Божурище, Костинброд, Елин Пелин и Ботевград с повече инвестиции на човек от София

  • 0
authorАвтор: Христо Николов
Божурище, Костинброд, Елин Пелин и Ботевград с повече инвестиции на човек от София

Какви са причините в последните години повечето общини, които заобикалят столицата, да преживяват небивал разцвет, е доста труден въпрос. Но фактите са такива, че Божурище, Костинброд, Ботевград, Елин Пелин и по-малко Своге вече
успешно догонват
столицата
по много параметри. Едно от първите обяснения е икономическият профил на тези общини. Той е такъв, че в тях са съсредоточени много инвестиции, и то предимно на компании, които произвеждат за износ. В две от тях - Божурище и Ботевград, има и добре развити индустриални паркове.

В Божурище и в Елин Пелин например преките чужди инвестиции на човек от населението са по-високи дори отколкото в столицата, показват последните засега данни, които са от 2018 г. В Божурище те са 11 146 евро, а в Елин Пелин - 15 030 евро. В самата столица са 9361 евро на човек.

Абсолютен първенец на страната в това отношение е Пирдоп, където преките инвестиции на човек са 45 583 евро.

В Ботевград, където преките инвестиции са 7729 евро на човек, както и в Божурище има една характерна особеност – там има добре развити индустриални паркове с производствени или развойни бази на доста водещи чужди инвеститори.

В Ботевград има няколко производители на части и компоненти за автомобили, а зоната в Божурище е сред най-успешните в България.
В нея до миналата година инвестициите бяха стигнали половин милиард лева. В Елин Пелин пък има много логистични бази, включително и на най-големите вериги за търговия с бързооборотни стоки. Което, естествено, се дължи и на удобното разположение - в близост минават магистралите “Тракия” и “Хемус”.

Но предимствата на тези общини не са само в това. Те неизменно се
класират на първите
места в страната по
ниска безработица
Като изключим Своге, където тя е над 6%, във всички тези общини тя е под 5%. В самата столица безработицата е 1,7%, но в Божурище е 1,89%, в Костинброд е 4,29%, в Елин Пелин е 3,69%, а в Ботевград е 4,63%. Данните са отпреди пандемията от коронавируса, но дори след нея да има увеличение на безработицата, то ще е очевидно в същите пропорции.

За отбелязване е, че в близкия до столицата Перник безработицата също е доста ниска - 3,16%. Но причините за нея не са същите като тези за индустриалните общини около София. Безработицата в Перник е ниска, защото много нейни жители пътуват всеки ден до работа в столицата и дори до Божурище, което е
само на 20 минути път
с автобус от Перник

Докато общините в състава на Софийска област, които са около столицата, дължат ниската безработица най-вече на индустрията, която е разположена в самите общини.

Горна Малина и Мирково са две общини около столицата, които също заслужават внимание, тъй като основните им икономически показатели са доста близки до тези на четирите крайстолични общини, макар и не чак толкова добри.

Мирково например е едва на петдесетина километра от столицата и безработицата в тази община е около 5%, а средните заплати догонват тези на Божурище и Елин Пелин. В Мирково обаче има само един голям работодател, който би могъл да осигурява високи заплати - миннообогатителният комплекс на “Геотехмин”, по-точно на неговото предприятие “Елаците Мед”.

Средните заплати на наетите в най-близките до столицата общини също са много близки до тези в самата столица.

В България има една малка група общини, в които частните фирми например плащат чувствително повече, отколкото публичният сектор, и част от тези общини са съсредоточени около София.

Ситуацията там рязко се различава от преобладаващия брой български общини. В две трети от тях средната заплата, която получават наетите в публичния сектор и държавните предприятия, е по-висока от тази, която плаща частният сектор.

Типична такава община е например Козлодуй. Заради АЕЦ “Козлодуй” средната заплата там на хората, работещи в частни фирми, е едва 39,5% от средната в държавните. Заплатите в АЕЦ “Козлодуй” са толкова високи, че средната в общината към март т.г. е 2090 лв. месечно, т.е. по-висока от тази в столичната община, където е 1841 лв. А тъй като общината влиза в състава на област Враца, тя е станала втора по средна заплата в България след София-град.

По последни даннни Столичани получават средно по 1841 лв., а във Враца - 1285 лв. Пловдив, Варна, Бургас и други области са с по-ниски средни заплати, независимо че имат много по-развита индустрия, отколкото Враца.

Божурище, Костинброд, Ботевград и Елин Пелин обаче са
пълна
противоположност
на Козлодуй

В самата Столична община частният сектор дава заплати, които са средно с 14,9% по-високи, отколкото в държавния. Но в Костинброд частните фирми плащат с 44% повече от държавните, в Елин Пелин - с 47,4%, а в Божурище – с 53,9% повече. В Ботевград процентите са 22,6.
В цифри тези заплати изглеждат така: в Божурище - 1362 лв., Костинброд - 1341 лв., Елин Пелин - 1312 лв., а в Ботевград - 1201 лв.

Споделете

CAPTCHA изображение
120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери” Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г. Средната пенсия става 489 лв.  Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани. Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро

Регистрират кладенците до 27 ноември

Регистрират кладенците до 27 ноември

До 27 ноември собствениците на кладенци, сондажи, герани, дренажи и други съоръжения за подземни води за битови цели трябва да се регистрират в съответната Басейнова дирекция, напомня Министерството на околната среда. В противен случай тези съоръжения няма да може да се използват и ще се ликвидират за сметка на собственика

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че общият обем газ, който Турция е открила в находище в Черно море, е 405 млрд. куб.м, предаде Анадолската агенция. Ердоган, придружаван от вицепрезидента Фуат Октай, министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак и други държавни лица, посети кораба "Фатих"

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров посочи като причина за това кризата с коронавируса Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще поиска отлагане с 1 година на регистрирането на кладенците. „Обсъждаме го с министъра на земеделието. От 10 години се върти проблемът. Но тази година заради коронавируса е по-добре да го отложим с 1 или 2 години”

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии ще се вдигнат с 5% по швейцарското правило от 1 юли, а минималната ще се вдигне от 250 на 300 лева още от 1 януари. От началото на годината таванът пък ще се вдигне с 20% и ще стане 1440 лв. Това предвижда проектът на закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с който "24 часа" разполага.  Бонусът от 50 лв

АКТУАЛНО

7 апартамента под 60 кв. м в брой 4 на "Малкото жилище"

Парламентът реши: БУЛСТАТ-ът става 9-цифрен, за да не съвпада с ЕГН-то

Промяната ще засегне близо 300 486 лица в България Задължителна смяна на БУЛСТАТ-а очаква хората със свободни професии, адвокати, занаятчии, земеделски производители и други. От 10-цифрен той ще стане 9 и ще се генерира от специален софтуер на случаен принцип от Агенцията по вписванията. Това решиха депутатите след като приеха на второ четене

Заради кризата: 2020 г. икономиката се свива с 3%, догодина тръгва пак нагоре с 2,5%

Доходите ще растат с 5%, инфлацията ще е 1,4%, данъците остават без промяна Кризата ще свие българската икономика с 3% тази година, но догодина отново тръгва нагоре. Очакваният ръст е 2,5% и все още няма да достигне предкризисното си равнище от 2019 г. Това е записано в есенната макроикономическа прогноза на финансовото министерство

В зимните курорти - с маски на лифта, кабинките ще са отворени

В ски училищата се приемат до 10 човека Туристите в зимните курорти трябва да носят маски на лифтовете, включително и в кабинките. Те ще се дезинфекцират по график - поне три пъти на ден. Кабините ще работят с отворени прозорци и шлюзове, за да се проветрява въздухът, като броят на хората в закритите лифтове може да бъде ограничаван по преценка на

Над 10 млрд. лв. дефицит в бюджета за 2 г. заради пандемията

Сред приоритетите догодина са доходите, образованието, здравеопазването, социалната и пенсионната политика и отбраната. Мерките за подпомагане на икономиката и хората заради кризата, предизвикана от пандемията, ще доведат до над 10 млрд. лв. дефицит за тази и следващата година. Това става ясно от проекта за бюджет за 2021 г

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

ЕС отпуска 40 млн. евро за малките и средните предприятия заради кризата

Агенцията по храните хвана палма в сирене в Перник, глобата е до 6000 лв.

Агенцията по храните откри немлечни мазнини (палма) в една проба сирене и несъответствие по физикохимични показатели в друга проба сирене и в две от кашкавал. Продуктите са взети от обекти за търговия на дребно в Перник от комисия от експерти от БАБХ, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите

САЩ разширяват санкциите срещу “Турски поток”

“Русия използва своите тръбопроводи за създаването на национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки, а Москва разширява своето политическо, икономическо и военно влияние, отслабва европейската сигурност. Тези тръбопроводи (“Северен поток-2”, “Турски поток”) намаляват енергийната диверсификация на Европа и, следователно

Европарламентът настоява ЕС да върне визите за САЩ заради България

Европейският парламент ще гласува днес резолюция, в която призовава ЕС да върне визите за американски граждани. Причината е, че гражданите на България, Румъния, Кипър и Хърватия не могат да пътуват безвизово в САЩ, предаде БНТ. Европейският парламент прие подобна резолюция и преди три години, но до реално връщане на визите за американци не се

Вече може да смените летните гуми със зимни

Време е да сменим летните гуми със зимни, предупреди експертът Марин Сираков пред БНТ. "Температурите сутрин спадат драстично, което нарушава способността на гражданите да спират своевременно особено на светофари или на пешеходни пътеки, където това се налага внезапно", обясни той. Белият кант на монетата от 2 лв

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Предлага се цената на природния газ през ноември да бъде 27,03 лв./MWh

САЩ: Искът срещу "Гугъл" не е заведен по желание на Тръмп

Американското министерство на правосъдието подаде иск срещу "Гугъл", като го обвини в нарушаване на закона за конкуренцията, с цел запазване на монопола върху търсенето в интернет и онлайн рекламата, предаде БНТ. Антимонополният иск е заведен след повече от година разследване и е подаден в момент, в който дейността на технологичните гиганти се

840 туроператори и агенти кандидатствали за помощта от 10 млн. лв за ковид кризата

840 туроператори и туристически агенти подадоха заявления за помощта от 10 млн. лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. Бюджетът на всички постъпили предложения е над 64,131 млн. лв, съобщиха от Министерството на туризма. Срокът, в който всички крайни потребители можеха да подават своите заявления за европейско

Автобусните превозвачи могат от днес да кандидатстват за финансова подкрепа

От 10.00 ч. днес автобусните превозвачи ще имат възможност да кандидатстват по мярката за финансова подкрепа. Крайният срок за подаване на заявленията е до 17.00 ч. на 10 ноември 2020 г. Това съобщиха на сайта на Министерството на транспорта. Фирмите могат да се запознаят с пакета документи от интернет страницата на Министерството на транспорта

На дебат на "24 часа": Промяна в обучението, защото 30% от катастрофите са с млади шофьори (Видео, обзор)

Сега единствено ги учели да карат в града и да паркират Инструктори не одобряват нова наредба, плашат с протести Промяна в обучението на кандидатите за шофьори трябва да има. Около тази теза се обединиха участниците в дебат, организиран от “24 часа” във вторник. За промени, но срещу предлаганата нова наредба, са 5 организации на автошколи

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ