В студа и пандемията сега ползваме ток колкото на Нова година (Инфографики)

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова

Централите, които ни произвеждат тока, в 15,37 ч на 27 ноември 2020 г. Данните са на Електроенергийния системен оператор.

Цените на електричеството в цяла Европа тръгнаха нагоре

Очаква се частичното затваряне да доведе до спад на ползването на електроенергия, но пък ниските температури и престоят у дома го компенсира

6065 мегавата беше товарът в четвъртък на електроенергийната система в пиковия час 19. Тогава ползваният в България ток е бил почти колкото на 31 декември миналата година - 6080 мегавата. Това показват данните в реално време на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Спадът или увеличението в ползването на ток е индикатор за живота ни. Показва индиректно какво става в икономиката, както и у дома.

Ползването на електроенергия у нас не е намаляло, поне засега, така че в него не се забелязва влияние от бума на COVID-19. И тъй като сегашният ноември е по-студен от този през 2019 г., потреблението на ток дори се е увеличило.

На 24, 25 и 26

ноември в

пиковия пояс -

19 ч вечерта,

надминава

6000 мегавата

На 26 ноември в пика товарът на електроенергийната система беше 6065 мегавата, в същия ден и час през 2019 г. товарът е бил 5542 мегавата, или с 9,4% по-нисък. Само че тогава среднодневната температура е била с 3 градуса по-висока. Среднодневният товар на 26 ноември (за денонощието) тази година е 5542 мегавата, а през 2019 г. е бил 4770 мегавата, или със 7,9% повече.

Експертите от ЕСО коментираха пред “24 часа”, че при еднакви температури през ноември сега и миналата година ползването на ток в дните преди да влезе в сила частичното затваряне заради коронавируса е на същото ниво.

В четвъртък в 14,33 ч 41,25% от електроенергията у нас беше произведена от тецовете, 39,29 на сто от АЕЦ, 6,78% - от фотоволтаици, вятърните паркове почти не работеха, бяха спрени и вецовете. Преди и по време на зимата обикновено водата се пази за по-екстремни ситуации в електроенергийната система. Но пък в петък към 17,37 ч над 1000 мегавата вецове бяха пуснати в експлоатация.

В резерв са блокове на ТЕЦ “Марица-изток 2”.

Това е картината до момента и преди влизане в сила на частичния локдаун от полунощ в събота. Тя прилича на тази от март - в първите две седмици на извънредното положение имаше ръст на ползването на ток, спадът настъпи после.

На свободния

пазар на ток у

нас и в Европа се

забелязва игра

на цените

Но през зимните месеци, въпреки мерките за изолация в европейските държави, цените на тока остават традиционно високи. Още повече че предприятията не затварят.

В четвъртък цените на борсата на платформата “Ден напред” у нас бяха на второ място сред тези на европейските борси. Първа в класацията по високи цени беше Румъния. При търговията за 27 ноември на българската борса средно претеглената цена беше 60,27 евро, но пък в Румъния мегаватчас се търгуваше за 79,59 евро, в Унгария цената беше същата като на румънския ток. Гърците записаха 72,01 евро. На свободния пазар по-евтино от България беше само в Испания - 52,56 евро, и във Франция - 60,09 евро за мегаватчас.

Освен че през зимата цените са по-високи, увеличение има и при количествата, които се търгуват. На Българската независима енергийна борса отбелязаха 5 рекорда само за месец в търгуваните количества.

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов цитира прогнози на експерти, че ще има намаляване на ползваната електроенергия, но спадът ще е по-малък от този в периода от март до август.

В двете седмици на март, когато бе въведено извънредното положение у нас, съвсем очаквано затворените у дома българи ползваха повече ток. Спад от над 6% обаче настъпва през април.

От справка на ЕСО от началото на годината до 22 ноември се вижда, че у нас се отчита

намаление на

производството

на ток с

8,24 на сто,

на потреблението с 3,14 на сто и на износа - с над 40%. Вероятно в този спад е калкулирано и намаленото потребление заради изолирането от март до май.

Намаленият износ става традиционен. Причината е, че в определени периоди у нас цените на електроенергията са високи.

Прогнозите на експертите са, че колебанията на регулирания и на свободния пазар на ток са предстоящи, те вероятно няма да са сериозни, защото индустрията продължава да работи.

Втората причина е, че затварянето на молове, ресторанти, фитнеси, училища и детски градини ще свие потреблението, но пък оставането на част от хората вкъщи ще увеличи ползването на ток у дома и това ще уравновеси ситуацията.

Експерти дават пример, че

отоплението в

един мол се

равнява на

разхода на ток

в десетки

апартаменти

При сериозното ни затваряне от 13 март до 17 май за близо три месеца сметките на хората за ток се увеличиха с 21%. Постоянното присъствие у дома и работата от вкъщи се отрази на бюджета на домакинствата. Вероятно това ще се случи и сега при тези, които работят от вкъщи. и то с много по-голям процент заради студа и пускането на отоплението.

За да гарантират електроенергията - кризисни щабове срещу COVID, мерят температура, пазят дистанция, за да опазят най-важните кадри

В енергетиката са взети крути мерки за опазване на екипите от COVID-19. В сектора е повече от осъзнато, че хората, които произвеждат, доставят ток и газ, както и управляват системата, трябва да са здрави, защото резервни няма.

Всяко дружество е разработило аварийни планове и мерки, които са представени и одобрени от Българския енергиен холдинг.

В АЕЦ “Козлодуй”  е създаден кризисен щаб, оглавяван от директора на централата Наско Михов. На площадката на централата ежедневно работят над 4000 души. Разпространението на вируса сред работещите или членовете на семействата им и едновременното им отсъствие от работа може да създаде риск за осигуряването на производството на електроенергия. Ядрените съоръжения се експлоатират от лицензирани инженери, чиято подготовка за самостоятелна работа продължава няколко години и не могат да бъдат заменени, ако се наложи отсъствието им в едно и също време, съобщиха от централата.
“Козлодуй” е една от първите атомни централи, които са разработили и въвели авариен план за действие при пандемия.

С цел ограничаване на риска от заразяване и за осигуряване на резерв от лицензирани оператори е изготвен разчет за работа с персонал на оперативно обоснован минимум, без да се нарушават действащите нормативи в страната и вътрешните правила за осигуряване на безопасната експлоатация на централата.
Влизането в нея става след мерене на температурата през термовизионни камери на порталите и инфрачервени термометри, разпределени по звена.

Ограничават се социалните

контакти и дори ходенето

на ресторанти, дискотеки

Естествено, взети са всички предпазни мерки - дезинфекция и облекла. Външни лица се допускат след PCR тест, взет 72 часа по-рано.

В Електроенергийния системен оператор - другото важно звено в енергетиката, от което се управлява и се поддържа системата, са определени критичните точки, които се дезинфекцират на 2 часа.
Изготвят се седмични графици за работа за всяко структурно звено, като на работното място се осигурява най-много 50% присъственост там, където е възможно. Останалите служители са на разположение на работодателя в границите на установеното за тях работно време.
При възникване на необходимост те се явяват на работа в рамките на 2 часа.

Поначало в Централното диспечерско управление външни лица се допускат по изключение, тъй като оттам се управлява системата. Но сега влизането на чужди хора в него и в териториалните диспечерски управления е забранено.

В “Булгартрансгаз” на входа се мери температурата и ако влизащият я е вдигнал, се пренасочва към медицински лица. Обезпечено е нормалното функциониране на преноса на оперативни данни от технологичните обекти на газопреносната система. Екипите по поддръжка

разполагат със системи

за дистанционно

следене на работата
на комуникационните съоръжения, както и с криптиран достъп до мрежите и оборудването, осигуряващи технологична информация, видео и глас. 70% от служителите са преминали на дистанционен режим на работа.

В ТЕЦ “Марица-изток 2” са създадени с алгоритъм правила за дезинфекция и организация по извършването . Определени са критичните точки – дезинфекцират се всички повърхности, свързани с поток на хора, както и често докосваните повърхности. При наличие на потвърден случай на COVID-19 на работното място се извършват почистване и дезинфекция на повърхностите, влезли в контакт със заболялото лице, на работното помещение, общите части и на санитарно-битовите помещения.

Въведен е ограничителен режим на преминаване в най-важните места за функциониране на централата - машинната зала и блочния щит за управление, както сега наричат контролните зали, от които се управляват блоковете.

В “Мини Марица-изток” е разпоредено при проява на симптоми - повишена температура, кашлица, хрема, загуба на обоняние, загуба на вкус и др., всеки работещ да си остава у дома и да търси личния си лекар.

Споделете

CAPTCHA изображение
Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Спасителният план за 1,9 трлн. долара на новия президент на САЩ Джо Байдън е свързан с колосална по размерите си сума, но освен това и ще бъде от помощ на абсолютно всички американски фирми, които гарантират заетостта на служителите си. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков, цитира думите му Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова - главният редактор на новините в Би Ти Ви, напуска телевизията, научи "24 часа". Тя е заявила намерението си пред новото ръководство веднага след освобождаването на Венелин Петков в края на миналата година. Тръгва си сега, след като е уточнила и последните подробности с Антон Хекимян, новия директор на новините

Американски учени доказаха, че щастието все пак се купува

Американски учени доказаха, че щастието все пак се купува

Американски учени доказаха, че чувството за благополучие с увеличава с нарастване на доходите, независимо колко богат е човек, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Специалистите от университета на Пенсилвания са анализирали 1 725 994 отговора за благополучието, дадени от 33 391 американски пълнолетни

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Становището на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява някои от най-големите търговци на дребно у нас, е, че публикуваният на 21 декември 2020 г. в Портала за обществени консултации на Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) съдържа редица сериозни промени

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

„Освен голямото разделение в обществото, което ще изисква по-продължителен период, за да могат да се намерят правилните решения, другото голямо предизвикателство е пандемията от коронавирус”. Тях определи като основни предизвикателства пред новата американска администрация посланикът на страната ни в САЩ Тихомир Стойчев пред NOVA

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

АКТУАЛНО

Спор кой колко харчи у нас - НСИ и БНБ се разминаха

Бизнесът недоволен от държавната енергетика, иска спешни реформи (Обзор)

56% от фирмите щели да спират инвестициите Нищо положително не се случи в българската държавна енергетика, няма реформи. “Марица-изток” (вероятно става дума за държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” - б.р.) работи на големи загуби. Всички плащаме за тези разхищения и липса на реформи. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев при представянето на

Според МВФ промяната на климата крие риск за икономическата стабилност

Международният валутен фонд разглежда изменението на климата като основен риск за икономическата и финансовата стабилност, заяви днес управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, съобщава Ройтерс. Тя също така очерта планове на МВФ за подпомагане на фокусирането върху инвестициите в зелени технологии, които да стимулират глобалния растеж

Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти е намаляло с около 20%, заяви шефът на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. При някои производители спадът в продажбите дори

Министър Ангелов няма да отстъпва пред ресторантьорите

"Уроците, които трябваше да научим, не са научени от всички", отсече той в Стара Загора Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който получи поръчение от премиера Бойко Борисов да се срещне с ресторантьорите заради техните искания да отворят свободно заведенията от началото на февруари

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Домусчиев: Нищо положително не се случи в българската държавна енергетика

Спад на руската рубла заради политическите рискове от ареста на Навални

Руската рубла отстъпи след сутрешното покачване и спадна под едномесечен минимум под натиска на геополитическите рискове, свързани с ареста на руския опозиционер Алексей Навални и предизвиканите от това протести за неговото освобождаване, предаде "Ройтерс". Полицията арестува над 3000 души и използва сила, за да разпръсне митингите из цяла Русия

Министър Сачева: Изплатени са 8,6 млн. лева на затворени браншове

8 милиона и 600 хиляди лева обезщетения вече са изплатени за почти 36 000 работещи в затворените браншове. Всички усилия на Агенцията по заетостта са насочени към изплащането на дължимите суми по мерките за подпомагане на бизнеса и запазването на работната ръка за месеците ноември и декември до края на този месец

10% от офисите пустеят, почти не строят нови

Търсенето отбелязва най-ниските си нива от световната финансова криза насам През 2020 г. за първи път от 5 години насам делът на свободните офис площи надхвърли 10% и през последното тримесечие на годината е вече 11,7%, а строителството на нови офис сгради е замряло на най-ниските си равнища. Това са основните изводи от нов доклад на

Валери Симеонов: Ресторантите и заведенията трябва да отворят на 4 февруари

Ресторантите и заведенията трябва да отворят на 4 февруари. Това каза в Бургас зам.-председателят на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той подчерта, че връщането на учениците от 5-и до 12-и клас в училище е много по-рисково от отварянето на кафенетата и обектите за хранене, цитира думите му БНР. В училище децата поддържат по-близки отношения

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42% през 2020 г.

Протест на служители от затворени бизнеси заради неполучени помощи пред МС

Собственици на фирми, които спряха работа заради коронавируса, както и служители от затворени бизнеси изразиха своето негодувание, като залепиха на вратата на сградата на правителството с надписи „Оставка“ и „Къде са ни парите?“. Протестиращите хвърлиха пред Министерски съвет 25 лева, предава Би Ти Ви

Френски експерт: Китай ще поведе възстановяването на световната икономика

През 2020 г. брутният вътрешен продукт на Китай е надвишил 100 трилиона юана, което е увеличение с 2,3% на годишна база, показаха последните данни на Държавното статистическо управление. Мари-Франсоа Ренар, професор от френския университет Клермон-Оверн и директорът на Института за китайски икономически изследвания (IDREC), смята

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо през тази година

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо тази година, благодарение на мерките за неговото разширяване и укрепването на икономиката, се посочва в доклад на Китайската търговска камара. Прогнозата е ръстът на продажбите на дребно на потребителски стоки да надхвърли 10 процента през 2021 г. Като един от секторите най-тежко засегнатите от

Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лв. ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

"Средствата тръгват към бизнеса. От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от държавата - на стойност 116 млн. лева. Това е по линия на средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", разработена заедно с НАП". Това каза пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ