Бюджетът се прости с излишъците заради кризата, за 2 г. ще има 10 млрд. дефицит

  • 0
authorАвтор: Румяна Дeнчeва
Бюджетът се прости с излишъците заради кризата, за 2 г. ще има 10 млрд. дефицит

Догодина отделят 3 милиарда лева за мерки срещу последиците от пандемията

Данъците същите, вдигат минималната пенсия и тавана от 1 януари, всички останали с 5% от юли, а заплатите - с 10%

Отлагат реформи и капиталови разходи, залагаме на социалното подпомагане

Европейското финансиране ще дублира част от данъчните приходи

За първи път от 12 г. се предлага бюджет, в който фокусът не е върху ръст и реформи през държавните финанси. Подготвеният за одобряване от социалните партньори, кабинета и парламента проект за следващата година може да се каже, че преповтаря параметрите на кризисния през 2008-2009 г.

И със сигурност бюджетът приключва с излишъците заради кризата, породена от пандемията. И само за 2 години ще се натрупа дефицит от над 10 млрд. лв.

Заедно с проекта за държавните финанси за 2021 г. предложението е депутатите да одобрят и актуализация на бюджета за тази година. Бюджетът ще завърши първата кризисна година с 43,5 млрд. лв. приходи,

48,7 млрд. лв.

разходи и

дефицит от

5,25 млрд.

Това означава, че епидемията е свила приходите с малко над половин милиард - 551 млн. лв. в сравнение с 2019 г. и е надула разходите с 3,5 млрд., 2/3 от които са похарчени заради епидемията.

Експертите на финансовото министерство предлагат догодина да се заложи на забавяне и отлагане на планирани реформи и предпазливи капиталови разходи, да се свият приходи, но да се запази нивото на разходите с акцент върху социалното подпомагане.

От буферите на сегашния бюджет да се заделят малко над 3 милиарда лева, целево предназначени за битка с коронакризата. От тях около половината ще отидат за

директно

подпомагане на

домакинствата,

а останалите са предназначени за бизнеса. Така, за първи път от 8 години, бюджетното салдо вече няма да е нула, а отрицателно. За първи път от 12 г. дългът ще расте с по-бързи темпове, тъй като бюджетът ще разчита на поемането на нов дълг - до 10 милиарда лева, вместо на форсиране на данъчните приходи.

В конкретни цифри тези намерения изглеждат така: ръст на приходите от 9,5%, 52,5 млрд. лв. разходи и дефицит от 4,9 млрд. лв. А според тригодишната прогноза очакванията са хазната да бъде на минус до 2023 година.

Рекордният в последните пет години ръст на БВП е заменен с очаквания за спад от 3% за 2020 г. и старт на бавното съвземане на икономиката – с 2,5% за година от 2021 г. Пропорционално на забавените темпове на икономиката финансовото министерство планира приходите да се увеличат с 9,5% и залага хазната да събере 47,6 млрд. лв.

Най-голямо натоварване отново е предвидено за данъчните приходи – НАП трябва да вдигне събираемостта и да осигури 2,2 млрд. лв. повече в сравнение с 2020 г. Европейските пари по специалния механизъм за борба с коронакризата, както и 600 млн. лв. очаквани от концесията на летище София, са планирани за новия бюджет като буфер, ако планът за данъчните приходи не бъде изпълнен. Приходите от ДДС, които основно и бързо пълнят хазната,

са коригирани

надолу само

с 300 млн. лв.

в сравнение с

тази година,

като 234 млн. лв. от тях са заради намалението на ставката от 20 на 9% за заведения, книги и бебешки храни и памперси.

52,5 млрд., или със 7,8 млрд. лв. е увеличен разчетът за разходите . Не се планира обаче увеличаване на капиталовите разходи, а финансиране на мерки за коронакризата и увеличаване на доходите. За да се осигури ръст от 10% на бюджетните заплати, 658 млн. лв. са заделени в бюджета за увеличаване на минималната заплата на чиновниците, а с 545 млн. лв. ще се финансира вдигането на минималната пенсия до 300 лв. още от 1 януари. 390 млн. лв. са предвидени, за да се покрие отпадането на подоходния критерий от месечните помощи за отглеждане на деца до 1 г. 2021 г. е последната година, в която бюджетът финансира увеличение на учителските заплати – за тях е предвиден 17% ръст и 360 млн. лв., а с 318 млн. ще се финансират и догодина допълнителните 50 млн. лв. към всички пенсии. С 30% ще скочат възнагражденията на служителите, ангажирани на първа линия с пандемията.

Към края на

2020 г. се очаква

държавният дълг

да нарасне до

28 млрд. лв.,

или 23,5% от прогнозния БВП при 22 млрд. година по-рано, като в тази сума влизат 5 млрд. лв., от септември т.г. До 2023 г. дълговото финансиране на бюджета ще се движи от 4,5 до 6,8 млрд. лв. годишно. За догодина максималният размер на държавния дълг трябва да остане под 31,9 млрд. лв., като дълговият таван е определен на 4,5 млрд. лв.

С новия дълг и с натрупаните пари във фискалния резерв ще се рефинансира стар дълг- съответно 1,2 млрд. лв. за 2021 г., 2,4 млрд. през 2022 г. и 2,2 млрд. през 2023 г. Изискването обаче е в края на всяка година в резерва като буфер да остават не по-малко от 4,5 млрд. лв.

Въпреки кризата държавата опитва да съхрани основните си приоритети, макар и с по-малък финансов ресурс. За образование увеличението е с 647,7 млн. лв. спрямо тази година, за здравеопазване 581,1 млн. лв., допълнително. 2 млрд. лв. ще струва сектор “Отбрана”. Социалната политика ще бъде финансирана с рекордните 1,35 млрд. лв. допълнително.

Освен добавките към всички пенсии, която мярка вече е в сила и ще продължи и догодина, финансов ресурс е заделен и за финансова подкрепа с ваучери за храна на най-бедните пенсионери, които вземат от 301 до 369 лв. включително.

Предвижда се намаление на неданъчните приходи с 895 млн. лв. и увеличение на разходите на хазната с 840,7 млн. лв. Така хазната ще завърши годината с дефицит от 5,249 млрд. лв. За следващата година недостигът ще бъде леко свит до 4,88 млрд. лв.

За да се спазят изискванията на закона за публичните финанси, финансовият министър Кирил Ананиев вече предложи, а кабинетът одобри в закона

да бъде

премахнато

ограничението

за 2% дефицит,

за да може държавата да направи по-високи разходи до края на годината, за да неутрализира последиците от кризата.

Основните данъци остават без промяна за догодина. 10% от доходите на граждани и фирми ще отиват за хазната, 20% ще е ставката за ДДС, с изключение на намаленията до 9% за ресторантьори и книги.

Държавата се отказва да следи оборотите на търговците със софтуера за управление на продажби, които доведоха до протести и бяха отлагани многократно. При облагането на доходите и на компаниите промените са основно технически и намаляват административната тежест за тях.

Споделете

CAPTCHA изображение
Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Измененията в медийния закон, според които сайтовете с видео минават под контрола на Съвета за електронни медии, бяха приети с пълно единодушие от депутатите днес. Законът за радиото и телевизията бе подкрепен на първо четене в пленарната зала с 88 гласа "за" и без нито един глас "против" или "въздържал се"

АКТУАЛНО

Идваща водна криза или спор за пари от такси за напояване скара трима министри (Обзор)

Вълчев: 22 и 23 декември също ще са неучебни, първият ден в училище - 4 януари

"Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни - 22 и 23 декември, днес подписах заповед да станат неучебни.  Детските градини обаче ще се върнат към занимания най-късно на 21 декември. Най-вероятно ще оставим университетите сами да решават за след Нова година". Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в тв предаването "Лице в

24 лв. на ден ще се дават на работници от затворени барове и езикови центрове

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. на ден заради въведените с акт на държавен орган ограничения на дейността в периода от 27 ноември до 21 декември. По тази мярка подкрепа ще могат да получат заетите в барове

Утре пускат движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга

Утре - 28 ноември, преди обяд ще бъде пуснато движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Това е отсечката след пътния възел със Северната скоростна тангента до кръстовището за с. Мировяне и кв. „Требич“. Продължават ремонтните дейности в още две отсечки от

Лъчезар Борисов: 22 641 кредита са гарантирани от ББР до сега

22 641 кредита са гарантирани от Българската банка за развитие (ББР) до вчера през 12-те търговски банки, с които ББР има подписано споразумение с лимит малко над 156 млн.лв. Общият размер на гарантираните до сега кредити е над 94 млн.лв. или средно по 4 182 лв. от кредит. Това стана ясно от отговор на икономическия министър Лъчезар Борисов по

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Борисов: Министър Димитров ме увери, че няма да има водна криза (Видео, обновена)

Ето какво затваря от петък вечер (Инфографика)

Молове, фитнес зали, заведения за хранене и развлечения затварят от 23,30 ч в петък, както гласи заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. На онлайн режим на работа пък минават училищата, вкъщи си остават и най-малките. Какво още затваря - вижте повече в

Ангел Кунчев: Първо ще облекчим детските градини и училищата

От 21 декември ще има смекчаване на мерките, ако постигнем успех. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия. От днес започва частично затваряне в България. България навлезе в най-тежката фаза на епидемията и заради това мерките вече се различават значително от досегашните

Затворени бизнеси може да бъдат компенсирани спрямо загубите

Парите щели да дойдат от ЕК Има възможност фиксираните разходи на бизнесите, които затварят от петък заради коронавируса, да се компенсират. Идеята ще се прецени в следващите дни, като ще стъпи на база процент от загубения оборот за същия период на миналата година или средномесечно за цялата година. Тази нова мярка в момента се обсъжда с

20 пъти се вдига данъчното облекчение за родители

Бюджетът за догодина приет, 3 млрд. лв. повече са предвидени за мерки срещу пандемията Бюджетът за догодина вече е приет. В макрорамката е записано 2,5% ръст на БВП, дефицит от 5 млрд. лв. Данъчните ставки остават без промяна. Във фискалния резерв в края на 2021 г. трябва да има 4,5 млрд. лв., а максималният размер на нов външен дълг за догодина е

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Брутният външен дълг в края на септември е 7519.5 млн. евро (13.2 % от БВП)

Томислав Дончев: Готови сме да изпълним бюджет 2021

Ние сме готови да изпълним бюджет 2021, президентът използва скверна технология за политически дивиденти, коментира Томислав Дончев пред журналисти в парламента по повод оценката на държавния глава за приетия окончателно бюджет на страната за следващата година. Той анонсира и в аванс нова мярка на правителството в подкрепа на бизнеса като уточни

4,2% повече българи са пътували в чужбина през октомври

През октомври 2020 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на българи в чужбина са 493.1 хил., или с 4.2 на сто над регистрираните през октомври 2019 година, съобщи Националният статистически институт. През октомври 2020 г. посещенията на чужденци в България са 419.1 хил. или с 45

КРИБ разкритикува Плана за възстановяване и устойчивост

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пише в становище, че оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост не отговаря на едно от основните изисквания, а именно - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия

Столичната топлофикация е изплатила 240,3 млн. лв. на „Булгаргаз“ през 2020 г.

Нямало опасност за отоплителния сезон Въпреки безпрецедентна епидемиологична обстановка и негативните последици, които "Топлофикация София" претърпя в резултат на законовите промени за ретроактивното прилагане на цените на природения газ, топлинната и електрическата енергия за периода 01.01.2020 г. – 25.11.2020 г

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ