Нов лимит от 10 000 евро за плащания в брой спира мръсните пари в ЕС

  • 0
authorАвтор: Пламена Томева
Нов лимит от 10 000 евро за плащания в брой спира мръсните пари в ЕС

Брюксел създава агенция за борба с изпирането на средства от незаконна дейност

Брюксел се прицели в мръсните пари. Европейската комисия представи във вторник мащабен пакет от инициативи срещу прането на пари в блока след многократни скандали и провали в надзора.

Черешката в пакета от четири части е планът за създаване на нов орган на ЕС за борба с прането на пари, наречен AMLA (от англ. Anti-Money Laundering Authority). Новата агенция на ЕС трябва да се роди през следващите три години и окончателно да започне пряк надзор до 2026 г., екипирана с правомощието да налага глоби на стойност милиони евро.

Ще бъде въведен валиден за целия ЕС таван от 10 000 евро за плащания в брой. Подобни лимити вече съществуват в около две трети от държавите членки, но в различен размер. Националните тавани под 10 000 евро ще могат да останат в сила.

“Изпирането на пари представлява съвсем явна и непосредствена опасност за гражданите, демократичните институции и финансовата система. Мащабът на проблема не може да бъде подценяван и

пропуските, които престъпниците

може да използват, трябва да бъдат изчистени”,

заяви еврокомисарката по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

Пакетът се състои от четири законодателни предложения:

- регламент за създаване на нов орган на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма;

- регламент относно борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, сред чиито пряко приложими разпоредби са тези относно комплексната проверка на клиента и относно действителните собственици;

- шеста директива относно борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, с която се заменя действащата Директива (ЕС) 2015/849. Нейните разпоредби относно националните надзорни органи и звената за финансово разузнаване в държавите членки ще бъдат внедрени в националното законодателство;

- преразглеждане на регламента от 2015 г. относно паричните преводи с цел да се проследяват прехвърлянията на криптоактиви.

Съществуващите национални

регистри на банковите сметки

ще бъдат свързани,

което ще ускори достъпа на звената за финансово разузнаване до сведения за банковите сметки и сейфовете.

Новата агенция на ЕС за борба с изпирането на пари ще бъде централният орган, който ще координира националните, за да се осигури коректно и неотклонно прилагане на правните норми на ЕС от страна на частния сектор. AMLA ще надзирава трансграничните финансови дейности и ще има правомощието да налага глоби. Според Европол подозрителните трансакции са свързани с около 1% от икономическата дейност на ЕС. Целта е AMLA да бъде готова до 2024 г. и да започне действителната си дейност най-късно до 2026 г. Тепърва ще бъде взето решение къде ще е базирана.

“Всеки нов скандал с изпиране на пари е още един скандал в повече и тревожен сигнал, че работата ни по запълване на празнотите в нормативната уредба на финансовата ни система все още не е свършена. През последните години постигнахме огромен напредък и понастоящем правните норми на ЕС за борба с изпирането на пари са сред най-строгите в света. Сега обаче те трябва да бъдат еднакви, а прилагането им - стриктно контролирано, така че предвидените мерки да бъдат наистина ефективни”, каза при представянето на пакета Валдис Домбровскис, изпълнителен зам.-председател на ЕК с ресор “Икономика в интерес на хората”.

Понастоящем правните норми на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма обхващат само някои категории доставчици на услуги за криптоактиви. Предложената реформа ще обхване целия сектор на криптоактивите, като всички

доставчици на услуги ще са

задължени да правят

комплексна проверка на клиентите си

С измененията ще се осигури пълна проследимост на прехвърлянията на криптоактиви (биткойн и др.), така че да може да се предотвратява и разкрива евентуалното им използване за изпиране на пари или финансиране на тероризма. Освен това ще бъдат забранени анонимните портфейли с криптоактиви.

Следващият етап е законодателният пакет да бъде обсъден от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Еврокомисията се надява на бърз процес. След като директивата бъде одобрена от институциите на ЕС и бъде внедрена в националното право, новите норми ще започнат да се прилагат.

5 причини мошениците да не

се притесняват от репресиите

Пакетът от мерки срещу прането на пари изглежда амбициозен. Законодатели и анализатори обаче предупреждават, че той може да не е достатъчен, за да премахне незаконните финанси и подозрителната дейност в размер на около 160 млрд. евро в целия блок. “Политико” събра пет причини, поради които перачите на пари може да спят спокойно въпреки репресиите на Брюксел - засега.

1. AMLA няма да бъде създадена за един ден

Новата агенция с годишен бюджет от 45 млн. евро ще наеме 250 души, които директно да контролират най-рисковите финансови институции в ЕС. Но AMLA няма да бъде създадена за един ден. Надзорният орган трябва да започне своите преки задължения едва от началото на 2026 г. Това са почти 5 г. от статуквото, което се оказа неефективно за справяне с мръсните пари. Би било по-разумно да се засилят съществуващите правомощия на Европейския банков орган (ЕБО) срещу мръсните пари и да се подобри неговата погрешна структура на управление, смята шефът на брюкселския мозъчен тръст Център за европейски политически изследвания Карел Лану. Вместо това ЕБО ще бъде лишен от правомощията си. “Ще демотивирате ЕБО да върши работата, която винаги е вършил. Защо трябва да продължи да го е грижа междувременно?”, пита Лану.

2. ЕС все още има слепи точки

Поредица скандали с мръсни пари от 2018 г. насам разкриха сляпа точка в надзора на ЕС върху банките. От години, когато вписват в националното си законодателство мерките за защита от прането на пари, правителствата ги тълкуват по различен начин . Това оставя много вратички, които престъпниците да използват в страни, които не изискват всички предприятия, като например дилъри на диаманти, да докладват за подозрителни трансакции.

Еврокомисията предлага единен правилник, който ще хармонизира правилата на блока, а AMLA ще ги контролира. Законодателните преговори за общи правила обаче може да отнемат години, а все още има столици, които не са въвели дори съществуващите правила на ЕС. През последните години Брюксел предприе репресивни мерки срещу “непослушните” в блока със заплахи от съд и наказания. Всичко това обаче също отнема твърде много време, докато евентуално даде резултат.

3. Други сектори остават уязвими

Преките отговорности на AMLA са ограничени до финансовата индустрия. Това означава, че все още ще зависи от правителствата да се справят с мръсните пари в други сектори, като хазарт, правни услуги и одит. Новият наблюдателен орган ще може да поеме надзора върху конкретни случаи, когато и ако националните власти не успеят да свършат работата си правилно. Но както показват скорошните случаи от Дания и Естония, е трудно да се определи точно къде националните надзорни органи спят. “Нито един орган на ЕС не може да надзирава всички правоприлагащи органи за борба с изпирането на пари, особено в нефинансовия сектор, като търговия със стоки, недвижими имоти, адвокати и хазарт”, казва германският евродепутат от зелените Свен Гиголд.

4. Даркнет може да заобиколи правилата

Финансите стават все по-дигитални. Така че съвсем естествено е част от пакета на ЕК да е насочена към финансовите технологии. Целта е да се въведат изисквания за оповестяване при покупка и продажба на криптоактиви в рамките на ЕС. Това означава, че всяка компания в ЕС, която прехвърля цифров актив във или извън блока, ще трябва да предостави подробности за това кой движи парите. Въпреки това интернет е глобален и правилата за разкриване все още може да бъдат избегнати през тъмната мрежа чрез китайски доставчик на криптоактиви, който да прехвърли средства в Русия например.

5. Борба за власт

Дори ако законодателите на ЕС бързо постигнат съгласие относно общите правила и състава на AMLA, съществува риск политиката за равномерно разпределение на европейските органи да забави планирания за 2024 г. старт на работата на надзорния орган. Нищо няма да може да се задейства, ако столиците не се споразумеят къде да започне строежът. Агенциите на ЕС идват с влияние и сила, като същевременно стимулират националните икономики с техните добре платени служители. Столиците са готови да се борят със зъби и нокти, за да си осигурят печалбата от дадена агенция. Наскоро това бе демонстрирано при преместването на ЕБО от Лондон в Париж.

Германската фондова индустрия BVI вече излезе с призив към правителството да се бори за това надзорният орган да бъде на нейна територия. “Германското правителство трябва да се бори Франкфурт да стане седалище на новия европейски орган”, заяви Томас Рихтер, изпълнителен директор на BVI. “Не трябва да се допуска неуспехът при местенето на ЕБО да се повтори.”

Споделете

CAPTCHA изображение
Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

АКТУАЛНО

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Инфлацията стигна 3,7%, колкото беше преди пандемията

Транспортът скочи с 3% само за месец През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%. За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%

МОСВ иска още 35 млн. лв. от бюджета

Министерството на околната среда и водите иска допълнителни 35 млн. лв. от бюджета за тази година, въпреки че актуализацията му вече бе гласувана. Според изчисления на експертите във ведомството те са необходими, за да се изпълнят нереализирани дейности в периода на предишното управление. Предложенията са направени с писмо до министъра на

Шефът на НАП Румен Спецов остава на поста

Всички доволни от работата му, след като данъчните събраха 2,1 млрд. повече от планираното Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, научи “24 часа” от няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът. Всъщност първата задача

Доц. Ангел Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа, ще си ударим туризма и икономиката

"Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа и да не се имунизираме, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% ваксинирани на фона на 80-90% в Дания. Хората ще избират безопасни места, каквото няма да сме ние", каза в предаването "Още от деня" на БНТ главният държавен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ