Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари (Обновена)

  • 0
authorАвтор: Цветелина Стефанова
Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари (Обновена)

Депутатите приеха на второ четене бюджета на държавното обществен осигуряване за 2021 г.

Сачева: Пенсията от НОИ ще намалява с 9%

Таванът става 1440 лв. от следващата година, така още над 25 хил. ще взимат реалните си пари

Спират пенсиите при злоупотреби 

Съкращават с 1 г. възможността за пенсиониране с трите “златни години”

От 1 януари минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. Така всеки втори пенсионер ще взема минималната пенсия от догодина. С 20% се вдига и таванът, като става 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии се увеличават по швейцарското правило с 5%. По 50 лв. бонус към пенсията ще се получават до края на март. Тези промени в закона за държавното обществено осигуряване приеха окончателно днес депутатите. Дискусиите продължиха малко над 4 часа, но в тях не се включиха народните представители от ГЕРБ.

Максималният осигурителен доход и догодина ще е 3000 лв. Минималното дневно обезщетение за безработица остава 12 лв., а максималното - 74,29 лв. Не се променят и парите през втората година от майчинството - 380 лв. От БСП бяха категорични, че по този начин се ощетяват българските майки когато има демографска криза и липса на места в детските градини.

Не е нормално минималният и максималният размер на пенсиите да се осъвременяват от 1 януари, а останалите пенсии с 5 % при това от 1 юли, обясни от трибуната председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов от ДПС. Следващото предложение, което защити бе коефициентът за всяка година стаж, който се взема при изчисляване на пенсията, да се увеличи от 1,2 на 1,3.  Това е най-естественият и най-нормалният начин за повишаване на всички пенсии с 10 %, при това справедливо чрез осигурителния принос, обясни Адемов. Отхвърлено бе предложението на ДПС майчинството през втората година да се вдигне от 380 на 420 лв.

300 лв. минимална пенсия мина със 141 гласа "за", 3 "против"  и един "въздържал се", но предизвика препирни между опозицията и "Обединените патриоти". Да, днес изпълняваме предизборното си обещание. 3 години депутатите от БСП предлагаха 300 лв. минимална пенсия, а сега казват, че това не е хубаво. Спрете с това лицемерие и подкрепете предложението, призова депутатът от ВМРО Александър Сиди. "Да, но къде в предизборната ви програма е записан, че осъвременяването на минималната пенсия е от 1 януари. Това е мярка за 398 млн. лв. Малко по-скромно с вашите похвали, защото това е за сметка на останалите пенсионери и за сметка на данъкоплатците. Къде чухте, че увеличението на минималната пенсия е лошо? Минималната пенсия трябва да се вдига чрез тежестта на осигурителния стаж, защо го правите изкуствено?", попита депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той обясни, че се дава лош сигнал младите хора, които сега започват своя осигурителен път. С вдигането на минималната пенсия пък повече от половината пенсионери ще са на тази сума, но 2/3 от тях нямат осигурителен принос за тази сума.

Този скеч има цена и този политически тарикатлък струва милиони. Ние не сме против увеличението на минималната пенсия, а да е логично, законно и справедливо, според приноса на всеки един гражданин, обясни депутатът от БСП Весела Лечева. 

БСП имаше свои пакет от промени, с които да се вдигнат пенсии и обезщетения, но те не бяха приети. Този бюджет се имитира, като социален и антикризисен, а всъщност се правят хаотични предизборни разходи, обясни социалистът Георги Гьоков. Даде пример, че дефицитът в НОИ ще стигне 6,2 млрд. лв., но ще остави социалните неравенства. БСП настояваше пенсиите да се преизчислят на база дохода от 2016 г. настоява БСП, като това стане от 1 юли 2021 г. Според разчетите им това ще струва около 800 млн. лв. По този начин ще се свие ножицата между новите и старите пенсии, която става все по-голяма, каза от трибуната депутатката от БСП Весела Лечева. Парите ще дойдат от вдигането на минималната заплата на 720 лв., както и на максималния осигурителен доход на 3900 лв. Вече трета година максималният осигурителен доход ще остане замразен на 3000 лв. Кого пазим така? С нашето предложение приходите в бюджета ще се вдигнат с 380 млн. лв., обясни червеният Драгомир Стойнев. И обясни, че депутатите също се осигуряват на 3000 лв., макар да взимат повече. Депутатите от левицата, обаче нямали нищо против да се осигуряват на реалните си размери, за да покажат, че трябва да се осигуряваш на реалните си пари. Ефектите от вдигането на максималният осигурителен доход, освен повече пари от осигурителни вноски, са и по-високи пенсии и обезщетения. Колкото си по-заможен, толкова по-малък е натискът върху теб, обясни още Стойнев. Сметките му показаха, че при 3000 лв. удръжките са 33%, докато при 6000 лв. те са 16%. Нали сте наясно, че колкото по-богати са хората, толкова п-ниска е данъчно-осигурителната им тежест, попита управляващите съпартиецът му Гьоков.

Минималното обезщетение за безработица пък вместо 12 лв. на ден да стане 17,50 лв., а максималното - от 74,29 на 102,85 лв. Майчинството през втората година да стигне 650 лв., е друго предложение на БСП, което бе отхвърлено.

Сред останалите промени са и нови правила за проверка. Така до 6 месеца ще се спира изплащането на пенсии и обезщетения при фалшив документ. Ако след проверка се докаже, че всичко е наред, парите се възстановяват. Ако се установят фалшиви документи, ще се подава сигнал до прокурор и пенсията ще бъде спряна. Изплащането ще се възстановява след приключване на наказателното производство. Сега пенсията може да бъде спряна само след окончателно решение на съда. Променя се и Наказателният кодекс и всеки, дал фалшив документ за пенсия, е заплашен от затвор от 2 до 8 г. Предвидена е глоба от 1000 до 5000 лв. Досега това се прилагаше само за измами с държавния бюджет.

До 60 работни дни неплатен отпуск ще се признават за осигурителен и трудов стаж.

Парите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 г., ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021. Занапред за основната пенсия на осигурените във втория стълб да се взема предвид участието на държавата като осигурител в периода 2009-2015 г., когато тя поемаше 12% от осигуровката, одобри комисията. Това според управляващите ще свали коефициента на намаление до под 10%. И тук опозицията имаше забележки. Нужна е справедлива и ясна редукция на пенсиите, така че да не се залага бомба и да няма ощетени, обясни от трибуната червената депутатка Виолета Желева. Според нея само на експертите от НОИ ще е ясно как това ще се отрази финално на пенсиите, но не и на обикновения човек.  Всички, които са пропуснали 5-годишния срок да прехвърлят в НОИ парите си за втора пенсия, ще могат да го направят от 1 януари до 30 юни 2021 г.

Пожизнени инвалидни пенсии пък ще се дават само на хората, които са се пенсионирали по общите правила за трета категория. Хората, които имат възрастта, но не и нужните години работа, ще трябва редовно да ходят на ТЕЛК за правото на инвалидна пенсия или добавка.

Година по-малко обаче ще важи правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. Вместо до началото на 2023 г., тази опция да е възможна до 1 януари 2022 г., залагат управляващите. След тази дата пенсиите вече ще се изчисляват само от осигурителния доход след 2000 г. Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на хората, за които старата формула с 3-те “златни години” е по-изгодна.

Искам да изкажа благодарност към онези, които подкрепиха бюджета. От 1 януари 770 хил. пенсионери с минимални размери ще получат увеличение с 20%. Увеличението на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се отрази благоприятно на доходите на още около 230 хил. пенсионери, които към 2020 г. получават пенсия над минималния размер на съответния вид.  От 1 януари максималната пенсия става 1440 лв., така  25 600 души ще получават реалният си размер на пенсиите си. От увеличението с 5 % от 1 юли ще бъдат засегнати над 2,1 млн. пенсионери. искам да отбележа, че то е 5% при инфлация от 2,1% за 2021 г., каза в края на гласуването социалната министърка Деница Сачева. Според нея тези политики, заедно с бонуса от 50 лв. към пенсиите за януари, февруари и март, ще се отрази по-благоприятно за някои пенсионери от преизчислението на пенсиите. 

Редукцията на основната пенсия за родените след 1959 г., които се осигуряват в универсален фонд, ще падне до 9%. Заради включването на участието на държавата като осигурител с 12% между 2009-2015 г., то ще намалее от 20 на 16%, а с включването само на осигурителния доход с реално направени осигуровки ще падне на 9%, обясни социалната министърка.

Солидарността е била и винаги ще бъде водещ приоритет в пенсионната система, каза още трибуната Сачева. Тя припомни, че правителството е имало намерение да вдигне максималният осигурителен доход на 3200 от  догодина, но след консултации със социалните партньори се е стигнало до решението той да остане замразен. В условията на несигурна икономическа среда не е добре да се увеличават разходите за труд без да е налице увеличение на производителността на труда, коментира министърът. Така ще бъдат подкрепени високотехнологичните предприятия и ще останат повече пари в компаниите, но и в хората, каза още тя.

Припомни, че минималното обезщетение за безработица се  е вдигнало от 9 на 12 лв. от 1 октомври. И обясни, че минималната заплата то догодина ще е 650 лв. Не е ли по-добре, ако въобще да не се налага на тези хора да ползват обезщетения за безработица. Не е ли по-добре за работниците и служителите да са на работните си места. Точно за тази цел са осигурени 300 млн. лв. за засегнатите от кризата предприятия, защити разчетите Сачева.

За пореден път обясни, че България е една от страните с най-дълго майчинство - 410 дни. Увеличението до минималната заплата през втората година пък можело да доведе до по-високи доходи от работещите родители, на които им се одържат вноски. Вероятно ще хора, които ще се съгласят с това, но по-вероятно е да има повече несъгласни, каза още Сачева. 

Споделете

CAPTCHA изображение
Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Спасителният план за 1,9 трлн. долара на новия президент на САЩ Джо Байдън е свързан с колосална по размерите си сума, но освен това и ще бъде от помощ на абсолютно всички американски фирми, които гарантират заетостта на служителите си. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков, цитира думите му Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова - главният редактор на новините в Би Ти Ви, напуска телевизията, научи "24 часа". Тя е заявила намерението си пред новото ръководство веднага след освобождаването на Венелин Петков в края на миналата година. Тръгва си сега, след като е уточнила и последните подробности с Антон Хекимян, новия директор на новините

Американски учени доказаха, че щастието все пак се
купува

Американски учени доказаха, че щастието все пак се купува

Американски учени доказаха, че чувството за благополучие с увеличава с нарастване на доходите, независимо колко богат е човек, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Специалистите от университета на Пенсилвания са анализирали 1 725 994 отговора за благополучието, дадени от 33 391 американски пълнолетни

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Становището на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява някои от най-големите търговци на дребно у нас, е, че публикуваният на 21 декември 2020 г. в Портала за обществени консултации на Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) съдържа редица сериозни промени

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

„Освен голямото разделение в обществото, което ще изисква по-продължителен период, за да могат да се намерят правилните решения, другото голямо предизвикателство е пандемията от коронавирус”. Тях определи като основни предизвикателства пред новата американска администрация посланикът на страната ни в САЩ Тихомир Стойчев пред NOVA

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

АКТУАЛНО

Според МВФ промяната на климата крие риск за икономическата стабилност

Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти е намаляло с около 20%, заяви шефът на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. При някои производители спадът в продажбите дори

Министър Ангелов няма да отстъпва пред ресторантьорите

"Уроците, които трябваше да научим, не са научени от всички", отсече той в Стара Загора Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който получи поръчение от премиера Бойко Борисов да се срещне с ресторантьорите заради техните искания да отворят свободно заведенията от началото на февруари

Домусчиев: Нищо положително не се случи в българската държавна енергетика

Нищо не се случва в държавния енергиен сектор, няма реформи. „Марица Изток“ работи на големи загуби. Всички в тази зала плащаме за тези разхищения и липса на реформи. Въвеждат се недомислици в държавната енергетика, няма пазарни мерки, няма прозрачност, просто всичко това води до загуби и по малки печалби, като ставаме и по-неконкурентоспособни

Спад на руската рубла заради политическите рискове от ареста на Навални

Руската рубла отстъпи след сутрешното покачване и спадна под едномесечен минимум под натиска на геополитическите рискове, свързани с ареста на руския опозиционер Алексей Навални и предизвиканите от това протести за неговото освобождаване, предаде "Ройтерс". Полицията арестува над 3000 души и използва сила, за да разпръсне митингите из цяла Русия

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Министър Сачева: Изплатени са 8,6 млн. лева на затворени браншове

10% от офисите пустеят, почти не строят нови

Търсенето отбелязва най-ниските си нива от световната финансова криза насам През 2020 г. за първи път от 5 години насам делът на свободните офис площи надхвърли 10% и през последното тримесечие на годината е вече 11,7%, а строителството на нови офис сгради е замряло на най-ниските си равнища. Това са основните изводи от нов доклад на

Валери Симеонов: Ресторантите и заведенията трябва да отворят на 4 февруари

Ресторантите и заведенията трябва да отворят на 4 февруари. Това каза в Бургас зам.-председателят на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той подчерта, че връщането на учениците от 5-и до 12-и клас в училище е много по-рисково от отварянето на кафенетата и обектите за хранене, цитира думите му БНР. В училище децата поддържат по-близки отношения

България и Турция подписаха протокол за сътрудничество в туризма

България и Турция подписаха протокол за сътрудничество в туризма в резиденция "Бояна" днес. С това приключи работата си третата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, който се проведе в присъствието на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и турския министър на културата и туризма Мехмед

Отварят фитнеси и молове в началото на февруари (Видео)

НОЩ предложи на Борисов постепенно разхлабване на мерките срещу COVID-19 България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42% през 2020 г.

Утре започва масовото тестване на учителите

Утре стартира масово тестване на учителите. Мащабното изследване с бързи антигенни тестове ще се извършва на етапи, като тестването е безплатно и доброволно. По-малко от половината от учителите и непедагогическият персонал в училищата обаче са пожелали да дадат проби за наличие на вируса. Тестването на учителите цели да се открие скритата

Полагат тръбите на "Северен поток-2" в датски води

Тръбополагащият кораб "Фортуна" възобнови строителството на газопровода "Северен поток-2" във водите на Дания. Това съобщи пред медии компанията оператор на проекта Норд стрийм-2 (Nord Stream 2), цитирана от ТАСС. Съдът "Фортуна" започна работа по възобновяването на строителството на газопровода "Северен поток-2" в коридора за строителство във

Сашо Дончев се разделя с “Газпром”

“Овергаз” тегли кредит от 117 млн. евро, за да се разплати с руснаците “Овергаз” взема кредит от 117 млн. евро от пет банки, като 100 млн. евро от него са за обратно изкупуване на акции, става ясно от документи в Търговския регистър. От договора за залог, който е от 7 януари, става ясно, че е заложено търговското предприятие “Овергаз мрежи”

Протест на служители от затворени бизнеси заради неполучени помощи пред МС

Собственици на фирми, които спряха работа заради коронавируса, както и служители от затворени бизнеси изразиха своето негодувание, като залепиха на вратата на сградата на правителството с надписи „Оставка“ и „Къде са ни парите?“. Протестиращите хвърлиха пред Министерски съвет 25 лева, предава Би Ти Ви

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ