Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

  • 0
authorАвтор: Албена Арабаджиева
Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

IT секторът също пострада от пандемията, но почти всички компании очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца.

44,8% от индустрията в България отчита намаление на приходите от продажби на стоки и услуги

IT бизнесът, който години наред е водещ по заплати в България и за който се очакваше, че ще получи допълнителен тласък заради нуждата от по-масово цифровизиране в условията на пандемия, неочаквано се оказа, че не се справя съвсем добре с коронакризата. Това личи както от данните на статистиката, така и от заявките на тези фирми за държавно подпомагане за запазване на работните места.

Оборотите на създателите на софтуер, колцентровете и разработчиците през първото тримесечие на 2020 г. продължаваха да нарастват както и преди с над 20% в сравнение със същия период на предходната година. Но през второто тримесечие

този ръст

внезапно

падна на 5,7%,

а вероятно данните за третото ще покажат дори спад.

Общо 277 фирми от IT сектора в България са получили одобрение по програмата 60/40 за субсидирана заетост за периода април - юни 2020 г., показват данни за програмата. Субсидията за периода е почти 3 млн. лева, като са подпомогнати заплатите на над 4700 души.

IT компаниите, одобрени по програмата, са в 26 населени места, сред които в София има 153 компании, във Варна – 18, в Бургас - 11, в Русе – 8, а в Пловдив - 7 компании.

Две трети от фирмите, включили се в схемата 60/40, са микропредприятия с под 9 души служители, а останалите са малки и средни компании.

Сред всички тях има и немалко такива, които работят само на българския пазар. Те са 45 софтуерни фирми с общо 902-ма служители. Заявените и одобрени за тях субсидии са за около 400 работни места. Засега дъщерните компании на големите световни софтуерни и хардуерни гиганти, големите контактни центрове, базирани в България, телекомите и ISP, оператори на хостинг и центрове за данни не са се възползвали от субсидии.

При това в този сектор става въпрос за възнаграждения, които са неизмеримо по-високи, отколкото навсякъде другаде. Средната работна заплата в този сектор от икономиката бе достигнала 3350 лв. през март. Но

с настъпването

на пандемията

неизменно пада

Тя стана 3267 лв. през април, 3230 през май, а през юни бележи леко повишение до 3312 лв.

Според анализ на консултантската компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co има големи ползи за държавата от субсидирането в  IT  сектора, защото едно работно място там осигурява средно 15 000 лева данъци за бюджета, а специално при софтуерния бизнес дори 24 244 лв. По този начин субсидията от 3 млн. лв. дава възможност на работодатели на 6800 човека да осигурят на бюджета възможност за приходи от 102 млн. лв.

Според проучване на “Телерик Академия” сред 70 технологични компании в България бизнесът обаче очаква раздвижване. 96% от IT компаниите очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца, а от тях 36% вече бележат растеж. 43% предвиждат това да се случи до 6 месеца, а 17% - в рамките на година. Въпреки пандемията близо 70% инвестират в обучения и надграждане на уменията на служителите си.

Същевременно 77% от компаниите са запазили възнагражденията на служителите си непроменени, а 1% от тях дори са ги увеличили в периода от март до септември. 12% споделят, че бюджетите им са все още в процес на преразглеждане, а едва 8% са ги редуцирали. 13% предвиждат увеличение на новите назначения

Това обаче не се отнася за производителите на авточасти и аксесоари, които пострадаха от спирането на автомобилните заводи и веднага се включиха

в програмата за

субсидиране с

около 10 000

работни места

Само че там заплатите са доста по-ниски – 1100 лв. средно, а при производителите на компоненти като кабели даже още по-ниски – 890 лв.

16 от общо 68 фирми, които още през април и май първи кандидатстваха за подпомагане по схемата 60/40, бяха именно от този сектор. Голяма част от заводите дори спряха напълно работа, тъй като на основните им клиенти се наложи да затворят – силният спад в покупката на нови автомобили препълни складовете на световните автомобилопроизводители с продукция.

Силният спад в туризма, който

се очертава да

стигне към 80%

до края на

годината,

наложи изобщо да се преразгледат мерките за подпомагане на хотелиери, ресторантьори, туроператорски фирми, екскурзоводи и още ред професии, които са свързани със свободното време.

Още през юли към мярката 60/40 бяха добавени 290 лв. помощ за едно лице, работещо в туризма, което я превърна в 80/20 - 80 на сто от разхода за заетостта е за сметка на държавата, а останалите от работодателя.В туризма също така не се изисква запазване на работните места за сезонните служители от 1 юни, както и липса на задължения към бюджета за данъци и осигуровки за 2020 г., но с условието, че те трябва да бъдат декларирани.

Засега по този начин

в туризма

са спасени

22 хиляди

работни места,

но проблемите там тепърва ще се задълбочават. Тъй като около една четвърт от хотелите изобщо не са заработили това лято и се очакват верижни фалити, а тепърва се търси начин да се облекчи положението на стотиците собственици на обекти, които са изградени с кредити.

Последното проучване на НСИ сред бизнеса показва, че 44,8% от фирмите в индустрията са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги. Компаниите от развлекателния и спортния бизнес, както и ремонтните дейности също са с по-слаби резултати - 37,9% от тях са надолу. Въпреки сериозния отлив на туристи се оказва, че в търговията, транспорта, ресторантьорството и строителството има най-малко фирми, отчитащи спад на приходите - между 35,4 и 36%.

За следващия месец 94.5% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 2% - че ще преустановят временно дейността си, а 1,8% - че щепрекратят дейността си.

Финансисти и инженери - най-търсени

IT cпeциaлиcти, финaнcиcти, xopa c виcoкo нивo нa чyжди eзици и инжeнepи са най-търсените работни места от работодателите в България в условия на коронакризата. Toвa пoкaзвa пpoyчвaнe нa кoмпaнията за пoдбop нa кaдpи Аdессо Бългapия.

Слyжитeли c тexнoлoгични yмeния ce тъpcят нe caмo oт IT ceктopa, нo и зa paбoтa в oблacти кaтo изнeceни бизнec ycлyги, cтpoитeлcтвo и тъpгoвия c бъpзooбopoтни cтoки. Търсенето на нови служители обаче остава най-вече в София и големите градове за сметка на по-малките.

Куриерските фирми дръпнаха с 20% нагоре

Един от най-печелившите бизнеси по време на пандемията е куриерският. Дори и след периода, в който трябваше да си седим вкъщи, поръчките онлайн продължиха, след като хората вече веднъж се престрашиха и свикнаха да пазаруват по интернет. Със средно 20% е растежът на приходите на куриерските фирми. Доставките до адрес са се увеличили, все по-малко клиенти избират варианта да отидат до офис, за да си получат пратката. Увеличава се също делът на клиентите, които заплащат с кредитни или дебитни карти.

Някои от компаниите отбелязват спад на международните пратки заради приземяване на самолетите. Този спад обаче се е компенсирал от вътрешните доставки. От бизнеса посочват, че след падането на ограниченията, въведени с извънредното положение, е имало известно намаление на пратките, но след това се е регистрирал нов ръст. Той се дължи на новата вълна пазаруване по интернет, вероятно заради притеснението на хората от новото нарастване на броя на заразените.

Споделете

CAPTCHA изображение
Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Хиляди българи предлагат селските си къщи без пари

Хиляди българи предлагат селските си къщи без пари

Замрелият от дълго време пазар на селски имоти се оживи през тази година и много малки населени места, в които живееха по 10-15 човека, се понапълниха с хора. “Селските имоти бяха първите, които привлякоха вниманието на търсещите второ жилище и сделките с тях се увеличават, каза за “24 часа” управителката на “Бългериън пропъртис” Полина Стойкова

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Измененията в медийния закон, според които сайтовете с видео минават под контрола на Съвета за електронни медии, бяха приети с пълно единодушие от депутатите днес. Законът за радиото и телевизията бе подкрепен на първо четене в пленарната зала с 88 гласа "за" и без нито един глас "против" или "въздържал се"

Шпигел: Който държи ваксината, ще управлява света (Инфографика)

Шпигел: Който държи ваксината, ще управлява света (Инфографика)

Първите ваксини ще бъдат регистрирани скоро. Някои държави отдавна са резервирали милиарди дози за себе си. Други са изправени пред зависимост от Китай или Русия, пише германското сп. “Шпигел”. Според изданието светът трябва да се справи с гигантски проект - най-бързото производство и разпространение на ваксини срещу COVID-19 сред милиарди хора по

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за

Затварят ясли, училища, университети, ресторанти, нехранителни магазини (Видео)

Затварят ясли, училища, университети, ресторанти, нехранителни магазини (Видео)

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март. От петък за неопределено време се затварят университети, училища и ясли, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския

АКТУАЛНО

Уж стресирани от Ковид, българите смело теглят заеми за жилище

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв.

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв., с 598 млн. лв. (42.9 на сто) по-малко от отчетената за същия период през 2019 година, съобщава Българската народна банка. Собственият капитал в баланса на банковата система възлиза на 15.2 млрд. лв. в края на октомври, като се увеличава със 101 млн. лв. (0

През 2021 г. се очаква по-евтина вода

Очаква се ВиК услугите през 2021 г. да поевтинеят заради неизпълнение на показателите за качество на услугите на водоснабдителните дружества. Комисията за енергийно и водно регулиране оповести преди дни докладите си от проверка на 34 водни дружества. На третата година от регулаторния период нито едно ВиК дружество не е изпълнило показателите за

След март 2021 г. дългове, неплатени 10 години, се отписват

Не е ясно какво се случва с дългосрочните кредити Никой няма право да търси парите след този срок.  Експерти прогнозират съдебни дела между кредитори и длъжници След 10 години дебати и обсъждания абсолютната давност на някои задължения вече е законодателен факт. Какво е новото в тази поправка, определена като “край на вечния длъжник”

Ето новите ограничения за влизане в България от 1 декември до 31 януари (Заповед)

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед за въвеждане на временна забрана за влизане на територията на България от 1 декември до 31 януари. Ето цялата заповед ТУК. 1. Временно се забранява влизането у нас на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Зам.-вътрешният министър: Категорично няма да са нужни КПП-та

Проверяват 220 души със скъпи имоти

220 души, които са си купили луксозни имоти, са подложени на проверки и ревизии от НАП през тази година.  Проверява се дали официалните доходи на собствениците на луксозните имоти им позволяват да ги притежават, съобщава "Труд". Освен това данъчните следят дейността на около 7000 рискови за държавната хазна фирми

България изнася трюфели за 150 млн. евро годишно

Сериозен износ за над 150 млн. евро годишно прави България на трюфели. Около 20 000 са търсещите ценната гъба, която е в най-големи количества в североизточната част на страната - около Балчик. До този момент обаче този бизнес е изцяло на черно, липсват каквито и да е правила за добива и продажбата на трюфели

Изплащат пенсиите и добавките от 50 лева към тях между 7 и 21 декември

Изплащането на пенсиите и добавката от 50 лева към тях ще бъде в периода между 7 декември (понеделник) и 21 декември (понеделник). 2 114 910 пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си за месец декември т.г., съобщиха от пресцентъра на НОИ. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии

Проф. Генчо Начев: Ефектът от мерките ще се усети в края на третата седмица

Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха, аз съм им привърженик, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи, но трябва да се мисли и за икономиката. Това заяви по бТВ изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Според него е постигнат баланс и трябва да се увеличи контролът върху мерките

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Шефът на ЕЦБ подкрепя въвеждането на цифрово евро

Икономически растеж от 6,7 % в Турция за 3-ото тримесечие

Турция е регистрирала икономически растеж от 6,7 процента на годишна база през третото тримесечие на 2020 г., съобщи Анадолската агенция, като цитира данни на Турския статистически институт. Брутният вътрешен продукт на страната по текущи цени е възлизал на 1,4 трилиона турски лири /197,4 млрд. долара/ в периода юли-септември

Общият показател на бизнес климата намалява с 4.1 пункта спрямо октомври

През ноември 2020 г. Общият показател на бизнес климата намалява с 4.1 пункта спрямо нивото си от октомври като понижение на показателя е регистрирано в строителството и търговията на дребно, съобщава Националният статистически институт. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва приблизително нивото си от октомври

Производството на твърди горива намалява през септември с 11.2%

През септември 2020 г. спрямо август 2020 г. намалява производството на твърди горива - с 11.2 на сто, пропан-бутанови смеси - с 16.7 на сто, дизелово гориво - със 7.0 на сто, и електроенергия - с 6.9 на сто. Производството на безоловен бензин и природен газ остава без изменение, съобщава Националният статистически институт. През септември 2020 г

Фандъкова: Продължават проверките на търговските обекти, които останаха отворени

"Продължават засилените проверки на РЗИ и Столичния инспекторат на всички търговски обекти, които останаха да работят. Следим внимателно пазарите, предупредили сме, че ако има консумация на място, затваряме - имам предвид коледния базар на градската градина". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ