44% от българите искат мъж за шеф, едва 23% приемат да ги ръководи жена

  • 0
authorАвтор: Лиляна Клисурова
44% от българите искат мъж за шеф, едва 23% приемат да ги ръководи жена

Цар Симеон II разговаря с Ирина Бокова. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Данните от проучване на агенция "Тренд" бяха изнесени по време на конференция за стереотипите спрямо участието на жените в бизнеса в България, организирана от Либералния институт за политически анализи по проект на ЮНЕСКО

44% от българите предпочитат мъж да е техен шеф, а едва 23% са склонни да бъдат ръководени от жена. Запитани обаче дали имат проблем жена да им е шеф, 60% отговарят отрицателно, а едва 26% признават, че имат проблем с това.

Почти паритет има в мнението на българите за това дали има достатъчно жени на ръководни позиции в бизнеса в България - 38% са отговорили утвърдително, а 36% смятат, че не е така. Подобно е съотношението и в мнението за това нормално ли е управленските позиции да се заемат от мъже - 40% казват "да", а 49% - "не".

Тези данни от проучване на агенция "Тренд" бяха изнесени по време на конференция за стереотипите спрямо участието на жените в бизнеса в България. Форумът се организира от Либералния институт за политически анализи (ЛИПА) по проект на ЮНЕСКО.

Специални гости на конференцията бяха цар Симеон II и бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Сред участниците бяха главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Христо Георгиев, бившият вицепремиер Лидия Шулева, ексдепутатките от НДСВ Теодора Дренска, Деница Димитрова и Марина Дикова, Ирена Комитова и други представителки на Дамски форум, както и на Съвета на жените в бизнеса в България.

За 90% от европейците темата за равнопоставеността е изключително важна. Но често едно се говори на думи, а друго се прави в тази посока, затова виждаме регрес в позициите на жените на места в света, обясни Евелина Славкова от "Тренд". Проведеното социологическо проучване е въз основа на 1008 ефективни интервюта с хора на възраст над 18 г.

Тревожни са дяловете на младите хора, които вярват в стереотипите, че в България не може жена да направи кариера, като такова мнение се споделя дори от млади жени, анализира данните Славкова.

56% от българите смятат, че жените и мъжете са с равни възможности за кариера. 34% обаче не са съгласни с това твърдение, което е тревожен дял, защото това са над 1 млн. души, коментира социоложката. Влияние върху мнението оказват възрастта - по-възрастните хора са по-традиционно настроени за ролята на жената, както и населеното място - в столицата и големите градове кариерата на жените се възприема по-добре, отколкото в селата.

Малка разлика има в мнението на анкетираните да това дали мъжете са по-добри лидери от жените - 41% отговарят с "да", а 47% - с "не". Интересното тук е, че жените са тези, които в по-голямата си част не са съгласни с това твърдение - 72% от тях са отговорили отрицателно.

С голям превес обаче е мнението, че мъжете у нас могат да се реализират по-лесно в бизнеса от жените. 66% са отговорили положително, като голям процент от тях са жени - 62 на сто. 36% от хората с висше образование смятат, че мъжете могат да се реализират по-лесно от жените в бизнеса.

Също по-разпространено е мнението, че жените трудно правят кариера - 51% го споделят, а според 34% не е така. На въпрос дали жените разбират от бизнес по-малко от мъжете обаче повече от половината отговарят отрицателно - 54%, а 30 на сто - положително. Според 23% от българите жените нямат необходимите качества да са бизнесмени и предприемачи, но 63% не споделят това мнение.

57% от българите смятат, че има ли мъжки и женски професии. А като най-подходящи професии за жени се посочват: преподавател и учител - 32%, медицинска сестра или акушерка - 14%, лекар - 13%, административна работа (секретар, рецепционист) - 8%, икономист, финансов анализатор, счетоводител, касиер - 8%.

Има стереотипи, които трябва да бъдат преодолявани и това трябва да започва от семейството и училището, коментира Славкова.

46% от анкетираните смятат, че мъжете трябва да печелят повече в семейството. Едва 1% биха преглътнали жената да е с по-голяма заплата. 39 на сто са на мнение, че и двамата в едно семейство трябва да печелят.

Темата за равноправието на жените е колкото стара, толкова и нова, има нужда да се говори за това, защото смятахме, че естествено ще се променят нагласите. България е на добри позиции в рамките на ЕС, но стереотипите се чупят трудно. Важно е да има политическа воля тези стереотипи да бъдат преодолявани и в политиката, и в бизнеса. Това заяви бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя даде за пример ЕС, където не бе постигнато разбирателство за въвеждането на квоти за жени в Управителните съвети на големите фирми. И допълни, че ситуацията покрай пандемията от COVID-19 се отразява много по-лошо на жените, отколкото на мъжете.

Има прогрес в тази тема, но е бавен, а в някои случаи има и регрес, коментира Бокова. Тя разказа, че като първата жена начело на ЮНЕСКО е имала период на доказване. И до днес всяка жена трябва да се доказва във важна ситуация, защото не ни възприемат като лидери, допълни тя. И изтъкна колко е важно да има една критична маса от жени на такива позиции, които да вземат решения.

Когато казвам регрес, нямам предвид само регрес в ситуации като  Афганистан или някои други страни, а виждам регрес в много от развитите страни, с тема, която досега не е обсъждана, но е много е важна, защото ще определи вбъдеще много от стереотипите и нагласите - изкуствения интелект, каза още Бокова. И призова изкуственият интелект да се направи така, че да не утвърждава стереотипи, а обратно - да се бори срещу тях. Няма досега някакво по-особено усилие. ЮНЕСКО направи едно интересно изследване, което е наречено "Ще се изчервя, ако знаех", което показва по какъв начин изкуствения интелект и новите технологии утвърждават тези стереотипи, допълни тя.

Валидно е изследването на Световния икономически форум от 2016 г. за равноправието между жените и мъжете, който казва, че ако процесът се развива със същите темпове по отношение на разликите в заплащането, кариерата, образованието, то на човечеството му трябват 217 г., за да се постигне това равноправие, даде пример Бокова.

В началото на конференцията бе напомнено, че опит да се разчупят стереотипите по отношение на участието на жените в политиката бе направен за първи път през 2001 г., когато жените в правителството на царя бяха 40%.

Бившият вицепремиер Лидия Шулева пък поиска да се преосмислят политиките по отношение на майчинството и завръщането на жените в работата им. Според нея идеята за борене на демографската криза с дълго майчинство, което е най-дълго в ЕС, не е показала добри резултати. Тя цитира и цифри - през 2001 г. е имало 73 хиляди първолаци, а тази година - 59 хиляди.

Дългото майчинство води до кариерно изоставане, по-ниско заплащане на жените, а в национален мащаб не води до по-добра демография, обобщи Шулева. И поиска нова политика за кариерно развитие, като осигуряване на достатъчно и качествени детски заведения, където майките спокойно да оставят децата си, както и 100% плащане на майчинство, ако една жена се върне на работа. Предмет на законодателна инициатива трябва да е и подкрепата за работещи родители - мерките да са насочени към даване на помощи на жени, които се връщат по-рано на работа, но едновременно с това децата им да бъдат отглеждани в нормална и добра среда, обясни Шулева.

Споделете

CAPTCHA изображение
Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Недостигът на пелети ражда нова онлайн измама - вземат 50% капаро и се скриват

Дефицит на дърва няма, проблемът е, че заради дъждовете камионите не могат да влязат в гората Обявите в сайтове за електронна търговия и в социални мрежи за пелети за отопление с примамливата цена 300 - 400 лв. за тон са възможни измами, предупреждават производители на търсеното много в момента гориво

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Отоплението през зимата излиза най-евтино с термопомпа, но цената за нейното купуване е от 8000 до 15 000 лева В социалните мрежи се върти клип, обявен за “правителствен” от Германия, на тема как да се стоплим при слабо парно. Възрастна жена облича яке и слага ръкавици, покрива с фолио прозорците. Взема керамична саксия и през отвора на дъното я

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Радиация и вируси заливат Земята, ако се разтопи Антарктика

Ядрен отпадък, непознати за човечеството досега вируси и бактерии, които не се влияят от антибиотици може да залеят Земята, ако Антарктика се разтопи. Това сочи проучване на учени от Университета Абъръстуит във Великобритания, разказва Би Би Си. Арктика се простира на 27 млн. кв. км. Много от тях обаче все още са неизследвани

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Иван Хиновски: Европа ще се моли за газ на "Газпром"

Европа тегли скъп газ , не сключиха договори с големите страни износителки и цената тръгна нагоре - за Китай, за Япония, Европа скоро ще се моли на Газпром да повиши количествата газ за Европа, за да се нормализират цените. Това заяви експертът на ИТН Иван Хиновски в предаването на Нова тв "Лице в Лице"

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Изграждането на високоскоростната жп линия до България тече с пълна пара в Турция

Близо половината от участъка между Черкезкьой и Капъкуле на изгражданата високоскоростна железопътна линия към границата с България е вече завършена, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Железопътната линия се изгражда от Халкалъ, Истанбул, към Капъкуле, Одрин, съобщи БТА. В момента тече усилена дейност по изпълнението на проекта за

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Вдигат пенсиите средно с 84 лв. догодина

Пенсиите ще се вдигнат средно с 84 лв. догодина, заради вдигането на тежестта на стажа от 25 декември. Според разчетите на Националния осигурителен институт увеличението ще е 87 лв. през 2023 г. и 91 лв. през 2024 г. "Това гарантира допълнителен ръст от 16-17 на сто на година. На годишна база нарастването е с около 7-8 на сто"

АКТУАЛНО

България предлага фонд срещу скъпата енергия

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Новите технологии завладяват все повече селското стопанство - 8 от 10 земеделци използват интернет за дейността си Първата изцяло роботизирана култура - от засяването до обирането на реколтата, бе отгледана през 2017 г. Оттогава новите технологии намират все по-голямо място в съвременното селско стопанство

Къде можем да си направим безплатно бърз антигенен тест (Виж списъка)

Здравното министерството представи списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове. Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на

Градска магистрала, готова за бъдещето

Южната дъга на Софийския околовръстен път вече е от край до край Всяка новопостроена пътна инфраструктура неизбежно развива районите, през които преминава. Още когато се заговори за разширението на южната дъга на Софийския околовръстен път между изхода за “Младост” и началото на магистрала “Тракия”, на имотния пазар предричаха

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност, като 1,2 млн. от тях са пенсионери.  Половин милион българи пък са назначени на минимална заплата към юни. На този фон прогнозата на КНСБ е, че инфлацията в края на годината ще надхвърли 6%. Това е причината от синдиката да искат още от 1 ноември размерът на минималната заплата да бъде увеличен на 700

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

Изпращат допълнителни покани за помощ на малки и средни предприятия

Управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" предстои да изпрати допълнителни покани за сключване на административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"

171 лв. ръст на пенсиите за 2 г., средната минава 300 евро (Обзор)

Пенсиите се вдигат с 84 лв. от Коледа Минималната ще е 370 лв., а таванът - 1500 лв. Разходите за пенсии ще скочат с 1,841 млрд. лв. От 1 януари се спират бонусите Средната пенсия ще се вдигне със 171 лв. през 2023 г. и тогава средната пенсия ще мине 300 евро. Това показва анализ на Националния осигурителен институт

Мамят с дълъг болничен, за да ходят на гурбет

Възползват се служители, които не желаят да ползват или вече са използвали напълно полагащите им се годишни отпуски Мними болни са се опитали да ползват дълъг болничен лист, за да заминат на работа в чужбина. Такива опити за измами са хванали служителите на Националния осигурителен институт в Кюстендил

Децата се връщат в клас с близалки, учителите приеха сертификатите (Обзор)

l Купуват 13 млн. щадящи теста, които дават резултат за минути, учениците ще се проверяват два пъти седмично l Ваксинираните учители са малко над 37% Най-малките ученици - от 1-и до 4-и клас, се връщат в училище още от следващата седмица, обявиха здравното и просветното министерство. Всеки понеделник и четвъртък преди първия си час ще бъдат

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Глобяват клиенти на заведения на открито, браншът готви голям протест в Пловдив

Цветелина Пенкова: Еврозоната ни дава възможност за по-ниска инфлация и бърз икономически растеж

В последните месеци често говорим за инфлацията, но не отделяме достатъчно внимание на паричната единица, която всъщност се обезценява или поскъпва. Еврото по-податливо ли е на инфлация от лева? Дали ако бяхме членове на еврозоната, инфлацията щеше да е по-висока? Краткият отговор и на двата въпроса е - не

Министър Везиева: Заведенията искаха тези мерки, основното беше да не ги затваряме

В актуализацията на бюджета до края на годината има заложени 70 млн. за ресторантьорството и туристическия бранш, през оперативната програма ние дадохме още 166 лв. за оборотни средства и част от тях са за този бранш. Те влизат в употреба поетапно, със сигурност не са достатъчни, но ресторантьорският бизнес работи - това беше тяхното основно

190 000 българи и румънци са поискали помощи от Лондон

Двойно повече европейци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията 190 000 българи и румънци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията във Великобритания, което е три пъти повече спрямо предишни години, когато са били около 66 000, разкри британският в. “Телеграф”. Общо претендиращите за помощи европейски граждани са се

Няма глобени в първия ден с проверки за зелени сертификати

МВР и РЗИ започнаха с масови проверки за зелени сертификати. Днес изтече гратисният срок, който беше даден на бизнеса, за да се подготви, и властите започнаха да глобяват, предава БНТ. По време на проверките в София и Пловдив нямаше глобени, но моловете са полупразни. Голям проблем се явява това, че охраната на търговските центрове няма право да

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ