Несъстоял се кандидат да оглави БНБ вкара и Кристалина Георгиева в битката за поста

  • 0
authorАвтор: Румяна Денчева
Несъстоял се кандидат да оглави БНБ вкара и Кристалина Георгиева в битката за поста

В новия доклад по темата за класацията Doing Business името на Кристалина Георгиева не се споменава. В него се говори вече за “правителствен” натиск при съставянето на рейтингите. Освен това той препоръчва изготвянето на класацията да продължи.

Появи се втори доклад на Световната банка - вече без имена, говори се за “правителствена намеса” в класацията Doing Business

Този анализ обаче препоръчва да се възстанови престижната класация

“Дали след скандала в МВФ Кристалина Георгиева не смята да оглави БНБ?” Този въпрос зададе финансистът Любомир Каримански и доскорошен шеф на бюджетната комисия в парламента в предаването “(О)позиция” на вестник “Сега”.

Името на Каримански е сред потенциалните кандидати да наследят поста на сегашния гуверньор на централната банка. Той посъветва журналистите да проучат

с кого се е

срещала в

София

Кристалина

Георгиева,

шеф на МВФ, която бе лектор на форум у нас на 9 септември. Според него вървят сондажи за следващия управител на БНБ, в които Георгиева участва.

Източници на “24 часа”, близки до Георгиева, обаче са категорични, че нейната позиция в МВФ е стабилна въпреки последния шум около името на българката. Те добавят също, че шефката на фонда е била у нас не само на 9-и, а и на още поне три дати през август и септември. При пребиваването си у нас Георгиева не е имала срещи с хора, от чието решение зависят номинациите и изборът за нов шеф на централната банка.

“24 часа” потърси за коментар Любомир Каримански, но той не вдигна мобилния си телефон. Въпреки че нееднократно публично е заявявал, че няма официална номинация за гуверньор, пак той потвърждава, че е в готовност, ако получи такава покана.

Както “24 часа” вече писа, прогнозите са, че в битката за върха на БНБ

най-вероятно

ще срещне поне

четирима

- сегашният управител на централната банка Димитър Радев, който ще бъде издигнат от ГЕРБ-СДС, Каримански, който ще бъде предложен от ИТН, ДБ пък са харесали сегашният подуправител Калин Христов. Слухове вкарват в битката и топбанкера Левон Хампарцумян, както и бившия подуправител на централната банка Цветан Манчев. Който и да бъде претендентът, той трябва да събере поне 120 гласа “за”, което се оказа невъзможна задача в миналия парламент.

Прогнозата е, че и бъдещият след изборите на 14 ноември може да се окаже също толкова парцелиран и в невъзможност да направи избор.

Засега няма нито нови имена, нито обсъждания в партиите, всяка от които има право да излъчи кандидат за поста. Най-вероятно обаче изборът ще се отложи за следващата година, прогнозираха пред “24 часа” депутати. Причините са поне две- първата безспорно е липсата на време. Новият парламент трябва много бързо да закърпи пробойни в актуализирания бюджет, за да не остане държавата без пари за важни помощи, като например изплащане на пенсии и за втора година майчински, заради погрешни сметки в “допълвания на коляно” актуализиран бюджет. Втората причина е, че идеята е да се търси широк консенсус за този важен избор, по време на мандата на който България ще е в чакалнята за еврозоната и евентуално ще приеме еврото през 2024 г.

Името на Кристалина Георгиева бе забъркано и в международен скандал преди дни. През изтеклата седмица Световната банка оповести анализ на адвотакската кантора “Уилмър Хейл”. В него се твърди, че Георгиева, която сега е главен изпълнителен директор на МВФ, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е оказвала натиск върху банковите служители по повод позицията на Китай в престижната международна класация Doing Business. Заради този доклад финансовата институция обяви, че временно преустановява правенето на класацията.

Позицията на Китай в доклада за 2018 г. е трябвало да бъде със седем места по-назад – под номер 85, но според показанията на служители на Световната банка били направени промени след натиск, оказван от ръководството. Така Китай се озовал със 7 позиции по-напред в класацията.

Самата Кристалина Георгиева отрече обвиненията. “Не съм съгласна фундаментално с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка”, заяви българката в специално комюнике, обявено на сайта на МВФ.

Междувременно се появиха информации за втори доклад на Световната банка. Всъщност, документът е анализ върху 84 страници, подготвен от високопоставени учени и икономисти, включително бившият колумбийски финансов министър, видя “24 часа”. Оказа се, че това вкъщност е традиционния доклад, който излиза на всеки пет години.

Анализът е координиран с този на адвокатската кантора и повтаря накратко нейните тези, но вече без имена и подробности. А в заключение

препоръчва

изготвянето на

Doing Business

да продължи

Според Ройтерс този анализ е обявен в понеделник на сайта на Световната банка три седмици след като е бил предаден на главния икономист на банката Кармен Райнхарт. И в него се потвърждава, че освен казуса Китай са установени проблеми при данните за Саудитска Арабия, ОАЕ и Азербайджан.

Учените призовават за постигане на “методологична честност” в класацията Doing Business. Съществена разлика с първия доклад е, че вече няма конкретни имена, но има “модел на правителствени усилия за намеса” в резултатите от предходните години.

Експертите настояват за повече прозрачност по ключовите данни и въпросниците, използвани за изчисляване на рейтингите, призовавайки за “защитна стена” между екипа за класификация и други дейности на Световната банка.

“Бяхме информирани за многократни случаи, в които националните правителства се опитват да манипулират резултатите от класирането, като оказват натиск върху онези, които допринасят за неговото писане”, се казва в доклада, като се имат предвид адвокати, счетоводители или други специалисти.

Една от констатациите пък гласи: “Световната банка не трябва да оценява едновременно икономическата среда на страните, докато приема плащания, за да съветва държавите как да подобрят оценките си”.

Споделете

CAPTCHA изображение
Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Дефицит на дърва няма, проблемът е, че заради дъждовете камионите не могат да влязат в гората Обявите в сайтове за електронна търговия и в социални мрежи за пелети за отопление с примамливата цена 300 - 400 лв. за тон са възможни измами, предупреждават производители на търсеното много в момента гориво

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Отоплението през зимата излиза най-евтино с термопомпа, но цената за нейното купуване е от 8000 до 15 000 лева В социалните мрежи се върти клип, обявен за “правителствен” от Германия, на тема как да се стоплим при слабо парно. Възрастна жена облича яке и слага ръкавици, покрива с фолио прозорците. Взема керамична саксия и през отвора на дъното я

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Ядрен отпадък, непознати за човечеството досега вируси и бактерии, които не се влияят от антибиотици може да залеят Земята, ако Антарктика се разтопи. Това сочи проучване на учени от Университета Абъръстуит във Великобритания, разказва Би Би Си. Арктика се простира на 27 млн. кв. км. Много от тях обаче все още са неизследвани

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Европа тегли скъп газ , не сключиха договори с големите страни износителки и цената тръгна нагоре - за Китай, за Япония, Европа скоро ще се моли на Газпром да повиши количествата газ за Европа, за да се нормализират цените. Това заяви експертът на ИТН Иван Хиновски в предаването на Нова тв "Лице в Лице"

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Близо половината от участъка между Черкезкьой и Капъкуле на изгражданата високоскоростна железопътна линия към границата с България е вече завършена, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Железопътната линия се изгражда от Халкалъ, Истанбул, към Капъкуле, Одрин, съобщи БТА. В момента тече усилена дейност по изпълнението на проекта за

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Пенсиите ще се вдигнат средно с 84 лв. догодина, заради вдигането на тежестта на стажа от 25 декември. Според разчетите на Националния осигурителен институт увеличението ще е 87 лв. през 2023 г. и 91 лв. през 2024 г. "Това гарантира допълнителен ръст от 16-17 на сто на година. На годишна база нарастването е с около 7-8 на сто"

АКТУАЛНО

България предлага фонд срещу скъпата енергия

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Новите технологии завладяват все повече селското стопанство - 8 от 10 земеделци използват интернет за дейността си Първата изцяло роботизирана култура - от засяването до обирането на реколтата, бе отгледана през 2017 г. Оттогава новите технологии намират все по-голямо място в съвременното селско стопанство

Къде можем да си направим безплатно бърз антигенен тест (Виж списъка)

Здравното министерството представи списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове. Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на

Градска магистрала, готова за бъдещето

Южната дъга на Софийския околовръстен път вече е от край до край Всяка новопостроена пътна инфраструктура неизбежно развива районите, през които преминава. Още когато се заговори за разширението на южната дъга на Софийския околовръстен път между изхода за “Младост” и началото на магистрала “Тракия”, на имотния пазар предричаха

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност, като 1,2 млн. от тях са пенсионери.  Половин милион българи пък са назначени на минимална заплата към юни. На този фон прогнозата на КНСБ е, че инфлацията в края на годината ще надхвърли 6%. Това е причината от синдиката да искат още от 1 ноември размерът на минималната заплата да бъде увеличен на 700

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

Изпращат допълнителни покани за помощ на малки и средни предприятия

Управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" предстои да изпрати допълнителни покани за сключване на административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"

171 лв. ръст на пенсиите за 2 г., средната минава 300 евро (Обзор)

Пенсиите се вдигат с 84 лв. от Коледа Минималната ще е 370 лв., а таванът - 1500 лв. Разходите за пенсии ще скочат с 1,841 млрд. лв. От 1 януари се спират бонусите Средната пенсия ще се вдигне със 171 лв. през 2023 г. и тогава средната пенсия ще мине 300 евро. Това показва анализ на Националния осигурителен институт

Мамят с дълъг болничен, за да ходят на гурбет

Възползват се служители, които не желаят да ползват или вече са използвали напълно полагащите им се годишни отпуски Мними болни са се опитали да ползват дълъг болничен лист, за да заминат на работа в чужбина. Такива опити за измами са хванали служителите на Националния осигурителен институт в Кюстендил

Децата се връщат в клас с близалки, учителите приеха сертификатите (Обзор)

l Купуват 13 млн. щадящи теста, които дават резултат за минути, учениците ще се проверяват два пъти седмично l Ваксинираните учители са малко над 37% Най-малките ученици - от 1-и до 4-и клас, се връщат в училище още от следващата седмица, обявиха здравното и просветното министерство. Всеки понеделник и четвъртък преди първия си час ще бъдат

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Глобяват клиенти на заведения на открито, браншът готви голям протест в Пловдив

Цветелина Пенкова: Еврозоната ни дава възможност за по-ниска инфлация и бърз икономически растеж

В последните месеци често говорим за инфлацията, но не отделяме достатъчно внимание на паричната единица, която всъщност се обезценява или поскъпва. Еврото по-податливо ли е на инфлация от лева? Дали ако бяхме членове на еврозоната, инфлацията щеше да е по-висока? Краткият отговор и на двата въпроса е - не

Министър Везиева: Заведенията искаха тези мерки, основното беше да не ги затваряме

В актуализацията на бюджета до края на годината има заложени 70 млн. за ресторантьорството и туристическия бранш, през оперативната програма ние дадохме още 166 лв. за оборотни средства и част от тях са за този бранш. Те влизат в употреба поетапно, със сигурност не са достатъчни, но ресторантьорският бизнес работи - това беше тяхното основно

190 000 българи и румънци са поискали помощи от Лондон

Двойно повече европейци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията 190 000 българи и румънци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията във Великобритания, което е три пъти повече спрямо предишни години, когато са били около 66 000, разкри британският в. “Телеграф”. Общо претендиращите за помощи европейски граждани са се

Няма глобени в първия ден с проверки за зелени сертификати

МВР и РЗИ започнаха с масови проверки за зелени сертификати. Днес изтече гратисният срок, който беше даден на бизнеса, за да се подготви, и властите започнаха да глобяват, предава БНТ. По време на проверките в София и Пловдив нямаше глобени, но моловете са полупразни. Голям проблем се явява това, че охраната на търговските центрове няма право да

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ