Апокалипсисът ни подмина, но някои браншове са много по-засегнати от други

  • 0
authorАвтор: Христо Николов
Апокалипсисът ни подмина, но някои браншове са много по-засегнати от други

Въпреки доброто си желание родните туристи не можаха да спасят туристическия сезон по морето това лято. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Индустрията, свързана със свободното време е надолу с почти 18%

Когато пандемията от коронавирус започна и държавите една по една въведоха ограничителни мерки, най-лошите прогнози за икономиката през тази година гласяха БВП на страните от ЕС да се свие с до 8,7% в края на 2020 г.

Естествено, всички очакваха пикът на влошаване на показателите да е точно през второто тримесечие, което обхваща април, май и юни. Тогава хората масово бяха по домовете си, много производства бяха спрени, а една цяла индустрия, която обслужва свободното време, почти не работеше.

Според най-новите предварителни данни на НСИ спадът на брутния вътрешен продукт у нас през второто тримесечие на годишна база е 8,5%. Това е малко повече от онези минус 8,2%, които представляваха експресните данни, публикувани преди месец. Но дори и така и въпреки че това е най-резкият спад на годишна база у нас изобщо, очевидно е, че икономическият апокалипсис ни е подминал. Защото е ясно, че възстановяването през третото и четвъртото тримесечие почти ще изтрие този спад и ако не се случи нещо друго екстремно, 2020 г. ще завърши с малък спад на икономиката или с никакъв.

Къде сме ние

Прогнозата на Европейската централна банка от май гласеше годишент спад на БВП за страните от ЕС от 8,7% за цялата 2020 г. и възстановяване чак през 2022 г.

Средният резултат за общността за второто тримесечие, което би трябвало да е най-лошото за тази година, е за 14,1% срив на икономиката, а за страните от еврозоната дори 15%.

България далеч не е страната членка с най-лоши показатели, дори напротив. При липсващи все още данни за 7 държави спадът на българския БВП ни поставя на пето място в общността. По-нисък е той във Финландия, Полша, Швеция и Литва.

Рекордьор в негативен смисъл в това отношение е Испания, където статистиката отчита спад от 22,1%, следвана от Франция с 19%, Италия със 17,3%, Португалия с 16,3% и Белгия с 14,5%.

Във всички тези държави спадът на БВП на годишна база през второто тримесечие е само още по-силно потвърждение на тенденция, която е започнала по-рано. Защото във всички тях и през първото тримесечие са отчетени спадове, макар и доста по-малки. България е една от десетте държави членки, в които през първото тримесечие на 2020 г. все още имаше растеж на икономиката.

Къде спадът

е най-голям

Разбира се, не всички стопански дейности са сериозно засегнати. Очаквано реален спад в добавената стойност от близо 18% се отчита в услугите, които бяха силно ограничени по време на извънредното положение - търговия, ресторанти, хотели, транспорт. В тях са съсредоточени също така приблизително 2/3 от загубените работни места.

Само че общият спад в индустрията е под 3%, като например добивните компании, част от тежката преработваща промишленост и енергетиката, частично компенсират срива в експортноориентираните производства.

В началото на извънредното положение много от европейските и световните автомобилопроизводители затвориха временно предприятията си, тъй като продажбите на автомобили рязко паднаха и те натрупаха много непродадена продукция на склад.

Това се отрази тежко на една доста развита у нас индустрия на доставчиците на автомобилни части и компоненти, които вече правят около 8% от българския БВП.

У нас производителите на авточасти бяха едни от първите, които се възползваха от мярката 60/40 за запазване на работните места и въпреки претърпените загуби още през май и юни бяха готови да отворят наново заводите си.

Строителството също е сред дейностите, които

сякаш не са

усетили

сегашната криза,

показват данните на НСИ. През второто тримесечие на 2020 г. БВП, съдаден от строителния сектор у нас, е нараснал с 1,2% на годишна база. При него кризата се изразява в това, че просто ръстът е твърде малък на фона на този през първото тримесечие, който беше 3,7%. При това в началото на извънредното положение за известно време обществените поръчки за строителство бяха блокирани от недоглеждане при приемането на извънредното законодателство. В текстовете на специалните закони бе допусната възможността удължаването на сроковете за разглеждане на жалби срещу административни актове да се тълкува като възможност за безкрайно удължаване на процедурите по обществените поръчки, но след протести от страна на бранша процесът бе отпушен.

Специално внимание заслужават секторите, които на фона на общия спад успяват през второто тримесечие

да произведат

повече продукция

На първо място, това е секторът на създаване и разпространение на информация и творчески продукти заедно с далекосъобщенията, където се отчита ръст на БВП с 3,8% на годишна база.

На второ място, това са финансовите и застрахователните дейности, които отчитат 2,6% ръст, както и научните изследвания и административните дейности, където се отчитат съответно 1,9 и 1,3% ръст на БВП.

В създаването и разпространението на информация и творчески продукти и в далекосъобщенията влизат сектори като IT, куриерските услуги и др., които не само не пострадаха от коронакризата, но дори получиха стимули да се разраснат.

Бумът на онлайн търговията и нуждата на фирмите да намалят физическите контакти на служителите си до минимум доведоха до разцвет на куриерските услуги и това личи по оборотите им за 2020 г. През първото тримесечие те нарастват с 12,5% на годишна база, а през второто - с 21,6%.

IT бизнесът също не може да се оплаче, но прави впечатление, че темпът на нарастване на оборотите намалява: през първото тримесечие ръстът му е бил 21,3% на годишна база, докато през второто тримесечие е бил само 5,7%.

Има още няколко бизнеса в сферата на услугите, на които коронакризата се е отразила по-скоро добре, отколкото зле - дейностите по почистване, по охрана и разследване и административните дейности, обслужващи стопанската дейност, показват данните на НСИ. Те също увеличават оборотите си през второто тримесечие, макар и с много малко.

В сферите на държавното управление, образованието и здравеопазването, както и в научните дейности не се отчита никакъв спад. Ръстът е малък – съответно 1,3 и 1,9% в сравнение с година по-рано. Такова движение е логично, тъй като бюджетното финансиране, на което те разчитат, не е спирало, възнагражденията не са били намалявани и не са правени никакви съкращения.

Не може да се каже същото обаче за културата и спорта, както и за индустрията, свързана с развлеченията и свободното време. Там

показателите

са се влошили

много именно

през второто

тримесечие

на 2020 г.

Според данните на НСИ за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие спадът на добавената стойност в търговията, ресторантьорството, хотелиерството и транспорта е 17,7% на годишна база.

Повече подробности по отрасли може да се видят от данните на НСИ за оборотите. Въздушният транспорт в България например през второто тримесечие е намалил дейността си с 64,1%, сравнено със същото тримесечие на миналата година. Този срив се дължи изключително на спрените пътувания, тъй като през последните години авиотранспортът се развива възходящо. Дори през първото тримесечие, което обхваща и януари, и февруари, има ръст на оборота на годишна база, макар и много малък - едва 2,2%.

Дейността на туроператорските фирми и туристическите агенции

буквално

се е сринала

- спадът е 94,6% на годишна база. Той най-вероятно се дължи на това, че още в самото начало на пандемията хората започнаха да анулират планираните и дори платени вече почивки и екскурзии и да искат обратно парите си.

Рекламата и маркетинговите дейности от своя страна също намаляват оборотите си доста осезаемо през второто тримесечие - с 30,4% на годишна база.

Макар и с доста по-малко, намаляват оборотите на цяла поредица от професионални услуги, предназначени за фирми или физически лица - юридическите услуги, счетоводните, данъчните консултации, архитектурните и инженерните услуги, консултациите в сферата на човешките ресурси и т.н. Техните обороти обаче намаляват в рамките на почти същите проценти, с които са нараствали през 2019 г.

Споделете

CAPTCHA изображение
Пламен Димитров: Всички пенсии с 10% нагоре - това е ефектът от минимална промяна на коефициента за стаж

Пламен Димитров: Всички пенсии с 10% нагоре - това е ефектът от минимална промяна на коефициента за стаж

Още акценти от интервюто с президента на КНСБ: 1,1 млн. пенсионери ще останат без стотинка увеличение, ако парите им се преизчислят с доход от 2015 г. При таван от 1440 лв. ограничени ще са около 9 хил. души, а още 20 хил. ще получават действителния си размер В условията на криза е абсурдно да се замразяват доходите Задължителният минимум за

IT спецът, раздаващ картофи на бедните: Понякога един картоф е по-ценен от сто думи

IT спецът, раздаващ картофи на бедните: Понякога един картоф е по-ценен от сто думи

"Преди дни започнах да раздавам картофи и това предизвика засилен интерес от страна на журналисти от всевъзможни медии. Това е странно, защото става въпрос за съвсем малко количество – планирам да раздам само няколко десетки тона. На фона на цялото производство на картофи в България това е капка в морето

Британски банки закриват сметки на хора извън Англия

Британски банки закриват сметки на хора извън Англия

Заради Брекзит те губят право да оперират в ЕС, ако нямат специален лиценз Британски банки започнаха закриването на хиляди сметки на свои клиенти, които не живеят във Великобритания. Причината е, че след Брекзит те губят право да предоставят услуги на хора в ЕС, ако нямат специален нов лиценз.Това ще засегне както британци, живеещи в тези държави

Продават презервативи втора ръка във Виетнам (Снимки)

Продават презервативи втора ръка във Виетнам (Снимки)

Необичайна акция срещу контрабандни презервативи е провела виетнамската полиция, предаде Нова тв. В склад властите са открили близо 400 000 употребявани презерватива, подготвени за повторна продажба. Според разследващите предпазните средства били събирани, след което минавали процедура по изваряване, почистване и повторно пакетиране

Ново огнище на COVID-19 в кланица с български работници в Германия

Ново огнище на COVID-19 в кланица с български работници в Германия

Отново фабрика за преработка на месо се превърна в огнище на коронавирус в Германия. По информация на медиите в страната, заетите в малкото градче Емсдетен, окръг Щайнфурт, са основно от България и Унгария, предава Би Ти Ви. В консулството ни във Франкфурт все още не е постъпила информация по случая

Украинци масово резервират за октомври хотели по Черноморието у нас

Украинци масово резервират за октомври хотели по Черноморието у нас

Туристи от Украйна масово резервират хотели и къщи за гости по Южното Черноморие. Първите групи за комбинирани почивки у нас и в Турция тръгват още през октомври, предаде БНТ. Според туроператори, украинците ще почиват по два дни в България и още толкова в Истанбул, като по този начин ще удължат сезона

АКТУАЛНО

Втората пенсия е провал. Решението – всички да се осигуряват в НОИ

С кредитна карта се купуват основно храна, алкохол, цигари и почивки

41% от хората успяват да върнат парите без лихва, която стига до 30% годишно. Повече от 53% от плащанията с кредитни карти през първата половина на 2020 г. са в хранителни магазини и бензиностанции, като за храна, алкохол и цигари са 41,5% от тях. Това показва проучване на “БНП Париба лични финанси”

Обявяват конкурс за шеф на БЕХ

Подалият оставка Жаклен Коен ще управлява холдинга до избора на нов изпълнителен директор Жаклен Коен, който подаде оставка като шеф на БЕХ на 19 август, продължава да управлява холдинга. Като изпълнителен директор той ще ръководи държавната енергетика до избор с конкурс на нов шеф, обясниха от Министерството на енергетиката

Каракачанов: Следващите 8 F-16 ще се купуват разсрочено

Отправили сме запитване през август към Държавния департамент за още 8 самолета, част от договора за F-16. Ако следващото правителство и парламент решат да купуват, този път ще се плаща разсрочено. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Днес той присъства на традиционното изложение за отбранителна техника "ХЕМУС" в

Бюджетът все още има излишък - 890,8 млн. лв.

На база на предварителни данни и оценки по консолидираната фискална програма в края на септември се очаква излишък от 890,8 млн. лв., което е 0,8 % от прогнозния БВП. Това съобщиха в сряда от финансовото министерство. През месеца са изплатени по-високи инвестиционни разходи, свързани с инфраструктурни проекти, по мярката 60/40 и други

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Димитър Димитров: Във фирмата ми се работи 6,5 часа на ден с 2 месеца платен отпуск - хората трябва да са щастливи

Към края на август печалбата на банковата система е 686 млн. лв.

Към края на август печалбата на банковата система е 686 млн. лв., или с 43.4 на сто (527 млн. лв.) по-малко от отчетената за осемте месеца на предходната година, съобщава Българската народна банка. През август балансовото число на банковата система се увеличава с 1.0 млрд. лв. (0.9 на сто) до 118.8 млрд. лв

Работодателите вече мога да кандидатстват за детски кътове във фирми

От днес работодатели и институции от централната и местната власт могат да кандидатстват с проекти по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за създаване на детски кътове на работното място, съобщиха от социалното министерство. Основната цел на процедурата "Детски кътове" е да бъдат създадени възможности за получаване на услуги за

Вариант! Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът - 1400 лв. от догодина

Бонусът от 50 лв. може да остане до края на март Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът да достигне 1400 лв. през следващата година. Това е един от 4 варианта за увеличение на пенсиите, обясни социалния министър Деница Сачева след ресорната парламентарна комисия. Бонусът от 50 лв. пък може да се изплаща до март

„Автомагистрали“ ЕАД продължава да назначава персонал и да купува нова техника

Държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД продължава да разширява персонала си и да купува строителна техника във връзка с инфраструктурните проекти, които изпълнява, съобщиха от пресцентъра на дружеството. През последните месеци са назначени 102-ма нови ръководители на проекти, строителни инженери, проектанти, геодезисти, геолози, счетоводители

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

ЕС готви законопроект със забрани и задължения за технологичните компании

Отворени са ценовите оферти за проектиране при ремонта на 70 км пътища

Подготвя се обновяване на Златишки проход и третокласните пътища Копривщица – Стрелча и Подгоре – гара Макреш Отворени са ценовите оферти в обществената поръчка за изработването на технически проекти, по които след това ще се ремонтират 70 км републикански пътища. Ще се подготвят проекти за рехабилитацията на близо 17 км от Златишкия проход - път

Безплатни полети до град Орландо на пътници със същото име

Нискобюджетната компания "Фронтиър еърлайнс" ще предложи безплатни полети до град Орландо в щата Флорида на всички пътници, чиито малки или фамилни имена са Орландо, пише агенция ЮПИ. Екстрата ще бъде валидна от 12 до 20 октомври. Инициативата се провежда съвместно с общинската туристическа управа на града, предава БТА

297 хил. бедни българи са поискали помощи за отопление

Над 297 хил. бедни българи са поискали помощи за отопление за зимата. От тях 227 хил. вече са одобрени, отчете социалната министърка Деница Сачева пред ресорната парламентарна комисия. През тази година кандидатствалите за помощта са около 15% повече, а причината е, че бяха променени правилата, за да достигнат до повече хора

Отлагат плащането на концесионната такса за летищата във Варна и Бургас

Правителството одобри предложението за прилагане на мярката - отлагане на плащането на вноските на годишното концесионно възнаграждение за 2020 г. от летищата във Варна и Бургас, съобщи пресслужбата на кабинета. Тази мярка е одобрена от Европейската комисия, като отложеното плащане на годишното концесионно възнаграждение за 2020 г

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ