60 млн. лв. дават шанс за рестарт на авиацията, приземена от пандемията

  • 0
authorАвтор: 24 часа
60 млн. лв. дават шанс за рестарт на авиацията, приземена от пандемията

Пандемията приземи самолетите, а авиокомпаниите изпаднаха в затруднение и искаха помощ от държавата.

За да се възползва максимално ефективно от държавната помощ, предложена от служебното правителство и гласувана от парламента,
е нужно браншът да остане обединен 

Помощта за авиацията, за която браншът настоява от началото на COVID кризата, най-после е факт с актуализацията на бюджета - случи се при служебен кабинет и парламент с кратък живот.
И парите, които депутатите гласуваха, са двойно повече, отколкото първоначално се предвиждаше - не 30, а 60 млн. лв.
Авиационният бранш бе единодушен, че помощта е крайно необходима за оцеляването му - средствата са за изплащане на самолетите, за базите за ремонт, за пилоти и стюардеси. Браншът бе единен и за друго - че у нас се закъснява и че други държави, като Германия и Франция например, реагираха много скоро, след като пандемията принудително приземи авиацията, и влязоха с дялове в “Луфтханза” и “Ер Франс”.

Съгласието в авиобранша бе видно и след внесените от правителството текстове в законопроекта за актуализация на бюджета в частта му за авиацията.

Срещу тях браншови организации в сектора - Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ ) и Асоциацията на българските авиокомпании (АБА), нямаха възражения.
Текстовете бяха
написани от
експерти на
министерството
на транспорта
и внесени чрез министерството на финансите в проекта за изменение на закона за бюджета.

На 28 юни по инициатива на председателя на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков е проведена среща със служебния финансов министър тогава Асен Василев. На нея браншът поставя искането си да получи безвъзмездна помощ. В отговор Министерството на финансите изготвя и внася на 26 юли в Народното събрание “Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.”, в който е изрично включено предложението на АБАИ, а именно:

§ 4. Създава се чл. 109: “Чл. 109. (1) Държавата предоставя на въздушните превозвачи с оперативен лиценз на въздушен превозвач на Общността с разрешение за превоз на пътници, издаден от главния директор на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, безвъзмездни средства в общ размер до 30 000,0 хил. лв.

(2) Средствата по ал. 1 се предоставят при условия и по ред, и в размер на проценти от оборота за 2019 г., определени от Министерския съвет по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и при спазване на правилата за държавни помощи.”
По-късно експерти коментираха за “24 часа”, че текстовете са направени максимално широки, за да отговорят на изискванията на Европейската комисия за държавна помощ, тъй като за нея ще се иска нотификация. И така да се даде възможност на Министерския съвет да изготви критериите за отпускането на парите за авиацията, за да се отразят евентуално бележки на ЕК при нотификацията.

Предложенията за помощта за авиацията бяха обсъдени на 31 август в икономическата комисия на парламента. Като инициатор на подкрепата на заседанието бе поканен и председателят на АБАИ Тодор Иванджиков. Пред депутатите той потвърди необходимостта от спешна държавна помощ за авиационния бизнес, като акцентира, че най- засегнати от кризата са чартърните компании и подкрепата за тях е приоритетна.
Иванджиков потвърждава, че критерият за определяне на помощите трябва да се формира в размер на процент от оборота за 2019 г. Той обаче е категоричен, че определеният бюджет от 30 млн. лв. е крайно недостатъчен.

По инициатива на председателя на комисията Йордан Цонев, съгласувано със служебния министър тогава Кирил Петков, който също участва в обсъждането, е предложено сумата да бъде увеличена на 60 млн. лева -
парите са
налични в
държавната
фирма
“Летище София”

Прието е тази сума да бъде преведена на Министерството на транспорта, за да се обезпечи държавната помощ за авиопревозвачите.

На 16 септември е публикуван текстът на закона в гласувания от депутатите вариант:

“Чл. 109. (Нов - ДВ, бр. 77 от 2021 г., в сила от 16.09.2021 г.) (1) Държавата предоставя на въздушните превозвачи с оперативен лиценз на превозвач на Общността с разрешение за превоз на пътници, издаден от главния директор на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, безвъзмездни средства в общ размер до 60 000 хил. лв

(2) Средствата по ал. 1 се предоставят за погасяване на публични задължения, задължения към банки и задължения по договори за оперативен лизинг на въздухоплавателни средства, текущо дължими към 31 декември 2019 г., в размер на не повече от 20 на сто от оборота от реализирани чартърни програми и наем на самолети за 2019 г.

(3) Средствата по ал. 1 се предоставят при условия и по ред съгласно изискванията на ал. 2, определени от Министерския съвет по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и при спазване на правилата за държавни помощи. Средствата се предоставят чрез бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията е администратор на помощта по смисъла на Закона за държавните помощи.

Чл. 110. (Нов - ДВ, бр. 77 от 2021 г., в сила от 16.09.2021 г.) “Летище София” ЕАД превежда 60 000,0 хил. лв. от наличните парични средства, извън натрупаните средства от летищни такси до датата на отнемане на лиценза му за летищен оператор, по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията”.

С две думи - критерият за отпускане на помощ е избран на база на некризисната 2019 г.

На пръв поглед подобен аргумент може да има основание. В действителност обаче и правителството, и депутати посочват, че до момента не съществува отпусната и разрешена финансова помощ на фирмите и бизнеса в България, в която да не са определени
проверими
критерии на база
декларирани и
приети от НАП
данни

А единствените декларирани данни без право на промяна от страна на стопанските субекти в България за наличието на задължения на фирмите са към 31 декември 2019 г. Не съществува до момента отпусната и разрешена финансова помощ на фирмите и бизнеса в България, която да не е основана на база на оборота от 2019 година.

За периода, в който авиопревозвачите не са били във въздуха заради COVID пандемията, те са изпаднали в просрочие на текущите си кредити. Ето защо идеята е да се опази банковият сектор от необслужвани кредити, част от предложената помощ да се насочи за погасяване именно на тези заеми.

Логично и закономерно, част от средствата са крайно необходими на бранша и за погасяване на лизинговите вноски за самолетите. А е ясно, че основна предпоставка за осъществяване на дейността им е наличието на летателни средства.

Споделете

CAPTCHA изображение
Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Дефицит на дърва няма, проблемът е, че заради дъждовете камионите не могат да влязат в гората Обявите в сайтове за електронна търговия и в социални мрежи за пелети за отопление с примамливата цена 300 - 400 лв. за тон са възможни измами, предупреждават производители на търсеното много в момента гориво

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Отоплението през зимата излиза най-евтино с термопомпа, но цената за нейното купуване е от 8000 до 15 000 лева В социалните мрежи се върти клип, обявен за “правителствен” от Германия, на тема как да се стоплим при слабо парно. Възрастна жена облича яке и слага ръкавици, покрива с фолио прозорците. Взема керамична саксия и през отвора на дъното я

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Ядрен отпадък, непознати за човечеството досега вируси и бактерии, които не се влияят от антибиотици може да залеят Земята, ако Антарктика се разтопи. Това сочи проучване на учени от Университета Абъръстуит във Великобритания, разказва Би Би Си. Арктика се простира на 27 млн. кв. км. Много от тях обаче все още са неизследвани

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Европа тегли скъп газ , не сключиха договори с големите страни износителки и цената тръгна нагоре - за Китай, за Япония, Европа скоро ще се моли на Газпром да повиши количествата газ за Европа, за да се нормализират цените. Това заяви експертът на ИТН Иван Хиновски в предаването на Нова тв "Лице в Лице"

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Близо половината от участъка между Черкезкьой и Капъкуле на изгражданата високоскоростна железопътна линия към границата с България е вече завършена, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Железопътната линия се изгражда от Халкалъ, Истанбул, към Капъкуле, Одрин, съобщи БТА. В момента тече усилена дейност по изпълнението на проекта за

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Пенсиите ще се вдигнат средно с 84 лв. догодина, заради вдигането на тежестта на стажа от 25 декември. Според разчетите на Националния осигурителен институт увеличението ще е 87 лв. през 2023 г. и 91 лв. през 2024 г. "Това гарантира допълнителен ръст от 16-17 на сто на година. На годишна база нарастването е с около 7-8 на сто"

АКТУАЛНО

България предлага фонд срещу скъпата енергия

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Новите технологии завладяват все повече селското стопанство - 8 от 10 земеделци използват интернет за дейността си Първата изцяло роботизирана култура - от засяването до обирането на реколтата, бе отгледана през 2017 г. Оттогава новите технологии намират все по-голямо място в съвременното селско стопанство

Къде можем да си направим безплатно бърз антигенен тест (Виж списъка)

Здравното министерството представи списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове. Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на

Градска магистрала, готова за бъдещето

Южната дъга на Софийския околовръстен път вече е от край до край Всяка новопостроена пътна инфраструктура неизбежно развива районите, през които преминава. Още когато се заговори за разширението на южната дъга на Софийския околовръстен път между изхода за “Младост” и началото на магистрала “Тракия”, на имотния пазар предричаха

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност, като 1,2 млн. от тях са пенсионери.  Половин милион българи пък са назначени на минимална заплата към юни. На този фон прогнозата на КНСБ е, че инфлацията в края на годината ще надхвърли 6%. Това е причината от синдиката да искат още от 1 ноември размерът на минималната заплата да бъде увеличен на 700

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

Изпращат допълнителни покани за помощ на малки и средни предприятия

Управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" предстои да изпрати допълнителни покани за сключване на административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"

171 лв. ръст на пенсиите за 2 г., средната минава 300 евро (Обзор)

Пенсиите се вдигат с 84 лв. от Коледа Минималната ще е 370 лв., а таванът - 1500 лв. Разходите за пенсии ще скочат с 1,841 млрд. лв. От 1 януари се спират бонусите Средната пенсия ще се вдигне със 171 лв. през 2023 г. и тогава средната пенсия ще мине 300 евро. Това показва анализ на Националния осигурителен институт

Мамят с дълъг болничен, за да ходят на гурбет

Възползват се служители, които не желаят да ползват или вече са използвали напълно полагащите им се годишни отпуски Мними болни са се опитали да ползват дълъг болничен лист, за да заминат на работа в чужбина. Такива опити за измами са хванали служителите на Националния осигурителен институт в Кюстендил

Децата се връщат в клас с близалки, учителите приеха сертификатите (Обзор)

l Купуват 13 млн. щадящи теста, които дават резултат за минути, учениците ще се проверяват два пъти седмично l Ваксинираните учители са малко над 37% Най-малките ученици - от 1-и до 4-и клас, се връщат в училище още от следващата седмица, обявиха здравното и просветното министерство. Всеки понеделник и четвъртък преди първия си час ще бъдат

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Глобяват клиенти на заведения на открито, браншът готви голям протест в Пловдив

Цветелина Пенкова: Еврозоната ни дава възможност за по-ниска инфлация и бърз икономически растеж

В последните месеци често говорим за инфлацията, но не отделяме достатъчно внимание на паричната единица, която всъщност се обезценява или поскъпва. Еврото по-податливо ли е на инфлация от лева? Дали ако бяхме членове на еврозоната, инфлацията щеше да е по-висока? Краткият отговор и на двата въпроса е - не

Министър Везиева: Заведенията искаха тези мерки, основното беше да не ги затваряме

В актуализацията на бюджета до края на годината има заложени 70 млн. за ресторантьорството и туристическия бранш, през оперативната програма ние дадохме още 166 лв. за оборотни средства и част от тях са за този бранш. Те влизат в употреба поетапно, със сигурност не са достатъчни, но ресторантьорският бизнес работи - това беше тяхното основно

190 000 българи и румънци са поискали помощи от Лондон

Двойно повече европейци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията 190 000 българи и румънци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията във Великобритания, което е три пъти повече спрямо предишни години, когато са били около 66 000, разкри британският в. “Телеграф”. Общо претендиращите за помощи европейски граждани са се

Няма глобени в първия ден с проверки за зелени сертификати

МВР и РЗИ започнаха с масови проверки за зелени сертификати. Днес изтече гратисният срок, който беше даден на бизнеса, за да се подготви, и властите започнаха да глобяват, предава БНТ. По време на проверките в София и Пловдив нямаше глобени, но моловете са полупразни. Голям проблем се явява това, че охраната на търговските центрове няма право да

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ