Зелен път за зелената енергия, но без субсидии и на пазарен принципи. Не става без базови централи, които да дават сигурност

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова
Зелен път за зелената енергия, но без субсидии и на пазарен принципи. Не става без базови централи, които да дават сигурност

Вятърния парк “Св. Никола” на “Ей И Ес Гео Енерджи” спести през 2019 г. 323 277 т въглеродни емисии и рроизведе 291 241 мегаватчаса електроенергия.

8500 мегавата нови мощности са заявили  присъединяване към мрежата

 

Зелена енергия без субсидии и преференции, а на пазарен принцип – възможно е, казаха участниците в онлайн конференция за корпоративното снабдяване с възобновяема енергия и възможностите за съхранение на енергия в Югоизточна Европа. Форумът бе организиран от RE-Source Hub Bulgaria-Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия, Българската асоциация за вятърна енергия, с подкрепата на RE-Source Platform, водещия европейски форум за корпоративни използване на възобновяема енергия. Как да се постигнат целите за 40% зелена енергия до 2030 г., възможности за скадиране на енергия, какво ще стане с въглищните централи, бяха сред темите обсъдени на няколко часов дебат.

Искаме да обсъждаме в позитивна светлина зелената енергия в България и региона, изграждане на възобновяеми централи и производство на енергия на пазарен принцип, това постави във фокуса на обсъжданията Никола Газдов, председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия.

Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов каза, че искат да създадат условия бъдещите производители на зелена енергия да се чувстват добре на нашия пазар и всичко това да се осъществи на пазарен принцип. Уточни обаче: „Не сме склонни да подкрепяме каквато и да е преференция към когото и да било. Считаме, че това не е балансирано и по този начин ще създадем пазарно изкривяване. Доколкото са говорили с ЕК всякаква държавна помощ не с посреща добре“, каза той. Това не означава, че не гледаме с добро око на зелената енергия, уточни сам.-министърът. Поясни, че всички проекти за декарбонизация в комплекса „Марица-изток“ и в енергетиката ще бъдат подкрепени – по административен и технически път.

Зам.-председателят на комисията по енергетика Делян Добрев се изненада от думите на Дамянов, че министерството не е склонно към преференции. Той припомни, че в плана за възстановяване и устойчивост са предвидени няколкостотин милиона за подкрепа на батерии за съхраняване на зелена енергия. Той уточни, че не е против батериите, но ако са пилотни проекти, а не да се дават толкова много пари и да се повтори ситуацията с преференциите на фотоволтаиците в периода от 2008 до 2912 г. Попита дали тази част от плана за възстановяване е променена. Основните предизвикателства, според него, не са във възобновяемите източници, чиято енергия поевтинява, а в развитието на мрежата, която да може да присъедини и да приема зелената енергия. Няма нужда от батерии, а от мрежа, има инвестиционни намерения за хиляди мегавата проекти, те не искат друга подкрепа освен да бъдат присъединени към електропреносната мрежа. Високите цени на едро на електроенергията в момента само привидно подпомагали въглищните централи, според него те ускорявали смъртта им, защото колкото са по-високи цените, толкова по-бързо ще се развият инвестиционните проекти на възобновяемите централи, които ставали все по-ефективни и чийто ток е евтин.

Той вкара в дебата и подценяването на темата с офшорния вятър, за чиито мощности няма законодателство и в следващият парламент би следвало да търси консенсус, възможност за развитие на всички видове идеи за правила и за офшорния вятър, там имаме потенциал, каза той.
Владислав Панев от енергийната комисия в парламента също смята, че няма нужда от субсидии за зелена енергия. Дори тока на централи с договори за изкупуване на зелената сега е с цена под пазарната. Той припомни прогнози за цена на електроенергията към 2030 г. от 110 Той насочи вниманието към мощностите, които изгражда индустрията за собствено потребление на електроенергия, десетки мегавати. Затова той акцентира върху умните мрежи и финансирането им, за да се пренася и управлява по-евтина и стабилна енергия за бизнеса и за бита. Той смята, че е добре да бъдат подкрепяни батериите, защото сега пазарната им цена е по-висока отколкото пазарът може да понесе и това е слабият момент.

Председателят на енергийната комисия в парламента Иван Хиновски говори за балансираното развитие и за баланса в енергетиката. Възобновяема енергия – да, но само с веита системата може да стигне до тежки аварии. Припомни, че нещо подобно се е случило тази година на 30 юли в 22 ч в Германия. И заяви, че е важен тъй нареченият въртящ се резерв, който, според него, трябва да е 20% от мощностния баланс.
Хиновски каза, че вижда две групи мощности – в първата са чисто пазарни проекти за възобновяема енергия, които не искат никакви преференции. Но трябват и базови мощности, които могат да се изграждат след конкурси, при които да спечелят инвеститори с най-ниски цени.

Той акцентира и върху малките веита на покривите, създаването на енергийни кооперативи и общински борси за търговия с ток. Той се усъмни във възможностите за изграждане на вятърни централи в Черно море, припомни, че точно в този район е пътя на птиците, а освен това морето е много дълбоко и при пилони от 100-200 м не се знае дали ще излезе икономически сметката. А иначе вятърът е колкото в Ламанша.
Добрев го репликира, че няма нужда да се правят анализи, дали е изгодно да се строят вятърни генерации, да направим закона, който да ги позволява, а кога и кой ще ги построи, ще се реши с времето.
Председателя на комисията Хиновски лансира модел за кондензационна базова централа в „Марица-изток 2“, ядрен блок в АЕЦ „Козлодуй“, за да се осигури базовата мощност от атомната централа и гъвкавост от газовата и възобновяеми централи. Такъв бил моделът на Чехия и Унгария, той смята, че е разумен и може да се стигне до консенсус.
Добрев напомни, че енергийният закон и сега позволява КЕВР да организира търгове, ако има нужда от газова централа. Преди да подходим към тези търгове, трябва да сме сигурни, че има нужда от тях.
В дебата зам.-министърът Дамянов подкрепи Добрев и Хиновски за развитието на мрежата. Няма как само веита да осигурят мощностите, до този момент няма технология в света, която да се основава само на тях.
Шефът на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев направи преглед на първите пазарни обединения – през 2019 г. с Румъния на пазар „в рамките на деня“, а от май 2021 г. – с Гърция на пазар ден напред“, припомни, че още този месец предстоят пазарните тестове за обединение на пазари „в рамките на деня“ с Румъния, което се отвори българския пазар към Европа и ще донесе стабилност на цените.

Той съобщи, че има заявления за присъединяване към мрежата на 8500 мегавата мощности, а само през последните 11 месеца – за присъединяване на 450 мегавата веита към мрежата средно напрежение. „Представяте си какъв огромен интерес от страна на инвеститорите има за изграждане и присъединяване на нови мощности, не е необходимо да бъдат подкрепяни в плана за възстановяване и устойчивост. Развитието на веи минава през развитието на мрежата. За да бъдат присъединени всички тези централи за производството на възобновяема енергия, мрежата трябва да бъде преструктурирана и то цялостно. Тя работи на този етап с мощности, които са концентрирани, докато при новите условия, които очакваме в следващите 5 или 6 г., ще стане децентрализация в производството, което е доста сериозно предизвикателство пред мрежата", каза той.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, каза, че в неговите предприятия са изградени 3 мегавата фотоволтаици, до края на годината ще построим още 25. Подчерта обаче, че веитата ще помогнат, но няма да разрешат проблемите на индустрията със скъпия ток. Индустрията не е готова за зелената сделка, заяви той и припомни, че два пъти е поскъпнала електроенергията в Европа и индустрията не е конкурентоспособна. Вместо да инвестираме в нови мощности в предприятията, се занимаваме да строим подстанции, за да се спасим от ситуацията в държавата. Подчерта, че има много предизвикателства и неясни теми. “Дай боже да влезем в сроковете на зелената сделка и да имаме конкурентна цена. Притесняват ни китайските и американските конкуренти, за които няма такива изисквания.“

Изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт заяви притеснение от настоящите ценови нива на електроенергията. „ Аурубис“ сме голяма група и целта е да станем въглеродно неутрални до 2050 г. Не можем да чакаме, действаме. Работим по няколко пилотни проекта, с които ще направим неща, с които да се доближаваме до тази цел“, каза той и анонсира тестовете на първите съоръжения за водородни технологии в групата, които ще са ноември-декември. Поясни, че възнамеряват да използват научни пробиви. Припомни, че изграждат у нас най-големия парк фотоволтаици в рамките на групата. Той е 10 мегавата, но е просто капка в морето в сравнение с потреблението на електроенергия на предприятието.

Спомена и пестенето на енергия. Но заяви - основната ни дейност е производство на мед, не можем да навлезем дълбоко в производството на електроенергия. Поставената цел за българското предприятие е до 2030 г. 20% от енергията, която да потребяваме, да си я произвеждаме.

Споделете

CAPTCHA изображение
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

АКТУАЛНО

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Инфлацията стигна 3,7%, колкото беше преди пандемията

Транспортът скочи с 3% само за месец През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%. За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%

МОСВ иска още 35 млн. лв. от бюджета

Министерството на околната среда и водите иска допълнителни 35 млн. лв. от бюджета за тази година, въпреки че актуализацията му вече бе гласувана. Според изчисления на експертите във ведомството те са необходими, за да се изпълнят нереализирани дейности в периода на предишното управление. Предложенията са направени с писмо до министъра на

Шефът на НАП Румен Спецов остава на поста

Всички доволни от работата му, след като данъчните събраха 2,1 млрд. повече от планираното Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, научи “24 часа” от няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът. Всъщност първата задача

Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ