След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

  • 1
authorАвтор: Христо Николов
След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм

Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г., когато по света са отчетени едва 400 милиона пътувания. COVID-19 на практика изтри близо 1 трилион долара на тази индустрия и възстановяването ще отнеме около 2 до 4 години.

За България най-красноречива е цифрата, която илюстрира броя на туристите през лятото – от близо 9 милиона туристи, посетили Българското Черноморие през 2019 г., те паднаха на малко над 2 милиона за 2020 г. Липсващите 7 милиона са почти само чужденците и тяхното повторно привличане ще е най-важната задача през предстоящия и през следващите няколко летни сезона.

Възниква обаче въпросът как точно ще стане това и какъв изобщо ще е туризмът след пандемията. Специално в България сравнително големият за мащабите на страната брой чужди туристи се дължи предимно на големите курорти, в които има големи хотели, чиито гости идват с чартърни полети и се трансферират от летището до курорта с големи автобуси. Те се хранят само на територията на хотела на принципа ол инклузив и ако правят екскурзии до някъде, биват превозвани със същите големи автобуси.

Т.е. този тип почивка предполага непрекъснато огромни групи хора да се събират заедно, много често в тесни затворени пространства. Точно това, което хората със сигурност ще избягват поне още няколко години.

България набързо въведе това лято субсидия за доведени с чартърни полети туристи от 35 евро за всяка седалка в самолет, за която браншът настояваше от много години. Раздаването на тези пари ще продължи и това лято, но както се вижда от отчета за миналата година, повечето пари са отишли в чужди туроператорски фирми.

И то не в онези, които традиционно водят чужди туристи – големите немски и британски туроператори, а във фирми, които въпреки пандемията все пак са работили активно на българския пазар (виж карето).

Много хотели по морето – на практика три четвърти от тях, това лято изобщо не отвориха и към края на годината очаквано се появиха много обяви за продажба на хотели. В средата на декември 2020 г. в. “24 часа” установи, че на практика всеки ден у нас по един средно голям хотел се обявява за продажба. Сред тях има и немалко средно големи хотели по морето, но няма нито един, който да принадлежи на някаква верига или да работи с големите западни туроператорски фирми.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов има просто обяснение на този факт. “Най-големите, онези, които са предназначени за масов туризъм, у нас са предимно собственост на бизнесмени, за които туризмът не е основен бизнес. За тях той е просто един от многото начини да инвестират парите си. Особено за морските хотели, които работят само по 3 месеца в годината, не е от голямо значение, че ще им се наложи да стоят затворени не 9, а цели 12 месеца в годината. Затова смятам, че те ще преживеят лесно сегашната криза и когато нещата отново се оправят, ще отворят. Тъй че картината в масовия туризъм няма да се промени особено”, каза пред “24 часа” Драганов.

Според него обаче тенденцията ще е по-скоро онова, което досега у нас се смяташе за нишов туризъм – селският, екотуризмът, приключенският, ловният, виненият, културният и т.нат., да заемат подобаващото им се място.

“През лятото по морето нямаше къде да се паркира именно около малките хотели и къщите за гости в малките населени места. Тази тенденция в никакъв случай няма да заглъхне, а ще се разширява. Това е и същността на туризма – храната, приготвена на бавен огън, гостоприемството, наблюдаването на природата”, каза Драганов.

Наред с това се наблюдава още една тенденция, която пролича най-ярко покрай коледно-новогодишните празници – хората, които държаха непременно да отидат някъде, заложиха на екзотични далечни дестинации от типа “веднъж в живота”. По стечение на обстоятелствата за българите това се оказаха Малдивските острови и Занзибар - две места, за които не се изискваха PCR тестове и където местните се видяха принудени да намалят цените наполовина. Затова и за първи път от десет години насам туроператори организираха специални чартъри до двете места.

Тази тенденция да се прави едно в годината, но запомняващо се пътуване вместо многократното отскачане до познати места не е само българска. Тя бе отбелязана през последната година и на много други места по света. Според статия в списание Traveller през пандемичната 2020 г. е имало чувствително завишаване на пътувания до Аржентина във връзка със слънчевото затъмнение, до Исландия за наблюдаване на северното сияние и до много места в Кения специално за сафари.

Много от бъдещите тенденции не са някаква новост и са съществували и досега, но пандемията ще тласне напред развитието им. Такава е например тенденцията организирането на пътуването да бъде почти или изцяло безконтактно и трансферите да се организират не групово, а индивидуално. Нищо чудно много туристически дестинации да въведат правилото да допускат на своя територия само ваксинирани граждани, ако идеята за ваксинационни паспорти се превърне в реалност.

Чешки туроператори получиха най-много

пари за доведени в България туристи

Чешките туроператори получиха най-много пари за доведени чужди туристи в България. Това показва справката на Министерството на туризма, която е публикувана на сайта на ведомството. Става въпрос за субсидията от 35 евро на седалка в самолет за доведен чужд турист, за която държавният бюджет отпусна с разрешението на Европейската комисия 55 млн. лв. От тях за периода юни – декември 2020 г. са усвоени едва 3,5 млн. лв. за 50 хиляди чужди туристи, доведени от 22 туроператорски фирми. .

Най-много средства са получили 8 чешки туроператора. Това са Alexandria, Blu Style, Cedok, Cestovni Kancelar Fischer, Emma agency, Exim tours, Krasim tour и VVV TOUR CZ. От тях на Blu Style са преведени над 671 000 лв., което нарежда тази фирма на първо място в класацията по изплатени субсидии от държавата, т.е. е довел най-много гости от Чехия. Cedok е с над 355 000 лв. Втората група са германските туроператори. Само три компании са получили средства - SCHAUINSLAND REISEN - 396 212,04 лв., ALL TOURS FLUGREISEN - 356 577,15 лв. и CORENDON INTERNATIONAL B.V. - 206 936,59 лв. Прави впечатление, че другите големи германски туроператори - DER Touristik (в който влиза ITS) и ТУИ, ги няма в списъка.

На трето място по най-много получени субсидии са туроператорите от Полша. Това са NVA ITAKA - 514 500,64 лв., и RAIBOW YOURS SPOLKA AKCYJNA - 119 041,59 лв. На датския туроператор ML TRAVEL GROUP са отпуснати 30 256,69 лв., а на украинския ALF TOUR - 25 601,81 лв.

Четири български туроператора също са в списъка на доведени чужди туристи с чартърни полети. Единият е AEРОТУР ММ ООД с 90 838,52 лв. Компанията работи основно на пазарите в Русия, Украйна, Молдова, Беларус. Руският пазар обаче беше затворен през изминалото лято. Фирмата е собственост на Мария Ангелова и Надежда Ангелова. Главният им офис се намира в Руския културен център в София.

Бургаският туроператор ТЕДИ КАМ ЕООД на Тодор Камарашев е получил 21 494,57 лв. Компанията също оперира основно в страните от бившия соцлагер. Субсидии за туристи от Украйна, Молдова и Беларус са преведени още на “Тез тур” с централа в Турция и на варненската “Он Кю травъл” ЕООД с управители Виктор Жуков и Валентина Осокина.

Преди няколко дни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова съобщи във Варна, че мярката за подпомагане продължава до 31 май 2021 г. или докато не се изчерпят предвидените 55 млн. лв.

Споделете

CAPTCHA изображение
След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Големите вериги без касови бележки на хартия

Големите вериги без касови бележки на хартия

До седмица ще са готови новите правила за електронната търговия, ще променят закони и наредби В големите вериги и други търговски обекти с висок оборот вероятно ще се премахнат хартиените касови бележки. Електронни касови бележки вместо хартиени да издават големите вериги, както и други обекти с висок оборот и много заети в тях

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Продажбите на наши продукти във веригите за 2020 г. ще минат 2 милиарда лева Месото в супермаркетите у нас почти изцяло е българско, докато плодовете и зеленчуците са главно вносни. В една от веригите свинското и телешкото са 100% от наши производители, а в друга пилешкото е само от България, а телешкото е 99% родно

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Правителството увеличава месечната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Увеличението е свързано с повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г., е записано в съобщението на правителството

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Най-скъпоплатеният актьор в Холивуд ѝ благодари и ѝ пожела весели празници Колко българи могат да се похвалят, че най-скъпоплатеният актьор в Холивуд - Дуейн Джонсън - Скалата, им благодари, при това пред милионите си почитатели? Май е само един - журналистката Полина Маринова. Тя пише статия за него в сайта си The Profile

Борисов: През март ще минем по новия мост на АМ "Струма" (Видео)

Борисов: През март ще минем по новия мост на АМ "Струма" (Видео)

"Виждате времето какво е, но това не пречи на работниците по моста и тунела да работят. Това е уникално съоръжение", каза премиерът Бойко Борисов, който заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков спряха на строежа на лота на магистралата на връщане от с. Блатска. Почти две трети от тунел "Железница" на АМ "Струма" е прокопан

АКТУАЛНО

Заведенията готвят гражданско неподчинение и протест, отварят на 1 февруари

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

ЧЕЗ Прага: Сделката с "Еврохолд" ще приключи в първата половина на годината

В момента чакаме да получим документи от КЕВР за разрешението им "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение България" и след това ще продължим със следващите стъпки за финализиране на сделката.  Това каза за "24 часа" говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова по повод решението на Комисията за енергийно и водно регулиране да разреши на ЧЕЗ - Прага да

Мальовица посреща гости с повече от атрактивни цени

На 1978 м надморска височина ски изживяването там е съчетано с пленителна природа Търсите хотел за предстоящата зимна почивка без излишна помпозност – тих, уютен, да е близо до пистите, заради децата, да не е пренаселено наоколо, за да научите децата да харесват планината, а не търговската улица с десетки сергии и магазинчета на почивката в

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение България"

Комисията за енергийно и водно регулиране  даде  разрешение на  ЧЕЗ - Прага да продаде притежаваните от него 67% от акциите от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ на дружеството от групата „Еврохолд България“  - "Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни", съобщиха от енергийния регулатор. По закон КЕВР разрешава сделки по разпореждане с дялове и

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Мъж откраднал 4,5 млн. лева от фирмата, за която работи

Борисов: Важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" за още 10 г.

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това съобщиха от правителствената информационна служба

Турско списание за зимния туризъм у нас: България - рай точно до Турция

"България: раят за ски и зимен туризъм точно до Турция" - така озаглавява турското сп. "Кюресел" своя публикация, посветена на туризма през зимата у нас. Изданието пише, че през последните години България се е превърнала във фаворит за любителите на зимните спортове, което се потвърждава и от официалната статистика

И български стартъп в луда битка за нов бизнес с насекоми за 4,1 млрд. долара

В ЕС инсектите са разрешени само за риби и домашни любимци Започва луда надпревара в света в нов бизнес за отглеждане на насекоми за човешка храна. Според различни прогнози търговията с продукти, в които има брашнени червеи, черна муха войник, щурци, скакалци и други ядливи инсекти ще надхвърли 4,1 млрд. долара до 2025 г

До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването

До 1 февруари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, съобщиха от НАП

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Над 10 хиляди товарни влака са превозили стоки между Китай и Европа за 2020 г.

Петкова: България е готова да даде своя принос в областта на ядрената енергия

Приемането на България като равноправен член на Агенцията за ядрена енергия /АЯЕ/ към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ е много сериозна крачка напред към развитието на ядрената енергетика в страната ни. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на официалната церемония по случай присъединяването на

Огромни опашки пред магазините в Гърция въпреки студа

При ниски температури и сняг гърците чакат на опашки пред магазините, които отвориха след повече от два месеца карантина. Спазват се мерките, а хората се стараят да пазаруват в рамките на позволеното време - два часа. Търговците предлагат големи намаления на всички стоки, предава БНР. Часове преди да отворят магазините гърците се наредиха на

Отпада представянето на документи пред НОИ за определяне на обезщетенията

Ще отпадне необходимостта осигурените да представят документи пред НОИ за преценка на правото и определяне на размера на паричните обезщетения при безработица. НОИ ще има възможност по служебен път да проверява осигурителния стаж, осигурителния доход и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение

Шанхай и други крайбрежни региони планират да постигнат предсрочно пик на въглеродните емисии

Няколко крайбрежни китайски градове и провинции, включително Шанхай, Дзянсу и Гуандун, обявиха планове да постигнат пик на въглеродните емисии преди националната цел – 2030 г., предаде Радио Китай.  Шанхай смята да постигне пик на всички емисии и количество въглероден диоксид на глава от населението до 2025 г., след което – до 2035 г

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ