20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

  • 3
authorАвтор: Христо Николов
20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

До 5 минути след купуването на винетката всички камери на пътя имат информацията

Когато платиш, но си сбъркал номера на колата или други данни, АПИ не ти връща сумата

Никой не възстановява и парите за наложената компенсаторна такса от 70 лв.

Обжалване в съда може да се направи само в района, в който е засечено нарушението

 

Откакто на 1 януари 2019 г. - преди повече от 18 месеца, в България бяха въведени електронните винетки за леки коли, над 20  хиляди шофьори са попадали в категорията на нарушителите и са били ощетявани, независимо че са си платили винетката, показа проучване на “24 часа”.

Причината е, че при купуване онлайн или от терминал са въвели погрешно номера на колата, категорията или други данни. Освен че

никой от тях

не е успял да

си върне

парите обратно,

в повечето случаи хората са получили и глоби. Защото често не забелязват какво са направили и са излезли на пътя, където камерите веднага са ги идентифицирали като превозни средства без платена винетка.

В редакцията непрекъснато звънят хора, които са били ощетени по този начин. Някои дори споделят, че са водили дела срещу АПИ, но неуспешно.

Не може да се каже колко са делата по този казус, тъй като става въпрос или за обжалване на наложената компенсаторна такса от 70 лв. за движение без платена винетна такса, или за иск да се възстанови сумата за платената винетка, а тези дела са едноинстанционни и не достигат до ВАС, казаха от съда.

Ощетените са над 20  хиляди, тъй като от АПИ твърдят, че през първите 12 месеца от въвеждането на е-винетките 16 хиляди души са допуснали грешки при въвеждането на данните, а през следващите 6 месеца – още 4000. Пари на никого не са връщани, а водачите на пътя, които не са разбрали за допуснатата грешка, при всички случаи са били санкционирани и глобите не са били отменявани.

Какво става,

когато човек

сбърка?

Има няколко начина да се купи е-винетка – от търговец, примерно от бензиностанция, от пощата, от областните пътни управления, онлайн от сайта www.bgtoll.bg или от мобилното приложение BGTOLL, както и от терминалите, които се намират на стотици места из страната и през които може да се плати с карта и да се избере вида на винетката. При терминалите и през сайта човек сам си въвежда данните.

За да се купи винетка за лека кола, водачът трябва да въведе държавата на регистрация на колата си, периода, за който иска винетката, регистрационния номер на автомобила и имейл, на който да си я получи, ако е през сайта. Ако има ремарке и двете заедно с колата тежат над 3,5 тона, трябва да купи допълнително винетка за ремаркето.

При всяка от стъпките чак до плащането системата предлага на клиента да провери какво точно е въвел, а на терминалите го пита изрично дали иска да продължи с тези данни. Но от бързане понякога човек бърка - било буква или цифра от регистрационния номер, било категорията на колата, или държавата на регистрация.

Когато въведените данни не отговарят на истината, все едно, че човек нищо не е платил или е платил за друг автомобил – съществуващ или не.

Оттам нататък той е нарушител и при първата контролна рамка камерата го регистрира като такъв. В нашата система

до 5 минути от

купуването на

винетката всички

контролни рамки

имат

информацията

и ако водачът премине, без да е платил, данните от камерата веднага се изпращат на системата за верификация на нарушенията.

Там вече тя се проверява от човек и ако е сигурно, че за кола с такъв регистрационен номер няма платена винетка, в 5-дневен срок нарушението се прехвърля в система за издаване на електронни фишове.

Може междувременно водачът да е платил доброволно компенсаторната такса, ако случайно на пътя е спрян от толполицията. Тогава нарушението се изтрива.

Системата е така изградена, че не за всяко минаване под контролна рамка на лека кола в нарушение се налага компенсаторна такса от 70 лв. Човек може да мине с тази кола за един ден и под 50 рамки, но се отчита

само едно

нарушение на

денонощие

Ако и на следващия ден продължи да пътува, получава нови 70 лв. такса. Ако си купи уикенд винетка със сбъркани данни и не забележи, а шофира и през трите дни, ще плати общо 210 лв.

Връчването на фишовете става по пощата по постоянен адрес на собственика на автомобила. После той има 14-дневен срок, в който да плати таксата от 70 лв. Ако не го направи, дължи глоба, която е 300 лв. за лек автомобил.

В тези 14 дни той може да обжалва 70-те лева компенсаторна такса, но това се прави само в районния съд на мястото, на което е констатирано нарушението, независимо че може и да е на другия край на страната.

Ако спечели делото, си възстановява само сумите за компенсаторната такса и евентуално глобата.

Но АПИ не връща пари за грешно издадени винетки и това е подчертано изрично на сайта, на който се купуват винетките. 

Понякога хората си пазят квитанциите, които издават терминалите, мислейки си, че сбъркана цифра или номер не е съществено нарушение, но в АПИ не смятат така.

“В наредбата по член 10, ал. 7 на Закона за пътищата ясно пише, че

потребителят

носи отговорност

за данните, които

е въвел. Така че

той се смята за

нарушител”, коментира пред “24 часа” членът на управителния съвет на АПИ проф. Олег Асенов.

Той също знае, че с въвеждането на е-винетките съдебните дела срещу АПИ за случаите с грешно въведени данни са се увеличили, но не знае с колко.

Естествено е, че хората са възмутени, защото малцина биха били съгласни да пият по една студена вода, след като са

платили за

услуга, която

на практика

не получават,

нито си получават парите обратно, а на всичкото отгоре са и глобени. При уикенд винетките, които струват по 10 лв., и при седмичните, които са по 15 лв., това че парите не се връщат, не е проблем, но годишните струват 97 лв., а при тяхното купуване също се случват грешки.

“Няма начин да се направи техническа корекция за веднъж вече платена е-винетка, независимо дали е за уикенда, или годишна, защото законът не дава такова право. Първо, не знаем кой точно е купил винетката, такава информация не се събира. Може собственикът на колата да претендира пред нас, а винетката със сгрешените данни да е била купена от ползвателя на колата. Няма как да извършим корекция на винетка и защото никъде в закона или в подзаконов нормативен акт не е предвидено действието “корекция”. Законодателят не е предвидил такова нещо, защото това би породило възможност за корупция или поне за някои неприемливи, меко казано, практики”, каза Асенов.

Според него и в останалите страни, в които има електронни винетки,

няма такива

процедури

Или ако има, те са много тежки и дълги и минават през съда. Така че човек трябва да разчита на себе си и на собственото си внимание, когато си въвежда данните.

Преди около месец обаче със заповед на Олег Асенов бе отменено нарушение за каране без винетка на гражданин от Ямбол, за което “24 часа” писа. Тогава човекът си я беше купил на границата, но не от терминал, а от бензиностанция. Служителят обаче я активирал чак 20-30 минути след плащането, а през това време семейството бе успяло да мине през няколко контролни рамки по магистрала и му бе наложена компенсаторна такса от 70 лева.

“Този случай беше съвсем друг – човекът беше купил валидна винетка, това че не е била активирана до 5 минути, както изискваме, беше нарушение на посредник на наш търговски партньор и по общите условия за работа с търговски партньори можехме да реагираме, тъй като това беше отклонение от нашите изисквания”, обясни Асенов. А и такива случаи били много малко.

Освен това според Асенов допусканите грешки при въвеждането на данни за издаване на е-винетки в България не се оценяват като твърде многобройни. “На фона на 4,250 млн. продадени е-винетки са в рамките на стандартите. Даже са 5 пъти по-малко, отколкото допуска стандартът”, каза той.

Без промяна в цените на пътните такси догодина

Цените на винетките за леките коли за 2021 г. няма да се променят и ще останат на сегашните нива, съобщи проф. Олег Асенов, зам.-шеф на управителния съвет на АПИ.

Годишната е 97 лв., 3-месечната – 54 лв., месечната – 30 лв., седмичната – 15 лв., а за уикенда, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя – 10 лв.

“Към момента няма фактори, които да пораждат необходимост от нови цени. 227 млн. лв. са до момента постъпленията от тях, а плановете за годината са за 300 млн., т.е. с това темпо ще бъдат изпълнени”, каза той.

Нови продукти също не се замислят – последната промяна е отпреди две години. “Обикновено от 3 до 5 години е периодът, в който даден продукт за пътно таксуване трябва да се утвърди и да си видят ползите и загубите от него. Евентуално след 2021 г. ще може да се направи 3-годишен анализ и ще се преразгледат видовете винетки и таксите за тях”, каза Асенов.

Тази година за разлика от миналата българинът предпочита уикенд винетки пред годишните, докато за транзитния трафик купуването на такива е спаднало наполовина. При трафика от Турция към Германия и обратно например има 50% намаление.

При българските водачи м.г. имало 106 хиляди купени уикенд-винетки, а тази година до момента са 109  500. През всеки уикенд приходът от винетки е с около 40% по-висок, отколкото е бил през седмицата.  

Споделете

CAPTCHA изображение
120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери” Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г. Средната пенсия става 489 лв.  Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани. Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро

Регистрират кладенците до 27 ноември

Регистрират кладенците до 27 ноември

До 27 ноември собствениците на кладенци, сондажи, герани, дренажи и други съоръжения за подземни води за битови цели трябва да се регистрират в съответната Басейнова дирекция, напомня Министерството на околната среда. В противен случай тези съоръжения няма да може да се използват и ще се ликвидират за сметка на собственика

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че общият обем газ, който Турция е открила в находище в Черно море, е 405 млрд. куб.м, предаде Анадолската агенция. Ердоган, придружаван от вицепрезидента Фуат Октай, министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак и други държавни лица, посети кораба "Фатих"

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров посочи като причина за това кризата с коронавируса Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще поиска отлагане с 1 година на регистрирането на кладенците. „Обсъждаме го с министъра на земеделието. От 10 години се върти проблемът. Но тази година заради коронавируса е по-добре да го отложим с 1 или 2 години”

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии ще се вдигнат с 5% по швейцарското правило от 1 юли, а минималната ще се вдигне от 250 на 300 лева още от 1 януари. От началото на годината таванът пък ще се вдигне с 20% и ще стане 1440 лв. Това предвижда проектът на закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с който "24 часа" разполага.  Бонусът от 50 лв

АКТУАЛНО

Дългът на България за 2019 г. е 20.2% от БВП

7 апартамента под 60 кв. м в брой 4 на "Малкото жилище"

Площта на дома отдавна не е определяща за функционалността му и за добрия стил на интериора. Защото винаги има начини те да се постигнат, а и към тях да се добавят оригиналност, индивидуалност и комфорт. Как да го направим? Много от отговорите са в брой 4 на "Малкото жилище", книжката, която е част от поредицата на списание "Идеален дом"

Парламентът реши: БУЛСТАТ-ът става 9-цифрен, за да не съвпада с ЕГН-то

Промяната ще засегне близо 300 486 лица в България Задължителна смяна на БУЛСТАТ-а очаква хората със свободни професии, адвокати, занаятчии, земеделски производители и други. От 10-цифрен той ще стане 9 и ще се генерира от специален софтуер на случаен принцип от Агенцията по вписванията. Това решиха депутатите след като приеха на второ четене

Заради кризата: 2020 г. икономиката се свива с 3%, догодина тръгва пак нагоре с 2,5%

Доходите ще растат с 5%, инфлацията ще е 1,4%, данъците остават без промяна Кризата ще свие българската икономика с 3% тази година, но догодина отново тръгва нагоре. Очакваният ръст е 2,5% и все още няма да достигне предкризисното си равнище от 2019 г. Това е записано в есенната макроикономическа прогноза на финансовото министерство

В зимните курорти - с маски на лифта, кабинките ще са отворени

В ски училищата се приемат до 10 човека Туристите в зимните курорти трябва да носят маски на лифтовете, включително и в кабинките. Те ще се дезинфекцират по график - поне три пъти на ден. Кабините ще работят с отворени прозорци и шлюзове, за да се проветрява въздухът, като броят на хората в закритите лифтове може да бъде ограничаван по преценка на

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Над 10 млрд. лв. дефицит в бюджета за 2 г. заради пандемията

ЕС отпуска 40 млн. евро за малките и средните предприятия заради кризата

С 40 милиона евро ЕС подпомага малките и средните предприятия, за да осигурят безопасни условия на труд и нормален работен процес в условията на COVID пандемия. В края на октомври месец се очаква Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (УО на ОПИК) да отвори за кандидатстване процедура „Адаптиране на

Агенцията по храните хвана палма в сирене в Перник, глобата е до 6000 лв.

Агенцията по храните откри немлечни мазнини (палма) в една проба сирене и несъответствие по физикохимични показатели в друга проба сирене и в две от кашкавал. Продуктите са взети от обекти за търговия на дребно в Перник от комисия от експерти от БАБХ, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите

САЩ разширяват санкциите срещу “Турски поток”

“Русия използва своите тръбопроводи за създаването на национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки, а Москва разширява своето политическо, икономическо и военно влияние, отслабва европейската сигурност. Тези тръбопроводи (“Северен поток-2”, “Турски поток”) намаляват енергийната диверсификация на Европа и, следователно

Европарламентът настоява ЕС да върне визите за САЩ заради България

Европейският парламент ще гласува днес резолюция, в която призовава ЕС да върне визите за американски граждани. Причината е, че гражданите на България, Румъния, Кипър и Хърватия не могат да пътуват безвизово в САЩ, предаде БНТ. Европейският парламент прие подобна резолюция и преди три години, но до реално връщане на визите за американци не се

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

"Ню Йорк таймс": Тръмп има банкова сметка в Китай

Предлага се цената на природния газ през ноември да бъде 27,03 лв./MWh

Предложението на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена на природения газ за ноември в размер на 27,03 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) беше обсъдено на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ днес. Поради усложнената епидемиологичната обстановка в страната представителите на обществения доставчик

САЩ: Искът срещу "Гугъл" не е заведен по желание на Тръмп

Американското министерство на правосъдието подаде иск срещу "Гугъл", като го обвини в нарушаване на закона за конкуренцията, с цел запазване на монопола върху търсенето в интернет и онлайн рекламата, предаде БНТ. Антимонополният иск е заведен след повече от година разследване и е подаден в момент, в който дейността на технологичните гиганти се

840 туроператори и агенти кандидатствали за помощта от 10 млн. лв за ковид кризата

840 туроператори и туристически агенти подадоха заявления за помощта от 10 млн. лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. Бюджетът на всички постъпили предложения е над 64,131 млн. лв, съобщиха от Министерството на туризма. Срокът, в който всички крайни потребители можеха да подават своите заявления за европейско

Автобусните превозвачи могат от днес да кандидатстват за финансова подкрепа

От 10.00 ч. днес автобусните превозвачи ще имат възможност да кандидатстват по мярката за финансова подкрепа. Крайният срок за подаване на заявленията е до 17.00 ч. на 10 ноември 2020 г. Това съобщиха на сайта на Министерството на транспорта. Фирмите могат да се запознаят с пакета документи от интернет страницата на Министерството на транспорта

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ