Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Всички имоти, придобити от вицепремиера Бойко Рашков, са от брачен договор.

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов”

Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ.

Такива декларации подават всички на публични длъжности, но поради огромния брой депутати - съставът на приключилия редовния си мандат 44-и парламент, краткият 45-и и отиващият си в момента 46-и, тези на народните представители ще бъдат обработени и публикувани по-късно.

Членовете на третия кабинет на Бойко Борисов също са декларирали промените, от декларациите им става видно, че експремиерът и лидер на ГЕРБ е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., министри също посочват повече налични средства или нови придобивки.

Регионалната министърка Виолета Комитова е сред най-имотните в служебния кабинет. Тя има 4 апартамента, ателие и къща с двор в София. Тя е купена през тази година за 430 000 лв. Дворът ѝ е 780 кв. м, самата сграда е със 73 квадрата РЗП. Притежава и 2 дка нива в с. Писменово, община Приморско. Комитова има и 41 521 лв. в 3 банкови сметки.

Здравният министър Стойчо Кацаров е декларирал 11 имота, но не е едноличен собственик на нито един. Има 1/6 от къща в Дупница и 50% от магазин в града. Освен това е собственик на половината от къща с двор, апартамент и гараж в София. Другите имоти се водят на името на жена му Елисавета Елишейнова, която е собственик на медицински център. Двамата са собственици на две коли и над 230 000 лв. на влогове.

От декларациите излиза, че финансовият Асен Василев е сред министрите с най-малко имотно състояние. Той има един апартамент от 54 кв. в София, купен за 58 572 лв. през 2016 г., и 74 032 лв. в банка.

Икономическият министър Кирил Петков пък е

декларирал

дори домашния

си адрес

Има апартамент от 83 кв. м на столичната ул. “Цар Шишман”, придобит м.г. Цена не е отбелязана. С жена му Линда разполагат с 2 коли - мини купър и лексус. Японският автомобил е купен тази година за 60 000 лв. Петков разполага с налични 50 хил. долара и над 1 млн. лв. в банкови сметки в чужбина.

Най-имотен от служебния кабинет е вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков. Той има 19 имота в София, Несебър и с. Антон. Всичките са придобити през 2019 г. по силата на брачен договор. Благодарение на него се е сдобил и с две коли. Държи на влог 106 228 лв., има и кредитна карта с лимит от 10 000 лв. Рашков има и вложения в инвестиционни и пенсионни фондове за близо 650 хил. лв.

Вицепремиерът Атанас Пеканов пък си е купил апартамент от 65 кв. м в София през 2009 г., когато е бил на 18 г. Вместо в него обаче живее в дом от 141 кв. м, отново в столицата. Кара хюндай, взет на лизинг през 2018 г. Остава му да доплати 25 хил. лв. за него.

Пеканов има и налични 47 хил. лв.

Вицепремиерът

държи и 2 акции

от фирмата на

Илон Мъск

“Тесла”

124 333 лв. има в банкови влогове правосъдният министър проф. Янаки Стоилов. Той и съпругата му Десислава имат 6 имота и 5 ниви, гори и друга земеделска земя. От м.г. професорът кара нова кола - “Пежо 3008”, която взел за 40 000 лв. Правосъдният министър има да изплати 13 756за лизинг, вероятно на автомобила. Той е вложил малко над 44 000 лв. в пенсионни и инвестиционни фондове. Декларирал е и 2 влога на съпругата си, единият за 6 лв., а другият за 500.

Премиерът Стефан Янев пък няма жилище в София. Той притежава 2 апартамента в Нови Искър, който административно се води район на столицата, и един в Банско. Янев и съпругата му имат влогове за над 70 000 лв.

Заем от 100 000 лв. изплаща вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Той има и кредитна карта с лимит от 20 000 лв. На влог държи 15 000 лв.

152 573лв. е взел от заплати президентът Румен Радев за миналата година. Той има на влог 70 200 лв. и налични 5000 лв.

През 2020 г. Бойко Борисов е увеличил спестяванията си спрямо предната година, сочи справка в регистъра на КПКОНПИ. Наличните му парични средства са се увеличили до 184 хил. лв., докато през 2019 г. са били близо 117 хил. лв.

Сумата в

банковия му

влог не се е

променила

от 2018 г.

и продължава да е близо 190 хил. лв.

Освен това още не е качена декларацията по чл. 37, т.т. 1-6 и т. 9 от ЗПКОНПИ към датата му на освобождаване като министър-председател, т.е. не може да се направи сравнение какви имоти, коли и т.н. притежава отпреди 2020 г.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев е декларирал, че разполага с 90 хил. лв. и още около 100 хил. лв. на влог. За сравнение - през 2020 г. той е посочил, че притежава само 38 хил. лева в налични парични средства.

Освен декларирания през 2019-а строеж на къща в Гърция върху земеделска земя, купена през 2008 г., бившият вицепремиер Екатерина Захариева разполага с около 50 хил. лева на влог.

Другият бивш вицепремиер - Красимир Каракачанов, има нов автомобил (тойота за 15 хил. лв.) и допълнителни 55 хил. лв. към наличните си парични средства. В момента той разполага със 165 хил. лв., докато през 2019 г. сумата е възлизала на 110 хил. лева. Със съпругата си Росица Слабакова държат на влог още около 126 хил. лева.

Бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски е декларирал общо 254 144 лв. от заплати и продажба на имот, а бившият спортен министър Красен Кралев има налични 398 хил. лева.

През 2019 г. бившият здравен министър и бивш шеф на болница “Александровска” Костадин Ангелов си е купил апартамент с гараж и паркомясто и идеални части за почти 600 хил. лв. Размерът на жилището е 295 кв. м. Според имотната декларация на Ангелов той изплаща договорна ипотека в размер на 509 227 лв. към Банка ДСК.

533-ма не подали или се забавили

533-ма не са подали декларациите си или са го направили след установените срокове. Всяка година хората, заемащи висши държавни постове, трябва да обявят имущественото си състояние до 15 май - за предходната календарна година. В двумесечен срок пък комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, има ангажимент да публикува декларациите на страницата си, както и списък на тези, които не са подали.

“За 243 от неподалите е взето решение за извършване на проверка за установяване на незаконно придобито имущество. За останалите е установено, че закъснението се дължи на обективна невъзможност (основно затруднения, свързани със здравословно състояние или пандемичната обстановка, свързана с COVID-19)”, става известно от съобщението на КПКОНПИ. Съставени са 100 акта за административни нарушения, издадени са 51 наказателни постановления, а в 14 от случаите е заплатена глоба в общ размер на 21 000 лв.

Декларациите на депутатите от 44-ото, 45-ото и 46-ото народно събрание ще бъдат публикувани едновременно след изтичане на сроковете за народните представители от 46-ото народно събрание. “Публикацията ще бъде извършена по този начин поради големия брой задължени лица, които са били избрани в състава и на 44-ото НС, и на 45-ото НС и понастоящем са в състава на 46-ото НС, както и големия брой декларации, подадени от тях в изпълнение на изискванията на действащия закон (ежегодна и финална за 44-ото НС, встъпителна и финална за 45-ото НС и встъпителна за 46-ото НС”, уточняват от комисията.

Споделете

CAPTCHA изображение
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

АКТУАЛНО

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Инфлацията стигна 3,7%, колкото беше преди пандемията

Транспортът скочи с 3% само за месец През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%. За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%

МОСВ иска още 35 млн. лв. от бюджета

Министерството на околната среда и водите иска допълнителни 35 млн. лв. от бюджета за тази година, въпреки че актуализацията му вече бе гласувана. Според изчисления на експертите във ведомството те са необходими, за да се изпълнят нереализирани дейности в периода на предишното управление. Предложенията са направени с писмо до министъра на

Шефът на НАП Румен Спецов остава на поста

Всички доволни от работата му, след като данъчните събраха 2,1 млрд. повече от планираното Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, научи “24 часа” от няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът. Всъщност първата задача

Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ