Нови бентлита чакат зърнарите - реколтата рекордна, цената много висока

  • 0
authorАвтор: Евита Смилкова
Нови бентлита чакат зърнарите - реколтата рекордна, цената много висока

Рекордно количество зърно е прибрано тази година - близо 7 млн. тона.

Причината са мерки, въведени от Путин, заради които поскъпналото зърно на международните пазари

Автопаркът на зърнарите вероятно ще бъде подновен в края на годината, защото събраната реколта е рекордна - почти със 150 кг повече от декар, сравнено с миналата година, но въпреки свръхпроизводството цената върви нагоре, а не пада.

По информация на министерството на земеделието са прибрани почти 100% от площите с пшеница в страната. Добитото зърно е 7 млн. тона при среден добив от декар 559 кг. За сравнение през 2020 г. са били 394 кг/дка, като това са най-ниските добиви от 2015 г. насам. Видно от данните е, че има рекордна реколта от пшеница.

Изобилието от зърно обаче не означава евтин хляб. Средната изкупна цена на хлебната и фуражната пшеница продължава да се повишава, като средната за август е 353,50 лв./тон при 338 лв./тон за юли (виж карето). Като се добави и вдигането на тока и газа, може да се очаква и поскъпване на хляба. Според регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич цената ще се вдигне с 20% до края на годината.

Главната причина за вдигането на цените са

мерките на

президента

Владимир Путин

срещу

поскъпването

в страната

Бе въведено допълнително облагане на стоките, предназначени за износ, което вдигна цените на руската пшеница. Това лято Русия можа да изпълни само една пета от поръчките на най-големия вносител - Египет, което създаде добри условия за реализация на българската реколта.

Междувременно инфлацията при храните в Русия през юли достигна до 7,4% на годишна база, а мерките на Путин засега не дават добри резултати.

Тоест има повишено търсене на хлебно зърно от Черноморския регион към традиционните пазари, което вдига изкупните цени. Въпреки засиленото търсене за износ в България има достатъчно пълни складове, тъй че дефицит на хляб не би могло да има. Друг е въпросът, че тези складове работят с ток и поскъпването на електроенергията няма как да не се отрази на крайната цена на хляба.

Картината обаче не е толкова оптимистична в другите земеделски сектори. Заради горещините в част от страната има повяхване на винените сортове грозде. Това ще доведе до реколта с ниско съдържание на захар, т.е. до не особено качествено вино. (Но пък ще е повече от миналата година - очаква се да се произведат 100 млн. литра, а през 2020 г. са били 83 млн. 

Отражение на горещото време има и върху зеленчуците. Например при половината площи с домати, отглеждани на открито, е отчетен спад с 20% спрямо същия период през 2020 г. Добивът от краставици е един от малкото, при които има по-високи индекси от миналогодишните, въпреки че площите са с 30% по-малко.

При плодовете ситуацията също е разнопосочна. Над три пъти повече са кайсиите тази година в сравнение с миналата, показват данни на земеделското министерство към края на август. Събраните количества са над 23 000 тона. При малините има ръст от почти 70% и са прибрани над 3300 тона.

Чувствителен спад има в количествата ябълки и круши - с над 20%. При ябълките заради горещото време се очаква около 40% от плодовете да се отчетат като негодна продукция. При сливите и прасковите намалението е съответно с 5,2 и 12,2%, като при прасковите реколтата е под 19 000 тона.

От Добруджански овощарски съюз предупреждават, че може и да няма достатъчно български праскови идната година. “Сега се залагат плодните пъпки и се полагат основите на реколтата за следващата година.

Заради сушата

очакваме

по-малко

плодозалагане

и по-слаба реколта, изсъхване на част от дърветата, особено тези, които са на слабо растящи подложки и плитка коренова система. А когато температурата надвиша 28 градуса, спира процеса на фотосинтеза и развитие на плодовете, което в комбинация с невъзможността да се полива намалява добивите и влошава качеството”, заяви Димитричка Търпанова, зам.-председател на съюза.

Според Търпанова щетите върху плодната реколта от непредсказуемите метеорологични условия през годината тепърва ще се изчисляват.

Друг проблем пред производителите е липсата на берачи. Поради това може да няма достатечно българска продукция по пазарите. Голяма част от плодовете презряват и падат, преди да са обрани.

Най-тежко

пострадали са

производителите

на слънчоглед

и царевица,

посочи Венцислав Върбанов - председател на управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители. В Пловдиско се очаквали поне с 20-30% по-ниски добиви на слънчоглед. Слаба реколта ще има в Бургаско заради липсата на дъжд и студената пролет преди това.

При царевицата се очаква подобен спад. Първоначално са били заложени добиви от 1000 килограма на декар, но сега се оказва, че те ще бъдат 600-700 килограма.

Заради малкото слънчоглед цената му върви нагоре. Тон се продава за 1020 лв, а през миналатагодина котировките не са надхвърляли 670 лв. Това повлича и олиото, като цената му се е качила с близо 50% за година. Бутилка от литър вече не може да се намери за под 4 лева на едро.

Според Върбанов ситуацията в страната е изключително трудна за земеделските производители, по-тежка е дори от миналогодишната, а толкова лоша година като 2020-а не бяхме имали от 20 години.

“От пролетниците в отделни райони на страната реколта едва ли ще има.

Някои

производители

дори са

изоставили

земите си

заради тежките последици от засушаването”, твърди Върбанов. Той смята, че е крайно време да се предприемат мерки за подобряване на състоянието на напоителните системи в цялата страна.

Според земеделското министерство активно се търсят възможности за финансиране на инвестициите в напоителни съоръжения. Една от възможностите и след отказа на ЕК да приеме безвъзмездното финансиране от близо 800 млн. за напоителни съоръжения е да се ползват заемите по Механизма за възстановяване и устойчивост. Такъв проект може да се включи на по-късен етап, след като българският план за възстановяване бъде изпратен в Брюксел.

Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното:

Горещото време на места изсуши част от гроздето

- Г-н Коев, как се отразява горещото време на гроздето?

- Картината в страната е пъстра. Тази година очакванията са реколтата да бъде с около 20% повече. Но има региони, в които засушаването е довело до необратими последици - най-вече около Благоевград, Сандански, Мелник. Там има масово завяхване на винените сортове, без да е достигната технологичната зрялост и гроздето не може да продължи да зрее.

Това означава, че горещините са се отразили много зле на реколтата и тази година ще имаме грозде с по-ниско захарно съдържание. Надявам се, че чрез технологиите, които притежаваме, ще успеем да подпомогнем тези региони да успеят да произведат вино със сравнително добро качество.

Високите температури дават по-голяма захарност, но не в продължителни периоди, защото сокът изчезва и гроздето започва да се стафидира. Тази година атмосферните амплитуди бяха огромни. Надявам се, че когато започне гроздоберната кампания, реколтата ще бъде с възможно най-добро качество и производителите ще направят хубаво вино.

- Но проектът за нови напоителни системи бе изключен от Плана за възстановяване и развитие.

- Смятам, че водата е бъдещето в нашия сектор и искрено се надявам да се намерят варианти за финансиране, защото е страшно да говорим за интензивно развитие на земеделието без напояване.

- Вземат ли се превантивни мерки, за да бъдат сведени до минимум негативните последици от засушаването?

- Поливането е единственото, което може да се направи по отношение на узряването на плодовете. Държавата финансира мерките от националната програма за създаване на нови лозови насаждения. Миналата година подпомогнахме лозарите и по ковид мярка - застраховане на лозовите насаждения. Имаше и кризисна мярка - резитба на зелено за производители, които не искат да се включват на пазара, за което държавата изплаща обезщетение.

Също така доста средства се наляха в създаването на нови винарни. Преди дни приключи кандидатстването за нови лозя на обща стойност близо 56 млн. лв. 90% е субсидирането, тоест при един проект, да речем, за 100 000 лв., само 10 000 лв. е самоучастието от производителя. Това са огромни средства, които се отпускат, за да се създадат нови сортове, които да бъдат и по-устойчиви, и по-конкурентоспособни. Такова ниво на мерките, които държавата в лицето на МЗХГ и нашата агенция осъществява за сектора - 90% субсидиране, 70% инвестиции в предприятия, 80% при застраховане, 70% от загубите при резитба на зелено - няма никъде другаде в ЕС.

Ограничаваме и влизането на нерегламентирано грозде от съседни държави по време на кампанията в България. Т.е. нашите гроздопроизводители могат без натиск от дъмпингови цени да договорят условията си с винопроизводителите. Миналата година винарските предприятия в страната преработиха 120 760 тона грозде.

За съжаление, миналата година имаше голямо задържане при реализацията заради затварянето на ресторантите и липсата на износ. Към настоящия момент има раздвижване заради добрия сезон. Има увеличение и на поръчките за износ, така че се надявам да се компенсира това задържане. Държавата се погрижи и за това, изплатихме по 7 стотинки на литър на месец за всяко нереализирано вино.

Споделете

CAPTCHA изображение
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

АКТУАЛНО

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Инфлацията стигна 3,7%, колкото беше преди пандемията

Транспортът скочи с 3% само за месец През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%. За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%

МОСВ иска още 35 млн. лв. от бюджета

Министерството на околната среда и водите иска допълнителни 35 млн. лв. от бюджета за тази година, въпреки че актуализацията му вече бе гласувана. Според изчисления на експертите във ведомството те са необходими, за да се изпълнят нереализирани дейности в периода на предишното управление. Предложенията са направени с писмо до министъра на

Шефът на НАП Румен Спецов остава на поста

Всички доволни от работата му, след като данъчните събраха 2,1 млрд. повече от планираното Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, научи “24 часа” от няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът. Всъщност първата задача

Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ