77% еднакво бедни с минимална от 370 лв., но таванът ще падне

  • 0
authorАвтор: Цветелина Стефанова
77% еднакво бедни с минимална от 370 лв., но таванът ще падне

1770 пенсионери реално трябва да получават над 850 лв. повече от ограничението

Игри със стажа режат част от увеличението на над 700 хил. души

Двойно преизчисление обмислят левите

Тотално счупване на пенсионната система, при което 1,6 млн. от 2,08 млн. пенсионери ще са еднакво бедни, а някъде около 20 хил. няма вече да са ограничени от тавана, вещаят предложенията на партиите в парламента за второто четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

До 2 септември партиите трябва да внесат предложения. Повечето вече са подготвили текстовете, показа проверка на “24 часа”. Промените в пенсиите трябва да влязат в сила от 1 октомври.

Никой не харесва

напълно

предложението

на служебния

социален

министър,

което предвижда средно увеличение на пенсиите с 64 лв. Гълъб Донев предлага това да стане с увеличение на тежестта на стажа от сегашния коефициент 1,2 на 1,35. Минималната пенсия да стане 340 лв., а половина пенсионери с ниски доходи да получават месечна социална помощ, предлага още той. Както и таванът да стане 1500 лв. вместо досегашните 1440 лв.

Минималната

пенсия е

най-големият

проблем

за партиите,

показа проверката на “24 часа”. Оформя стабилно мнозинство, което предлага тя да е в размер на 370 лв. - с левче над линията на бедност.

“Коалицията за 370 лв.” включва Мая Манолова, “Има такъв народ” и БСП с общо 114 депутати. Според тях с предложението на Гълъб Донев реално най-бедните пенсионери ще загубят 10 лв. спрямо досегашния си доход от 300 лв. пенсия и 50 лв. ковид бонус. Така обаче партиите режат идеята на служебния кабинет да се дават допълнителни добавки за 413 хил. бедни пенсионери над 65 г. А оправданието е, че хем пенсионерите ще се объркат от помощта, хем Агенцията за социално подпомагане нямало да се оправи.

От КНСБ също предлагат да се обсъди вариант 370 лв. минимална пенсия. Според тях подходът на служебното правителство за допълване на дохода до линията на бедност през социалното подпомагане може и да не се разбере от някои пенсионери. Разработването на общ механизъм за гарантирано ниво на доходите да остане за 2022 г., предлагат още от КНСБ.

Ако минималната пенсия стане 369 лв. или 370 лв., това означава, че над 1 600 000 пенсионери ще получават еднаква сума, което е 77% от всички 2,08 млн. души.

“Така ще бъде изравнен различният принос на всеки, а участието в осигурителната система ще е сведено до нула -

колкото и да си

се осигурявал

и да си работил,

ще получаваш

минимална

пенсия

Ще се демотивират хората да се осигуряват на реални доходи”, защити идеите си Гълъб Донев. Те са подкрепени само от работодателите.

За сметка на огромното мнозинство бедни пенсионери обаче ще падне таванът за малцинството ограничени в максималния размер на пенсията.

Падането на тавана на пенсиите през следващата година ще струва 110 млн. лв. До края на 2021 г. ще са нужни още 22 млн. лв., за да могат пенсионерите да получават пълните пари, които им се полагат. Това показват разчети на ГЕРБ-СДС към предложението им между двете четения за отпадане на тавана с актуализацията на бюджета на ДОО.

Служебното правителство предлага максималната пенсия да се вдигне от 1440 на 1500 лв. Ако депутатите приемат вдигането на тежестта на стажа от 1,2 на 1,35 обаче, почти 36 хил. пенсионери ще са засегнати от него, а сега те са 24 500, обясни бившата социална министърка Деница Сачева.

“Много от експертите са категорични, че трябва да вървим в тази посока и има относителен политически консенсус в тази област, и е по-добре да го направим още сега, ако се правят някакви промени”, категорична бе Сачева пред “24 часа”. Това щяло да е стимул за хората с високи заплати да се осигуряват на реалните си доходи. Щели да изчезнат и привилегиите за 42-ма бивши премиери, президенти и членове на КС съд, за които таван няма и в момента.

11 783 452 лв.

е удържала

всеки месец държавата от пенсиите на 43 260 души, ограничени от тавана през 2020 г. Както “24 часа” писа, най-голяма е групата на пенсионерите, които са били ощетени с до 50 лв. месечно от ограничението. 6033-ма пък са били орязвани с до 100 лв. на месец. До 500 лв. и повече над тавана е трябвало да взимат 1430 души. От тях държавата е спестявала 677 531 лв. на месец. Най-ощетени обаче са 1773 възрастни, чиито реални пенсии са с над 850 лв. по-високи от тавана. Само от тях държавата е пестила по 2 320 460 лв.

От “Има такъв народ” също се чуха гласове за по-висок таван на пенсиите. Те още не са внесли своите предложения, но дадоха заявка, че той може да стане 1600 лв. И работодатели, и синдикати имат предложения в тази посока. От КНСБ искат тя да е поне 1630 лв. Според тях по-малкото увеличение на тавана няма да е полезно за доверието в системата.

Бизнесът също иска по-висок таван, но при запазване на размера на максималния осигурителен доход от 3000. Сметките на АИКБ предлагат, че той и сега може да се вдигне до 1620 лв. С 40 лв. повече пък е предложението на Българската стопанска камара.

Игри със

стажа режат

увеличението

на над 700 хил.

пенсионери

според предложенията на партиите. Като автор на идеята бе на първо четене Мика Зайкова от “Има такъв народ”. За да се освободи ресурс за по-голямото увеличение на минималната пенсия, увеличеният коефициент от 1,35 няма да е за всяка година стаж, а само за годините действителен стаж, обясни тя. Реално обаче така ще пострада увеличението на пенсиите на категорийните работници като миньори и кадри на тежката индустрия и военните. При пенсионирането си техният действителен стаж се превръща по формула 1:3 или 1:2 години в зависимост от категорията. Примерно миньор първа категория, работил 20 години под земята, се пенсионира с 60 години осигурителен стаж. По предложението на Зайкова обаче ще получи увеличение само на 20-те години действителен стаж, а 40 години от стажа ще останат по сегашната формула.

Реално проблем

със стажа има

и при варианта

“Донев”

Социалният министър обеща средно увеличение от 64 лв. за всички пенсионери. Но спести някои подробности. Като например тази, че хората, пенсиониране преди 2000 г., имат всъщност само по 20 години стаж, а в момента е нужен двойно по-голям. Откъдето ще дойде чувствително по-малко увеличение на старите пенсии.

Над 50 лв. отгоре по варианта на Гълъб Донев ще вземат над 1,3 милиона души, като средното увеличение ще е около 86 лв. 944 хил. пенсионери пък ще вдигнат парите си с по-малко от 50 лв., като при тях средно се получават около 38 лв. Това са предимно минимални пенсии и такива, несвързани с трудовата дейност. Това предложение на Донев обаче засега среща само подкрепата на “Демократична България”, защото не нарушавало логиката на осигурителната система.

Двойно

увеличение обаче

искат от БСП,

именно за да контрират проблема с по-малкото увеличение на старите пенсии. Социалистите настояват първо пенсиите да се вдигнат с актуалния осигурителен доход от 2018 г., което да изравни стари и нови, а веднага след това да се насложи и преизчисление според тежестта на година стаж. Цената обаче само на първата част от предложението на БСП надхвърля 2 млрд. лв., а е неясно колко ще струва, насложен върху нея вариантът на Гълъб Донев.

От “Изправи се БГ! Ние идваме!” ще сложат на масата минимална пенсия от поне 369 лв., като те ще се съгласят и тя да достигне 370 лв. И те ще поискат преизчисление с актуален осигурителен доход от 2018 г. Апелът ни е да подкрепим като първа стъпка към преизчисляване на пенсиите предложението на служебния кабинет. След като бъдат актуализирани пенсиите и минималната достигне 369 лв., добавката от 50 лв. в COVID кризата да бъде включена в бюджета поне до края на тази година, обясни Мая Манолова. Предложението на служебния кабинет ще струва 133 млн. лв. месечно, или 399 млн. лв. до края на тази година. Нашето предложение е с 21 млн. лв. повече на месец. В края на тази година ще са нужни 462 млн. лв., пресметна Манолова.

От ГЕРБ освен падането на тавана ще предложат и 100 лв. бонус за всички през последните три месеца на годината. “Нашето принципно становище е, че служебното правителство не е избирано от хората и не може да носи политическа отговорност за решенията, които се предлагат. Те на практика променят в дългосрочен план системата и ще има трайно увеличение за разходите на ДОО”, обясни Сачева. Според нея стратегическите решения трябва да се вземат от редовно правителство.

От ДПС ще предложат 120 лв. да се изплащат през октомври, ноември и декември. Това са общо 360 лева, но без да пипаме модела на пенсионното осигуряване, обясни Хасан Адемов. И според ДПС трайното решение трябва да се вземе от редовен кабинет.

Конфигурацията в парламента е сложна, още повече, че партиите вече са в предизборна кампания. И реално до края на гласуването единственото сигурно за пенсиите е, че ще настане тежък хаос в системата.

Споделете

CAPTCHA изображение
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

АКТУАЛНО

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Инфлацията стигна 3,7%, колкото беше преди пандемията

Транспортът скочи с 3% само за месец През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%. За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%

МОСВ иска още 35 млн. лв. от бюджета

Министерството на околната среда и водите иска допълнителни 35 млн. лв. от бюджета за тази година, въпреки че актуализацията му вече бе гласувана. Според изчисления на експертите във ведомството те са необходими, за да се изпълнят нереализирани дейности в периода на предишното управление. Предложенията са направени с писмо до министъра на

Шефът на НАП Румен Спецов остава на поста

Всички доволни от работата му, след като данъчните събраха 2,1 млрд. повече от планираното Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, научи “24 часа” от няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът. Всъщност първата задача

Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ