Влаковете по маршрута Китай – Европа стават все по-конкурентни

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн
Влаковете по маршрута Китай – Европа стават все по-конкурентни

Данни на Китайската национална железопътна компания показват, че през първата половина на тази година 7377 товарни влака са превозили 707 000 стандартни контейнера по маршрута Китай-Европа, което е ръст от 43% и 52% на годишна база, както и нов рекорд. Както количеството, така и качеството на товарните влакове между Китай и Европа се подобриха, инвестициите в нова инфраструктура, като 5G се увеличиха бързо, изграждането на големи проекти, като гражданска авиация и летища, напредва гладко, а потреблението в електронната търговия расте бързо. През първата половина на тази година икономиката на Китай показа стабилен растеж и силна устойчивост, предава "Радио Китай".

Докато маршрутите продължават да се разширяват, броят на китайско-европейските влакове също продължава да се увеличава. „От един влак месечно до поне три пътувания седмично, а най-много са били осем“, каза Уан Гуоцин, управител на логистична компания в провинция Шанси. През първата половина на тази година, само от логистичния парк „Джундин“ са отпътували 74 влака и са изпратени общо 7148 контейнера, а обемът на пратките се е увеличил с 48% на годишна база.

Трансграничната мрежа от китайско-европейски влакове се простира до 168 града в 23 европейски държави и се превърна в международен обществен продукт, широко признат от страните по маршрута.

Същевременно продължават да се откриват нови линии до повече градове. В град Сиан за третото тримесечие на 25 юни броят на отделните маршрути за експресни влакове Китай-Европа се увеличи от първоначалните 7 на 10; в град Дзинхуа, провинция Джъдзян, първият влак Китай-Европа от делтата на река Яндзъ до Унгария, който беше пуснат на 7 юни, бележи официалното откриване на 18-та експресна линия по китайско-европейския маршрут в провинцията.

Разнообразието от стоки непрекъснато се обогатява, а добавената стойност на превоза с товарните влакове Китай-Европа става все по-висока. Според Чън Дънкъ, заместник-директор на центъра за товарни превози на Дзинхуа, през първата половина на годината влаковете в Джъдзян по маршрута са били 1079, а броят на доставените контейнери се е увеличил с 204,4% на годишна база. Структурата на товарите също се е променила от дребни стоки към автомобили и оборудване за производство на фотоволтаична енергия.

В момента общият брой на влаковете по линията Китай-Европа надхвърля 40 000. Ръстът се дължи на непрекъснатото подобряване на възможностите за цялостно обслужване.

Изграждането на клъстерна мрежа подобри ефективността на железопътните операции по линията Китай-Европа. Железопътното управление на Сиан откри тази година 15 влака от други провинции и 4 влака вътре в провинцията, освобождавайки контейнерите, запечатани от митниците, от инспекция на разопаковане и директно освобождавайки влаковете за товарене, в съответствие с известията за митническа инспекция и освобождаване, подобрявайки ефективността на влаковите операции.

Многоведомствената връзка подобри ефективността на митническата обработка. От началото на тази година станция Манджоули използва пълноценно мрежовите предимства на системата „цифров порт“ на 95306, за да осъществи онлайн обмен на информация с митниците, спедиторските компании и други съвместни отдели за инспекция и интермодален транспорт и да формулира подробни графици за митническата обработка. Средното време от декларацията до митническото митническата е намалено от първоначалния половин ден до по-малко от 30 минути.

Укрепване на морския железопътен комбиниран транспорт за безпроблемно свързване на влаковете по линията Китай-Европа и река Яндзъ. В края на юни Ухан за първи път пусна интермодалния влак Китай-Европа "Япония-Ухан-Монголия". Новият график спестява транспортните разходи и времето с 5 дни, а също така свързва "Един пояс, един път" и Икономическия пояс на река Яндзъ.

На 1 юли влаковете, превозващ 29,5 тона трансграничен товар за електронна търговия, беше изпратен от пристанище Алашанкоу до Малашевич, Полша.

„Транспортът на стоки с експресните влакове „Китай-Европа“ е с 80% по-бърз от морския, а цената е само около 20% от тази на въздушния транспорт. Предимства като стабилността, бързината и преференциалните цени накараха трансграничната електронна търговия през Алашанкоу да се развива бързо“, каза директор на местна компания.

В Сиан железопътният отдел и Международната пристанищна зона засилват дискусиите, за да проучат и съвместно разработят проект за международен логистичен парк и да изградят база за разпространение на потребителски стоки от висок клас в северозападния регион чрез изграждане на индустриална платформа за комбиниран железопътно-морски транспорт. В Уланчаб, Вътрешна Монголия, логистичната база Цисуму е възел за влаковете Китай-Европа, която е открила 9 маршрута и постепенно се разраства. Разчитайки на влаковете Китай-Европа, градовете във вътрешността на страната разполагат с мощен инструмент за развитие на отворената икономика като преработка на зърно, петрол, дървен материал и минерали за внос и износ.

„Като важен носител на международната верига за доставки, железопътният маршрут Китай-Европа е поел историческа мисия и играе важна роля в изграждането на нов модел на развитие с вътрешния цикъл като основна структура и взаимното насърчаване на вътрешния и международния двоен цикъл. Предстоят огромни възможности за развитие“, каза Нин Дзиджъ, заместник-директор на Държавната комисия за развитие и реформа. Той добави, че трябва да се укрепи основата за развитие, да се трансформира натрупания обем от китайско-европейските влакове в потенциал за развитие и формиране на по-силна пазарна конкурентоспособност.

Европейските държави също дават висока оценка на влаковете по линията Китай-Европа. Олаф Крюгер, председател на Германската международна железопътна организация за товарни превози (IBS), каза, че линията е от голямо значение за насърчаване на укрепването на инфраструктурното строителство и подобряването на транспортните мрежи в страните по маршрута, което ще даде направи железопътния транспорт между Европа и Китай по-стабилен. Със създаването и подобряването на сложната железопътна мрежа, търговският обмен между Европа и Китай ще се задълбочи, което допълнително ще насърчи процеса на икономическа глобализация и ще позволи на плодовете на икономическото развитие да бъдат в полза на хората от страните и регионите по протежението на маршрута.

Анджей Юхниевич, главен представител на офиса на Полската агенция за инвестиции и търговия, заяви: „През октомври миналата година първият влак между Китай и Европа, превозващ полски млечни продукти, пристигна в Ухан, Китай. Полската млечна индустрия, засегната от епидемията, откри нови бизнес възможности. По време на второто изложение Китай-ЦИЕ тази година голям брой висококачествени полски продукти достигнаха китайските потребители чрез железопътния превоз“.

Споделете

CAPTCHA изображение
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

АКТУАЛНО

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Инфлацията стигна 3,7%, колкото беше преди пандемията

Транспортът скочи с 3% само за месец През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%. За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%

МОСВ иска още 35 млн. лв. от бюджета

Министерството на околната среда и водите иска допълнителни 35 млн. лв. от бюджета за тази година, въпреки че актуализацията му вече бе гласувана. Според изчисления на експертите във ведомството те са необходими, за да се изпълнят нереализирани дейности в периода на предишното управление. Предложенията са направени с писмо до министъра на

Шефът на НАП Румен Спецов остава на поста

Всички доволни от работата му, след като данъчните събраха 2,1 млрд. повече от планираното Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, научи “24 часа” от няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът. Всъщност първата задача

Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ