Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

  • 0
authorАвтор: Виолина Христова, Рим
Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Замъкът в Болгери, Тоскана СНИМКИ: АВТОРЪТ

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите

В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери

Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си.

Заради сходството при изписването им италианската “Сасикая” обвинява българската “Домейн Бойар”, че се възползва от славата на тосканското вино. Това категорично се отрича от шефа на българската винарна Евгени Харамлийски, който обясни пред “24 часа”, че вече два пъти печелят дела по казуса в Европейската патентна служба. Сега обаче италианците опитвали да оказват политически натиск, като ангажирали и двама италиански евродепутати.

За какво е

спорът?

Италианското вино е “Болгери” (ударението е на “о”) и е с деноминация за контролиран произход DOC (това е сертификат за защитен географски регион на произход). Българското е “Болгарe” (ударението е на “е”).

Марката Bolgheri DOC е създадена от “Сасикая” през 1984 г. Сасикая е етикетът на избата “Сан Гуидо” от село Болгери, Тоскана. Тя е собственост на маркизите Инчиза дела Рокета.

През май 2017 г. утвърдената българска компания “Домейн Бойар”, която е сред най-големите ни износители на вино в Европа и САЩ, депозира в ЕС искане за регистрация на марката Bolgare, свързана с вина и алкохолни напитки. Според италианската компания обаче това име очевидно напомня за известните вина Doc Bolgheri и Doc Bolgheri Sassicaia.

Едни и същи сортове се използват както от италианския, така и от българския производител - каберне совиньон и мерло. Но няма и как иначе, тъй като това са двата най-разпространени червени сорта грозде в цял свят.

В защита на местното вино се впуснаха и двама италиански евродепутати от Демократическата партия - Паола де Кастро и Симона Бонафе. В рамките на парламентарно питане те поискаха намесата на Европейската комисия по казуса.

“Не можем да приемем, че някои производители могат да нарушават нормите на единния пазар”, пишат до ЕК евродепутатите.

Въпреки противопоставянето на консорциума за закрила на вината “Болгери” DOP (това е деноминация за защитен произход в Европа), Европейската служба за защита на интелектуалната собственост се е произнесла, че няма причина да се намеси по отношение на българската марка “Болгаре”. Според италианската компания обаче европейски регламент от 2013 г. закриля продуктите със защитен произход от неправомерно използване на марките им или от подвеждаща деноминация. Според двамата италиански евродепутати това е така, защото Болгери е географско име и е защитено от европейските норми. С този факт те аргументират защо са се обърнали към ЕК.

“През 2017 г.бяхме информирани за опита за регистрация от страна на българска компания на вино с марката “Болгаре” - това е име, което несъмнено напомня за това на Болгери. Както е практиката в тези случаи, консорциумът оспори това пред Eвропейската служба за марките. След 2 години тя отхвърли жалбата ни. В началото на октомври оспорихме това решение и сметнахме за нужно да информираме представителите ни в Европарламента за този опит, който може да ощети Болгери”, разказват пред италианския сайт Wine News от консорциума за закрила на “Болгери” DOP, чийто директор е Рикардо Бинда.

От “Домейн

Бойар” обаче

контрират, че е

абсурдно

да ги смятат за толкова влиятелни, че да могат те да определят какви експерти да наема Европейската комисия по делата за патенти. И че са пълни глупости твърденията на италианците, че човек с българско гражданство е решил спора в полза на “Домейн Бойар”. 

Финансовият всекидневник “Соле 24 оре” припомня, че съвсем наскоро виното DOC “Болгери Сасикая” е било в центъра и на измама. Финансовата гвардия от Флоренция разби организация, която бутилирала с фалшиви етикети, тапи и каси сицилианско вино като “Сасикая 2015” – това е етикетът, който през 2018 г. беше обявен от изданието Wine Spectator за най-доброто вино в света. В този случай етикетите, тапите и касите за виното се правели в България. Измамата обаче била дирижирана от двама италианци - баща и син, от Милано.

Историята на

виното “Сасикая” Бутилка от него струва средно 250 евро, но в специализираните магазини за вино може да се намери бутилка от “нормална” реколта и за 150 евро. Ако обаче става въпрос за изключителна реколта, тогава цената е в пъти по-висока.

“Сасикая” се ражда през 60-те години на миналия век в Болгери, Тоскана. Негов създател е избата “Сан Гуидо”. За баща на виното може да се смята маркиз Марио Инчиза дела Рокета. След многото му срещи с барон Ротшилд, от когото се вдъхновява, и след множество експерименти той достига до идеята да направи вино бордо на италиански терен. Затова избира имението Сан Гуидо в Тоскана, което с терена си наподобява този на Бордо във Франция. 1985-а е годината на чудото, тъй като тогава се ражда онова “Сасикая”, което всички в света определят за божествено. Болгери е зоната, където то се прави и днес. А

името на самото

село звучи

толкова

български,

защото според историческите данни по онези места в Тоскана имало военно укрепление на едновремешните прабългари, съюзници на лангобардите. Те трябвало да се бранят от евентуални нападения на византийските войски, идващи от Сардиния. Не е съвсем ясно откога точно замъкът на Болгери започва да се нарича по този начин. Първият документ, в който се споменава, е от 1158 г.

Българският произход вече се е вкоренил трайно в Италия - днес десетки географски наименования напомнят за преминалите през тях едно време българи. Оттам и многото “български” фамилни имена в Италия – Булгари, Булгаро, Булгарини и др. 

Това обаче едва ли дава основание на италианците да оспорват правото на българския бизнес да кръщава продуктите си с имена, напомнящи на собствения му произход?

“Домейн Бойар”: Италианците могат да поискат да заличим и България като име

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Нямаме допирни точки с италианската “Сасикая”, дори в момента не продаваме вино на един и същи пазар, за да се говори за заблуда на потребители и сходство на Bolgarе с Bolgheri. Освен това 2 г. нашата марка стоя, без да я използваме, след това още 2 г. продавахме на българския пазар и чак когато я регистрирахме на европейско ниво заради интерес за износ към Англия, чак тогава италианците реагираха. Това коментира за “24 часа” изпълнителният директор на “Домейн Бойар” Евгени Харамлийски. Според него в момента италианците търсят начин за оказване на политически натиск срещу българската марка с ангажирането в казуса и на двамата евродепутати от Апенините.

Италианците вече загубиха две обжалвания срещу нас в Европейската патентна служба, сега опитват трето, каза още Харамлийски. Той обясни, че първоначалната му идея била марката да се казва “Булгаре”, за да показва, че сме българи и да се наблегне на традицията ни, но решил да сменят “у” с “о”. Графично марката им нямала нищо общо с тази на “Сасикая”, дори смятал да включва традиционни български елементи като копривщенски къщи, Шипка и др. Всъщност Bolgheri дори не било марка на “Сасикая”, а защитено наименование за вината от този италиански регион по подобие на българските Тракийска низина и Розова долина.

“И какво излиза? Че не трябва да включваме нищо българско ли? Ами те могат да поискат да заличим и България като име”, коментира шефът на “Домейн Бойар”. Фирмата му нямало да се откаже от Bolgarе, дори ще я регистрира и на български език. Винпромът планирал да пусне с марката ракия и мастика.

Споделете

CAPTCHA изображение
Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Над $ 1 млpд. похарчени за луксозни частни кораби от началото на годината Богаташите са похарчили над 1 млрд. долара за суперяхти от началото на тази година в желанието си да се спасят от коронавируса и да заобиколят забраните за пътуване, разкри Би Би Си, позовавайки се на данни на специалисти в областта

Кои пенсионери остават без увеличение

Кои пенсионери остават без увеличение

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. То няма да се отнася за хората, които получават тавана на пенсиите от 1440 лева. Без увеличение ще са и част от хората, които са на минимален  размер от 300 лева. Тук причината е, че "швейцарското правило" се прилага върху действителния

Шефът на "Автомагистрали": Няма да напусна поста си, ще обжалваме опита за уволнение

Шефът на "Автомагистрали": Няма да напусна поста си, ще обжалваме опита за уволнение

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на "Автомагистрали" ЕАД, и тримата му членове ще обжалваме опита за уволнение, който направи служебната регионална министърка. Това заяви пред "24 часа" изпълнителният директор на държавното дружество инж. Стоян Беличев.  По-рано днес стана ясно

Държавата си прибира „златния гьол“

Държавата си прибира „златния гьол“

Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в България от Турция, ще бъде взета от частната фирма, която я извършва, и ще бъде предадена на държавната Българска агенция по безопасност на храните. Това каза по БНТ в понеделник служебният министър на земеделието, горите и храните проф. Христо Бозуков

Канадска фирма със собсвеник от Люксембург ще строи газопровода към Сърия

Канадска фирма със собсвеник от Люксембург ще строи газопровода към Сърия

Консорциум „Кейнап БГ“, в който са „Кенпайп Индъстрис Интернешънъл“ – клон България КЧТ и „Кейнап Индъстрис Интернешънъл България“, ще строи газовата връзка със Сърбия. Той е класиран на първо място от комисията на „Булгартрансгаз“. Ценовата му оферта е 136 804 865,99 лева без ДДС. Консорциумът е получил 97,79 точки

Лукас, внук на Симеон, стана третият лекар в царската фамилия

Лукас, внук на Симеон, стана третият лекар в царската фамилия

Вторият син на княз Кубрат няма да е хирург като баща си и брат си Мирко, а ще специализира психиатрия Трима лекари ще има вече в голямата фамилия на цар Симеон II и царица Маргарита. При това и тримата са от едно семейство - това на княз Кубрат и съпругата му Карла Ройо-Виянова. В средата на май Хипократова клетва положи и техният втори син Лукас

АКТУАЛНО

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

„Хуауей“ откри модерен тренировъчен център за нововъзникващи технологии в Източна Африка

Китайската телекомуникационна компания „Хуауей“ откри модернизиран и разширен тренировъчен център за нововъзникващи технологии, за да стимулира четвъртата индустриална революция в Източна Африка. Главният секретар на кенийското Министерство на информационните и комуникационни технологии Джером Очиенг приветства компанията за поетия ангажимент

Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20% 60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция. До началото на 50-те години на миналия век шестмилионното тогава население на

Министър Комитова: Строежът на Алепу е с две разрешения - няма такова чудо

Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата. Това заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ. Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома

Полови клетки преживели шест години в МКС без да имат изменения в ДНК-о им

Биолозите не са открили значителни промени в структурата и жизнеспособността на половите клетки на бозайници, изпратени на МКС преди шест години. Това предполага, че такива клетки издържат на лъчението много по-добре, отколкото учените досега смятаха. Това увеличава шансовете на човечеството за успешна колонизация на космоса

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Продължава съживяването, през април има 52% ръст на вноса

Министър Комитова: Започнахме проверка на толсистемата

От 2-3 дни започнахме проверка на толсистемата. Когато се запознаем с всички документи, ще можем да кажем за колко време ще се изплати инвестицията. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в предаването „Алтернативата“ по ТВ 1. Министърът допълни, че по време на срещата с "Капш"

Вицепремиерът Пеканов: Търсим вариант санирането да струва малко на гражданите

Опитваме се да намерим среден вариант, комбинация между безвъзмездно финансиране и участие на домакинствата при саниране на сградите, без това да струва прекалено много на гражданите. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за “24 часа”. В първия вариант на плана за възстановяване за енергийна

Задава се още 6,95% поскъпване на газа през август. Пети месец тренд нагоре

Задава се още едно поскъпване на природния газ - с още 6,95% през август, до 48,42 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това показва оповестена от "Булгаргаз" прогноза, която дружеството е задължено да направи месец преди да внесе предложение за цена в Комисията за енергийно и водно регулиране

БНБ: Вече се блокират сметки и се налагат запори по Магнитски

БНБ вече прилага прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Това съобщиха от централната банка във връзка с решенията  по закона Магнитски. Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Гуо Шуцин: Китайските продукти са „котва“ на стабилността на фона на глобалната инфлация

Инспекцията по труда издава разрешенията за наемане на непълнолетни до 2 дни, вместо за 7

Работодатели отново активизираха търсенето на непълнолетни за работа, което традиционно е един от сигналите за раздвижване на пазара на труда. Това става известно от данните за издадените от ИА "Главна инспекция по труда" разрешения за първите пет месеца на годината, които са с над 50 на сто повече спрямо същия период на 2020 г

500-1000 търговци годишно със санкция за продажба на ментета

Между 500 и 1000 годишно са търговците, глобени заради продажба на ментета, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по Би Ти Ви. Най-честите сигнали за нарушения от потребители са на разминаване между поръчаната от тях стока и получената. "Първият знак, че нещо не е наред със стоката е цената й - ментетата

Строителството, търговията и промишлеността живнаха през април

С 25% за година са нараснали оборотите в продажбите на дребно Търговията, строителството и промишлеността живнаха през април, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Оборотът в търговията на дребно е с 25,9% над равнището на същия месец на 2020 година. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличение на оборота при търговията на

По Северното черноморие 5000 чужденци на работа в туризма, в страната около 20 000

„До края на седмицата в курорта „Албена” очакваме 4000 туристи, в момента са отворени 6 хотела и гостите са 1856” – каза търговският директор на „Албена”АД Маргита Тодорова. Основните туристи са българи, румънци, украинци, чехи, французи. Очакванията са за по-добър сезон в сравнение с миналогодишния, който се оценява на около 30 процента

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ