Идваща водна криза или спор за пари от такси за напояване скара трима министри (Обзор)

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Идваща водна криза или спор за пари от такси за напояване скара трима министри (Обзор)

Премиерът Бойко Борисов събра тримата министри в петък следобед. На срещата той поиска да се работи координирано, защото няма значение кое министерство е виновно, когато има проблем.

Изненадващо в петък в парламента Емил Димитров критикува Десислава Танева и Петя Аврамова, че бавят проект за язовир “Камчия”

Двете му отвърнаха, че това са хаотични разсъждения и безпочвени обвинения

По-късно през деня премиерът Борисов ги събра, за да се разберат

Скандал припламна в петък в парламента между трима министри, а след това премиерът Бойко Борисов ги събра накуп, за да се разберат.

Вчера сутринта екоминистърът Емил Димитров изненадващо дойде в парламента и поиска думата, за да съобщи, че до шест месеца водата за Бургас и курортите край него ще свърши и ще има казус “Перник 2”.

За да няма водна криза догодина в страната, язовирите трябва да са 75% пълни, посочи министърът.

За проблема в

Бургас се знае

отдавна, но две

министерства

воювали -

земеделското и

регионалното,

заяви Димитров. “От януари пиша всеки месец доклади, никой не се отзовава - кметове, партиен елит, общински съветници. Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка, така и не реши, земеделците не си дават язовира, от МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Някакъв си началник на кабинет не дава документацията”, заяви афектиран екоминистърът.

Реакцията му е по повод проекта към язовир “Камчия”, който е основен източник за вода по морето, да бъдат свързани други два - “Порой” и “Ахелой”, за да има допълнителни количества. За това вече бяха гласувани 60 млн. лв., но според Димитров работата още не е започнала.

На острите му думи министърките на земеделието Десислава Танева и на регионалното развитие Петя Аврамова отговориха почти веднага. И двете категорично се обявиха против тезата на екоминистъра, като определиха думите му като

хаотични

разсъждения и

безпочвени

обвинения

към земеделското министерство. (Какво казаха те - виж каретата).

Земеделци видяха зад скандала между тримата министри спор за пари от такси за напояване. Още през август на среща при премиера Емил Димитров и Десислава Танева се разбрали да се облекчи поливането, с което да се помогне на фермерите заради сушата. Затова били подготвени промени в Закона за водите, които да позволят на стопаните без разрешителен режим да ползват до 50 кубика на ден за напояване. В момента количеството е 10 кубика.

Облекченията

минали през

земеделската

комисия в

парламента, но

изненадващо

били спрени в

комисията по

околна среда

след отрицателно становище от МОСВ.

Използвали се доводи, че безплатната вода противоречи на европейски принципи и не можело всеки да си дупчи, където иска, за сондажи. Фермери твърдят, че всъщност екоминистерството не иска да се откаже от таксите за водоползване, които плащат земеделските производители.

Стопаните се оказахме виновни за всичко, дори и за сушата на Марс, коментира пред “24 часа” Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според него се прави опит фермерите да бъдат използвани и да се преследват политически интереси. Абсурдни били обвиненията, че земеделците ще дупчат за вода където им падне, един сондаж струвал 60-70 хил. лева.

Освен за риска от водна криза по морето Емил Димитров каза още, че допълнителният водопровод към Перник още не е узаконен, МРРБ, респективно ВиК в Перник, не са платили това, което вземат от яз. “Студена”. Щом се напълни язовирът, кражбите започнаха два пъти повече от преди, обясни Димитров.

По-късно регионалният министър Петя Аврамова обаче контрира, че подробният устройствен план за довеждащия водопровод на Перник е изготвен и след 19 декември ще бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие.

Спорът между тримата министри накара няколко часа по-късно в петък Бойко Борисов да извика Димитров, Танева и Аврамова.

Първо премиерът се видя само с екоминистъра. Димитров обясни, че

ако се реагира

веднага, водната

криза може да

бъде избегната

“Няма да има водна криза. Това ме увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров”, написа по-късно във фейсбук Борисов. Министърът потвърждава, че има кой да направи проекта за Бургас, има и решение на Министерския съвет, както и осигурени средства.

В края на срещата Димитров си поиска и административни промени. Първата му молба беше да бъде уволнена зам.-министърката Атанаска Николова.

Борисов още

същата вечер

я освободи и

назначи две нови

заместнички

на Димитров

- Славея Стоянова и Илияна Тодорова, които досега завеждаха дирекциите съответно за отпадъците и за водите. Те запазват ресорите си и на новите си позиции.

Димитров освен това се оплака, че всички дейности се случвали много бавно, тъй като водите били разпределени между няколко ведомства. “Каквато и заповед да дадем, тя не се изпълнява или се случва много бавно, като сложим и дребни политически пристрастия. По възможност да има едно оперативно управление за водния ресурс”, пожела екоминистърът. След това подчерта, че в неговото министерство съществува координационен център по водите, който вече управлява голяма част от тях. В отговор Борисов разпореди центърът да се превърне в щаб и

всеки ден да

изпраща актуална

информация за

състоянието

на всички води

в страната.

По време на срещата с Димитров Борисов си води записки, които след това използва на разширено съвещание с Димитров, Танева и Аврамова. На него беше обсъден другият належащ проблем - недостигът на вода за земеделците. Целта е догодина да им се даде толкова вода, колкото и тази година. За това трябва да се ремонтира част от мрежата на “Напоителни системи”, за да се намалят загубите.

“Имаме 850 млн. лв. по Плана за възстановяване, с които можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим”, посочи Борисов. До старта на проекта, който ще е през април-май, ако бъде одобрен, премиерът възложи на

Танева и

Аврамова да се

заемат с

ремонта на

най-уязвимите

места във

водния сектор

Борисов обеща, че ще се помогне на общините за сондажи там, където земеделците нямат достъп до напоителна инфраструктура.

Димитров коментира, че има градове, които не ползват собствените си сондажи, а вземат вода от язовири, които са с друго предназначение. Имало и земеделски язовири, които били спрени и не можело да се използват. 

За обвиненията на Димитров:

Десислава Танева: Изкара COVID, афектиран е

Министър Димитров отправи безпочвени обвинения, изненадана съм от това, което чувам - няма война между земеделското и регионалното министерство. Когато за пръв път разбрах, че той е преболедувал от COVID-19, беше наистина разстроен, проведохме много дълъг разговор, може би над 50 минути. Беше много афектиран в началото - в чисто човешки план, за заболяването и за грижите по възстановяването, но все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме.

По принцип МЗХГ винаги има по-скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. Нещо повече - има решение и доклад от оперативно заседание на Министерския съвет от 13 октомври, в което МЗХГ е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабдяването на Бургас, така че всичко, което е трябвало да бъде направено от нашата система, е направено.

Петя Аврамова: Това са хаотични разсъждения

Министър Димитров хвърля хаотични разсъждения. Регионалното министерство не управлява водата в язовира, но мислим как да обезпечим хората и вече имаме идея и работим по нея. Може да бъде намалено подаването към Варна. Може известно време чрез помпен режим да се взема вода от деривация “Китка”.

Във връзка с намаления обем на язовир “Камчия” през октомври внесох в Министерския съветдоклад, в който предложих язовирите “Порой” и “Ахелой” да бъдат обособени като резервни водоизточници. Екоминистърът има ангажимент МОСВ да изготви доклад тези два язовира да бъдат включени към водоснабдяването на Бургас.

За този доклад министър Димитров удобно забравя. Въпреки това ВиК в Бургас вече е извършило проучване на язовирите и се изготвят проекти. Подготвили сме и възможността държавният ВиК холдинг да отпусне тези средства. Но без този доклад няма как да похарчим 60 млн. лв. за проекта.

Споделете

CAPTCHA изображение
Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Една добра новина за туристическия бранш у нас през лятото - вече има значително увеличение на чартърите. На летището в Бургас са обявени много повече полети в сравнение с миналото лято. 17 на седмица от 7 нови дестинации в света ще изпълнява една от нискотарифните компании от началото на лятото, като местата вече са в продажба

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv.  Талантливата дама става шеф на всички предавания в конкурентната NOVA телевизия, съобщава в. "Марица".  Евтимова е бивша половинка на Мартин Карбовски, двамата имат дете. След раздялата тя живее в един от апартаментите на звездата заедно с хлапето. Описват я като невероятен професионалист

Лондон заплашва Брюксел с "водна война" заради забрана на внос на миди в ЕС

Лондон заплашва Брюксел с "водна война" заради забрана на внос на миди в ЕС

В отговор на решението на Брюксел да блокира доставките на британски миди и раци, Лондон може да обяви „водна война“ в рамките на договорките за Брекзит, пише The Daily Telegraph. Вносът на европейска минерална вода и някои храни в Обединеното кралство може да бъде ограничен в резултат на ответни мерки

Ердоган: Ще реализираме "Канал Истанбул"
на инат

Ердоган: Ще реализираме "Канал Истанбул" на инат

Проектът за "Канал Истанбул", изкуствен канал, свързващ Черно и Мраморно море през Истанбул, е в центъра на нова дискусия в Турция, в която реплики размениха президентът Реджеп Тайип Ердоган и кметът на града Екрем Имамоглу, пише турският печат днес. Вестниците "Карар" и "Сьозджу" поместват днес реакцията на кмета Имамоглу след изявлението на

Големите в строителството и чужди компании искат да правят връзката със Сърбия

Големите в строителството и чужди компании искат да правят връзката със Сърбия

11 консорциума подадоха оферти да построят газовата връзка със Сърбия, става ясно от регистъра за обществени поръчки. “Булгартрансгаз” обяви поръчката за проектиране и строителство до ключ на 18 януари, срокът за подаване на оферти беше до 23,59 ч на 22 февруари. На територията на България газопроводът е 62 км, а прогнозната стойност - 144 млн. лв

Виж колко пари ни взимат банките

Виж колко пари ни взимат банките

Средната такса за теглене на пари от банкомат с карта, издадена от същата банка, е 25 ст., а от банкомат на друга банка – 1,15 лв. според публикувана преди малко от БНБ справка за средния размер на таксите към 31 декември 2020 г. Година по-рано – на 28 февруари 2020 г., БНБ публикува същата справка, която е периодична

АКТУАЛНО

"Фич" повиши перспективата на кредитния рейтинг на Българската банка за развитие

Заведенията отново отварят врати

Със заповед на министъра на здравеопазването, издадена на 26 февруари, се облекчават някои от въведените противоепидемични мерки. От днес, между 6.00 и 23.00 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения /по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма/, с изключение на бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове

1500 лв. глоба за търговец, ако ни лъже колко ток харчи хладилникът

Новите етикети ще дават информация и за шума От 300 до 1500 лв. глоба грози всеки търговец от днес, ако не предоставя информация каква е енергийната ефективност, потреблението на енергия и други ресурси на електроуредите. Това гласи новата наредба за енергийното етикетиране, която влиза в сила от 1 март

Заразата расте стръмно, отварят ресторантите

За първи път от началото на годината над 1000 нови болни в неделя Стръмно разрастване на епидемията в последната седмица на февруари показват данните от здравните статистики. Увеличението на новите болни на седмична база е с 3344 души, или ръстът е с 48,3%, обяви анализаторът Тихомир Безлов, който всяка седмица прави свой анализ на статистиката

Ресторантите в Пловдив се пукат, почти ги резервираха за 1 март

- Дамите напълниха фризьорските салони, искат с прически да са на заведение - Хайки от полиция и здравни инспектори следят за нарушения За дни наред са направени резервации в пловдивските ресторанти, които отварят след 3-месечен локдаун. "Нямаме свободни места за 1 март", е честият отговор при позвъняване за запазване на маса

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Цената на биткойна падна до 44 600 долара

България поиска Гърция да спре тестовете за шофьорите на тирове на границата

По указания на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът на Република България в Гърция Валентин Порязов потърси спешно обяснение от МВнР в Атина, Министерството за защита на гражданите и националната гранична полиция относно въведените бързи антигенни тестове за шофьори на товарни автомобили на ГКПП с България

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv.  Талантливата дама става шеф на всички предавания в конкурентната NOVA телевизия, съобщава в. "Марица".  Евтимова е бивша половинка на Мартин Карбовски, двамата имат дете. След раздялата тя живее в един от апартаментите на звездата заедно с хлапето. Описват я като невероятен професионалист

Култовите дънки “Райфъл” фалираха, отиват в историята

Италианската марка е основана преди 62 г. до Флоренция Сигурно няма човек от поколението на петдесетгодишните българи, който навремето да не е носил култовите дънки “Райфъл”. През 80-те години на миналия век да се сдобиеш с чифт от прочутите дънки, беше истинско щастие. Само след дни италианската марка от Барберино ди Муджело до Флоренция ще

Великобритания създава държавна банка за финансиране на инфраструктура

Британският финансов министър Риши Сунак ще обяви в сряда, по повод представянето на бюджета, създаването на държавна банка, която ще финансира многомилиардни инфраструктурни проекти в подкрепа на потиснатата от пандемията икономика, съобщи днес неговият офис, цитиран от Франс прес. Тази банка, която ще бъде открита през пролетта

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Тегленето от банкомат поскъпна с 31% за година

1,2 млрд. повече разходи за пенсии и помощи, но бюджетът пак е на плюс

137 млн. лв. излишък в бюджета в края на февруари очакват от Министерството на финансите. От ведомството посочват за сравнение, че преди година хазната е била на плюс с 1,48 млрд. лв. Излишъкът сега е стопен заради по-големите разходи, свъзрани с мерките срещу кризата, предизвикана от пандемията, месечните добавки от 50 лв

Росен Желязков: Концесията на Летище "София" ще внесе преки ползи от 2 млрд. лева

„Концесията на Летище „София“ ще внесе преки ползи от 2 млрд. лева“, заяви транспортният министър Росен Желязков в предаването „Лице в лице“ по bTV. Той коментира обвиненията от страна на БСП, че правителството иска да отложи ангажиментите на концесионера на летището с 10 години. „Или не искат да разберат, или не могат да разберат

Заводските цени на храните вървят нагоре

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на месечна база. При храните годишното поскъпване е с 3% средно, Това става ясно от данните на Националния статистически институт.  Спрямо предходната година производствените цени средно се увеличават с 0.7% като по-високи са в добивната промишленост - с 11

Стартира обществената поръчка за последните 16,5 км от АМ „Европа“

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за строителството на последния 16,5-километров участък от АМ „Европа“ между Сливница и връзката със Северната скоростна тангента. Кандидатите могат да подават оферти до 8 април т. г., съобщиха от АПИ Изграждането на трасето на бъдещата АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ