите през февруари

През февруари общият показател на бизнес климата нараства с 1.8 пункта в сравнение с предходния месец, съобщи Националният статистически институт. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността и търговията на дребно показателят остава приблизително на равнището си от януари

През последните 5 години Китай е намалил митата за вносни стоки с 27,5%

През петте години до 2020 г. Китай е намалил митата за вносни стоки средно с около 27,5%, показват данни на митниците. Експерти прогнозират, че страната вероятно ще снижи наполовина сегашните ставки до края на 2035 г. на фона на мерките си за по-нататъшно отваряне към света, предава Радио Китай.  Подобни мерки генерират огромни икономически ползи

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ