Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

  • 0
authorАвтор: Йоана Русева
Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил.

Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари

Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа. Данните са на база развитие на пандемията за последните 14 дни.

В останалите държави от ЕС на двуседмична база се отчита спад на заразените средно с 10,2%, докато България бележи ръст с 1,8%.

Тези данни представи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на седмичния брифинг в здравното министерство. И обяви: “Намираме се в ситуация, в която трябва

да вземем

дефинитивно

решение

Или като общество осъзнаваме тежестта и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги, каквито има в почти цяла Европа. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи.”

За трето поредно денонощие починалите бяха над 100, новите случаи - почти 4000, активните - близо 76 000.

Ситуацията в страната е изключително сложна, заяви здравният министър Костадин Ангелов. В 10 области натискът върху здравната система е сериозен - Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе и Търговище, а най-натоварени са интензивните легла в Разград и Плевен. В София и Габрово пък заболяемостта мина 1000 на 100 хил. население.

“Мерките не получават нужното разбиране и подкрепа, продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите и правата на хората”, каза проф. Ангелов. Ако хората не спазват и малкото мерки, не сме далеч от въвеждането на по-строги, потвърди и той подобна възможност.

2313 бяха към 19 ноември заразените медиции, от които 154-ма са в болница, а 10 - в интензивни отделения. Вече

има повторно

заразени медици

“Ще ги издирим и ще направим епидемиологични поручвания. Това оспорва хипотезата, че който изкара COVID, е защитен докрай”, каза министърът.

Неизпълнение на заповедите му в пълен обем и липсата на достатъчно стриктен контрол от РЗИ е една от причините да има линейки, които обикалят по болници в търсене на свободни легла, категоричен беше проф. Ангелов. И предупреди, че ще има персонални промени там, където заповедите не се спазват.

“Това, което се случи в Пловдив, е върхът на айсберга. Не мога да го оправдая по никакъв начин - то е недопустимо, неприемливо за човешките очи”, коментира той случая с издъхналите на стълбите пред “Св. Георги” двама мъже.

Това, че здравната система не е реформирана, е основната причина за пренатовареността ѝ, категоричен беше Ангелов. Сега обаче не е време за реформи. Те почнаха преди 20 г., не завършиха и доведоха до това, което виждаме в момента. Когато се извършваше реформа в образованието, се даваше голям ресурс, беше извършен системен анализ, реши се кои са стратегическите училища и направления, кои са защитените. Това трябва да се случи и в здравеопазването, посочи той.

Според министъра трябва

да се направят

стратегически

многопрофилни

държавни

болници

и това да са тези, на които се разчита и в момента. В София са 5-6 университетски, в страната са “Св. Георги” в Пловдив, “Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, УМБАЛ в Бургас, болниците във Варна, Русе, Шумен, Велико Търново, Плевен.

Ще има нова промяна в “зеления коридор” за възрастни, след като от веригите предупредиха за рискове, тъй като по-млади се струпвали и чакали да влязат. Проф. Ангелов изрази недоумение защо го правят.

Изследват цял град с антигенни тестове

Държавата ще внесе още 1 млн., ще заредят и аптеките

Еврокомисията ги препоръча, но в статистиката все така

ще влизат само случаите, потвърдени с PCR

Цял град в България ще бъде тестван с антигенни тестове за COVID-19, за да се направи моментна снимка, която да се сравни с 14-дневната заболяемост, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг. Още обаче

не е решено кой ще е градът

Държавата вече е осигурила 70 000 антигенни теста за болници, спешна помощ и РЗИ и раздаването им е започнало в сряда. Предстои да се обяви поръчка за още 1 млн. теста, като голяма част са предвидени за аптеките, които да ги платят и след това да ги продават.

Поетите от държавата и раздадени в РЗИ, болниците и спешна помощ ще са безплатни за пациенти със симптоми, но не е ясно каква ще е бройката им. 

Само в “Пирогов” седмично се правят 2000 антигенни теста, съобщи пред “24 часа” директорът ѝ проф. Асен Балтов.

Препоръка за използване на бързите антигенни тестове за диагностика на COVID-19 даде официално Европейската комисия в сряда. До 18 ноември тя трябваше да излезе с решение за общ подход и по-ефективни стратегии за тестване в целия ЕС. Брюксел остави страните сами да преценят дали ще се карантинират хора след позитивен антигенен тест и дали ще влязат в официалната статистика.

България засега няма да признава положителните антигенни тестове като основание за карантина, обясни министърът. За да бъде обявен за болен, пациентът трябва да си направи и PCR тест. Ако бързият тест се направи в болница, оттам ще могат да насочват за безплатен PCR тест.

Още се очаква стартът на електронното издаване на направления за PCR от джипитата. Решението на здравните власти е взето, въпреки че самите те ставали свидетели на хора с позитивен резултат от антигенен тест, които не се самокарантинират, а

продължават да ходят на

работа и сред обществото

Те са и една от причините за задъхването на здравната система, затова властите призоваха всеки към отговорно отношение.

Бургас остави децата у дома - всеки 4-и заразен е ученик или учител

София решава до дни, не се очаква разхлабване на мерките за Коледа

Не всички ученици от 5-и до 12-и клас в столицата ще се върнат в клас. Това даде да се разбере метът на София Йорданка Фандъкова, която участва в седмичния брифинг на здравното министерство. Столичният щаб ще вземе решението си в началото на другата седмицата.

Личното ѝ мнение е, че мерките в София не трябва да се разхлабват за Коледа. Сред тях са вечерният час на заведенията, забраната непълнолетни да ходят в моловете без възрастен, маските и на открито при скупчване на хора. Днес щабът ще каже за коледните базари.

В Бургас учениците от 6-и до 12-и клас продължават онлайн до 30 ноември включително, реши областният щаб. Причината - всеки 4-и заразен там е учител или ученик. Трима са починалите педагози. Според местните здравни експерти мерките дотук - включително ученето от вкъщи, са довели до задържане на нивата на заболеваемост, но спад не се отчита. 

За децата от 1-и до 5-и клас се запазва възможността директорите да решават как ще учат според конкретната ситуация в училището. Така родителите ще могат да работят, защото по закон децата до 12 г. не може да остават сами вкъщи. Почват проверки във всички школи и НПО-та, тъй като имало много сигнали за присъствени занимания.

В Плевен от следващата седмица във всяко училище започва да се прилага алгоритъм с графици за редуване на учениците в клас. Децата от предучилищната и градините може да отсъстват до края на 2020 г. по желание на родителя след писмено заявление до директора.

Категорично против пълното затваряне на Благоевград се обяви кметът Румен Томов. Предложението за локдаун направиха в сряда вечерта общински съветници, които сформираха “COVID-комисия”. Тя предложи на общинския щаб да вземе крайни мерки - затваряне на училища, градини и магазини за 3 седмици, като работят само държавните учреждения, банките, бензиностанциите, аптеките и хранителните магазини. Бизнесът в Благоевград се движи по ръба на бръснача, така стотици ще останат без работа и препитание, обяви обаче Томов. След затварянето през март 2 месеца били нужни за възстановяване. Приоритет според кмета е как да се помогне на лекарите и болниците.

Споделете

CAPTCHA изображение
Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Измененията в медийния закон, според които сайтовете с видео минават под контрола на Съвета за електронни медии, бяха приети с пълно единодушие от депутатите днес. Законът за радиото и телевизията бе подкрепен на първо четене в пленарната зала с 88 гласа "за" и без нито един глас "против" или "въздържал се"

АКТУАЛНО

Идваща водна криза или спор за пари от такси за напояване скара трима министри (Обзор)

Вълчев: 22 и 23 декември също ще са неучебни, първият ден в училище - 4 януари

"Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни - 22 и 23 декември, днес подписах заповед да станат неучебни.  Детските градини обаче ще се върнат към занимания най-късно на 21 декември. Най-вероятно ще оставим университетите сами да решават за след Нова година". Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в тв предаването "Лице в

24 лв. на ден ще се дават на работници от затворени барове и езикови центрове

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. на ден заради въведените с акт на държавен орган ограничения на дейността в периода от 27 ноември до 21 декември. По тази мярка подкрепа ще могат да получат заетите в барове

Утре пускат движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга

Утре - 28 ноември, преди обяд ще бъде пуснато движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Това е отсечката след пътния възел със Северната скоростна тангента до кръстовището за с. Мировяне и кв. „Требич“. Продължават ремонтните дейности в още две отсечки от

Лъчезар Борисов: 22 641 кредита са гарантирани от ББР до сега

22 641 кредита са гарантирани от Българската банка за развитие (ББР) до вчера през 12-те търговски банки, с които ББР има подписано споразумение с лимит малко над 156 млн.лв. Общият размер на гарантираните до сега кредити е над 94 млн.лв. или средно по 4 182 лв. от кредит. Това стана ясно от отговор на икономическия министър Лъчезар Борисов по

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Борисов: Министър Димитров ме увери, че няма да има водна криза (Видео, обновена)

Ето какво затваря от петък вечер (Инфографика)

Молове, фитнес зали, заведения за хранене и развлечения затварят от 23,30 ч в петък, както гласи заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. На онлайн режим на работа пък минават училищата, вкъщи си остават и най-малките. Какво още затваря - вижте повече в

Ангел Кунчев: Първо ще облекчим детските градини и училищата

От 21 декември ще има смекчаване на мерките, ако постигнем успех. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия. От днес започва частично затваряне в България. България навлезе в най-тежката фаза на епидемията и заради това мерките вече се различават значително от досегашните

Затворени бизнеси може да бъдат компенсирани спрямо загубите

Парите щели да дойдат от ЕК Има възможност фиксираните разходи на бизнесите, които затварят от петък заради коронавируса, да се компенсират. Идеята ще се прецени в следващите дни, като ще стъпи на база процент от загубения оборот за същия период на миналата година или средномесечно за цялата година. Тази нова мярка в момента се обсъжда с

20 пъти се вдига данъчното облекчение за родители

Бюджетът за догодина приет, 3 млрд. лв. повече са предвидени за мерки срещу пандемията Бюджетът за догодина вече е приет. В макрорамката е записано 2,5% ръст на БВП, дефицит от 5 млрд. лв. Данъчните ставки остават без промяна. Във фискалния резерв в края на 2021 г. трябва да има 4,5 млрд. лв., а максималният размер на нов външен дълг за догодина е

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Брутният външен дълг в края на септември е 7519.5 млн. евро (13.2 % от БВП)

Томислав Дончев: Готови сме да изпълним бюджет 2021

Ние сме готови да изпълним бюджет 2021, президентът използва скверна технология за политически дивиденти, коментира Томислав Дончев пред журналисти в парламента по повод оценката на държавния глава за приетия окончателно бюджет на страната за следващата година. Той анонсира и в аванс нова мярка на правителството в подкрепа на бизнеса като уточни

4,2% повече българи са пътували в чужбина през октомври

През октомври 2020 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на българи в чужбина са 493.1 хил., или с 4.2 на сто над регистрираните през октомври 2019 година, съобщи Националният статистически институт. През октомври 2020 г. посещенията на чужденци в България са 419.1 хил. или с 45

КРИБ разкритикува Плана за възстановяване и устойчивост

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пише в становище, че оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост не отговаря на едно от основните изисквания, а именно - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия

Столичната топлофикация е изплатила 240,3 млн. лв. на „Булгаргаз“ през 2020 г.

Нямало опасност за отоплителния сезон Въпреки безпрецедентна епидемиологична обстановка и негативните последици, които "Топлофикация София" претърпя в резултат на законовите промени за ретроактивното прилагане на цените на природения газ, топлинната и електрическата енергия за периода 01.01.2020 г. – 25.11.2020 г

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ