Завой вляво изгони богатите от Германия, те местят милиарди евро в Швейцария

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Завой вляво изгони богатите от Германия, те местят милиарди евро в Швейцария

Социалдемократите на Олаф Шолц и Зелените искат пак да се въведе данък върху богатството

Досегашната канцлерка рамо до рамо с Армин Лашет на последния дебат

Потенциален завой наляво на изборите в Германия изплаши милионерите и те масово преместват активи в Швейцария. Ако лявоцентристките социалдемократи (СДП), крайнолявата “Левица” и Зелените дойдат на власт, повторното въвеждане на данък върху богатството и затягане на данъка върху наследството може да бъде в политическия дневен ред, предупреждават банкери, цитирани от Ройтерс.

“За свръхбогатите това е много популярен проблем”, казва базиран в Германия данъчен адвокат с обширни операции в Швейцария, като допълва: “Предприемаческите семейства са силно разтревожени.”

Основните кандидати за канцлер са Армин Лашет, представляващ съюза на партията на Меркел - Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), настоящият финансов министър Олаф Шолц от СДП и Аналена Бербок от Зелените.

Първите резултати от екзитполовете вещаят преговорите за коалиция да са дълги и тежки. Според

прогнозните резултати ХДС и

СДП имат равен дял от гласовете

- по почти 25%

Зелените получават очакваната 15% подкрепа, Свободната демократическа партия на Германия - 11% от гласовете, колкото взема и крайнодясната “Алтернатива за Германия”. За “Левицата” са гласували 5% от германците. Това сочат прогнозите на германската телевизия ARD.

Другата обществена медия, която пусна екзитпол - ZDF, обаче допълнително обърка сметката, обявявайки, че социалдемократите вземат 26%, с 2 пункта повече от християндемократите на Лашет.

Това обаче не дава ясна картина. Не само че разлика между водещите партии на практика няма, но и голям брой избиратели предпочетоха да гласуват по пощата (как става това - виж в карето). Затова името на бъдещия канцлер и съставът на неговото парламентарно мнозинство ще станат окончателно известни до няколко дни.

Освен за Бундестаг, в Германия в неделя се избираше и парламент в североизточната провинция Мекленбург - Предна Померания, както и нов кмет на столицата Берлин. Във вота за парламент участваха общо 47 партии, повечето от които няма да прескочат 5-процентовата бариера, необходима за влизане в долната камара на парламента. В сегашния си състав Бундестагът има 7 партии.

Резултатът от вота остава непредвидим, тъй като разликата между двете основни партии до последно бе в рамките на статистическата грешка. Проучванията през последните седмици показват, че

избирателите предпочитат

именно враговете на богаташите

от Социалдемократическата партия. На 23 септември бе публикувано последното допитване, според което СДП продължаваше да държи лидерството с 26% подкрепа на избирателите. Партийният съюз ХДС/ХСС може да разчита на 22% от гласовете, според това допитване.

На фона на ръста в подкрепата за СДП данните на Банката за международни разплащания показват, че депозитите на германски домакинства и компании

в банки в Швейцария са

нараснали с почти $ 5 млрд.

до $ 37,5 млрд.

през първото тримесечие на 2021 г. и това не включва акции, облигации или финансови продукти. По-нови данни не са налични, но запознати казват, че притокът е продължил. “Много богати хора, особено предприемачи, се опасяват, че в Германия ще има завой наляво, независимо от изхода на изборите”, коментира Флориан Дюрселен, ръководител за Европа в мениджъра на богатства LGT Switzerland.

Един от швейцарските топбанкери посочва: “Познавам редица германски предприемачи, които искат да имат опора извън Германия, ако нещата станат твърде червени (леви) там”.

Простото прехвърляне на пари в банкова сметка в Швейцария, от друга страна, вече не помага. Под огромен международен натиск, швейцарците вече споделят такива данни за сметките с данъчните власти в родните страни на клиентите.

Изходът от вота бе непредвидим най-вече защото близо всеки трети германски избирател решаваше в последния момент за кого да гласува. В опит да спечелят гласовете на колебаещите се двамата основни опоненти водиха предизборна битка до последния момент.

Кандидатът на консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет прибягна до помощта на отиващата си Ангела Меркел, която на последния предизборен митинг в петък се обърна към избирателите с думите: “Вие решавате кой ще управлява Германия. Мисля, че всички сме на едно мнение, че бъдещото правителство трябва да работи за благоденствие, сигурност и мир”.

На финалната права консерваторите заложиха на конфронтация със Социалдемократическата партия, която водеше в допитванията.

Лашет предупреди, че

Германия може да завие наляво,

ако конкурентът 

му Олаф Шолц спечели

изборите и влезе в коалиция с “Левицата” - партия, която обединява бившите комунисти от ГДР и бившите крайнолеви социалдемократи.

Настоящият министър на финансите Шолц призова Германия съвместно с Франция да се погрижи Европа да може да се движи напред. “В свят, в който скоро ще има 10 млрд. души, е важно да обособим един по-силен ЕС, защото иначе ние няма да имаме роля”, посочи той.

Лашет също акцентира, че има нужда от по-суверенна и по-силна Европа, включително във военно отношение. “Трябва да започнем общи проекти и проекти във въоръжаването, за да бъдем в състояние да действаме, след като САЩ ще се оттеглят, и това е задача, която следващото германско правителство трябва да изпълни”, подчерта той. По време на диспута Армин Лашет изрази подкрепа и за газопровода “Северен поток 2”, но призова за гаранции за транзита на природен газ през Украйна. “Ако Русия постави това под въпрос, то проектът ще бъде незабавно преустановен”, заяви Лашет.

В досегашните дебати кандидатите пазиха мълчание по въпроса кой би бил предпочитаният от тях партньор. За формирането на управляваща коалиция в новия Бундестаг са необходими 374 депутати. Аритметично в момента това може да бъде постигнато от ХДС / ХСС и СДП, което би било продължение на сегашната управляваща коалиция. Възможни са обаче и доста други комбинации, за които трябва да се изчакат окончателните резултати от вота.

Как работи избирането

на Бундестаг по пощата

Изборите за германския парламент се провеждат на всеки 4 години. На 26 септември германците избират своя 20-и Бундестаг. След вота, по предложение на президента на Германия, новият парламент ще избере канцлер.

Малко над 60 млн. граждани имат право да участват в изборите, докато почти 10 млн. без германски паспорт нямат това право. Приблизително всеки шести жител на страната плаща своите данъци в Германия и е част от обществото в много други отношения, но е лишен от правото на глас заради липсата на паспорт.

Около 40% от гласоподавателите решиха да дадат своя вот по пощата. Поради пандемията делът на пощенските гласове на местните избори през 2021 г. бе значително по-висок, отколкото през предходните години. Това се очаква и за федералните избори.

Избирателите заявяват желание за гласуване по пощата в общината, в която е основното им местожителство. След като бъде подадено известие за гласуване с плик, избирателите получават своите документи.

Пощенският глас трябваше да се изпрати в избирателните секции най-късно до 18 ч в петък, 24 септември. В изключителни случаи всеки, който не го е направил поради заболяване, можеше да гласува по пощата до неделя до 15 часа.

Германската избирателна система е смесен тип - половината от мандатите се формират на мажоритарен принцип, другата половина - на пропорционален. Съответно бюлетините имат две части - за първия глас, с който се гласува за конкретна личност, и за втория, който е за определена партия. Всеки от избирателните райони може да изпрати само един политик в Бундестага - събралия най-много гласове.

Вторият глас всъщност е по-важният - с него избирателят определя съотношението между партиите. Резултатите от първия и втория избирателен глас са решаващи и за общия брой депутати в Бундестага, които след това избират канцлера. Партиите, които не прескочат 5-процентната бариера, нямат шанс да изпратят свои представители в Бундестага.

За гласуване в чужбина има два начина. Ако живеете в Германия, но в момента сте на почивка в чужбина, можете да поискате документи за гласуване по пощата на адрес в чужбина. Избирателите сами плащат пощенските разходи. Хората, които не са регистрирани в Германия, трябваше да кандидатстват по пощата в общината, в която са били последно регистрирани, за да бъдат вписани в избирателния списък.

Споделете

CAPTCHA изображение
Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Дефицит на дърва няма, проблемът е, че заради дъждовете камионите не могат да влязат в гората Обявите в сайтове за електронна търговия и в социални мрежи за пелети за отопление с примамливата цена 300 - 400 лв. за тон са възможни измами, предупреждават производители на търсеното много в момента гориво

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Отоплението през зимата излиза най-евтино с термопомпа, но цената за нейното купуване е от 8000 до 15 000 лева В социалните мрежи се върти клип, обявен за “правителствен” от Германия, на тема как да се стоплим при слабо парно. Възрастна жена облича яке и слага ръкавици, покрива с фолио прозорците. Взема керамична саксия и през отвора на дъното я

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Ядрен отпадък, непознати за човечеството досега вируси и бактерии, които не се влияят от антибиотици може да залеят Земята, ако Антарктика се разтопи. Това сочи проучване на учени от Университета Абъръстуит във Великобритания, разказва Би Би Си. Арктика се простира на 27 млн. кв. км. Много от тях обаче все още са неизследвани

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Европа тегли скъп газ , не сключиха договори с големите страни износителки и цената тръгна нагоре - за Китай, за Япония, Европа скоро ще се моли на Газпром да повиши количествата газ за Европа, за да се нормализират цените. Това заяви експертът на ИТН Иван Хиновски в предаването на Нова тв "Лице в Лице"

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Близо половината от участъка между Черкезкьой и Капъкуле на изгражданата високоскоростна железопътна линия към границата с България е вече завършена, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Железопътната линия се изгражда от Халкалъ, Истанбул, към Капъкуле, Одрин, съобщи БТА. В момента тече усилена дейност по изпълнението на проекта за

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Пенсиите ще се вдигнат средно с 84 лв. догодина, заради вдигането на тежестта на стажа от 25 декември. Според разчетите на Националния осигурителен институт увеличението ще е 87 лв. през 2023 г. и 91 лв. през 2024 г. "Това гарантира допълнителен ръст от 16-17 на сто на година. На годишна база нарастването е с около 7-8 на сто"

АКТУАЛНО

България предлага фонд срещу скъпата енергия

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Новите технологии завладяват все повече селското стопанство - 8 от 10 земеделци използват интернет за дейността си Първата изцяло роботизирана култура - от засяването до обирането на реколтата, бе отгледана през 2017 г. Оттогава новите технологии намират все по-голямо място в съвременното селско стопанство

Къде можем да си направим безплатно бърз антигенен тест (Виж списъка)

Здравното министерството представи списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове. Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на

Градска магистрала, готова за бъдещето

Южната дъга на Софийския околовръстен път вече е от край до край Всяка новопостроена пътна инфраструктура неизбежно развива районите, през които преминава. Още когато се заговори за разширението на южната дъга на Софийския околовръстен път между изхода за “Младост” и началото на магистрала “Тракия”, на имотния пазар предричаха

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност, като 1,2 млн. от тях са пенсионери.  Половин милион българи пък са назначени на минимална заплата към юни. На този фон прогнозата на КНСБ е, че инфлацията в края на годината ще надхвърли 6%. Това е причината от синдиката да искат още от 1 ноември размерът на минималната заплата да бъде увеличен на 700

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

Изпращат допълнителни покани за помощ на малки и средни предприятия

Управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" предстои да изпрати допълнителни покани за сключване на административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"

171 лв. ръст на пенсиите за 2 г., средната минава 300 евро (Обзор)

Пенсиите се вдигат с 84 лв. от Коледа Минималната ще е 370 лв., а таванът - 1500 лв. Разходите за пенсии ще скочат с 1,841 млрд. лв. От 1 януари се спират бонусите Средната пенсия ще се вдигне със 171 лв. през 2023 г. и тогава средната пенсия ще мине 300 евро. Това показва анализ на Националния осигурителен институт

Мамят с дълъг болничен, за да ходят на гурбет

Възползват се служители, които не желаят да ползват или вече са използвали напълно полагащите им се годишни отпуски Мними болни са се опитали да ползват дълъг болничен лист, за да заминат на работа в чужбина. Такива опити за измами са хванали служителите на Националния осигурителен институт в Кюстендил

Децата се връщат в клас с близалки, учителите приеха сертификатите (Обзор)

l Купуват 13 млн. щадящи теста, които дават резултат за минути, учениците ще се проверяват два пъти седмично l Ваксинираните учители са малко над 37% Най-малките ученици - от 1-и до 4-и клас, се връщат в училище още от следващата седмица, обявиха здравното и просветното министерство. Всеки понеделник и четвъртък преди първия си час ще бъдат

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Глобяват клиенти на заведения на открито, браншът готви голям протест в Пловдив

Цветелина Пенкова: Еврозоната ни дава възможност за по-ниска инфлация и бърз икономически растеж

В последните месеци често говорим за инфлацията, но не отделяме достатъчно внимание на паричната единица, която всъщност се обезценява или поскъпва. Еврото по-податливо ли е на инфлация от лева? Дали ако бяхме членове на еврозоната, инфлацията щеше да е по-висока? Краткият отговор и на двата въпроса е - не

Министър Везиева: Заведенията искаха тези мерки, основното беше да не ги затваряме

В актуализацията на бюджета до края на годината има заложени 70 млн. за ресторантьорството и туристическия бранш, през оперативната програма ние дадохме още 166 лв. за оборотни средства и част от тях са за този бранш. Те влизат в употреба поетапно, със сигурност не са достатъчни, но ресторантьорският бизнес работи - това беше тяхното основно

190 000 българи и румънци са поискали помощи от Лондон

Двойно повече европейци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията 190 000 българи и румънци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията във Великобритания, което е три пъти повече спрямо предишни години, когато са били около 66 000, разкри британският в. “Телеграф”. Общо претендиращите за помощи европейски граждани са се

Няма глобени в първия ден с проверки за зелени сертификати

МВР и РЗИ започнаха с масови проверки за зелени сертификати. Днес изтече гратисният срок, който беше даден на бизнеса, за да се подготви, и властите започнаха да глобяват, предава БНТ. По време на проверките в София и Пловдив нямаше глобени, но моловете са полупразни. Голям проблем се явява това, че охраната на търговските центрове няма право да

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ