Всеки втори пенсионер ще взема поне 300 лв. от януари (Обзор)

  • 3
authorАвтор: 24 часа
Всеки втори пенсионер ще взема поне 300 лв. от януари (Обзор)

На 300 лева се вдига минималната пенсия. Това означава, че половината възрастни хора ще я получават.

Бюджетът за догодина приет на първо четене без дебати

Всеки втори пенсионер ще взема минимална пенсия от 1 януари 2021 г. От тази дата тя ще се вдигне от 250 на 300 лв. Това предвижда бюджетът на държавното обществено осигуряване, който бе приет на първо четене от депутатите в петък заедно с този на здравната каса (виж подробности на 9-а стр.) и държавния бюджет.

Таванът също ще се вдигне от 1 януари от 1200 на 1440 лв. Всички останали пенсии ще се осъвременят с 5% по швейцарското правило от 1 юли. До март ще се изплащат добавките от 50 лв. към всички пенсии. Минималната заплата от 1 януари ще е 650 лв. Максималният осигурителен доход ще е 3000 лв.

12 лв. на ден ще е най-ниското обезщетение за безработните и през следващата година. Без промяна ще е и плащането на болничните - първите три дни са за сметка на работодателя, а от четвъртия - от държавното обществено осигуряване. Догодина е предвидено за болнични да отидат 637,2 млн. лева. Запазва се периодът на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни. Парите за майчинство през втората година остават 380 лв. За тях в бюджета има 182,4 млн. лв.

“300 лв. минимална пенсия от 1 януари 2021 г. е обещание, което изпълнихме. Ние мислим за хората за ужас на социалистите, които три години го предлагаха, знаеха, че няма да се случи. Същите те днес казаха, че това решение не е правилно. Същите, които улисани в своите вътрешни битки, забравиха да мислят за хората”, заяви Александър Сиди от “Обединени патриоти”.

Според ДПС обаче бюджетът за догодина слага началото на края на финансовата стабилност на системата, каза депутатът Хасан Адемов. Обясни, че половината пенсионери вече ще получават минимална пенсия, но около 70% от тях нямат достатъчен осигурителен принос. Какво казвате на хората - не се осигурявайте на реалния си доход, защото накрая ще дойде едно правителство и ще получите едно и също, каза още той. Категоричен бе, че със социални мерки трудно се печели доверието на избирателите, и даде пример , че през 2008 г. тройната коалиция вдигна пенсиите на 5 стъпки, но не спечели изборите през следващата година.

Почти без дебати, с 98 гласа “за” от ГЕРБ и “Обединени патриоти” парламентът прие на първо четене и бюджета на държавата. Само 6-ма бяха против, а БСП и ДПС не участваха в гласуването.

Бюджетът ще завърши следващата година с дефицит от 5,25 млрд. Пандемията е свила приходите с 551 млн. лв. и е надула разходите с 3,5 млрд. От буферите се заделят малко над 3 милиарда лева, целево предназначени за битка с коронакризата.  От тях половината ще отидат за директно подпомагане на домакинствата, а останалите са предназначени за бизнеса.

За първи път от 12 г. дългът ще расте с по-бързи темпове, тъй като бюджетът ще разчита на поемането на нов - до 10 млрд. лева. Неизменният в последните пет години ръст на БВП е заменен с очаквания за спад от 3% за 2020 г. и старт на бавното съвземане на икономиката с 2,5% през 2021 г. Пропорционално на забавените темпове на икономиката финансовото министерство планира приходите да се увеличат с 9,5% и залага хазната да събере 47,6 млрд. лв.

Най-голямо натоварване отново е предвидено за данъчните приходи – НАП трябва да осигури 2,2 млрд. лв. повече в сравнение с 2020 г. Очакваме 600 млн. лв. от концесията на летище София, които са планирани като буфер, ако планът за данъчните приходи не бъде изпълнен. Приходите от ДДС са коригирани в сравнение с тази година само с 300 млн. лв. надолу, като 234 млн. лв. от тях са заради намалението на ставката от 20 на 9% за заведения, книги и бебешки храни. На 52,5 млрд., или със 7,8 млрд. лв., е увеличен разчетът за разходите, за да се финансират мерки срещу коронакризата и за увеличаване на доходите.

658 млн. лв. са заделени за увеличаване на минималната заплата, а с 545 млн. ще се финансира увеличението на минималната пенсия. 390 млн. лв. са предвидени за покриване на отпадането на подоходния критерий за месечните помощи за деца до 1 г. 360 млн. лв. са планирани за увеличение със 17% на учителските заплати.

Въпреки кризата държавата опитва да съхрани основните си приоритети. За образованието увеличението е с 647,7 млн. лв. спрямо тази година, за здравеопазването - с 581,1 млн. лв. 2 млрд. лв. има за отбраната. Социалната политика ще бъде финансирана с рекордните 1,35 млрд. лв. допълнително. Освен добавките към всички пенсии ресурс е заделен и за финансова подкрепа с ваучери за храна на най-бедните пенсионери.

В бюджета на НЗОК: санкции за джипитата, ако откажат да лекуват COVID

Здравната каса и РЗИ да глобяват личните лекари и специалистите, ако откажат да лекуват пациенти с коронавирус. Това е една от промените, заложени в Закона за бюджета на здравната каса за 2021 г., предложена от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Първоначалният вариант на проектобюджета предвиждаше такива глоби да има само за болниците, както и възможност касата да прекратява договора си с тях.

Ангелов иска и промени, които да позволят в бюджета на касата да се добавят обещаните 237 млн. лв. за увеличението на заплатите на лекарите, сестрите и санитарите. Сред промените са още НЗОК да може да получава повече пари по време на годината, ако се наложи заради пандемията, както и да може да дава повече средства на болниците, лекуващи COVID. При наличие на средства с тях да се плаща надлимитната дейност за 2017 и 2018 г.

За да намали високите разходи за онколекарства и да ограничи възможността за източване на НЗОК, се залага при постигната от болницата по-ниска цена на медикаментите спрямо договорената в рамковото споразумение на МЗ, касата да заплаща по-ниската.

За втора година поред в проектобюджета се предлага да отпадне и таксата, която здравната каса заплаща на НАП за събирането на здравните осигуровки. Този разход за 2018 г. беше близо 5 млн. лв. и още миналата година при обсъждането на бюджета за 2020 г. бе предложено да отпадне, но депутатите не го приеха. Сега мина на първо четене в залата. Над 5 млрд. лв. са парите, с които ще разполага НЗОК през 2021 г. - с 340 млн. лв. повече спрямо тази.

Споделете

CAPTCHA изображение
Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Измененията в медийния закон, според които сайтовете с видео минават под контрола на Съвета за електронни медии, бяха приети с пълно единодушие от депутатите днес. Законът за радиото и телевизията бе подкрепен на първо четене в пленарната зала с 88 гласа "за" и без нито един глас "против" или "въздържал се"

АКТУАЛНО

Идваща водна криза или спор за пари от такси за напояване скара трима министри (Обзор)

Вълчев: 22 и 23 декември също ще са неучебни, първият ден в училище - 4 януари

"Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни - 22 и 23 декември, днес подписах заповед да станат неучебни.  Детските градини обаче ще се върнат към занимания най-късно на 21 декември. Най-вероятно ще оставим университетите сами да решават за след Нова година". Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в тв предаването "Лице в

24 лв. на ден ще се дават на работници от затворени барове и езикови центрове

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. на ден заради въведените с акт на държавен орган ограничения на дейността в периода от 27 ноември до 21 декември. По тази мярка подкрепа ще могат да получат заетите в барове

Утре пускат движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга

Утре - 28 ноември, преди обяд ще бъде пуснато движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Това е отсечката след пътния възел със Северната скоростна тангента до кръстовището за с. Мировяне и кв. „Требич“. Продължават ремонтните дейности в още две отсечки от

Лъчезар Борисов: 22 641 кредита са гарантирани от ББР до сега

22 641 кредита са гарантирани от Българската банка за развитие (ББР) до вчера през 12-те търговски банки, с които ББР има подписано споразумение с лимит малко над 156 млн.лв. Общият размер на гарантираните до сега кредити е над 94 млн.лв. или средно по 4 182 лв. от кредит. Това стана ясно от отговор на икономическия министър Лъчезар Борисов по

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Борисов: Министър Димитров ме увери, че няма да има водна криза (Видео, обновена)

Ето какво затваря от петък вечер (Инфографика)

Молове, фитнес зали, заведения за хранене и развлечения затварят от 23,30 ч в петък, както гласи заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. На онлайн режим на работа пък минават училищата, вкъщи си остават и най-малките. Какво още затваря - вижте повече в

Ангел Кунчев: Първо ще облекчим детските градини и училищата

От 21 декември ще има смекчаване на мерките, ако постигнем успех. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия. От днес започва частично затваряне в България. България навлезе в най-тежката фаза на епидемията и заради това мерките вече се различават значително от досегашните

Затворени бизнеси може да бъдат компенсирани спрямо загубите

Парите щели да дойдат от ЕК Има възможност фиксираните разходи на бизнесите, които затварят от петък заради коронавируса, да се компенсират. Идеята ще се прецени в следващите дни, като ще стъпи на база процент от загубения оборот за същия период на миналата година или средномесечно за цялата година. Тази нова мярка в момента се обсъжда с

20 пъти се вдига данъчното облекчение за родители

Бюджетът за догодина приет, 3 млрд. лв. повече са предвидени за мерки срещу пандемията Бюджетът за догодина вече е приет. В макрорамката е записано 2,5% ръст на БВП, дефицит от 5 млрд. лв. Данъчните ставки остават без промяна. Във фискалния резерв в края на 2021 г. трябва да има 4,5 млрд. лв., а максималният размер на нов външен дълг за догодина е

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Брутният външен дълг в края на септември е 7519.5 млн. евро (13.2 % от БВП)

Томислав Дончев: Готови сме да изпълним бюджет 2021

Ние сме готови да изпълним бюджет 2021, президентът използва скверна технология за политически дивиденти, коментира Томислав Дончев пред журналисти в парламента по повод оценката на държавния глава за приетия окончателно бюджет на страната за следващата година. Той анонсира и в аванс нова мярка на правителството в подкрепа на бизнеса като уточни

4,2% повече българи са пътували в чужбина през октомври

През октомври 2020 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на българи в чужбина са 493.1 хил., или с 4.2 на сто над регистрираните през октомври 2019 година, съобщи Националният статистически институт. През октомври 2020 г. посещенията на чужденци в България са 419.1 хил. или с 45

КРИБ разкритикува Плана за възстановяване и устойчивост

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пише в становище, че оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост не отговаря на едно от основните изисквания, а именно - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия

Столичната топлофикация е изплатила 240,3 млн. лв. на „Булгаргаз“ през 2020 г.

Нямало опасност за отоплителния сезон Въпреки безпрецедентна епидемиологична обстановка и негативните последици, които "Топлофикация София" претърпя в резултат на законовите промени за ретроактивното прилагане на цените на природения газ, топлинната и електрическата енергия за периода 01.01.2020 г. – 25.11.2020 г

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ