Идваща водна криза или спор за пари от такси за напояване скара трима министри (Обзор)

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Идваща водна криза или спор за пари от такси за напояване скара трима министри (Обзор)

Премиерът Бойко Борисов събра тримата министри в петък следобед. На срещата той поиска да се работи координирано, защото няма значение кое министерство е виновно, когато има проблем.

Изненадващо в петък в парламента Емил Димитров критикува Десислава Танева и Петя Аврамова, че бавят проект за язовир “Камчия”

Двете му отвърнаха, че това са хаотични разсъждения и безпочвени обвинения

По-късно през деня премиерът Борисов ги събра, за да се разберат

Скандал припламна в петък в парламента между трима министри, а след това премиерът Бойко Борисов ги събра накуп, за да се разберат.

Вчера сутринта екоминистърът Емил Димитров изненадващо дойде в парламента и поиска думата, за да съобщи, че до шест месеца водата за Бургас и курортите край него ще свърши и ще има казус “Перник 2”.

За да няма водна криза догодина в страната, язовирите трябва да са 75% пълни, посочи министърът.

За проблема в

Бургас се знае

отдавна, но две

министерства

воювали -

земеделското и

регионалното,

заяви Димитров. “От януари пиша всеки месец доклади, никой не се отзовава - кметове, партиен елит, общински съветници. Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка, така и не реши, земеделците не си дават язовира, от МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Някакъв си началник на кабинет не дава документацията”, заяви афектиран екоминистърът.

Реакцията му е по повод проекта към язовир “Камчия”, който е основен източник за вода по морето, да бъдат свързани други два - “Порой” и “Ахелой”, за да има допълнителни количества. За това вече бяха гласувани 60 млн. лв., но според Димитров работата още не е започнала.

На острите му думи министърките на земеделието Десислава Танева и на регионалното развитие Петя Аврамова отговориха почти веднага. И двете категорично се обявиха против тезата на екоминистъра, като определиха думите му като

хаотични

разсъждения и

безпочвени

обвинения

към земеделското министерство. (Какво казаха те - виж каретата).

Земеделци видяха зад скандала между тримата министри спор за пари от такси за напояване. Още през август на среща при премиера Емил Димитров и Десислава Танева се разбрали да се облекчи поливането, с което да се помогне на фермерите заради сушата. Затова били подготвени промени в Закона за водите, които да позволят на стопаните без разрешителен режим да ползват до 50 кубика на ден за напояване. В момента количеството е 10 кубика.

Облекченията

минали през

земеделската

комисия в

парламента, но

изненадващо

били спрени в

комисията по

околна среда

след отрицателно становище от МОСВ.

Използвали се доводи, че безплатната вода противоречи на европейски принципи и не можело всеки да си дупчи, където иска, за сондажи. Фермери твърдят, че всъщност екоминистерството не иска да се откаже от таксите за водоползване, които плащат земеделските производители.

Стопаните се оказахме виновни за всичко, дори и за сушата на Марс, коментира пред “24 часа” Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според него се прави опит фермерите да бъдат използвани и да се преследват политически интереси. Абсурдни били обвиненията, че земеделците ще дупчат за вода където им падне, един сондаж струвал 60-70 хил. лева.

Освен за риска от водна криза по морето Емил Димитров каза още, че допълнителният водопровод към Перник още не е узаконен, МРРБ, респективно ВиК в Перник, не са платили това, което вземат от яз. “Студена”. Щом се напълни язовирът, кражбите започнаха два пъти повече от преди, обясни Димитров.

По-късно регионалният министър Петя Аврамова обаче контрира, че подробният устройствен план за довеждащия водопровод на Перник е изготвен и след 19 декември ще бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие.

Спорът между тримата министри накара няколко часа по-късно в петък Бойко Борисов да извика Димитров, Танева и Аврамова.

Първо премиерът се видя само с екоминистъра. Димитров обясни, че

ако се реагира

веднага, водната

криза може да

бъде избегната

“Няма да има водна криза. Това ме увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров”, написа по-късно във фейсбук Борисов. Министърът потвърждава, че има кой да направи проекта за Бургас, има и решение на Министерския съвет, както и осигурени средства.

В края на срещата Димитров си поиска и административни промени. Първата му молба беше да бъде уволнена зам.-министърката Атанаска Николова.

Борисов още

същата вечер

я освободи и

назначи две нови

заместнички

на Димитров

- Славея Стоянова и Илияна Тодорова, които досега завеждаха дирекциите съответно за отпадъците и за водите. Те запазват ресорите си и на новите си позиции.

Димитров освен това се оплака, че всички дейности се случвали много бавно, тъй като водите били разпределени между няколко ведомства. “Каквато и заповед да дадем, тя не се изпълнява или се случва много бавно, като сложим и дребни политически пристрастия. По възможност да има едно оперативно управление за водния ресурс”, пожела екоминистърът. След това подчерта, че в неговото министерство съществува координационен център по водите, който вече управлява голяма част от тях. В отговор Борисов разпореди центърът да се превърне в щаб и

всеки ден да

изпраща актуална

информация за

състоянието

на всички води

в страната.

По време на срещата с Димитров Борисов си води записки, които след това използва на разширено съвещание с Димитров, Танева и Аврамова. На него беше обсъден другият належащ проблем - недостигът на вода за земеделците. Целта е догодина да им се даде толкова вода, колкото и тази година. За това трябва да се ремонтира част от мрежата на “Напоителни системи”, за да се намалят загубите.

“Имаме 850 млн. лв. по Плана за възстановяване, с които можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим”, посочи Борисов. До старта на проекта, който ще е през април-май, ако бъде одобрен, премиерът възложи на

Танева и

Аврамова да се

заемат с

ремонта на

най-уязвимите

места във

водния сектор

Борисов обеща, че ще се помогне на общините за сондажи там, където земеделците нямат достъп до напоителна инфраструктура.

Димитров коментира, че има градове, които не ползват собствените си сондажи, а вземат вода от язовири, които са с друго предназначение. Имало и земеделски язовири, които били спрени и не можело да се използват. 

За обвиненията на Димитров:

Десислава Танева: Изкара COVID, афектиран е

Министър Димитров отправи безпочвени обвинения, изненадана съм от това, което чувам - няма война между земеделското и регионалното министерство. Когато за пръв път разбрах, че той е преболедувал от COVID-19, беше наистина разстроен, проведохме много дълъг разговор, може би над 50 минути. Беше много афектиран в началото - в чисто човешки план, за заболяването и за грижите по възстановяването, но все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме.

По принцип МЗХГ винаги има по-скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. Нещо повече - има решение и доклад от оперативно заседание на Министерския съвет от 13 октомври, в което МЗХГ е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабдяването на Бургас, така че всичко, което е трябвало да бъде направено от нашата система, е направено.

Петя Аврамова: Това са хаотични разсъждения

Министър Димитров хвърля хаотични разсъждения. Регионалното министерство не управлява водата в язовира, но мислим как да обезпечим хората и вече имаме идея и работим по нея. Може да бъде намалено подаването към Варна. Може известно време чрез помпен режим да се взема вода от деривация “Китка”.

Във връзка с намаления обем на язовир “Камчия” през октомври внесох в Министерския съветдоклад, в който предложих язовирите “Порой” и “Ахелой” да бъдат обособени като резервни водоизточници. Екоминистърът има ангажимент МОСВ да изготви доклад тези два язовира да бъдат включени към водоснабдяването на Бургас.

За този доклад министър Димитров удобно забравя. Въпреки това ВиК в Бургас вече е извършило проучване на язовирите и се изготвят проекти. Подготвили сме и възможността държавният ВиК холдинг да отпусне тези средства. Но без този доклад няма как да похарчим 60 млн. лв. за проекта.

Споделете

CAPTCHA изображение
Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Спасителният план за 1,9 трлн. долара на новия президент на САЩ Джо Байдън е свързан с колосална по размерите си сума, но освен това и ще бъде от помощ на абсолютно всички американски фирми, които гарантират заетостта на служителите си. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков, цитира думите му Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова - главният редактор на новините в Би Ти Ви, напуска телевизията, научи "24 часа". Тя е заявила намерението си пред новото ръководство веднага след освобождаването на Венелин Петков в края на миналата година. Тръгва си сега, след като е уточнила и последните подробности с Антон Хекимян, новия директор на новините

Американски учени доказаха, че щастието все пак се
купува

Американски учени доказаха, че щастието все пак се купува

Американски учени доказаха, че чувството за благополучие с увеличава с нарастване на доходите, независимо колко богат е човек, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Специалистите от университета на Пенсилвания са анализирали 1 725 994 отговора за благополучието, дадени от 33 391 американски пълнолетни

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Становището на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява някои от най-големите търговци на дребно у нас, е, че публикуваният на 21 декември 2020 г. в Портала за обществени консултации на Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) съдържа редица сериозни промени

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

„Освен голямото разделение в обществото, което ще изисква по-продължителен период, за да могат да се намерят правилните решения, другото голямо предизвикателство е пандемията от коронавирус”. Тях определи като основни предизвикателства пред новата американска администрация посланикът на страната ни в САЩ Тихомир Стойчев пред NOVA

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

АКТУАЛНО

Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите

Министър Ангелов няма да отстъпва пред ресторантьорите

"Уроците, които трябваше да научим, не са научени от всички", отсече той в Стара Загора Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който получи поръчение от премиера Бойко Борисов да се срещне с ресторантьорите заради техните искания да отворят свободно заведенията от началото на февруари

Домусчиев: Нищо положително не се случи в българската държавна енергетика

Нищо не се случва в държавния енергиен сектор, няма реформи. „Марица Изток“ работи на големи загуби. Всички в тази зала плащаме за тези разхищения и липса на реформи. Въвеждат се недомислици в държавната енергетика, няма пазарни мерки, няма прозрачност, просто всичко това води до загуби и по малки печалби, като ставаме и по-неконкурентоспособни

Министър Сачева: Изплатени са 8,6 млн. лева на затворени браншове

8 милиона и 600 хиляди лева обезщетения вече са изплатени за почти 36 000 работещи в затворените браншове. Всички усилия на Агенцията по заетостта са насочени към изплащането на дължимите суми по мерките за подпомагане на бизнеса и запазването на работната ръка за месеците ноември и декември до края на този месец

10% от офисите пустеят, почти не строят нови

Търсенето отбелязва най-ниските си нива от световната финансова криза насам През 2020 г. за първи път от 5 години насам делът на свободните офис площи надхвърли 10% и през последното тримесечие на годината е вече 11,7%, а строителството на нови офис сгради е замряло на най-ниските си равнища. Това са основните изводи от нов доклад на

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Валери Симеонов: Ресторантите и заведенията трябва да отворят на 4 февруари

България и Турция подписаха протокол за сътрудничество в туризма

България и Турция подписаха протокол за сътрудничество в туризма в резиденция "Бояна" днес. С това приключи работата си третата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, който се проведе в присъствието на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и турския министър на културата и туризма Мехмед

Отварят фитнеси и молове в началото на февруари (Видео)

НОЩ предложи на Борисов постепенно разхлабване на мерките срещу COVID-19 България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на

НОЩ предложи на Борисов постепенно разхлабване на мерките срещу COVID-19

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта

Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42% през 2020 г.

Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42 процента през 2020 г., а тази година се очаква намаляване с 5-10 процента. Такава прогноза направи вчера Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), предаде ТАСС. На пресконференция в Женева директорът на департамента за инвестиции и предприятия в ЮНКТАД Джеймс Жан подчерта

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Васил Велев: При свободен внос на ваксини, процесът би се ускорил значително

Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42% през 2020 г.

Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42 процента през 2020 г., а тази година се очаква намаляване с 5-10 процента. Такава прогноза направи вчера Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), предаде ТАСС. На пресконференция в Женева директорът на департамента за инвестиции и предприятия в ЮНКТАД Джеймс Жан подчерта

Утре започва масовото тестване на учителите

Утре стартира масово тестване на учителите. Мащабното изследване с бързи антигенни тестове ще се извършва на етапи, като тестването е безплатно и доброволно. По-малко от половината от учителите и непедагогическият персонал в училищата обаче са пожелали да дадат проби за наличие на вируса. Тестването на учителите цели да се открие скритата

Протест на служители от затворени бизнеси заради неполучени помощи пред МС

Собственици на фирми, които спряха работа заради коронавируса, както и служители от затворени бизнеси изразиха своето негодувание, като залепиха на вратата на сградата на правителството с надписи „Оставка“ и „Къде са ни парите?“. Протестиращите хвърлиха пред Министерски съвет 25 лева, предава Би Ти Ви

Френски експерт: Китай ще поведе възстановяването на световната икономика

През 2020 г. брутният вътрешен продукт на Китай е надвишил 100 трилиона юана, което е увеличение с 2,3% на годишна база, показаха последните данни на Държавното статистическо управление. Мари-Франсоа Ренар, професор от френския университет Клермон-Оверн и директорът на Института за китайски икономически изследвания (IDREC), смята

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ