България изнася трюфели за 150 млн. евро годишно

  • 0
authorАвтор: Тихомир Тончев

Сериозен износ за над 150 млн. евро годишно прави България на трюфели. Около 20 000 са търсещите ценната гъба, която е в най-големи количества в североизточната част на страната - около Балчик.

До този момент обаче този бизнес е изцяло на черно, липсват каквито и да е правила за добива и продажбата на трюфели. Едва в последните дни държавата прояви активност и вече планира да регламентира пазара със специален закон. В четвъртък земеделското министерство пусна за обществено обсъждане проект за нормативен акт, а на следващия ден и депутати от ВМРО внесоха в парламента идентични текстове.

В момента често се води истинска война между “ловците на трюфели”. През годините има немалко случаи на

пребити търсачи

на скъпоценната

гъба,

защото са влезли в запазени територии.

За големия бизнес интерес към трюфелите е показателен и фактът, че през лятото на миналата година покрай епидемията от африканска чума по свинете протести имаше не на животновъди, а именно на търсачи на кулинарния деликатес.

Тогава около 200 събирачи на трюфели се жалваха в Добрич от забраната за достъп до горските територии в 20-километровата зона около свиневъдните комплекси.

В България има различни видове трюфели,

включително

и най-ценните

Навсякъде по света белите трюфели са много по-скъпи от черните. Но те са и доста рядко разпространени, търсят се из горите предимно в зимните месеци.

Белият трюфел се изнася 100%, като цената му в страни като Италия и Франция в момента минава 3500 евро за килограм.

Намира се от специално обучени кучета, защото расте в корените на дъбове, липи, тополи, брези на дълбочина 20-30 см в почвата.

В миналото са използвали предимно прасета, които да изравят ценните гъби. Те обаче

по-трудно се

дресират

да не изяждат

намерения

трюфел

Затова сега изцяло са заменени от кучета. Подходящи за целта са много породи, у нас се ползват най-много кокершпаньоли, пойнтери и бигъли. Смята се, че женските са по-добри търсачи, защото мъжките често се разсейват от маркирани територии от други мъжки кучета.

Обучението на кучета за трюфели отнема поне 6 месеца, понякога са нужни и години. Най-добре е да се почне отрано, още докато са малки. Храната им, например гранулите, трябва да се ароматизира с трюфели, за да харесат аромата. Месеци след това се почва с тренировки да откриват вече нарочно заровени от треньора им парчета от истински трюфели. Те се продават за 25-50 лв.

Тук тънкостта е кучето да

бъде научено

да донася

откритата

подземна гъба

на собственика си, без да я изяжда. Едва когато това стане, четирикракият любимец може да се използва за търсене в реална обстановка.

Италианците смятат за най-добри за трюфели кучетата от тяхната порода “лагото”, цената на които започва от 4000 евро, а добре обучените стигат и до 10 000 евро.

Тази година се очаква слаба реколта от трюфели в България. Причината е сушата, която се отразява и на ценната гъба. Нейното качество изключително много зависи от природоклиматичните условия. Затова и цените на трюфелите се променят почти ежеседмично.

Според запознати търсачите на трюфели у нас може да си докарат 20-30 хил. лв. на сезон. Те пазят в пълна тайна точните места, където са открили ценните гъби, особено белите видове. Има легенди, че скъпите трюфели се намират нощем при лунна светлина, когато били и най-големи. В закона, който се подготвя, обаче се предвижда

категорична

забрана за

добива на

трюфели през

тъмната част от

денонощието,

като се предлага да има сериозна глоба от 5000 лв. за нарушителите.

Заради добрите доходи от намерените у нас скъпи гъби в последните години рязко се увеличават търсачите. Често това са напълно неподготвени хора, които унищожават местообитанията на трюфелите, като ровят с всякакви подръчни средства, дори с лопати. Любителите на горите често се натъкват на грозни гледки на почти изкоренени дървета и оставени огромни ями. Аматьорите изравяли дори зелените и неузрели трюфели, които само сваляли качеството на българската продукция.

Затова проектозаконът предвижда изрични правила кой и кога може да събира трюфели. Предлага се търсачите на ценните гъби да са минали специален курс и едва след успешно положен изпит да получават правото да ги търсят. Целта е да се направи електронен регистър на всички, придобили

тапия за

събирачи на

трюфели,

и всички останали да подлежат на санкция, ако бъдат хванати. Самата търговия също ще бъде лицензирана от специални изкупвачи, а транспортирането на трюфелите ще става с електронни превозни билети по подобие на търговията с дървесина. И всеки хванат трюфел без билет ще се конфискува.

За разрешенията за събиране на деликатеса ще се плащат такси, определени от земеделския министър. На всеки 10 дка горска площ ще се издава по едно позволително. Таксата ще отива в съответното горско или ловно стопанство. По този начин с регламентирането на бизнеса с трюфели държавата очаква да събира около 6 млн. лв. годишно.

Според експертите в земеделското министерство

България е на

първо място в

света по добив

на бели и черни

трюфели

от естествени, основно горски находища. Само 1% от събраното оставало у нас, 150-200 тона се изнасяли.

Законът забранява разораването на почвата при търсене на трюфели и оставяне на незапълнени ями. Събирачите могат да ползват едновременно до 3 специално обучени кучета за търсене на деликатеса, но те трябва да са тяхна собственост. Изкопаването на трюфелите е разрешено единствено с помощта на нож с острие до 25 см и ширина до 4 см или с друг инструмент, който може да е максимум 15 на 8 см.

Глоба до 5000 лв. ще се налага на нелегалните събирачи на трюфели, както и на тези, които не спазват сроковете, които са различни за всеки вид.

Например скъпият бял италиански трюфел ще се събира само в периода от 15 септември до 31 януари. Другият вид с висока цена - зимният бял трюфел, може да се търси от 15 януари до 15 април. (Виж таблицата.)

Освен естествените находища на трюфели в горите в последните години има мода и за

култивирано

отглеждане

на трюфели

Предлагат се дръвчета, в чиито коренища има мицел от трюфели. Грудките от тях обаче не могат да се сравняват по качество, аромат и вкус с растящите в естествените горски условия. Затова и цената им е многократно по-ниска. Култивираните трюфели се използват за обучението на кучетата.

В Хонконг купиха гъба за 120 000 евро

Бял трюфел с тегло от малко над килограм беше купен за 120 000 евро през миналата година от хонконгски бизнесмен. Той спечели търг, който е организиран съвместно с Москва, Сингапур и Хонконг. Ценният трюфел е от италианския район Алба, който се смята за столицата на най-качествените подземни гъби.

Постигнатата на търга цена е значително над пазарните. В Алба 100 грама бял трюфел струват 375 евро, докато хонконецът е платил за същото количество 12 000 евро.

От 88 години град Алба в областта Пиемонт организира голям панаир на белия трюфел, в рамките на който се провеждат търгове. По традиция приходите от тях се използват за благотворителност. Затова и понякога се плащат значително по-високи цени за отделни екземпляри трюфели, отколкото са реалните. Иначе самият пазар в Алба е ориентир за реалните моментни стойности на деликатесната подземна гъба.

Миналогодишните цени от 375 евро за 100 грама далеч не са рекордни. През 2012 г. за същото количество са плащани около и малко над 500 евро. Отделни екземпляри със средно тегло от 20 грама са намирали купувачи и за 450 евро.

Споделете

CAPTCHA изображение
Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Спасителният план за 1,9 трлн. долара на новия президент на САЩ Джо Байдън е свързан с колосална по размерите си сума, но освен това и ще бъде от помощ на абсолютно всички американски фирми, които гарантират заетостта на служителите си. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков, цитира думите му Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова - главният редактор на новините в Би Ти Ви, напуска телевизията, научи "24 часа". Тя е заявила намерението си пред новото ръководство веднага след освобождаването на Венелин Петков в края на миналата година. Тръгва си сега, след като е уточнила и последните подробности с Антон Хекимян, новия директор на новините

Американски учени доказаха, че щастието все пак се купува

Американски учени доказаха, че щастието все пак се купува

Американски учени доказаха, че чувството за благополучие с увеличава с нарастване на доходите, независимо колко богат е човек, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Специалистите от университета на Пенсилвания са анализирали 1 725 994 отговора за благополучието, дадени от 33 391 американски пълнолетни

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Становището на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява някои от най-големите търговци на дребно у нас, е, че публикуваният на 21 декември 2020 г. в Портала за обществени консултации на Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) съдържа редица сериозни промени

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

„Освен голямото разделение в обществото, което ще изисква по-продължителен период, за да могат да се намерят правилните решения, другото голямо предизвикателство е пандемията от коронавирус”. Тях определи като основни предизвикателства пред новата американска администрация посланикът на страната ни в САЩ Тихомир Стойчев пред NOVA

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

АКТУАЛНО

Спор кой колко харчи у нас - НСИ и БНБ се разминаха

Бизнесът недоволен от държавната енергетика, иска спешни реформи (Обзор)

56% от фирмите щели да спират инвестициите Нищо положително не се случи в българската държавна енергетика, няма реформи. “Марица-изток” (вероятно става дума за държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” - б.р.) работи на големи загуби. Всички плащаме за тези разхищения и липса на реформи. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев при представянето на

Според МВФ промяната на климата крие риск за икономическата стабилност

Международният валутен фонд разглежда изменението на климата като основен риск за икономическата и финансовата стабилност, заяви днес управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, съобщава Ройтерс. Тя също така очерта планове на МВФ за подпомагане на фокусирането върху инвестициите в зелени технологии, които да стимулират глобалния растеж

Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти е намаляло с около 20%, заяви шефът на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. При някои производители спадът в продажбите дори

Министър Ангелов няма да отстъпва пред ресторантьорите

"Уроците, които трябваше да научим, не са научени от всички", отсече той в Стара Загора Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който получи поръчение от премиера Бойко Борисов да се срещне с ресторантьорите заради техните искания да отворят свободно заведенията от началото на февруари

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Домусчиев: Нищо положително не се случи в българската държавна енергетика

Спад на руската рубла заради политическите рискове от ареста на Навални

Руската рубла отстъпи след сутрешното покачване и спадна под едномесечен минимум под натиска на геополитическите рискове, свързани с ареста на руския опозиционер Алексей Навални и предизвиканите от това протести за неговото освобождаване, предаде "Ройтерс". Полицията арестува над 3000 души и използва сила, за да разпръсне митингите из цяла Русия

Министър Сачева: Изплатени са 8,6 млн. лева на затворени браншове

8 милиона и 600 хиляди лева обезщетения вече са изплатени за почти 36 000 работещи в затворените браншове. Всички усилия на Агенцията по заетостта са насочени към изплащането на дължимите суми по мерките за подпомагане на бизнеса и запазването на работната ръка за месеците ноември и декември до края на този месец

10% от офисите пустеят, почти не строят нови

Търсенето отбелязва най-ниските си нива от световната финансова криза насам През 2020 г. за първи път от 5 години насам делът на свободните офис площи надхвърли 10% и през последното тримесечие на годината е вече 11,7%, а строителството на нови офис сгради е замряло на най-ниските си равнища. Това са основните изводи от нов доклад на

Валери Симеонов: Ресторантите и заведенията трябва да отворят на 4 февруари

Ресторантите и заведенията трябва да отворят на 4 февруари. Това каза в Бургас зам.-председателят на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той подчерта, че връщането на учениците от 5-и до 12-и клас в училище е много по-рисково от отварянето на кафенетата и обектите за хранене, цитира думите му БНР. В училище децата поддържат по-близки отношения

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42% през 2020 г.

Протест на служители от затворени бизнеси заради неполучени помощи пред МС

Собственици на фирми, които спряха работа заради коронавируса, както и служители от затворени бизнеси изразиха своето негодувание, като залепиха на вратата на сградата на правителството с надписи „Оставка“ и „Къде са ни парите?“. Протестиращите хвърлиха пред Министерски съвет 25 лева, предава Би Ти Ви

Френски експерт: Китай ще поведе възстановяването на световната икономика

През 2020 г. брутният вътрешен продукт на Китай е надвишил 100 трилиона юана, което е увеличение с 2,3% на годишна база, показаха последните данни на Държавното статистическо управление. Мари-Франсоа Ренар, професор от френския университет Клермон-Оверн и директорът на Института за китайски икономически изследвания (IDREC), смята

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо през тази година

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо тази година, благодарение на мерките за неговото разширяване и укрепването на икономиката, се посочва в доклад на Китайската търговска камара. Прогнозата е ръстът на продажбите на дребно на потребителски стоки да надхвърли 10 процента през 2021 г. Като един от секторите най-тежко засегнатите от

Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лв. ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

"Средствата тръгват към бизнеса. От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от държавата - на стойност 116 млн. лева. Това е по линия на средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", разработена заедно с НАП". Това каза пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ