Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

  • 1
authorАвтор: Борислав Радославов
Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Шефът на златотърсачите до скална дупка със златни и сребърни песъчинки / Снимки: Личен архив

Дупки в скалите крият злато и сребро

Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани.

Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро. Новината съобщи пред "България Днес" шефът на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ) Кирил Стаменов.

"Направихме експедиция в Сърнена Средна гора. Имах информация, че наоколо са съществували стари рударски селища. Проучването ме насочваше към тезата, че преди много години траките са издълбавали дупки в скалите с улеи между тях. Те са използвани от древните жреци за гадаене по пламъка и излизащия дим както за това какво ще бъде времето, така и за изхода от предстоящата битка, лов или риболов. Но наред с това тези отвори в скалите са служели за промиване на злато и сребро - като по-тежки метали те остават на дъното, а водата се стича по улеите", разказа пред вестника Стаменов.

Проучванията отвели златотърсача и група изследователи в района на хижа "Каваклийка" преди броени дни. Неслучайно търсачите на благородния метал наричат местността "златния триъгълник" или "златната нива", защото от всички страни на района има данни за наличие на самородно злато.

"Взех проби от тези шарапани и ги изследвах. Те доказаха наличие на злато, но и на сребро, което много ме учуди и бе неочаквано за мен, но е факт", разказа още председателят на асоциацията.

След разкритията за златоносните находища в Сърнена Средна гора областта си спечели прозвището Българския Клондайк, конкурирайки Източните Родопи по този показател. Досега именно Глухите камъни и районът на река Арда около Маджарово се счита за един от най-златоносните райони у нас заедно с района на Чипровци и чашката на язовир Огоста край Монтана.

"Средна гора е била най-високата планина в много дълбока древност. След това при разместване на пластовете се издигат Стара планина, Рила и Пирин. Средна гора е обсипана със злато. От Ихтиман до Стара Загора се установи при теренни проучвания, на които присъствах и аз, че навсякъде има остатъци от древни рударски мини. А сега и с изследванията на място на древните тракийски шарапани се доказа, че и в тях се крият злато и сребро", сподели пред вестника шефът на родните златотърсачи.

Оказва се, че никой от търсачите на самородно злато от асоциацията, която наброява близо 6000 души, не продава благородния метал.

"Това е така, защото цената на златото още расте и хората, които промиват, изчакват тя да се покачи. Според анализите на експерти тя скоро може да достигне 200 лв. за грам. Даже членовете на асоциацията купуват злато от колеги като инвестиция. Много правят така", категоричен бе пред "България Днес" Кирил Стаменов.

Някои предпочитат да си направят бижутерски изделия с колекционерска стойност. "Особено когато е кварц със злато. Става и за подарък, и за себе си. Колиета, гривни, пръстени, обеци - всички те стават много красиви", добави шефът на БАТСЗМ.

И добавя: "Бижутерите слагат примеси - мед или сребро, за да паднат каратите на златото до 14 или 18 - така да стане по-твърдо и да могат да направят отливката. По този начин им се изплаща двойно и тройно цената".

Наред с експедицията из тракийските шарапани в Сърнена Средна гора Стаменов проведе и поредното обучение и прием на нови членове в организацията. Днес той е на експедиция в района на Ивайловградско и река Арда в златоносните Източни Родопи, където отново ще се промива злато от водата.

"А в понеделник съм в района на Хасково, където асоциацията помага на археолозите при разкопките на римска надгробна могила. В района има рударско селище и шарапани, които също ще ги изследваме за злато и сребро", обясни Стаменов и добави, че нищо чудно и тези скални изкопи да бъдат осеяни с жълтия метал.

Кирил Стаменов отправи апел както към всички златотърсачи от асоциацията, така и към иманярите да не правят разкопки в археологическите райони.

Панагюрското съкровище също оттук

Панагюрското златно съкровище е създадено със самородно злато, промито от древните траки също в централна Сърнена Средна гора гора, а не е докарано от Гърция, Румъния или Египет например.

То е българско, а не чуждо, обясни пред "България Днес" Кирил Стаменов.

Данните са на базата на рентгеноспектрален анализ, правен преди около 3 години и в проучването на което участвал председателят на асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити у нас.

"На базата на този анализ се установи също, че повечето златни съкровища у нас са направени с промито злато на територията на България, а не е чуждо. Наши си си", казва още Стаменов.

Споделете

CAPTCHA изображение
Хиляди българи предлагат селските си къщи без пари

Хиляди българи предлагат селските си къщи без пари

Замрелият от дълго време пазар на селски имоти се оживи през тази година и много малки населени места, в които живееха по 10-15 човека, се понапълниха с хора. “Селските имоти бяха първите, които привлякоха вниманието на търсещите второ жилище и сделките с тях се увеличават, каза за “24 часа” управителката на “Бългериън пропъртис” Полина Стойкова

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Измененията в медийния закон, според които сайтовете с видео минават под контрола на Съвета за електронни медии, бяха приети с пълно единодушие от депутатите днес. Законът за радиото и телевизията бе подкрепен на първо четене в пленарната зала с 88 гласа "за" и без нито един глас "против" или "въздържал се"

Шпигел: Който държи ваксината, ще управлява света (Инфографика)

Шпигел: Който държи ваксината, ще управлява света (Инфографика)

Първите ваксини ще бъдат регистрирани скоро. Някои държави отдавна са резервирали милиарди дози за себе си. Други са изправени пред зависимост от Китай или Русия, пише германското сп. “Шпигел”. Според изданието светът трябва да се справи с гигантски проект - най-бързото производство и разпространение на ваксини срещу COVID-19 сред милиарди хора по

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за

Възобновяват работата по "Северен поток-2" през декември

Възобновяват работата по "Северен поток-2" през декември

Работата по строежа на газопровода "Северен поток-2" ще бъде възобновена през декември след едногодишно прекъсване, предаде ДПА, цитирана от БТА. Информацията бе потвърдена от компанията оператор на проекта Норд стрийм 2 (Nord Stream 2). Строителството на съоръжението, което ще пренася руски газ директно до Германия ще бъде подновено на 5 декември

АКТУАЛНО

Хасан Адемов: Бюджетът за 2021 г. е намигване за предстоящите избори

МВФ: Гръцкият дълг е устойчив въпреки пандемията

Международният валутен фонд (МВФ) обяви в понеделник, че огромният държавен дълг на Гърция е устойчив в средносрочен план, въпреки "безпрецедентната несигурност" за всички сектори на икономиката заради пандемията от COVID-19, предаде Асошиейтед прес. След края на поредния кръг преговори за оценка на гръцките финанси, МВФ посочи

Бюджетът излезе на минус, засега само със 183 млн. лв.

На база на предварителни данни и оценки  се очаква бюджетът да има дефицит от 183,2 млн. в края на ноември, съобщиха от финансовото министерство. Причината е в допълнителните разходи по мерките за подпомагане на хората и икономиката в пандемията. За 11-те месеца на годината от бюджета за похарчени 39, 89 млрд

По сметки за ток и вода хващат необявени палати

Данъчните започват проверки дали къщи са обявени за офиси, за да се спести данък, а се ползват за живеене Има ли луксозни имоти, собствениците на които са ги обявили за фирмени офиси, а в действителност се ползват за жилищни нужди, ще проверява НАП, научи “24 часа”. Ревизиите ще обхванат и собствеността в чужбина

Слагат край на далавери с ателиета, и те ще имат статут на жилища

Слагат край на далаварите с продажби на имоти, които имат статут на ателие по документи, но в тях се живее. Това става с промени в Закона за устройство на територията, внесени между двете четения от депутати от ГЕРБ начело с Александър Ненков. Според новите текстове ателиетата трябва да са със статут на жилище и да отговарят на всички изисквания

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Затвореният бизнес ще се подпомага с пари от НАП

Китайците победиха коронавируса. Как успяха?

Магазините са пълни, нощните клубове работят, децата ходят на училище: в Китай коронавирусът е под контрол. Нови инфекции почти няма, а при появата на огнища се реагира незабавно. И никой не поставя под въпрос мерките, пише "Дойче веле". Нощните клубове работят, няма ограничения за излизане, магазините са пълни с клиенти

Уж стресирани от Ковид, българите смело теглят заеми за жилище

От януари до октомври са изтеглени почти четири пъти повече жилищни кредити, отколкото през цялата 2019 г.   Ръстът на ипотечните кредити в пандемичната 2020 г. започна да се ускорява и ако продължава още няколко месеца така, има голяма вероятност тази година да има рекорд по изтеглени жилищни кредити, показа проверка на “24 часа”

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв.

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв., с 598 млн. лв. (42.9 на сто) по-малко от отчетената за същия период през 2019 година, съобщава Българската народна банка. Собственият капитал в баланса на банковата система възлиза на 15.2 млрд. лв. в края на октомври, като се увеличава със 101 млн. лв. (0

През 2021 г. се очаква по-евтина вода

Очаква се ВиК услугите през 2021 г. да поевтинеят заради неизпълнение на показателите за качество на услугите на водоснабдителните дружества. Комисията за енергийно и водно регулиране оповести преди дни докладите си от проверка на 34 водни дружества. На третата година от регулаторния период нито едно ВиК дружество не е изпълнило показателите за

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Марияна Николова: Работим за безпроблемното протичане на зимния сезон

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв.

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв., с 598 млн. лв. (42.9 на сто) по-малко от отчетената за същия период през 2019 година, съобщава Българската народна банка. Собственият капитал в баланса на банковата система възлиза на 15.2 млрд. лв. в края на октомври, като се увеличава със 101 млн. лв. (0

Започват проверки на рибата за Никулден, агенцията по храните със съвети към потребителите

От утре до 6 декември агенцията по храните започва засилени проверки за продажбата на риба за Никулден. Ще се следят обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, пазари и борси. Инспекторите на БАБХ ще проверяват документите за произход и безопасност на рибата

Епидемията от COVID-19 не забави темповете на отваряне на китайския финансов пазар

Подуправителят на Китайската народна банка Лиу Гуейпин заяви на провел се неотдавна финансов форум, че трябва да се използва високото ниво на финансова отвореност, за да се насърчи изграждането на нов модел на развитие. Епидемията от новия коронавирус не пречи на темповете на отваряне на китайския финансов пазар, според него

Шефът на ЕЦБ подкрепя въвеждането на цифрово евро

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард подкрепя въвеждането на цифрово евро. В статия за френското месечно списание L'ENA hors les murs, издавано от Асоциацията на бившите ученици на Националното училище по администрация, Лагард пише: "Дигиталното евро ще допълни паричните средства и ще гарантира

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ