Путин възражда царска Русия с нов град за милиарди до Китай

  • 1
authorАвтор: 24 часа
Путин възражда царска Русия с нов град за милиарди до Китай

Владимир Путин и Сергей Шойгу искат да превърнат Сибир в икономически център.

Новото населено място до Владивосток ще побира 300 000 жители и ще се превърне в икономически център

Русия започва строителството на изцяло нов град от нулата, който ще се намира в Сибир до китайската граница, събщи ТАСС. Идеята е на министъра на отбраната Сергей Шойгу, който предложи да се създадат пет нови големи града в Сибирския район, които да се превърнат в икономически центрове. Проектът се замисля от две години и би трябвало да започне да се реализира през 2022 г.

Първият град милионник ще бъде в Далечния изток, на по-малко от 30 км от Владивосток, и ще има 2,8 млн. кв. м жилища. Той ще бъде проектиран да побере 300 000 жители. Един от вариантите на руското правителство е да бъдат обединени град Владивосток и Артьом, като между тях се построи град спътник, съобщи “Газета.ру”.

Затова и той ще се казва Спутник. Това име Русия използва за първия изкуствен спътник на Земята, изведен в Космоса от СССР през 1957 г., с което изпреварва САЩ в космическата надпревара. Миналага година Москва кръсти и ваксината си срещу коронавирус “Спутник”, първата използвана в света.

Именно с това име на новия град се смята, че Москва отново иска

да изпъкне

пред света и да

покаже мускули,

но също така и да затвърди добрите си икономически отношения с Китай, който ще е точно до новото бижу на президента Владимир Путин. Руският лидер обяви, че иска Сибир задължително да се превърне във връзка между европейската част на Русия и Далечния изток, между пазарите на Китай, страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и Европа.

В Русия има десетки градове спътници, които са част от агломерации. Интересно е, че вече има и град Спутник в Пенза с над 100 000 жители.

Създаването на новия град Спутник на начален етап ще изисква 10 - 20 милиарда рубли инвестиции. Концепцията за развитието на Далечния изток смята, че е възможно

да бъдат

привлечени

до 2 млн. души

там в следващите 15 г.

Експерти смятат, че проектът на Шойгу възражда царската и сталинистката стратегия за развитието на Русия. Но все повече специалистите се съмняват, че това ще спре изтичането на населението от Сибир към Москва и другите големи градове.

Шойгу предложи в началото на август да се построят няколко крупни индустриални центъра в Урал - от 3 до 5 града с население до 1 млн. души, след което

столицата на

Русия да се

премести

в Сибир

“Идеята на Шойгу за изграждане на нови градове се вписва в плановете на бившия глава на СССР Йосиф Сталин за развитието на Сибир”, потвърждава и Дмитрий Журавлев, директор на Института за регионални проблеми.

“Проектът за изграждане на нови градове все още не е реализиран, тъй като сибирският климат и условията на живот не са подходящи за съвременния човек”, изрази скептичната си оценка Максим Зимин, президент на Байкалската регионална фондация за граждански инициативи “Нашият Сибир”. Той вярва, че идеята на Шойгу се основава на стереотипа, че

китайците може

да дойдат

в неразвити

сибирски земи

“Те няма да дойдат. Това е политическа фантасмагория. Китайците напускат северните територии. Те са групирани в няколко крайбрежни провинции и в долното течение на басейна на река Яндзъ”, казва експертът.

Руският елит също е разделен за идеята за новите градове. Според политици Спутник ще го сполети същата съдба като Електроград. Строителството му започва близо до градовете Минусинск (Красноярска територия) и Абакан (Хакасия) през 1973 г. Около него трябваше да бъдат построени 12 големи фабрики, които да произвеждат продукти за енергийния комплекс - мощни турбинни генератори, големи електрически машини, разпределителни уреди, кабелни продукти, домакински уреди и др. Планирано бе и създаването на образователни и научни центрове в Електроград. Но в средата на 80-те г. проектът беше замразен. От дванадесетте предприятия са построени две, които били неспособни да устоят на конкуренцията и фалирали. Шефът на Центъра за икономика на инфраструктурата Владимир Косой също критикува строителството в Сибир. Той обяснява, че в повечето от съществуващите градове, с изключение на Новосибирск и Красноярск,

населението

намалява и едва

ли някой ще реши

да отиде

в новите

“Ако говорим за развитието на инфраструктурата в Новосибирск или Красноярск, защо не. Но не от нулата. В Сибир вече има Томск, Новосибирск, Красноярск, Иркутск - центрове, където се развива научната и индустриална база”, обяснява експертът. 

Руският министър на отбраната Шойгу обаче обяви, че в териториите между Братск и Красноярск може да се произвежда мед, електроника и алуминий, в Южен Сибир да се възроди добивът на въглища, в района на Канск - производството на пластмаса, а в Лесосибирск да има предприятие за горски и строителни материали.

На 3 септември Путин подчерта, че в рамките на две години трябва да се разработи програма за развитие на всеки град в Далечния изток. Проектът за заселването му ще изисква 8 трилиона рубли.

В пустиня в САЩ вдигат мегаполис, вдъхновен от Аристотел

Чист като Токио, разнообразен като Ню Йорк и със социални придобивки като Стокхолм - това ще представлява нов град в американската пустиня, за който ще пръснат 400 млрд. долара, съобщи Си Ен Ен.

Идеята е на милиардера Марк Лор. Футуристичният град ще се казва Телоса и обещава екологична архитектура на 150 000 акра земя, устойчиво производство на енергия и уникална водна система. Т.нар. 15-минутен градски дизайн ще позволи на жителите да имат достъп до работните си места, училищата и разни удобства в рамките на четвърт час пътуване от домовете си.

Въпреки че Марк Лор все още търси точното местоположение за изграждане на мечтата си, възможните локации включват Невада, Юта, Айдахо, Аризона, Тексас и района на Апалачите.

Изображения на Телоса показват жилищни сгради, покрити със зеленина, и жители, които се радват на изобилие от открити пространства. В града ще бъдат забранени превозните средства, работещи с изкопаеми горива, и ще се ползват автономни возила, пътуващи по осветени от слънцето улици, заедно с тротинетки и пешеходци.

В сърцето на мегаполиса ще има небостъргач Equitism Tower, който е описан като “фар за града”. Сградата ще разполага с фотоволтаичен покрив, произвеждащ енергия, който ѝ позволява да споделя и разпределя всичко, което произвежда.

В допълнение към иновативния градски дизайн проектът обещава прозрачно управление и това, което се нарича нов модел за обществото. Вземайки името си от древногръцката дума telos (термин, използван от философа Аристотел за описание на присъща или по-висша цел), градът ще позволи на жителите да участват в процеса на вземане на решения и за бюджета. Междувременно фонд ще предложи на обитателите споделена собственост върху земята.

Идеята е първите заселници да се установят през 2030 г. на площ от около 6000 декара, а целият първи етап ще струва 25 милиарда долара.

Споделете

CAPTCHA изображение
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

АКТУАЛНО

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Инфлацията стигна 3,7%, колкото беше преди пандемията

Транспортът скочи с 3% само за месец През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%. За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%

МОСВ иска още 35 млн. лв. от бюджета

Министерството на околната среда и водите иска допълнителни 35 млн. лв. от бюджета за тази година, въпреки че актуализацията му вече бе гласувана. Според изчисления на експертите във ведомството те са необходими, за да се изпълнят нереализирани дейности в периода на предишното управление. Предложенията са направени с писмо до министъра на

Шефът на НАП Румен Спецов остава на поста

Всички доволни от работата му, след като данъчните събраха 2,1 млрд. повече от планираното Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, научи “24 часа” от няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът. Всъщност първата задача

Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ