С уникална технология строят моста на Струма преди тунела "Железница"

  • 0
authorАвтор: 24 часа
С уникална технология строят моста на Струма преди тунела "Железница"

Технологията при изграждането на моста преди тунел “Железница” се използва за първи път в България.

Уникална технология за България се използва при строителството на участъка от магистрала “Струма” преди тунел “Железница”. Проектът включва изграждането на две мостови съоръжения и обслужващ път при северния портал на тунела. Мостовете са с дължина 560 м (ляв) и 510 м (десен). Височината им в различните части е между 10 и 18 метра, а разстоянието между колоните е в порядъка 45 - 60 метра.

В момента се работи по левия мост, като за изграждането се използва потактово избутване на горното строене с хидравлични крикове. Характерно за тази технология е, че връхната конструкция на съоръжението се прави на сегменти зад единия от устоите на моста, като всеки е конструктивно свързан с предходния. Готовият сегмент се избутва, за да се направи следващият на неговото място. Връхната конструкция се състои от по 21 сегмента всяка.

С всеки готов сегмент дължината и теглото на избутваното съоръжение нарастват, като при последното на левия мост дължината на избутваната конструкция ще е 560 метра, а теглото - над 15 000 тона. Предстои последният сегмент да бъде избутан преди края на октомври и след това строителите да се насочат към същинското изпълнение и на десния мост. Технологията на потактовото избутване е предпочетена, защото позволява да не се спира движението по пътя за Гърция.

Вече е приключило избутването на предпоследния 20-и сегмент. С това водещият нос стъпи на крайната опора и на практика осъществява премостването между двата устоя на съоръжението.

Проектирането и изграждането на отсечката е възложено на обединението “Железница – Север”, в което участват “ГБС Инфраструктурно строителство”, “Главболгарстрой” и “Главболгарстрой Интернешънъл”. Стойността на договора е 29 985 345 лв. без ДДС. Срокът за завършване на участъка е до 2023 година, когато всъщност се очаква да приключи изграждането и на цялата магистрала.

Догодина ще е завършено околовръстното между "Младост" и "Цариградско шосе"

Строителството на един от най-чаканите и същевременно най-сложни инфраструктурни проекти - довършването на южната дъга на Софийския околовръстен път в участъка от кв. “Младост” до бул. “Цариградско шосе”, се движи по график и трасето трябва да бъде готово в края на следващата година. Изпълнител е “Главболгарстрой - инстраструктурно строителство”.

Вече са изпълнени близо 60% от предвидените дейности, като движението е изцяло прехвърлено в новоизграденото ляво платно и локал, а съоръженията на пътните възли “Младост” и “Лозен” са напълно готови.

Проектът се придържа изцяло към приетия габарит на вече изградените участъци, като различно е изграждането на три пешеходни надлеза. Връзките с населените места в участъка ще стават с кръстовища на две нива. Околовръстният път ще минава по мостово съоръжение, а на ниво съществуваща улица се изграждат кръгови кръстовища.

Предвидени са 4 пътни възела -при ул. “Проф. Александър Танев” за “Младост”, при ул. “Самоковско шосе”, където ще се прави връзка със Самоков, Панчарево, Кокаляне, Горубляне, при ул. “Патриарх Герман” - за Герман и Цариградско шосе, и при ул. “Стар Лозенски път”, за да се отива към Лозен и Цариградско шосе.

Магистрала "Европа" между Сливница и Драгоман готова 6 месеца предсрочно

Част от магистрала Европа - 17-километровия участък между Сливница и Драгоман, е на финалната права. Очаква се още в първите дни на ноември той да бъде въведен в експлоатация. Това означава, че осечката ще е готнова с почти 6 месеца предсрочно. Вече е пуснато двупосочното движение от 15-и до 20-и километър и от 21-и до 25-и.
Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от бюджета. Изпълнител е “ГБС Инфраструктурно строителство” и по договор срокът за изпълнение е април 2021 г.

Строителните дейности по модернизацията от първокласния път започнаха през май миналата година. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. В участъка има два нови пътни възела - “Сливница 1” и “Сливница 2”, които са с енергоефективно осветление, както и 11 големи съоръжения - 5 подлеза, 5 надлеза и мост над река Сливнишка при 30-и км. Предвидени са и 7 площадки за отдих и принудително спиране и 14 армонасипни стени.

70% от оборота на "Главболгарстрой" идва от частни проекти

Традиционно около 70% от оборота на най-голямото дружество в групата на “Главболгарстрой Холдинг” - “Главболгарстрой” АД, се формира от частни възложители. И през тази година компанията работи по големи проекти, сред които има и няколко наистина впечатляващи.

Единият от тях е многофункционалната сграда “Изток Плаза”. Там ще има офиси, хотел, жилища, ресторанти и подземни гаражи. Сградата е с разгърната застроена площ от внушителните 73 хил. кв. метра, от които 55,6 хил. са над земята. Жилищната част ще е 10-етажна, административната ще е 30-етажна, което я прави най-високата сграда в района. Апартаментите ще са около 200, между 60 и 150 кв. метра, но ще има и до 200 кв. м.

Друг внушителен проект, при който “Главболгарстрой” е главен изпълнител, е сградата Smart tower в София. Тя е жилищна с три сутеренни нива, партер и 24 етажа. Разгърната застроена площ ще е над 55 хил. квадрата. Основната носеща конструкция е монолитна, а стените между апартаментите в сградата са предвидени многослойни със система porotherm+. При нея тухлите са толкова гладки, че при прилепване една до друга се постига максимална плътност на зида. Външните стени са решени със система за вентилируема фасада. Работата по проекта трябва да приключи до декември 2022 г.

“Главболгарстрой” изгражда и новата сграда на посолството на Германия в София. Тя е на терена на досегашната на улица “Фредерик Жолио Кюри”. Планираните дейности са разделени на отделни етапи, така че съществуващата сграда на посолството да се използва. За “Главболгарстрой” това е трети дипломатически обект. През годините компанията е работила и по изграждането на новото посолство на САЩ в София и резиденцията на посланика на Норвегия.

Споделете

CAPTCHA изображение
Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Хиляди българи предлагат селските си къщи без пари

Хиляди българи предлагат селските си къщи без пари

Замрелият от дълго време пазар на селски имоти се оживи през тази година и много малки населени места, в които живееха по 10-15 човека, се понапълниха с хора. “Селските имоти бяха първите, които привлякоха вниманието на търсещите второ жилище и сделките с тях се увеличават, каза за “24 часа” управителката на “Бългериън пропъртис” Полина Стойкова

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Измененията в медийния закон, според които сайтовете с видео минават под контрола на Съвета за електронни медии, бяха приети с пълно единодушие от депутатите днес. Законът за радиото и телевизията бе подкрепен на първо четене в пленарната зала с 88 гласа "за" и без нито един глас "против" или "въздържал се"

Шпигел: Който държи ваксината, ще управлява света (Инфографика)

Шпигел: Който държи ваксината, ще управлява света (Инфографика)

Първите ваксини ще бъдат регистрирани скоро. Някои държави отдавна са резервирали милиарди дози за себе си. Други са изправени пред зависимост от Китай или Русия, пише германското сп. “Шпигел”. Според изданието светът трябва да се справи с гигантски проект - най-бързото производство и разпространение на ваксини срещу COVID-19 сред милиарди хора по

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за

Затварят ясли, училища, университети, ресторанти, нехранителни магазини (Видео)

Затварят ясли, училища, университети, ресторанти, нехранителни магазини (Видео)

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март. От петък за неопределено време се затварят университети, училища и ясли, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския

АКТУАЛНО

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв.

През 2021 г. се очаква по-евтина вода

Очаква се ВиК услугите през 2021 г. да поевтинеят заради неизпълнение на показателите за качество на услугите на водоснабдителните дружества. Комисията за енергийно и водно регулиране оповести преди дни докладите си от проверка на 34 водни дружества. На третата година от регулаторния период нито едно ВиК дружество не е изпълнило показателите за

След март 2021 г. дългове, неплатени 10 години, се отписват

Не е ясно какво се случва с дългосрочните кредити Никой няма право да търси парите след този срок.  Експерти прогнозират съдебни дела между кредитори и длъжници След 10 години дебати и обсъждания абсолютната давност на някои задължения вече е законодателен факт. Какво е новото в тази поправка, определена като “край на вечния длъжник”

Ето новите ограничения за влизане в България от 1 декември до 31 януари (Заповед)

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед за въвеждане на временна забрана за влизане на територията на България от 1 декември до 31 януари. Ето цялата заповед ТУК. 1. Временно се забранява влизането у нас на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски

Зам.-вътрешният министър: Категорично няма да са нужни КПП-та

Няма да са нужни КПП-а като като ограничителна мярка, ако действащите в момента не подействат. Това каза по бТВ зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов. Той смята, че в момента мерките са достатъчно добри и балансирани, за да се запазят животът и здравето на хората, а и икономиката да работи. Балабанов се надява

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Проверяват 220 души със скъпи имоти

България изнася трюфели за 150 млн. евро годишно

Сериозен износ за над 150 млн. евро годишно прави България на трюфели. Около 20 000 са търсещите ценната гъба, която е в най-големи количества в североизточната част на страната - около Балчик. До този момент обаче този бизнес е изцяло на черно, липсват каквито и да е правила за добива и продажбата на трюфели

Изплащат пенсиите и добавките от 50 лева към тях между 7 и 21 декември

Изплащането на пенсиите и добавката от 50 лева към тях ще бъде в периода между 7 декември (понеделник) и 21 декември (понеделник). 2 114 910 пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си за месец декември т.г., съобщиха от пресцентъра на НОИ. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии

Проф. Генчо Начев: Ефектът от мерките ще се усети в края на третата седмица

Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха, аз съм им привърженик, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи, но трябва да се мисли и за икономиката. Това заяви по бТВ изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Според него е постигнат баланс и трябва да се увеличи контролът върху мерките

Къщи за гости заобикалят мерките за 8 декември

Има масово анулиране на резервции за судентския празник на 8 декември, но има и къщи за гости, които са намерили начини да заобикалят ограниченията от събиране на до 15 души на частни тържества, показва проверка на "Здравей, България" на Нова тв. Големите хотели почти няма да могат да посрещат гости

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Общият показател на бизнес климата намалява с 4.1 пункта спрямо октомври

Производството на твърди горива намалява през септември с 11.2%

През септември 2020 г. спрямо август 2020 г. намалява производството на твърди горива - с 11.2 на сто, пропан-бутанови смеси - с 16.7 на сто, дизелово гориво - със 7.0 на сто, и електроенергия - с 6.9 на сто. Производството на безоловен бензин и природен газ остава без изменение, съобщава Националният статистически институт. През септември 2020 г

Фандъкова: Продължават проверките на търговските обекти, които останаха отворени

"Продължават засилените проверки на РЗИ и Столичния инспекторат на всички търговски обекти, които останаха да работят. Следим внимателно пазарите, предупредили сме, че ако има консумация на място, затваряме - имам предвид коледния базар на градската градина". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти

Специалист: Суперструктурата на туризма сме запазили, ударът е икономически

"Цялата суперструктура на туризма сме запазили. Ударът е икономически. Това което се задава, е икономическата криза". Това каза по БНТ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. "Всички съзнаваме, че сме в извънредна ситуация. Ако се случи някаква катастрофа, тя ще изведе туризма от стабилността. В момента всичко е възстановимо

Къщи за гости заобикалят мерките за 8 декември

Има масово анулиране на резервции за судентския празник на 8 декември, но има и къщи за гости, които са намерили начини да заобикалят ограниченията от събиране на до 15 души на частни тържества, показва проверка на "Здравей, България" на Нова тв. Големите хотели почти няма да могат да посрещат гости

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ