Путин: "Газпром" е заинтересован от дългосрочни договори с ЕС

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн
Путин: "Газпром" е заинтересован от дългосрочни договори с ЕС

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

"Северен поток 2" може да намали напрежението на европейския газов пазар

Руският газов холдинг "Газпром" се интересува от дългосрочни договори с Европейския съюз, въпреки че губи в цените спрямо спот пазара, заяви президентът Владимир Путин по време на форума на Руската енергийна седмица 2021, предава БНР.

"Германия получава природен газ при цени 250-230 долара, максимум 300 долара за 1000 кубически метра, вместо за цени 1500-2000 долара. "Газпром" изглежда губи, защото ако продаде газа на пазарна спот цена, ще получи 1 200 за 1000 кубически метра, докато той получава 250-300 долара", отбеляза руският президент.

"Въпреки това нашият производител се интересува от такава стабилност. Това е така, защото знае, че ще продаде определен минимален обем на определена минимална цена и след това подходящо ще развива своята инвестиционна политика. Това е от полза за доставчика и за потребителя", отбеляза Путин .

Германските компании трябва да се "поклонят ниско" на бившия канцлер Герхард Шрьодер заради факта, че сега Германия получава руски газ на ниски цени, заяви руският президент.

"Страни като нашите основни потребители Германия трябва да се поклонят ниско на Герхард Шрьодер, защото сега Германия получава газ не в размер на 1000-1500 долара на хиляда кубически метра, а 300 долара на хиляда кубически метра", каза Путин.

Цените на газа, доставян от "Газпром", зависят от цената на петрола, като приходите на компанията от доставките спаднаха, след като цените на петрола спаднаха на световния пазар през 2019 и 2020 г., каза Путин и добави, че приходите на компанията се повишиха с увеличаването на цените на петрола.

Путин: “Северен поток 2” може да намали напрежението на европейския газов пазар

Според руския президент увеличаването на транзита на газ през украинската транзитна система е опасно, тъй като износването на тази транспортна система е над 80%.

"Всъщност ние увеличихме доставките на газ чрез украинската транзитна система", каза той и добави, че доставките ще бъдат с 10% повече тази година, отколкото е предвидено в договора за транзит.

"Но не трябва да има допълнително увеличаване на този транзит. Всички продължават да ни намекват: увеличете доставките през Украйна още повече. Опасно е да ги увеличим! Газотранспортната система там не е виждала ремонт от десетилетия. Ако увеличим налягането, тръбата вероятно просто ще се спука. Европа ще остане изобщо без този транспортен маршрут", отбеляза Путин.

Той посочи, че удължаването на срока за транзит на природен газ от Русия през Украйна след 2024 г. е чисто икономически въпрос, като добави, че тази година обемите вече са увеличени извън договорните задължения.

"Това е и чисто икономически въпрос. Вече казах, че украинската газопреносна система е изчерпана с около 80-85%, според различни оценки. Вече сме увеличили транзита, въпреки всичко, въпреки политическите различия. Вече казах, че обемите на изпомпване са увеличени извън нашите договорни задължения с 10% за тази година".

Путин: Пазарът на природен газ в ЕС не изглежда добре балансиран и предвидим

Междувременно Путин отбеляза необходимостта от привеждане на газопреносната система в нормално състояние, за да се запази и увеличи транзитът. "Това се отнася както за Русия, така и за европейските потребители, това се отнася и за украинските оператори", каза той.

Владимир Путин подчерта, че Москва е готова да запази договора за транзит на газ през Украйна и дори да увеличи доставките, но трябва да разбере обемите на покупките.

"Ние сме готови да поддържаме този договор, дори да увеличим доставките, ако се създадат икономически, технологични условия, ние сме готови да го направим. Но трябва да разберем мащаба на покупките", каза още той.

"Ако Европа се откаже от въглеводороди, особено от природен газ в бъдеще, как можем днес да поемем задължения за увеличаване на транзита през Украйна, ако Европа не го купува от Русия. Кажете ни колко ще купуват, сключват договори за обеми, тогава ще разберем колко можем да изпомпваме. Трябва да разберем обема на пазара“, обясни той.

Според Путин поскъпването на газа в Европа е следствие от дефицита на електроенергия. В същото време президентът на Русия увери, че страната му е готова да увеличи доставките на синьо гориво на европейския пазар.

"През цялото последно десетилетие, стъпка по стъпка, в европейската енергетиката се залагаха системни дефекти. Именно те доведоха до мащабната криза на европейския пазар. Ще припомня, че когато водеща роля играеха атомната и газовата генерация, нямаше подобни кризи".

Президентът подчерта също, че Русия спазва договорите за доставка на газ в Европа и има готовност да увеличи количествата, ако европейските страни пожелаят.

"Заедно с европейските компании, нашите партньори и приятели, реализираме големи инфраструктурни проекти. Задачата на "Турски поток", "Балкански поток", "Северен поток 1" и "Северен поток 2" е за години напред да осигурят устойчивост и предсказуемост на доставките на такива количества газ, каквито са необходими на европейските страни", допълни още Путин.

Споделете

CAPTCHA изображение
Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Дефицит на дърва няма, проблемът е, че заради дъждовете камионите не могат да влязат в гората Обявите в сайтове за електронна търговия и в социални мрежи за пелети за отопление с примамливата цена 300 - 400 лв. за тон са възможни измами, предупреждават производители на търсеното много в момента гориво

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Отоплението през зимата излиза най-евтино с термопомпа, но цената за нейното купуване е от 8000 до 15 000 лева В социалните мрежи се върти клип, обявен за “правителствен” от Германия, на тема как да се стоплим при слабо парно. Възрастна жена облича яке и слага ръкавици, покрива с фолио прозорците. Взема керамична саксия и през отвора на дъното я

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Ядрен отпадък, непознати за човечеството досега вируси и бактерии, които не се влияят от антибиотици може да залеят Земята, ако Антарктика се разтопи. Това сочи проучване на учени от Университета Абъръстуит във Великобритания, разказва Би Би Си. Арктика се простира на 27 млн. кв. км. Много от тях обаче все още са неизследвани

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Европа тегли скъп газ , не сключиха договори с големите страни износителки и цената тръгна нагоре - за Китай, за Япония, Европа скоро ще се моли на Газпром да повиши количествата газ за Европа, за да се нормализират цените. Това заяви експертът на ИТН Иван Хиновски в предаването на Нова тв "Лице в Лице"

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Близо половината от участъка между Черкезкьой и Капъкуле на изгражданата високоскоростна железопътна линия към границата с България е вече завършена, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Железопътната линия се изгражда от Халкалъ, Истанбул, към Капъкуле, Одрин, съобщи БТА. В момента тече усилена дейност по изпълнението на проекта за

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Пенсиите ще се вдигнат средно с 84 лв. догодина, заради вдигането на тежестта на стажа от 25 декември. Според разчетите на Националния осигурителен институт увеличението ще е 87 лв. през 2023 г. и 91 лв. през 2024 г. "Това гарантира допълнителен ръст от 16-17 на сто на година. На годишна база нарастването е с около 7-8 на сто"

АКТУАЛНО

България предлага фонд срещу скъпата енергия

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Новите технологии завладяват все повече селското стопанство - 8 от 10 земеделци използват интернет за дейността си Първата изцяло роботизирана култура - от засяването до обирането на реколтата, бе отгледана през 2017 г. Оттогава новите технологии намират все по-голямо място в съвременното селско стопанство

Къде можем да си направим безплатно бърз антигенен тест (Виж списъка)

Здравното министерството представи списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове. Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на

Градска магистрала, готова за бъдещето

Южната дъга на Софийския околовръстен път вече е от край до край Всяка новопостроена пътна инфраструктура неизбежно развива районите, през които преминава. Още когато се заговори за разширението на южната дъга на Софийския околовръстен път между изхода за “Младост” и началото на магистрала “Тракия”, на имотния пазар предричаха

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност, като 1,2 млн. от тях са пенсионери.  Половин милион българи пък са назначени на минимална заплата към юни. На този фон прогнозата на КНСБ е, че инфлацията в края на годината ще надхвърли 6%. Това е причината от синдиката да искат още от 1 ноември размерът на минималната заплата да бъде увеличен на 700

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

Изпращат допълнителни покани за помощ на малки и средни предприятия

Управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" предстои да изпрати допълнителни покани за сключване на административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"

171 лв. ръст на пенсиите за 2 г., средната минава 300 евро (Обзор)

Пенсиите се вдигат с 84 лв. от Коледа Минималната ще е 370 лв., а таванът - 1500 лв. Разходите за пенсии ще скочат с 1,841 млрд. лв. От 1 януари се спират бонусите Средната пенсия ще се вдигне със 171 лв. през 2023 г. и тогава средната пенсия ще мине 300 евро. Това показва анализ на Националния осигурителен институт

Мамят с дълъг болничен, за да ходят на гурбет

Възползват се служители, които не желаят да ползват или вече са използвали напълно полагащите им се годишни отпуски Мними болни са се опитали да ползват дълъг болничен лист, за да заминат на работа в чужбина. Такива опити за измами са хванали служителите на Националния осигурителен институт в Кюстендил

Децата се връщат в клас с близалки, учителите приеха сертификатите (Обзор)

l Купуват 13 млн. щадящи теста, които дават резултат за минути, учениците ще се проверяват два пъти седмично l Ваксинираните учители са малко над 37% Най-малките ученици - от 1-и до 4-и клас, се връщат в училище още от следващата седмица, обявиха здравното и просветното министерство. Всеки понеделник и четвъртък преди първия си час ще бъдат

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Глобяват клиенти на заведения на открито, браншът готви голям протест в Пловдив

Цветелина Пенкова: Еврозоната ни дава възможност за по-ниска инфлация и бърз икономически растеж

В последните месеци често говорим за инфлацията, но не отделяме достатъчно внимание на паричната единица, която всъщност се обезценява или поскъпва. Еврото по-податливо ли е на инфлация от лева? Дали ако бяхме членове на еврозоната, инфлацията щеше да е по-висока? Краткият отговор и на двата въпроса е - не

Министър Везиева: Заведенията искаха тези мерки, основното беше да не ги затваряме

В актуализацията на бюджета до края на годината има заложени 70 млн. за ресторантьорството и туристическия бранш, през оперативната програма ние дадохме още 166 лв. за оборотни средства и част от тях са за този бранш. Те влизат в употреба поетапно, със сигурност не са достатъчни, но ресторантьорският бизнес работи - това беше тяхното основно

190 000 българи и румънци са поискали помощи от Лондон

Двойно повече европейци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията 190 000 българи и румънци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията във Великобритания, което е три пъти повече спрямо предишни години, когато са били около 66 000, разкри британският в. “Телеграф”. Общо претендиращите за помощи европейски граждани са се

Няма глобени в първия ден с проверки за зелени сертификати

МВР и РЗИ започнаха с масови проверки за зелени сертификати. Днес изтече гратисният срок, който беше даден на бизнеса, за да се подготви, и властите започнаха да глобяват, предава БНТ. По време на проверките в София и Пловдив нямаше глобени, но моловете са полупразни. Голям проблем се явява това, че охраната на търговските центрове няма право да

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ