Решиха: Държавата плаща без условия по 50 лв. на всеки мегаватчас от сметките за ток на бизнеса (Обзор)

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова
Решиха: Държавата плаща без условия по 50 лв. на всеки мегаватчас от сметките за ток на бизнеса (Обзор)

Премиерът Стефан Янев, председателят на КЕВР Иван Иванов, министрите на финансите и на енергетиката Валери Белчев и Андрей Живков обявяват мерките. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Мярката е за 7 месеца - от декември до края на юни

Ще струва между 600 и 650 млн. лв., парите ще дойдат от дивидента, изплатен от свръхпечалбата на енергийните компании

Държавата поема по 50 лева от цената на 1 мегаватчас в сметките за ток на бизнеса. Това е една от мерките, които оповести министър-председателят Стефан Янев във връзка с високата цена на електроенергията.

Решението е взето в понеделник на среща при премиера с участието на министрите на финансите и на енергетиката Валери Белчев и Андрей Живков и председателя на КЕВР Иван Иванов. Помощта за бизнеса ще е около 600-650 млн. лева, уточни Белчев.

За получаването на това подпомагане няма критерии за кандидатстване, като например доказване на загуби до 20% от оборота, каквито има при други мерки.

Тези 50 лв. се

дават на всеки

стопански

потребител на

електроенергия

Ако той е малък и ползва 50 мегаватчаса, то ще получи 2500 лв., ако е по-голям и потребява 500 мегаватчаса, сумата е 25 000 лв., поясни пред “24 часа” председателят на КЕВР Иван Иванов. Тоест при малко потребление ще се получи по-малка компенсация и това е единственото.

Механизмът как конкретно бизнесът ще си получи компенсациите ще бъде разработен от финансовото министерство.

Парите били налични, те са от свръхпечалбите на държавни енергийни дружества. Можело да бъдат взети от компаниите като предсрочен дивидент по искане от държавата, казаха Янев и финансовият министър.

Всъщност държавните дружества, които ще натрупат печалби от рекордните нива на цените на тока, са АЕЦ “Козлодуй” и НЕК, ТЕЦ “Марица-изток 2” също ще спечели, но тя плаща скъпи емисии и от няколко години е на загуба.

По-скоро държавата ще прибере авансово като дивидент печалбата на АЕЦ “Козлодуй”, която бизнесът сметна на 1,3 млрд. лв., някои експерти изчислиха дори до 1,5 млрд.

Парите обаче нямало как да се дадат на бизнеса веднага, тъй като не са разписани в актуализацията на бюджета, обясни премиерът Янев.

Предвижда се в първите шест месеца на следващата година фирмите да получат облекчението от 50 лева, но това да се запише в бюджета за 2022 г., който трябва да приеме бъдещият парламент.

Има помощ и за

декември, но

фирмите могат

да я вземат само

с още една

актуализация

на бюджета за

2021 година,

която също трябва да бъде направена от ново Народно събрание.

Белчев заяви, че са налични пари за компенсации и за октомври и ноември, но не стана ясно дали ще могат да се платят.

По-късно от правителството поясниха, че ако има актуализация на бюджета за тази година, към декемврийските помощи със задна дата ще бъдат включени компенсации за бизнеса за скъпия ток и за октомври и ноември. Според шефа на КЕВР Иван Иванов обаче плащане със задна дата не можело да се направи.

Втората дългосрочна мярка е национална позиция, която да бъде изпратена в ЕС за по-гъвкава европейска политика за компенсаторните механизми за държавна помощ и

за временно

намаляване на

тежестта на

цената на

въглеродните

емисии, които се

калкулират в

цената на тока

Третата мярка е създаването на клирингова къща, а изготвяне на наредба за това се възлага на Министерството на финансите, Българската фондова борса и Министерството на икономиката. Янев заяви, че това е механизъм, който съвместно с Българската независима енергийна борса ще работи за балансиране на интересите на производители, търговци, клиенти на електрическа енергия. Така ще се създадат условия за гъвкав пазар и за намаляване на финансовия риск за участниците на свободния пазар на ток.

Кабинетът набеляза и краткосрочни мерки. Сред най-важните, които могат да започнат и от утре, е

предлагане на

дългосрочни

пакети за малки

потребители на

електроенергия

за 3 или 6

месеца

Така малките и средните предприятия ще бъдат подпомогнати да имат по-лесен достъп до пазара и по-гъвкави цени, които да договарят. Премиерът смята, че това ще даде възможност да търгуват на борсата и да не зависят в такава степен от търговците на ток. В последните месеци част от тях предлагали оферти с борсова цена плюс надбавка за малкия бизнес. А с предложената мярка фирмите ще могат да купуват ток директно от борсата.

Янев даде пример, че в момента е спрян търг на АЕЦ “Козлодуй” за 300 мегавата. Той можело да бъде разделен на 30 пакета по 10 мегавата или на 60 по 5 мегавата. Така в търговията по дългосрочни договори ще се включат и малки фирми.

КЕВР пък ще преразглежда наредбата за лицензиране на търговците, като ще заложи по-високи критерии, както и ще прави по-сериозен преглед на докумените.

Ще се търси най-добрият опит в Европа, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Той уточни, че ще се засили и контролът върху търговците дали изпълняват лицензионните си задължения.

Янев анонсира и трети вид мерки. Според него енергийната стратегия е или поостаряла, или е недостатъчно конкретна. И възложи на енергийното министерство да свика специалистите, които претендират, че разбират от ядрена енергетика, на експертен разговор.

“Започнат е един проект преди години, да не казвам колко, и

още не е ясно

искаме или не

искаме развитие

на ядрена

енергетика

Искаме или не искаме “Белене” или нови мощности в АЕЦ “Козлодуй”, всички тези въпроси в светлината на настоящата криза се нуждаят спешно от отговор”, посочи премиерът. Според него в експертните разговори трябва да се даде отговор и на това

каква ще е

съдбата на

започнатата

процедура за

изграждане на

АЕЦ “Белене”,

която не била докарана доникъде. Говорим за наша ядрена мощност, за наши предприятия, които ще работят в наш интерес, заяви Янев.

И премиерът Стефан Янев, и министърът на енергетиката Андрей Живков заявиха, че цената на електроенергията за свободния пазар у нас трайно е най-ниската в Европа, с изключение на цените в Полша, която има механизъм за капацитет за въглищните си централи.

“Постигането на тези най-ниски цени в Европа, след Полша, са в резултат на оптималното включване на мощностите в електроенергийната система, което преди това го нямаше”, каза Живков. ТЕЦ “Марица-изток 2” работи на пълни обороти, ускоряват се ремонтите на вецовете “Чаира” и “Белмекен”, за да бъдат и те включени в микса. Ремонтите там са просрочени, закъсняват, министърът заяви, че са си поставили за цел да ги ускорят.

Шефът на КЕВР: Ще търсим решения за по-малко поскъпване на парно и ток от 1 януари

До края на годината няма да има промяна в цените за бита, казва Иван Иванов

За успокоение на хората искам да кажа, че в следващите три месеца няма да има промени в цените на електроенергията, на парното и топлата вода. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на обявяване на мерките за бизнеса.

“Цените на електроенергия и на парно за битовите потребители вече бяха променени на 1 юли. Законът изрично позволява актуализация на тези цени след изтичане на 6 месеца”, посочи председателят на енергийния регулатор.

Той отказа да прогнозира какво ще е увеличението от 1 януари, тъй като в момента има голямо движение на котировките на международните борси и на българската. Не сме в състояние три месеца преди 1 януари да отговоря каква ще е промяната”, каза Иванов.

Освен това КЕВР и служебното правителство още през ноември ще стигнат до определени решения, които да намалят задаващото се увеличение на цената на електрическата и топлинната енергия, обеща Иванов.

Комисията винаги се стремяла да ограничи поскъпването, ще го направи и сега, заяви Иванов. Имало само два фактора, които не могат да се преодолеят и да бъдат променени - единият е цената на въглеродните емисии, които се търгуват на платформата в Брюксел, и цената на природния газ. Тези стойности се следели всеки ден, надеждата е цената на газа, особено след изявленията в неделя на руския президент Владимир Путин, че ще се увеличат количествата за Европа, да падне, каза председателят на КЕВР.

Това ще рефлектира към намаление на поскъпването не само на цената на топлинната енергия, но и на електроенергията, тъй като всички топлофикации в България са когенерации и произвеждат и ток.

Споделете

CAPTCHA изображение
Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Дефицит на дърва няма, проблемът е, че заради дъждовете камионите не могат да влязат в гората Обявите в сайтове за електронна търговия и в социални мрежи за пелети за отопление с примамливата цена 300 - 400 лв. за тон са възможни измами, предупреждават производители на търсеното много в момента гориво

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Отоплението през зимата излиза най-евтино с термопомпа, но цената за нейното купуване е от 8000 до 15 000 лева В социалните мрежи се върти клип, обявен за “правителствен” от Германия, на тема как да се стоплим при слабо парно. Възрастна жена облича яке и слага ръкавици, покрива с фолио прозорците. Взема керамична саксия и през отвора на дъното я

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Ядрен отпадък, непознати за човечеството досега вируси и бактерии, които не се влияят от антибиотици може да залеят Земята, ако Антарктика се разтопи. Това сочи проучване на учени от Университета Абъръстуит във Великобритания, разказва Би Би Си. Арктика се простира на 27 млн. кв. км. Много от тях обаче все още са неизследвани

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Европа тегли скъп газ , не сключиха договори с големите страни износителки и цената тръгна нагоре - за Китай, за Япония, Европа скоро ще се моли на Газпром да повиши количествата газ за Европа, за да се нормализират цените. Това заяви експертът на ИТН Иван Хиновски в предаването на Нова тв "Лице в Лице"

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Близо половината от участъка между Черкезкьой и Капъкуле на изгражданата високоскоростна железопътна линия към границата с България е вече завършена, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Железопътната линия се изгражда от Халкалъ, Истанбул, към Капъкуле, Одрин, съобщи БТА. В момента тече усилена дейност по изпълнението на проекта за

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Пенсиите ще се вдигнат средно с 84 лв. догодина, заради вдигането на тежестта на стажа от 25 декември. Според разчетите на Националния осигурителен институт увеличението ще е 87 лв. през 2023 г. и 91 лв. през 2024 г. "Това гарантира допълнителен ръст от 16-17 на сто на година. На годишна база нарастването е с около 7-8 на сто"

АКТУАЛНО

България предлага фонд срещу скъпата енергия

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Новите технологии завладяват все повече селското стопанство - 8 от 10 земеделци използват интернет за дейността си Първата изцяло роботизирана култура - от засяването до обирането на реколтата, бе отгледана през 2017 г. Оттогава новите технологии намират все по-голямо място в съвременното селско стопанство

Къде можем да си направим безплатно бърз антигенен тест (Виж списъка)

Здравното министерството представи списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове. Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на

Градска магистрала, готова за бъдещето

Южната дъга на Софийския околовръстен път вече е от край до край Всяка новопостроена пътна инфраструктура неизбежно развива районите, през които преминава. Още когато се заговори за разширението на южната дъга на Софийския околовръстен път между изхода за “Младост” и началото на магистрала “Тракия”, на имотния пазар предричаха

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност, като 1,2 млн. от тях са пенсионери.  Половин милион българи пък са назначени на минимална заплата към юни. На този фон прогнозата на КНСБ е, че инфлацията в края на годината ще надхвърли 6%. Това е причината от синдиката да искат още от 1 ноември размерът на минималната заплата да бъде увеличен на 700

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

Изпращат допълнителни покани за помощ на малки и средни предприятия

Управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" предстои да изпрати допълнителни покани за сключване на административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"

171 лв. ръст на пенсиите за 2 г., средната минава 300 евро (Обзор)

Пенсиите се вдигат с 84 лв. от Коледа Минималната ще е 370 лв., а таванът - 1500 лв. Разходите за пенсии ще скочат с 1,841 млрд. лв. От 1 януари се спират бонусите Средната пенсия ще се вдигне със 171 лв. през 2023 г. и тогава средната пенсия ще мине 300 евро. Това показва анализ на Националния осигурителен институт

Мамят с дълъг болничен, за да ходят на гурбет

Възползват се служители, които не желаят да ползват или вече са използвали напълно полагащите им се годишни отпуски Мними болни са се опитали да ползват дълъг болничен лист, за да заминат на работа в чужбина. Такива опити за измами са хванали служителите на Националния осигурителен институт в Кюстендил

Децата се връщат в клас с близалки, учителите приеха сертификатите (Обзор)

l Купуват 13 млн. щадящи теста, които дават резултат за минути, учениците ще се проверяват два пъти седмично l Ваксинираните учители са малко над 37% Най-малките ученици - от 1-и до 4-и клас, се връщат в училище още от следващата седмица, обявиха здравното и просветното министерство. Всеки понеделник и четвъртък преди първия си час ще бъдат

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Глобяват клиенти на заведения на открито, браншът готви голям протест в Пловдив

Цветелина Пенкова: Еврозоната ни дава възможност за по-ниска инфлация и бърз икономически растеж

В последните месеци често говорим за инфлацията, но не отделяме достатъчно внимание на паричната единица, която всъщност се обезценява или поскъпва. Еврото по-податливо ли е на инфлация от лева? Дали ако бяхме членове на еврозоната, инфлацията щеше да е по-висока? Краткият отговор и на двата въпроса е - не

Министър Везиева: Заведенията искаха тези мерки, основното беше да не ги затваряме

В актуализацията на бюджета до края на годината има заложени 70 млн. за ресторантьорството и туристическия бранш, през оперативната програма ние дадохме още 166 лв. за оборотни средства и част от тях са за този бранш. Те влизат в употреба поетапно, със сигурност не са достатъчни, но ресторантьорският бизнес работи - това беше тяхното основно

190 000 българи и румънци са поискали помощи от Лондон

Двойно повече европейци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията 190 000 българи и румънци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията във Великобритания, което е три пъти повече спрямо предишни години, когато са били около 66 000, разкри британският в. “Телеграф”. Общо претендиращите за помощи европейски граждани са се

Няма глобени в първия ден с проверки за зелени сертификати

МВР и РЗИ започнаха с масови проверки за зелени сертификати. Днес изтече гратисният срок, който беше даден на бизнеса, за да се подготви, и властите започнаха да глобяват, предава БНТ. По време на проверките в София и Пловдив нямаше глобени, но моловете са полупразни. Голям проблем се явява това, че охраната на търговските центрове няма право да

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ