Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

  • 0
authorАвтор: Виолина Христова, Рим
Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Замъкът в Болгери, Тоскана СНИМКИ: АВТОРЪТ

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите

В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери

Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си.

Заради сходството при изписването им италианската “Сасикая” обвинява българската “Домейн Бойар”, че се възползва от славата на тосканското вино. Това категорично се отрича от шефа на българската винарна Евгени Харамлийски, който обясни пред “24 часа”, че вече два пъти печелят дела по казуса в Европейската патентна служба. Сега обаче италианците опитвали да оказват политически натиск, като ангажирали и двама италиански евродепутати.

За какво е

спорът?

Италианското вино е “Болгери” (ударението е на “о”) и е с деноминация за контролиран произход DOC (това е сертификат за защитен географски регион на произход). Българското е “Болгарe” (ударението е на “е”).

Марката Bolgheri DOC е създадена от “Сасикая” през 1984 г. Сасикая е етикетът на избата “Сан Гуидо” от село Болгери, Тоскана. Тя е собственост на маркизите Инчиза дела Рокета.

През май 2017 г. утвърдената българска компания “Домейн Бойар”, която е сред най-големите ни износители на вино в Европа и САЩ, депозира в ЕС искане за регистрация на марката Bolgare, свързана с вина и алкохолни напитки. Според италианската компания обаче това име очевидно напомня за известните вина Doc Bolgheri и Doc Bolgheri Sassicaia.

Едни и същи сортове се използват както от италианския, така и от българския производител - каберне совиньон и мерло. Но няма и как иначе, тъй като това са двата най-разпространени червени сорта грозде в цял свят.

В защита на местното вино се впуснаха и двама италиански евродепутати от Демократическата партия - Паола де Кастро и Симона Бонафе. В рамките на парламентарно питане те поискаха намесата на Европейската комисия по казуса.

“Не можем да приемем, че някои производители могат да нарушават нормите на единния пазар”, пишат до ЕК евродепутатите.

Въпреки противопоставянето на консорциума за закрила на вината “Болгери” DOP (това е деноминация за защитен произход в Европа), Европейската служба за защита на интелектуалната собственост се е произнесла, че няма причина да се намеси по отношение на българската марка “Болгаре”. Според италианската компания обаче европейски регламент от 2013 г. закриля продуктите със защитен произход от неправомерно използване на марките им или от подвеждаща деноминация. Според двамата италиански евродепутати това е така, защото Болгери е географско име и е защитено от европейските норми. С този факт те аргументират защо са се обърнали към ЕК.

“През 2017 г.бяхме информирани за опита за регистрация от страна на българска компания на вино с марката “Болгаре” - това е име, което несъмнено напомня за това на Болгери. Както е практиката в тези случаи, консорциумът оспори това пред Eвропейската служба за марките. След 2 години тя отхвърли жалбата ни. В началото на октомври оспорихме това решение и сметнахме за нужно да информираме представителите ни в Европарламента за този опит, който може да ощети Болгери”, разказват пред италианския сайт Wine News от консорциума за закрила на “Болгери” DOP, чийто директор е Рикардо Бинда.

От “Домейн

Бойар” обаче

контрират, че е

абсурдно

да ги смятат за толкова влиятелни, че да могат те да определят какви експерти да наема Европейската комисия по делата за патенти. И че са пълни глупости твърденията на италианците, че човек с българско гражданство е решил спора в полза на “Домейн Бойар”. 

Финансовият всекидневник “Соле 24 оре” припомня, че съвсем наскоро виното DOC “Болгери Сасикая” е било в центъра и на измама. Финансовата гвардия от Флоренция разби организация, която бутилирала с фалшиви етикети, тапи и каси сицилианско вино като “Сасикая 2015” – това е етикетът, който през 2018 г. беше обявен от изданието Wine Spectator за най-доброто вино в света. В този случай етикетите, тапите и касите за виното се правели в България. Измамата обаче била дирижирана от двама италианци - баща и син, от Милано.

Историята на

виното “Сасикая” Бутилка от него струва средно 250 евро, но в специализираните магазини за вино може да се намери бутилка от “нормална” реколта и за 150 евро. Ако обаче става въпрос за изключителна реколта, тогава цената е в пъти по-висока.

“Сасикая” се ражда през 60-те години на миналия век в Болгери, Тоскана. Негов създател е избата “Сан Гуидо”. За баща на виното може да се смята маркиз Марио Инчиза дела Рокета. След многото му срещи с барон Ротшилд, от когото се вдъхновява, и след множество експерименти той достига до идеята да направи вино бордо на италиански терен. Затова избира имението Сан Гуидо в Тоскана, което с терена си наподобява този на Бордо във Франция. 1985-а е годината на чудото, тъй като тогава се ражда онова “Сасикая”, което всички в света определят за божествено. Болгери е зоната, където то се прави и днес. А

името на самото

село звучи

толкова

български,

защото според историческите данни по онези места в Тоскана имало военно укрепление на едновремешните прабългари, съюзници на лангобардите. Те трябвало да се бранят от евентуални нападения на византийските войски, идващи от Сардиния. Не е съвсем ясно откога точно замъкът на Болгери започва да се нарича по този начин. Първият документ, в който се споменава, е от 1158 г.

Българският произход вече се е вкоренил трайно в Италия - днес десетки географски наименования напомнят за преминалите през тях едно време българи. Оттам и многото “български” фамилни имена в Италия – Булгари, Булгаро, Булгарини и др. 

Това обаче едва ли дава основание на италианците да оспорват правото на българския бизнес да кръщава продуктите си с имена, напомнящи на собствения му произход?

“Домейн Бойар”: Италианците могат да поискат да заличим и България като име

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Нямаме допирни точки с италианската “Сасикая”, дори в момента не продаваме вино на един и същи пазар, за да се говори за заблуда на потребители и сходство на Bolgarе с Bolgheri. Освен това 2 г. нашата марка стоя, без да я използваме, след това още 2 г. продавахме на българския пазар и чак когато я регистрирахме на европейско ниво заради интерес за износ към Англия, чак тогава италианците реагираха. Това коментира за “24 часа” изпълнителният директор на “Домейн Бойар” Евгени Харамлийски. Според него в момента италианците търсят начин за оказване на политически натиск срещу българската марка с ангажирането в казуса и на двамата евродепутати от Апенините.

Италианците вече загубиха две обжалвания срещу нас в Европейската патентна служба, сега опитват трето, каза още Харамлийски. Той обясни, че първоначалната му идея била марката да се казва “Булгаре”, за да показва, че сме българи и да се наблегне на традицията ни, но решил да сменят “у” с “о”. Графично марката им нямала нищо общо с тази на “Сасикая”, дори смятал да включва традиционни български елементи като копривщенски къщи, Шипка и др. Всъщност Bolgheri дори не било марка на “Сасикая”, а защитено наименование за вината от този италиански регион по подобие на българските Тракийска низина и Розова долина.

“И какво излиза? Че не трябва да включваме нищо българско ли? Ами те могат да поискат да заличим и България като име”, коментира шефът на “Домейн Бойар”. Фирмата му нямало да се откаже от Bolgarе, дори ще я регистрира и на български език. Винпромът планирал да пусне с марката ракия и мастика.

Споделете

CAPTCHA изображение
Хиляди българи предлагат селските си къщи без пари

Хиляди българи предлагат селските си къщи без пари

Замрелият от дълго време пазар на селски имоти се оживи през тази година и много малки населени места, в които живееха по 10-15 човека, се понапълниха с хора. “Селските имоти бяха първите, които привлякоха вниманието на търсещите второ жилище и сделките с тях се увеличават, каза за “24 часа” управителката на “Бългериън пропъртис” Полина Стойкова

Слагат край на далавери с ателиета, и те ще имат статут на жилища

Слагат край на далавери с ателиета, и те ще имат статут на жилища

Слагат край на далаварите с продажби на имоти, които имат статут на ателие по документи, но в тях се живее. Това става с промени в Закона за устройство на територията, внесени между двете четения от депутати от ГЕРБ начело с Александър Ненков. Според новите текстове ателиетата трябва да са със статут на жилище и да отговарят на всички изисквания

По сметки за ток и вода хващат необявени палати

По сметки за ток и вода хващат необявени палати

Данъчните започват проверки дали къщи са обявени за офиси, за да се спести данък, а се ползват за живеене Има ли луксозни имоти, собствениците на които са ги обявили за фирмени офиси, а в действителност се ползват за жилищни нужди, ще проверява НАП, научи “24 часа”. Ревизиите ще обхванат и собствеността в чужбина

Китайците победиха коронавируса. Как успяха?

Китайците победиха коронавируса. Как успяха?

Магазините са пълни, нощните клубове работят, децата ходят на училище: в Китай коронавирусът е под контрол. Нови инфекции почти няма, а при появата на огнища се реагира незабавно. И никой не поставя под въпрос мерките, пише "Дойче веле". Нощните клубове работят, няма ограничения за излизане, магазините са пълни с клиенти

В Турция се редят на опашки за злато

В Турция се редят на опашки за злато

В Турция се редят на опашки за злато, предава "Дойче веле".  Бижута, кюлчета, монети - купува се всичко, стига да е злато. Това е единствената стока, която в момента се харчи като топъл хляб на Капалъ чаршъ, посочва изданието.  Предполага се, че турците са се запасили със злато за 280 милиарда

Възобновяват работата по "Северен поток-2" през декември

Възобновяват работата по "Северен поток-2" през декември

Работата по строежа на газопровода "Северен поток-2" ще бъде възобновена през декември след едногодишно прекъсване, предаде ДПА, цитирана от БТА. Информацията бе потвърдена от компанията оператор на проекта Норд стрийм 2 (Nord Stream 2). Строителството на съоръжението, което ще пренася руски газ директно до Германия ще бъде подновено на 5 декември

АКТУАЛНО

Без споразумение между Великобритания и ЕС, дадена е пауза в преговорите

(Не)Видимият свят на сигурните пари - визията на топбанкери

Как ще изглежда банката на бъдещето? Ще станат технологични компании. Ще живеят в мобилния телефон. Ще предлагат всички финансови услуги. Клиентите ще имат контрол върху своите операции. В кризата банките са все така стабилни и гъвкави - всеки трети лев от инвестициите им е за дигитализация, а моделът следва потребностите на клиентите

В АЕЦ "Козлодуй" Херо Мустафа е обсъждала хибриден проект за нови мощности

В АЕЦ "Козлодуй" американският посланик Херо Мустафа и ръководството на централата са обсъждали хибридно решение за новите мощности в централата. Това става ясно от съобщение в профила на посолството на САЩ във фейсбук. От него става ясно, че двете страни са обсъждали това хибридно решение максимално да използва оборудването

Управителят на БНБ: Трудна и безпрецедентна 2020 г.!

Управителят на БНБ Димитър Радев анализира как се справи банковият сектор през 2020 г. и какво предстои.  Вижте какво казва той: "Посрещаме Деня на банкера в година, която ни изправи пред безпрецедентни предизвикателства: първо, свързани с последиците от пандемията с COVID-19; и второ, със завършването на стратегическия проект за включване на

Ренесанс на АЕЦ: Източна Европа срещу Германия

Нов разлом в Европа: България и още няколко източноевропейски страни членки искат бъдеще за своите атомни централи. Противниците на ядрената енергия, сред които и Германия, твърдят, че тя не е достатъчно “зелена“. „България иска да се нареди в първите редици на борбата за опазване на климата,“ пишат авторите в началото на статия в „Зюддойче

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Кабинет и бизнес: Да не затваряме въглищните централи, а да изграждаме и ВЕИ

Седмица след мерките, първа област мина от червената в оранжевата зона

Кърджали е първата област у нас, в която седмица, след затягането на мерките, заболяемостта падна. От над 120 на 100 000 население, сега тя е между 60 и 119 на 100 000,с което областта е първата, която излезе от червената зона и премина в оранжевата. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц

Финансират с над 2,5 млрд. лева енергийната ефективност в сградния фонд

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи по време на дискусия по Националния план за възстановяване и устойчивост на България /стълб "Зелена България"/, че над 2,5 млрд. лева са заделените в плана средства, с които се цели подобряването на енергийна ефективност в сградния фонд, като най-големият дял - 1,7 млрд

На първо четене: Ваксините срещу COVID-19 – с нулева ставка на ДДС

От 1 януари 2021 г. доставките на ваксини срещу Covid-19 ще се облагат с нулева ДДС ставка. Tова решиха единодушно депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за ДДС.  Предложението беше внесено в парламента в петък от депутати на ГЕРБ, начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова

Ивайло Касчиев, КЕВР: Липсва обществен консенсус как да се развива ВиК секторът

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди нови цени на водата в 26 региона на страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Най-голямо ще е увеличението на цената на водата в София и Разград, каза в "Денят започва" по БНТ д-р Ивайло Касчиев

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Министър Танева: Електронното земеделие ще ни даде чисти храни

НСИ отчете спад от 5.2 на сто на БВП през третото тримесечие

През третото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 31 676 млн. лв. по текущи цени, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Преизчислен в евро, БВП е съответно 16 196 млн., като на човек от населението се падат 2 338 евро. Сезонните данни показват спад от 5

На първо четене: Ваксините срещу COVID-19 – с нулева ставка на ДДС

От 1 януари 2021 г. доставките на ваксини срещу Covid-19 ще се облагат с нулева ДДС ставка. Tова решиха единодушно депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за ДДС.  Предложението беше внесено в парламента в петък от депутати на ГЕРБ, начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова

Японска компания откри фабрика за органични светодиоди в Чънду

Японската петролна компания „Идемицу косан“ (Idemitsu Kosan), която също разработва и произвежда електронни материали, откри първата си фабрика за производство на органични светодиоди (OLED) в Китай, предаде Радио Китай.  Тя се намира в индустриалната зона за високи технологии на град Чънду, провинция Съчуан, и е започнала масово производство

Ивайло Касчиев, КЕВР: Липсва обществен консенсус как да се развива ВиК секторът

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди нови цени на водата в 26 региона на страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Най-голямо ще е увеличението на цената на водата в София и Разград, каза в "Денят започва" по БНТ д-р Ивайло Касчиев

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ