Сашо Дончев моногамен с газа, но гъвкав с партньорите - първо Москва, после Хюстън

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Сашо Дончев моногамен с газа, но гъвкав с партньорите - първо Москва, после Хюстън

След 20 г. съдружие “Газпром” бе заменена в “Овергаз” с “Линден енерджи”

Ако преди десетина години някой бе казал, че Сашо Дончев ще се разведе с руснаците и ще даде 50% от “Овергаз Инк.” на америкаци, едва ли някой щеше да повярва. Газовият индустриалец, който над 20 г. бе съдружник с руската “Газпром”, в интервю от август за “Капитал” обаче казва, че раздялата с руснаците била неизбежна, въпросът бил кога и как.

“Когато” се случи през януари тази година. “Как” - след заем от пет банки и обратно изкупуване от “Овергаз Инк.” на дела на “Газпром” и заместването му с американската “Линден енерджи”. Раздялата с “Газпром” все пак се оказа скъпа . Към 31 декември 2019 г.

“Овергаз инк” дължи

малко над 202 млн.

лв. на “Газпром”

Моментът да се обяви новият партнъор не е случайно избран - на 9 юли, по време на срещата на върха на инициативата “Три морета” в София, която е подкрепяна от САЩ.

Справка в Търговския регистър показва, че все още няма нов съсобственик в “Овергаз Инк.”. Общото събрание, на което да се приеме новия съдружник, предстои. Но усилено се работело по плановете на бъдещата българо-американската компания.

Паралелно в групата на “Овергаз” тече преструктуриране. През март “Овергаз Мрежи” изкупи дяловете на “Овергаз Инк.” и на “Ди Ди Ай Холдингс” в разпределителната компания. Това е сигнал, че българо-американското партньорство остава извън газоразпределителната дейност.

Новият съдружник на Сашо Дончев е познат от участието му за 10% от капацитета на българо-гръцката газова връзка, която трябва да е готова на 1 юли догодина.

Сред търговците на

газ обаче “Линден

Енерджи” и Стивън

Пейн са непознати,

не се помни да са сключвали сделки за газ.

От последни изявления на Сашо Дончев се разбира, че не той е търсил партньор от Хюстън, а че “Линден” са го намерили. Дончев прави нов имидж с американския си партньор, защото, ако има намерение да излезе извън България, коментират търговци.

Каквото и да се говори за него, се потвърждават думите на бивш шеф на “Булгаргаз”, че Сашо Дончев разбира от газ и прави всичко възможно да остане в тази сфера.

Не може да се отрече и гъвкавостта му. Компанията “Овергаз” учредява със заем от познат през 1991 г. Две години търсил инвеститори в Европа и САЩ, както и от български банки и стигнал до Кредитна банка на боса на “Мултигруп” Илия Павлов, който две години след основаването на газовата компания става и съдружник в нея.

Две години по-късно се минава и през харесване на идеите на Сашо Дончев за газификация на България от тогавашния шеф на “Газпром” Рем Вяхирев, заради което Дончев дава на руснаците 50% от компанията си. С влизането на “Газпром” участието на “Мултигруп” е намалено, а през 1998 г. е сведено до нула.

Преди тази раздяла обаче възходът на “Овергаз” и на Дончев е шеметен. През 1995 г. бившият премиер Андрей Луканов напуска политиката, за да стане председател на компанията “Топенерджи”, която е доставчик на руски газ за България. В нея акционери с по 50% са “Газпром” и “Булгаргаз”, а се представлява от двама - Рим Сюлейманов и... Сашо Дончев. По-късно се увеличава капиталът и влизат “Овергаз” и “Мултигруп”, а “Булгаргаз” остава с миноритарен дял.

През 1997 г. “Топенерджи” иска срещу строителство на газопроводи собственост върху тръбите. Това обаче не се харесва на правителството, оглавявано тогава от Иван Костов. И по Коледа същата година избухва газова война. От едната страна са “Овергаз” и “Мултигруп”, от другата - държавата. “Мултигруп” отказва да продаде акциите си в “Топенерджи” на “Булгаргаз”, а правителството отвръща със заплахата, че договорите на “Овергаз” с редица общини за газификация ще бъдат разтрогнати. Дончев споделя в медиите, че по това време е живял със съпругата си по хотели, за да се крие от Иван Костов. Няколко седмици по-късно “Овергаз” и “Мултигруп” се разделят. В крайна сметка “Топенерджи” е изкупена изцяло от руснаците и отива в забвение. За да бъде заместена от “Овергаз”.

Компанията се

настанява на входа

и изхода на тръбата

И така 10 години. Друго обаче е мнението на Дончев за посредниците: “Овергаз” не е посредник. На базата на добрите си отношения с “Газпром” сме си купили газ, но постсоциалистическата държава ни е заставила със закон да го продадем на държавната граница на “Булгаргаз”, а после да си го купим от “Булгаргаз” на границата на градовете, на които правим газификация. Пълен нонсенс. Така че “Булгаргаз” всъщност се явява посредник между “Овергаз” и “Овергаз”.

Стъпка по стъпка, Сашо Дончев влиза в газоразпределителните територии след падането на правителството на Иван Костов. “Овергаз” има лицензи за газификация на 51 общини. Освен това получаваше директно газ от “Газпромекспорт”, с което привлече индустриални клиенти с по-добри цени. Все пак предприемачът Дончев винаги е бил радетел на свободния пазар.

В началото на 2009 г. Сергей Станишев като премиер отива в Москва и поставя искане “Овергаз” да бъде премахнат като посредник. Разговорите да се сключи споразумение за директни доставки с “Булгаргаз” обаче нямат успех.

На следващата година, когато на власт вече е Бойко Борисов, преговорите с Москва за газа продължават. Обратът настъпва в края на 2012 г., когато е подписан нов договор, а

посредниците,

включително и

“Овергаз”, са

премахнати

А в края на 2015 г. настъпи окончателният разрив между Сашо Дончев и руснаците. Тогава в навечерието на Нова година “Газпром” спря доставките за “Овергаз” и се наложи “Булгаргаз” спешно да подписва допълнителен договор, за да компенсира с по-големи доставки.

По-късно стана ясно, че тече развод между “Газпром” и “Овергаз” и руснаците се изтеглят от акционерно участие от българската компания. Когато в края на 2015 г. 55 000 потребители бяха заплашени да останат без газ, Сашо Дончев се скри от медиите и не обясни какво точно се случва.

Последвалите 2 години са кротки, поне публично, за Сашо Дончев и бизнеса му. До пролетта на 2017 г., когато самият той забърка скандал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Двамата се видели в офиса на бизнесмена Георги Гергов в ЦУМ. Според Дончев Цацаров му заявил, че “поведението му става неприемливо и нетърпимо” заради подкрепата на бизнесмена към партията “Да, България”, на телевизия Би Ай Ти и вестник “Сега”. Дончев отвърнал, че няма нищо общо с “Да, България” и с Би Ай Ти.

Дончев пък поискал от Цацаров да упражни влияние върху наблюдаващи прокурори по проверка, свързана с дейността на независим регулатор по повод доставка и продажба на природен газ. Сотир Цацаров отказал такава намеса и заявил, че и занапред ще проявява нулева толерантност към всеки, който се опитва да поставя себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес.

През септември 2018 г. Дончев обяви, че е подал оставка като председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) и тя е била приета. Той пое този пост през февруари 2011 г. след реформа в работодателската организация и разделянето на административното ръководство. През 2014 г. бе преизбран. Мотивът му да се махне бил “ниската и дори нулева ефективност” от дейността на БСК.

Пак през 2018 г. стана ясно, че Сашо Дончев е успял да издейства глоба от 77 млн. евро за държавната енергетика. 8 години след като сигнализира Брюксел, че в България има монополно положение на пазара на природен газ и че не осигуряват достъп на “Овергаз” до газовата мрежа на България, ЕК санкционира БЕХ, “Булгартрансгаз” и “Булгаргаз” с тази сума.

Дончев очакваше санкцията да е 200 млн. евро, а правителството тогава се готвеше и за 300 млн. евро. Толкова бе предвидил и БЕХ при емитирането на облигации, за да си осигури парите. Делото на ЕК, искането България да признае вина, настояването на Брюксел за приватизация на газовите тръби дотолкова сплоти парламента, че през ноември 2017 г. депутатите единодушно се произнесоха - няма монопол, не приемаме вина. 

Споделете

CAPTCHA изображение
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

АКТУАЛНО

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Инфлацията стигна 3,7%, колкото беше преди пандемията

Транспортът скочи с 3% само за месец През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%. За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%

МОСВ иска още 35 млн. лв. от бюджета

Министерството на околната среда и водите иска допълнителни 35 млн. лв. от бюджета за тази година, въпреки че актуализацията му вече бе гласувана. Според изчисления на експертите във ведомството те са необходими, за да се изпълнят нереализирани дейности в периода на предишното управление. Предложенията са направени с писмо до министъра на

Шефът на НАП Румен Спецов остава на поста

Всички доволни от работата му, след като данъчните събраха 2,1 млрд. повече от планираното Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, научи “24 часа” от няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът. Всъщност първата задача

Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ