126 години и все спирачки пред тунела под Шипка

  • 0
authorАвтор: Христо Николов
126 години и все спирачки пред тунела под Шипка

Обходният път на Габрово, който трябва да отвежда към тунела под Шипка

Има голяма вероятност и този път проектът да отиде в историята

Единственият голям пътен проект, който служебното правителство имаше всички шансове да придвижи – тунелът под Шипка, отново застана на трупчета.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе миналата седмица с решение, което отхвърля жалбата на фирмата, класирана на второ място – “Трейс Груп Холд”, като неоснователна и постановява, че изборът на първата класирана фирма – обединение около “Хидрострой”, е законосъобразен.

Но до сключване на договор с “Хидрострой” и старт на строителството на най-брадясалия български инфраструктурен проект не може да се стигне, защото това решение

може да се

обжалва

пред ВАС

в 14-дневен срок от съобщаването му, като решението на ВАС ще е окончателно. Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и самата “Трейс” са уведомени за решението на КЗК на 5 октомври, т.е. чак на 19 октомври ще се разбере дали казусът върви към разрешаване, или напротив – ще се чака още минимум 2-3 месеца.

От 62-страничното решение на антимонополната комисия най-после се разбира какво точно е съдържала жалбата на класираното на второ място обединение, в което “Трейс” е водеща фирма. Разказано накратко, фирмата заедно с партньора си – проектантската “Алве Консулт”, оспорват лишаването си от 15 допълнителни точки в крайното класиране. Спорът е бил за това дали определени съоръжения при строителството трябва да се смятат за материали, или за активи – АПИ ги е сметнала за активи, следователно е намалила оценката, защото кандидатът не е посочил материалите, които ще използва.

Другият спор е за това дали “Хидрострой” не е дал дъмпингова цена за проектантската дейност, тъй като състезанието е за проектиране и изграждане на тунела и на свързания с него обходен път на Габрово.

Офертата на

“Трейс” е с

1 млн. лв.

по-висока от тази

на “Хидрострой”

– 359 млн. лв., което се получава от оценяването на труда на проектантите. Стига се до това офертата за проектантската дейност на “Хидрострой” да е с повече от 20% по-ниска от средното, което са предложили всички кандидати. В такива случаи законът изисква кандидатът с такова отклонение в ценовото предложение да обоснове подробно защо предлага такава ниска цена. Но както и КЗК е отбелязала в решението си,

законът не казва,

че оценителят

трябва да

отхвърли

по-ниското

ценово

предложение

– той може и да приеме обосновката и да даде висока оценка на офертата.

Има още няколко забележки на “Трейс” към оценяването на офертата на “Хидрострой” - оспорва се квалификацията на техническите лица, които са посочени в офертата, че ще изпълняват конкретни дейности. Това строителните фирми редовно си правят една на друга, тъй като тези специалисти са познати на бранша и са работили в минимум две-три големи фирми. В крайна сметка всички тези претенции на “Трейс” са отхвърлени от КЗК.

Казусът с тунела под Шипка не би предизвикал такъв обществен интерес, защото подобни спорове са ежедневие в строителството и обществена поръчка, която да не се обжалва от никого, е голяма рядкост. Стига обаче да не беше странният ход на служебната регионална министърка Виолета Комитова, която отстрани предишното ръководство на АПИ точно в момента, в който то подписа доклада на оценителната комисия и изглеждаше, че всеки момент договорът за строителството на тунела ще бъде подписан.

Това се случи в дните около 14 юли, когато докладът е бил приет и подписан от предишния шеф на АПИ Апостол Минчев и члена на управителния съвет на агенцията Ивайло Денчев. В следващите няколко дни министърката започна да се среща с кметове на населени места и шефове на фирми, които се оплакаха от спрени ремонти по пътищата. Тя обвини за това публично шефа на АПИ Апостол Минчев, който според нея е действал своеволно, и след още няколко дни го отстрани от поста. Колко са били основателни тези обвинения, може да се прецени от това, че 3 месеца оттогава въпросните ремонти така и не са възобновени с оправданието, че бюджетът на АПИ за годината вече е похарчен. По-драматичното е, че Минчев после пряко я обвини в оказване на натиск да не подписва доклада на оценителната комисия и да намери начин да канселира конкурса за тунела под Шипка.

Освен явното нежелание на служебното правителство тунелът под Шипка да се строи към днешна дата пред конкурса за проектиране и строителство има още една спирачка, доста сериозна: офертите са правени през януари-март 2021 г. А в месеците след това цените на строителните материали рязко поскъпнаха. От решението на КЗК се вижда, че кандидатите за тунела са сложили 10% норма на възвръщаемост, но има голяма вероятност тези проценти да бъдат изядени от по-високите цени. По условие изпълнението на договора е за 1280 календарни дни, т.е. 3 години и половина, а за такъв срок не е ясно какво ще става с цените на суровините.

Не е за подценяване и фактът, че проектът е финансиран по оперативна програма “Транспортна свързаност”, след като два поредни периода, т.е. близо 14 години, страната не успяваше да осигури пари за него по този начин. Евентуално забавяне и започване на нова процедура

води до риск

България

да загуби

европейското

финансиране

Историята показва, че идеята за този тунел няколко пъти е стигала почти до реализиране, но всеки път се проваля от намесата на различни интреси. И така вече 126 години.

Историята датира още от 1897 г., когато габровци и казанлъчани започват гигантска битка за свързване на Северна и Южна България с железница с тунел под Шипка. В парламента тя се води от габровските депутати и от Иван Вазов, който е народен представител от Казанлък. Тогава обаче се намесват чужди интереси. Оказва се, че

решителния коз

откъде да мине

трансбалканската

железница

държат

френските

концесионери

на мините в Кръстец в Тревненския Балкан. Натискът е огромен. Правителството на Рачо Петров иска заем от Парижко-холандската банка, която е монополен кредитор на България. Условието за заема е обаче железницата да мине не с тунел под Шипка, а по най-нелогичното, трудно и скъпо трасе - през Тревненския Балкан, където са мините на френското акционерно дружество с името “Принц Борис”, кредитирано от банката.

През 1907 г. Народното събрание приема проекта за трансбалканска железница през Тревненския Балкан и строителството започва със заем от 32 милиона златни лева. Железницата е завършена през 1913 г., тя лази по Балкана, изписва осморки и шесторки вместо с един е с 23 тунела само от Търново до Кръстец. Неудобна и трудна за експлоатация, железницата губи международното си значение двайсетина години по-късно, когато залежите са изчерпани.

Идеята за тунел

под Шипка се

възроди отново

през 1991 г.

и бе облечена в решение на Министерския съвет. Започнаха проучвания за интензивността на транспортните потоци. Констатира се, че пропускателните възможности на Габрово (през който преминава трафикът за върха) са изчерпани. Започнаха геоложки и предпроектни проучвания. Тогава от Главно управление на пътищата заявиха, че строителството ще струва 90 млн. долара. Надделява мнението да не се обявява търг, а Министерският съвет да отиде на пряко договаряне. Бе оповестено и предложение на “Мултигруп”, депозирано до правителството и министър-председателя Беров, за образуване на консорциум от български проектантски и строителни фирми за изграждане на тунела. По-късно обаче транспортното министерство обяви международен търг. 20 фирми изпратиха документи, от тях 15 са допуснати за участие. Никоя от фирмите обаче не спечели търга, тъй като в условията имаше изискване изпълнителят да осигури сам финансирането.

През 1995 г. процедурата бе прекратена. Горе-долу от това време е изявлението на Жан Виденов, че тунелът под Шипка не е актуален.

През 2000 г. за идеята се заговаря отново, защото тогавашното правителство е възложило на консултанти от Япония да направят прединвестиционно проучване. В доклада на японците от 70 страници се казва, че пътят през Шипченския проход с тунел е най-подходящото средство за преодоляване на Стара планина в сравнение с Троянския проход, през Хаинбоаз и през Вратнишкия проход. Освен това пътят през Шипка е част от Паневропейския коридор №9, който свързва северните части на Източна Европа със Средиземноморието. И не на последно място, че преминаването на пътния трафик през Габрово замърсява въздуха с нива, 10 пъти над стандартните за безопасност. Но пари така и не се намират.

Идеята се възражда отново при правителството на НДСВ. През 2003 г. Милен Велчев се ангажира да търси средства за проекта, но така и не ги намира и от едно негово изказване става ясно, че трябва да се чака приемането на България в ЕС и тогава евентуално проектът да се заложи сред приоритетите. 2007 г., когато идеята за тунел под Шипка навърши 110 години, дойде и отмина, минаха и два бюджетни периода на оперативните програми и тунелът нито веднъж не стигна до финансиране, защото бе изместван от по-големи приоритети.

Споделете

CAPTCHA изображение
Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Дефицит на дърва няма, проблемът е, че заради дъждовете камионите не могат да влязат в гората Обявите в сайтове за електронна търговия и в социални мрежи за пелети за отопление с примамливата цена 300 - 400 лв. за тон са възможни измами, предупреждават производители на търсеното много в момента гориво

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Отоплението през зимата излиза най-евтино с термопомпа, но цената за нейното купуване е от 8000 до 15 000 лева В социалните мрежи се върти клип, обявен за “правителствен” от Германия, на тема как да се стоплим при слабо парно. Възрастна жена облича яке и слага ръкавици, покрива с фолио прозорците. Взема керамична саксия и през отвора на дъното я

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Ядрен отпадък, непознати за човечеството досега вируси и бактерии, които не се влияят от антибиотици може да залеят Земята, ако Антарктика се разтопи. Това сочи проучване на учени от Университета Абъръстуит във Великобритания, разказва Би Би Си. Арктика се простира на 27 млн. кв. км. Много от тях обаче все още са неизследвани

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Европа тегли скъп газ , не сключиха договори с големите страни износителки и цената тръгна нагоре - за Китай, за Япония, Европа скоро ще се моли на Газпром да повиши количествата газ за Европа, за да се нормализират цените. Това заяви експертът на ИТН Иван Хиновски в предаването на Нова тв "Лице в Лице"

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Близо половината от участъка между Черкезкьой и Капъкуле на изгражданата високоскоростна железопътна линия към границата с България е вече завършена, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Железопътната линия се изгражда от Халкалъ, Истанбул, към Капъкуле, Одрин, съобщи БТА. В момента тече усилена дейност по изпълнението на проекта за

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Пенсиите ще се вдигнат средно с 84 лв. догодина, заради вдигането на тежестта на стажа от 25 декември. Според разчетите на Националния осигурителен институт увеличението ще е 87 лв. през 2023 г. и 91 лв. през 2024 г. "Това гарантира допълнителен ръст от 16-17 на сто на година. На годишна база нарастването е с около 7-8 на сто"

АКТУАЛНО

България предлага фонд срещу скъпата енергия

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Новите технологии завладяват все повече селското стопанство - 8 от 10 земеделци използват интернет за дейността си Първата изцяло роботизирана култура - от засяването до обирането на реколтата, бе отгледана през 2017 г. Оттогава новите технологии намират все по-голямо място в съвременното селско стопанство

Къде можем да си направим безплатно бърз антигенен тест (Виж списъка)

Здравното министерството представи списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове. Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на

Градска магистрала, готова за бъдещето

Южната дъга на Софийския околовръстен път вече е от край до край Всяка новопостроена пътна инфраструктура неизбежно развива районите, през които преминава. Още когато се заговори за разширението на южната дъга на Софийския околовръстен път между изхода за “Младост” и началото на магистрала “Тракия”, на имотния пазар предричаха

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност, като 1,2 млн. от тях са пенсионери.  Половин милион българи пък са назначени на минимална заплата към юни. На този фон прогнозата на КНСБ е, че инфлацията в края на годината ще надхвърли 6%. Това е причината от синдиката да искат още от 1 ноември размерът на минималната заплата да бъде увеличен на 700

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

Изпращат допълнителни покани за помощ на малки и средни предприятия

Управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" предстои да изпрати допълнителни покани за сключване на административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"

171 лв. ръст на пенсиите за 2 г., средната минава 300 евро (Обзор)

Пенсиите се вдигат с 84 лв. от Коледа Минималната ще е 370 лв., а таванът - 1500 лв. Разходите за пенсии ще скочат с 1,841 млрд. лв. От 1 януари се спират бонусите Средната пенсия ще се вдигне със 171 лв. през 2023 г. и тогава средната пенсия ще мине 300 евро. Това показва анализ на Националния осигурителен институт

Мамят с дълъг болничен, за да ходят на гурбет

Възползват се служители, които не желаят да ползват или вече са използвали напълно полагащите им се годишни отпуски Мними болни са се опитали да ползват дълъг болничен лист, за да заминат на работа в чужбина. Такива опити за измами са хванали служителите на Националния осигурителен институт в Кюстендил

Децата се връщат в клас с близалки, учителите приеха сертификатите (Обзор)

l Купуват 13 млн. щадящи теста, които дават резултат за минути, учениците ще се проверяват два пъти седмично l Ваксинираните учители са малко над 37% Най-малките ученици - от 1-и до 4-и клас, се връщат в училище още от следващата седмица, обявиха здравното и просветното министерство. Всеки понеделник и четвъртък преди първия си час ще бъдат

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Глобяват клиенти на заведения на открито, браншът готви голям протест в Пловдив

Цветелина Пенкова: Еврозоната ни дава възможност за по-ниска инфлация и бърз икономически растеж

В последните месеци често говорим за инфлацията, но не отделяме достатъчно внимание на паричната единица, която всъщност се обезценява или поскъпва. Еврото по-податливо ли е на инфлация от лева? Дали ако бяхме членове на еврозоната, инфлацията щеше да е по-висока? Краткият отговор и на двата въпроса е - не

Министър Везиева: Заведенията искаха тези мерки, основното беше да не ги затваряме

В актуализацията на бюджета до края на годината има заложени 70 млн. за ресторантьорството и туристическия бранш, през оперативната програма ние дадохме още 166 лв. за оборотни средства и част от тях са за този бранш. Те влизат в употреба поетапно, със сигурност не са достатъчни, но ресторантьорският бизнес работи - това беше тяхното основно

190 000 българи и румънци са поискали помощи от Лондон

Двойно повече европейци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията 190 000 българи и румънци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията във Великобритания, което е три пъти повече спрямо предишни години, когато са били около 66 000, разкри британският в. “Телеграф”. Общо претендиращите за помощи европейски граждани са се

Няма глобени в първия ден с проверки за зелени сертификати

МВР и РЗИ започнаха с масови проверки за зелени сертификати. Днес изтече гратисният срок, който беше даден на бизнеса, за да се подготви, и властите започнаха да глобяват, предава БНТ. По време на проверките в София и Пловдив нямаше глобени, но моловете са полупразни. Голям проблем се явява това, че охраната на търговските центрове няма право да

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ