10% от офисите пустеят, почти не строят нови

  • 0
authorАвтор: Христо Николов
10% от офисите пустеят, почти не строят нови

Търсенето отбелязва най-ниските си нива от световната финансова криза насам

През 2020 г. за първи път от 5 години насам делът на свободните офис площи надхвърли 10% и през последното тримесечие на годината е вече 11,7%, а строителството на нови офис сгради е замряло на най-ниските си равнища. Това са основните изводи от нов доклад на международната консултантска компания MBL.

Основните причини за случващото се на пазара на офис площи е пандемията и преориентирането на много фирми към работа от дома. За първи път обаче инвеститорите в недвижими имоти реагират толкова бързо на ситуацията и още преди края на пандемичната 2020 г. площта на новопостроените офис сгради е намаляла драстично - три пъти в сравнение с предната година.

Новопостроените и пуснати в експлоатация през 2020 г. офис сгради са едва 66 хиляди квадратни метра, докато през 2019 г. са били 180 хиляди квадрата, се казва в доклада.

Той е въз основа на проучване само за столицата, където според MBL в края на 2020 г. има вече 2,218 млн. квадратни метра офис площи клас А, т.е. от най-качествените.

През последните 3 месеца на 2020 г. в столицата са били сключени сделки за наемане на офиси само за 17 500 кв. м, т.е. прогнозата на компанията от предишното тримесечие се е сбъднала напълно. Новонаетите площи през 2020 г. са на практика по-малко от 65% от обема им през 2019-а. Те са общо 70 000 кв. м за цялата година, т.е. търсенето отбелязва най-слабия си резултат от финансовата криза през 2010 г. насам.

Част от констатациите в този доклад – особено тази за скоростното изчезване на интереса на инвеститорите към офис сгради, се потвърждават и от други източници. Според председателя на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България Таня Косева-Бошова през цялата 2019 г. в столицата е започнало строителството едва на три нови офис сгради, които и сега все още се изграждат. Оттогава не е правена първа копка на нищо друго и не се и очаква да почват нови проекти, т.е. ако нещата се движат по този начин и не се случи нещо необичайно, според нея горе-долу през 2022 или 2023 г. пазарът ще се балансира. Това означава, че търсенето и предлагането ще са уравновесени.

Според доклада на MBL има определен натиск върху наемните цени на офисите, но засега не е установено те да са се променили съществено.

За сгради клас А средният наем според MBL продължава да е между 12 и 14 евро на квадратен метър с някои малки изключения, а за клас В - между 8 и 11 евро. Същите цени за столицата миналата седмица бяха посочени и в доклад на консултантската компания Colliers.

Трябва да се има предвид обаче, че това са обявяваните номинални цени, но практиката при отдаването на офиси е много различна. Някъде в тези суми влизат и различни такси за поддръжка и услуги, а другаде те се плащат отделно. Освен това договорите за наемане на офиси обикновено са дългосрочни - за 5 или за 10 години, и в тях има клаузи за преразглеждането им при определени обстоятелства.

На трето място, цените често зависят и от наетата площ. Преди пандемията много фирми, особено в IT сектора и в аутсорсинга, имаха навика да наемат много по-големи площи, отколкото има нужни в момента, така при евентуално разрастване на бизнеса им няма да има нужда да търсят сгради за новите служители, каквито често не могат да се намерят наблизо и така фирмите в един момент се оказват разпръснати на различни места из големия град. Пандемията обаче най-вероятно е прекратила тази практика, дори е много вероятно голяма част от освободените офисни площи да са именно такива “резервни” пространства.

“Ако има някакъв натиск върху наемните цени, той ще е по-скоро за по-некачествените офиси, за т.нар. клас В смята Косева-Бошова. Това са обичайно офисите извън района на големите булеварди и извън местата, на които има бизнес комплекси. Освен това, за да е една сграда клас А, тя трябва да отговаря на общо 20 критерия като наличие на софтуер за управление на инсталациите, светла височина над 2,80 метра, 1 паркомясто в охраняем паркинг на всеки 60-80 квадрата разгъната площ, високоскоростни асансьори с време за изчакване, не повече от 30 секунди, не повече от 12% от площта на сградата да са общи части и ред други. (Виж по-долу).

В доклада на MBL е посочено само, че предвид 5-годишния връх на нивата на незаетите офиси, както и намалената наемна активност в момента, се очаква натискът върху наемите да продължи през цялата 2021 година.

В действителност обаче още през 2020 г. на наемния пазар имаше раздвижване или по-скоро масови искания на наематели за преразглеждане на договори. Преди около 4 месеца също MBL разпространи данни от анкета сред 85 наемодатели на офиси в столицата, повечето от които са международни инвеститори и управляват повече от един имот. 65% от тях не бяха склонни да намалят наемите заради пандемията, 27% бяха склонни да ги намалят с до 15% и едва 3% бяха готови да ги намалят с между 15 и 20%. В същото време 71% от анкетираните наематели на офиси искаха разсрочване на текущия наем, а 53 на сто настояваха за временно намаляване на наема. Само 3% от наемателите са поискали постоянно понижаване на наема, а 13 на сто са изискали прекратяване на наемния договор. Свиване на наетите площи е поискано от 19% от наемателите на офиси, сочи проучването на MBL.

Изисквания към

сгради клас А и В

Критерии за офис сграда клас А:

уникална архитектура

отлично местоположение в идеалния или финансовия център на града

отлична ежедневна поддръжка

удобен достъп

осигуряване на необходимите паркоместа подземно по формулата: РЗП на сградата между 60 и 80 кв. м х 1,2 паркоместа

влагане на висококачествени строителни материали

светла височина на етажите не по-малко от 2,80 м

гъвкаво вътрешно разпределение тип open space

скрито окабеляване в двоен под и окачени тавани

контрол на достъпа и 24-часова охрана

високоскоростни асансьори с време на изчакване до 30 сек (асансьорите трябва да са поне два с капацитет поне за 6 души)

централна климатизация, която създава контрол на микроклимата в съответствие с европейските HVAC стандарти

двойно електрозахранване с автоматично превключване

дълбочина на пространствата 18-20 м от прозорец до прозорец

общите части не надвишават 12%

осигуряване на Building Management System (система за управление на сградата)

луксозни приемни пространства и голямо лоби

заведения за хранене и почивка на персонала

висококачествен стъклопакет и слънцезащитни стъкла

клас за енергийна ефективност А

Критерии за офис сгради клас В:

 професионално управление

висококачествени строителни материали

светла височина на етажите не по-малко от 2,70 м

контрол на достъпа и 24-часова охрана;

двойно електрозахранване

дълбочина на пространствата от 18-20 м от прозорец до прозорец

луксозно изпълнение на приемните и представително лоби

заведения за хранене и почивка

Споделете

CAPTCHA изображение
Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Една добра новина за туристическия бранш у нас през лятото - вече има значително увеличение на чартърите. На летището в Бургас са обявени много повече полети в сравнение с миналото лято. 17 на седмица от 7 нови дестинации в света ще изпълнява една от нискотарифните компании от началото на лятото, като местата вече са в продажба

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv.  Талантливата дама става шеф на всички предавания в конкурентната NOVA телевизия, съобщава в. "Марица".  Евтимова е бивша половинка на Мартин Карбовски, двамата имат дете. След раздялата тя живее в един от апартаментите на звездата заедно с хлапето. Описват я като невероятен професионалист

Лондон заплашва Брюксел с "водна война" заради забрана на внос на миди в ЕС

Лондон заплашва Брюксел с "водна война" заради забрана на внос на миди в ЕС

В отговор на решението на Брюксел да блокира доставките на британски миди и раци, Лондон може да обяви „водна война“ в рамките на договорките за Брекзит, пише The Daily Telegraph. Вносът на европейска минерална вода и някои храни в Обединеното кралство може да бъде ограничен в резултат на ответни мерки

Ердоган: Ще реализираме "Канал Истанбул"
на инат

Ердоган: Ще реализираме "Канал Истанбул" на инат

Проектът за "Канал Истанбул", изкуствен канал, свързващ Черно и Мраморно море през Истанбул, е в центъра на нова дискусия в Турция, в която реплики размениха президентът Реджеп Тайип Ердоган и кметът на града Екрем Имамоглу, пише турският печат днес. Вестниците "Карар" и "Сьозджу" поместват днес реакцията на кмета Имамоглу след изявлението на

Големите в строителството и чужди компании искат да правят връзката със Сърбия

Големите в строителството и чужди компании искат да правят връзката със Сърбия

11 консорциума подадоха оферти да построят газовата връзка със Сърбия, става ясно от регистъра за обществени поръчки. “Булгартрансгаз” обяви поръчката за проектиране и строителство до ключ на 18 януари, срокът за подаване на оферти беше до 23,59 ч на 22 февруари. На територията на България газопроводът е 62 км, а прогнозната стойност - 144 млн. лв

Виж колко пари ни взимат банките

Виж колко пари ни взимат банките

Средната такса за теглене на пари от банкомат с карта, издадена от същата банка, е 25 ст., а от банкомат на друга банка – 1,15 лв. според публикувана преди малко от БНБ справка за средния размер на таксите към 31 декември 2020 г. Година по-рано – на 28 февруари 2020 г., БНБ публикува същата справка, която е периодична

АКТУАЛНО

Заразата расте стръмно, отварят ресторантите

Ресторантите в Пловдив се пукат, почти ги резервираха за 1 март

- Дамите напълниха фризьорските салони, искат с прически да са на заведение - Хайки от полиция и здравни инспектори следят за нарушения За дни наред са направени резервации в пловдивските ресторанти, които отварят след 3-месечен локдаун. "Нямаме свободни места за 1 март", е честият отговор при позвъняване за запазване на маса

Цената на биткойна падна до 44 600 долара

Курсът на биткойна в неделната търговия се понижи до най-ниското равнище за последните 20 дни, предаде Ройтерс. Най-популярната криптовалута поевтиня с 2,7 на сто спрямо стойността си от петък вечер и днес се търгуваше за 44 569,87 долара, предава БТА. Концепцията за системата е публикувана през ноември 2008 година от нейния автор (вероятно група

България поиска Гърция да спре тестовете за шофьорите на тирове на границата

По указания на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът на Република България в Гърция Валентин Порязов потърси спешно обяснение от МВнР в Атина, Министерството за защита на гражданите и националната гранична полиция относно въведените бързи антигенни тестове за шофьори на товарни автомобили на ГКПП с България

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv.  Талантливата дама става шеф на всички предавания в конкурентната NOVA телевизия, съобщава в. "Марица".  Евтимова е бивша половинка на Мартин Карбовски, двамата имат дете. След раздялата тя живее в един от апартаментите на звездата заедно с хлапето. Описват я като невероятен професионалист

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Култовите дънки “Райфъл” фалираха, отиват в историята

Великобритания създава държавна банка за финансиране на инфраструктура

Британският финансов министър Риши Сунак ще обяви в сряда, по повод представянето на бюджета, създаването на държавна банка, която ще финансира многомилиардни инфраструктурни проекти в подкрепа на потиснатата от пандемията икономика, съобщи днес неговият офис, цитиран от Франс прес. Тази банка, която ще бъде открита през пролетта

Конгломератът на Уорън Бъфет е спечелил над $ 80 млрд. през 2020 г.

Конгломератът Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway Inc) на Уорън Бъфет обяви днес, че тримесечната му оперативна печалба се е увеличила с 14 процента благодарение на резултатите от застрахователния бизнес, а общата печалба е доближила 36 милиарда долара на фона на рязкото поскъпване на акции в портфейла на компанията (например на Епъл/Apple Inc)

Директори на Световната банка: Банката да не инвестира в изкопаеми горива

Високопоставени официални лица от Европа са призовали ръководството на Световната банка да разшири стратегията си за климатичните промени, като се откаже от инвестициите в петролни и въглищни проекти по света, а постепенно и от инвестициите в проекти, свързани с природен газ. Това твърдят информирани източници, цитирани от Ройтерс

Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава през следващата седмица

Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси ще продължи през следващата седмица, съобщават от приходната агенция. Според последните заповеди на министъра на здравеопазването, затворени през февруари останаха ресторантите, а до края март и баровете и нощните заведения

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Заводските цени на храните вървят нагоре

Стартира обществената поръчка за последните 16,5 км от АМ „Европа“

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за строителството на последния 16,5-километров участък от АМ „Европа“ между Сливница и връзката със Северната скоростна тангента. Кандидатите могат да подават оферти до 8 април т. г., съобщиха от АПИ Изграждането на трасето на бъдещата АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския

От април не пускат на преглед без платена "Гражданската отговорност" на колата

От април, когато колата минава на технически преглед, автоматично ще се проверява и дали е платена застраховката "Гражданска отговорност". Това съобщи в отговор на въпрос на  в. "24 часа" Дамян Войновски, зам.-директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Той представи надградените електронни регистри за техническа изправност на

Отчитат подобрение на конюнктурата в строителството и услугите през февруари

През февруари общият показател на бизнес климата нараства с 1.8 пункта в сравнение с предходния месец, съобщи Националният статистически институт. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността и търговията на дребно показателят остава приблизително на равнището си от януари

През последните 5 години Китай е намалил митата за вносни стоки с 27,5%

През петте години до 2020 г. Китай е намалил митата за вносни стоки средно с около 27,5%, показват данни на митниците. Експерти прогнозират, че страната вероятно ще снижи наполовина сегашните ставки до края на 2035 г. на фона на мерките си за по-нататъшно отваряне към света, предава Радио Китай.  Подобни мерки генерират огромни икономически ползи

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ