Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

  • 1
authorАвтор: Румяна Дeнчeва
Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

В заседание, продължило в петък над 10 часа, депутатите приеха актуализацията на бюджета. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Приходите с 2,5 млрд. лв.

повече, разходите с 2,3 млрд.

8 лева партийна

субсидия оцеля отново

Скандал предизвика

предложението пътните

фирми да получат пари с

анекси към договорите

Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага. Министерства, за които бе гласувано да се дадат допълнителни средства, също ще го получат до края на този месец.

Добавката от 120 лв. за всички пенсионери ще започне да се плаща от октомври, тогава ще бъде преведена и допълнителната субсидия за общините.

Плащането за покупка на ремдесивир и на още ваксини, ако се налага ще стане, щом бъде сключен договор. Отпуснатите пари за ремонт на оградата по границата с Турция ще се дадат след обявяването на обществена поръчка, а останалата част за справяне с евентуална нова емигранска вълна ще бъде получена от МВР също през този месец.

Това са планирали от Министерството на финансите, след като в петък актуализацията на бюджета бе приета окончателно. Гласуването приключи в 1,50 часа в нощта срещу събота след 10 часа почти непрекъснати дебати, няколко прегласувания и периодично напрежение сред депутатите.

В пленарната зала бе гласувано увеличаване на приходната част на бюджета с 2,5 млрд. лв., а разходната - с 2,3 млрд. Другите параметри са ръст на икономиката от 3,5%, повишено потребление на домакинствата от 2,8 на сто, 2,1% инфлация, 5,3% безработица, 4,4% дефицит. Помощта за бизнеса е над 400 млн. лв., 222 млн. са за социална подкрепа, 133 млн. лв. за избори, парите са достатъчни и за балотаж на вота 2 в 1 за парламент и президент през ноември. Над 60 бяха депутатските предложения, направени между двете четения на актуализацията. Около 40 от тях не стигнаха до зала, тъй като бюджетната комисия реши, че сега ще се обсъждат и гласуват само онези, които са относими с парите на държавата до края на тази година.

Всеки

допълнителен

разход бе

разписан в

детайли

за какво да бъде похарчен, за да не разписва празен чек на правителството. Така за здравеопазване са предвидени 225 млн. лв., в които са включени пари за ваксини и ремдесивир.

Депутатите разпределиха 60 млн. лв. за ведомствата, които отговарят за мигрантски натиск, ако това се наложи. За Министерството на отбраната бяха гласувани допълнително 20 млн. лв., за МВР - 37 млн. лв., и за агенцията за бежанците 700 хил. лв.

Допълнителни 23 млн. лв. отидоха към бюджетите на образователните институции. Общините получават още 100 млн. лв. трансфер за справяне с кризата, породена от пандемията.

За първи път компенсации ще получат и авиопревозвачи и туроператори – туризмът получава допълнително 60 млн. лв., а 6 млн. лв. са за обезщетения за провалени пътувания. Бонуси ще има за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

КЕВР обаче

няма да получи

първоначално

предложените

16,3 млн. лв. за

изплащане на

обезщетения по

загубени дела

заради определени по-ниски цени на тока от водни централи.

Предложението на служебния кабинет бе на регулатора да бъдат предоставени тези пари, но да им се орежат средствата за дрехи. Депутатите в зала обаче не го приеха.

Предложението на служебния финансов министър Асен Василев да се промени Законът за обществените поръчки, така че да може с анекси към сключени договори между АПИ и пътните фирми да им се плати стойността на фактурираните дейности до края на годината обаче взриви залата след полунощ в петък.

“Това е много важно решение, става въпрос за около1,3 млрд. лв. Такова решение би позволило да се направят допълнителни възлагания на стойност до 100 млн. за зимната поддръжка.

Т.е. ако това не се направи, няма кой да чисти пътищата. Никога не сме правили подобно нещо, тъй като има правени плащания по тези договори в нарушение на Закона за обществените поръчки”, мотивира предложението си Василев.

Депутатите обаче се обявиха против, защото не било работа на Народното събрание да се меси в договорни отношения. След размяната на разгорещени реплики стана ясно, че това предложение дори не подлежи на дискусия, тъй като не е съвместимо с предмета на обсъждането - дебати по бюджета.

Спор предизвика

и настояването

за намаляване

държавната

субсидия за

партиите от

8 на 1 лев

“Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем отговорни и нека приемем партийната субсидия в този бюджет да бъде един лев”, предложи Тошко Йорданов от ИТН. “Бих размислил върху вашето предложение, ако ми кажете колко ще се изхарчат за избори, защото не направихте правителството”, опонира Иван Иванов от БСП. От “Изправи се БГ! Ние идваме!” ще подкрепим предложението, върнахме парите над 1 лев от държавната субсидия, така както беше гласувано на референдума през 2016 г.” заяви Мая Манолова. Предложението обаче не получи други гласове извън тези на двете партии.

По време на дебатите Мария Капон от ИБГНИ и Иван Тотев от ГЕРБ застанаха заедно на трибуната, за да защитят предложение за допълнителен трансфер към общините.

“Ние сме от Майнатаун, моля ви се! Я сега тука, майна. А - а - а! Все пак Пловдив е нашата България! Я по-кротко!”, каза през смях Капон и двамата с Тотев опитаха да обяснят за какво редакционно предложение настояват. Тотев прегърна съгражданката си с усмивка.

“Ние може всички да сме от различни партии, но когато стане въпрос за Пловдив, много бързо се събираме. Така че, ако обичате, хайде малко по-кротко!”, обърна се към колегите си в залата Капон, за да утихнат смехът и шумът.

Това не се хареса на Атанас Костадинов от БСП, който се обърна към председателя на събранието Ива Митева с думите: Както противопоставянето и хаосът, така и подобно веселие могат да ни излязат през носа. Моля, вземете мерки, такъв Пловдивски панаир да не се повтаря!, призова той.

След като мина окончателното гласуване, финансовият министър Асен Василев заяви, че

държавата има

пари, общият

ресурс, заделен

за справяне с

четвъртата

вълна на

пандемията,

е 3 млрд. лева

Не се налага увеличаване на дълга, нито промени в данъците. Ако нямаше актуализация, тези пари не можеше да стигнат до хората, посочи Василев.

Заради забавяне на плана за възстановяване, който още не е финализиран и внесен за одобрение в ЕК, може да се наложи да се тегли допълнителен заем, за да се покрият разходите от бюджета, заяви обаче в неделя по БНТ депутатът от ИТН Пламен Данаилов. В актуализацията са включени 400 млн. лв. приходи като част от авансовото плащане по плана, което България очаква да получи до края на тази година.

Споделете

CAPTCHA изображение
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

АКТУАЛНО

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Инфлацията стигна 3,7%, колкото беше преди пандемията

Транспортът скочи с 3% само за месец През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%. За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%

МОСВ иска още 35 млн. лв. от бюджета

Министерството на околната среда и водите иска допълнителни 35 млн. лв. от бюджета за тази година, въпреки че актуализацията му вече бе гласувана. Според изчисления на експертите във ведомството те са необходими, за да се изпълнят нереализирани дейности в периода на предишното управление. Предложенията са направени с писмо до министъра на

Шефът на НАП Румен Спецов остава на поста

Всички доволни от работата му, след като данъчните събраха 2,1 млрд. повече от планираното Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, научи “24 часа” от няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът. Всъщност първата задача

Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ