Големи земевладелци изнасят капитали в Румъния и Украйна, ако ги ударят с данък

  • 1
authorАвтор: Тихомир Тончев
Големи земевладелци изнасят капитали в Румъния и Украйна, ако ги ударят с данък

Средната цена на 1 дка земеделска земя у нас вече е около 1000 лв.

Зърнопроизводители отказват да наемат земи, ако им вдигнат още рентите

Големи капитали на едрите собственици на земя у нас могат да бъдат пренасочени към държави като Румъния и Украйна. Това предупреди пред “24 часа” председателят на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя Стайко Стайков. При северните съседи и Украйна земята в момента струвала по-евтино, отколкото у нас, нямало и пречки пред инвеститорите.

“Никой не иска да се стига дотам, но ако се приеме дискриминационно облагане с данък само за собственици над 20 000 дка, ще ни даде ясен знак, че големите инвеститори са нежелани в България”, коментира Стайков. В края на юли ВМРО внесе в парламента промени в Закона за местните данъци и такси, които

засягат 61

физически и

юридически лица

с над 20 000 дка

земя у нас

2/3 от тях са членове на асоциацията на собствениците на земя.

“Това е директен удар срещу нас, а ние сме най-големите данъкоплатци и инвеститори в България”, твърди Стайков. В асоциацията влизат около 40 дружества и физически лица с общо над 3 млн. дка в землищата на 2500 села. В нея са и най-големите собственици на земя у нас - дружествата около холдинга “Ромфарм”, които имат общо около 1,1 млн. дка, както и другите големи като “Агрион”, “Адванс Терафонд” и “Сортови семена Вардим” на бизнесмена от Троян Светлозар Дичевски.

Облагането с данък на големите земевладелци ще удари и борсата, защото “Адванс” е публично дружество, твърди още Стайков. В близките дни се очаква асоциацията да бъде подкрепена от големите работодателски организации като КРИБ и БСК в битката им срещу въвеждане на облагане между 1 и 10 лв. на дка годишно според решение на общинските съвети.

За евентуални

фалити на

дребни и средни

фермери

предупреди още Стайко Стайков. Според него при едно облагане с данък той ще се прехвърли върху цената на рентата и тя ще се повиши. Това ще доведе до невъзможност по-малките фермери да я плащат, което, съчетано с тежката година с ниски добиви заради сушата, ще предизвика трусове в сектора.

Евентуалното прехвърляне на облагането към фермерите предизвика гнева на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. “И сега

рентите са много

високи, стигат до

105 лв./дка в

Добруджа,

ако ги вдигнат още, няма да обработваме земята и ще им я оставим”, коментира той. Костадинов призна, че мненията на фермерите за облагането с данък на едрите земевладелци са много различни. Има такива, които го подкрепят с мотив, че големите собственици само им извиват ръцете и им налагат високи ренти и неблагоприятни условия в договорите. Например високата рента от над 100 лв./дка в Добруджа се искала за всичката земя в даденото землище, дори и за по-лошата, която дори не било рентабилно да се обработва. Освен това се плащало независимо каква е годината и добивите, иначе следвали съдилища. Зърнопроизводители предпочитат рентата в натура, която е 30% от продукцията, и така е в големи части от страната. Големите земевладелци обаче не искали и да чуят за натура.

Други зърнопроизводители обаче подкрепят становището на асоциацията на собствениците на земя, че в такава тежка година за земеделието като настоящата не е време за въвеждане на данъци, защото ще доведат до сътресения в бранша.

Не искаме да

се окажем

жертвата

в една война,

която се задава, каза Костадин Костадинов. Националната асоциация на зърнопроизводителите е изпратила писмо до всичките си регионални структури да обсъдят проектозакона на ВМРО и наесен, когато той ще влезе за гласуване в парламентарните комисии, да има общо становище на зърнопроизводителите.

От облагането ще пострадат всички, ако зърнопроизводителите откажат земя, ще се върнем на нивото от 2007 г., когато нивите пустееха, каза още Стайко Стайков. Благодарение на проекти на асоциацията на едрите земевладелци били разработени над 5 млн. дка у нас, която е изчистена от храсти и облагородена, което не било по силите на по-малките собственици.

“Не е вярно, че

не плащаме

данъци,

приходите от рентите се облагат с 10% корпоративен данък и още 5% данък дивидент, което годишно е над 100 млн. лв., обясни Стайков. Според него няма и основания да се облага земята допълнително, след като държавата не инвестира в нея. България била единствената в Европа, която на практика няма поливно земеделие. Едва 2,5-3% от земеделските площи имат хидромелиоративни съоръжения. Затова и важната задача, която трябвало съвместно да се реши от държавата и собствениците, е да се възстанови напояването у нас.

Никой не е направил сметка, че за едни несигурни 30-40 млн. лв. за общините от новия данък ще има над 400 млн. загуби за земеделието, твърди Стайков. Той призна, че вече има признаци на противопоставяне с ползвателите на земите, което не е полезно и за двете страни.

Ние също сме производители, повечето едри собственици имат бизнес в земеделието с лозя, трайни насъждения, обработват и част от имотите си, каза Стайков. Затова очаква подкрепа срещу облагането и от по-дребните собственици на земя. “Защото днес казват, че облагат само от 20 000 дка нагоре, но утре никой не знае дали няма да му хрумне на някого да каже, че границата пада на 1000 или 500 дка”, коментира Стайков. Той се позова на конфиденциалността при обявяване на данните кой колко земя държи у нас.

При евентуално облагане и масови продажби на земя от големите това ще срине пазара на земя, който е единственият сигурен в условията на криза, коментира още Стайков. Ако някой голям излезе от пазара, ще е пагубно особено за малките населени места.

За мен проектозаконът е лобизъм, за да може да се угоди на малка група хора да вземат евтино земя, заяви още Стайков. Така с необлагаеми 19 900 дка, разделени на по 4 човека в семейството, може да се стигне до монопол с 80 хил. дка на едно лице в даден регион.

ВМРО: Земята е златна кокошка, 4,5 млрд. лева не се облагат

"Има изключително изкривяване на пазара на земя, тя се превърна в спекулативен финансов инструмент. В последните години немалко хора купуват земя, защото не се облага.” Това заяви основният вносител на поправките за облагане на едрите земевладелци Искрен Веселинов от ВМРО. Той е и председател на регионалната комисия в парламента, която е една от трите, на които е разпределен проектозаконът.

“Дебатът трябва да започне, за 30 г. преход някои станаха супербогати, от това страдат земеделските производители. Не ме притеснява, ако тези хора тръгнат да си продават земята, защото ще отиде в по-дребни собственици и те ще създават допълнително работни места и принадена стойност”, коментира Веселинов. Земята била актив, чиято цена всяка година растяла. Преди 10 г. декар е струвал средно 500 лв., а сега вече е 1000 лв. Освен това има и ежегодна доходност от земята под формата на рента. Тя обикновено е около 5% от стойността на земята, която също не се облагала.

ВМРО предлага между 1 и 10 лв. на дка годишен местен данък в полза на общините за земи над 20 000 дка, което засяга 61 физически и юридически лица с 4,5 млн. дка земя.

“Тоест тези 4,5 млн. дка земя по 1000 лв. правят 4,5 млрд. лв., които сега не се облагат по никакъв начин", обясни мотивите си Веселинов. Големите инвеститори в земя често не били земеделски производители, за тях тя била един финансов инструмент. “Те са си намерили златна кокошка, която непрекъснато снася яйца”, образно описа ситуацията депутатът. Според него е редно на принципа на социалната държава да споделят част от богатството си за преразпределение. Нямало друг бизнес, който да е толериран по подобен начин.

"И този бизнес не е толериран, за да има едро земевладелие. Презумпцията на законодателя е била да освободи земеделската земя и респективно доходите от нея от облагане, защото, когато са правени законите, е имало многобройни дребни собственици на земя", каза Веселинов. Според него вече имаме едно извратено окрупняване на земята, което не е продуктивно и води до земеделие, което не ангажира работна ръка и не дава принадена стойност.

"Всичко това дава изключително отрицателен ефект върху българското село. Разбира се, този данък няма да реши всичките проблеми, но държавата ще даде ясен знак, че не толерира крупното земевладелие, а поощрява земеделие, в което хората да произвеждат и да има нормални размери на земеделската собственост", заяви зам.-шефът на парламентарната група на "Обединени патриоти". Според него окрупняване на земята като у нас нямало дори в Австралия.

"Четох становището на асоциацията на едрите собственици - то е нелепо. Всеки има право на мнение, а те освен това и имат солиден материален интерес, така че аз не им се сърдя, че пишат глупости. Но няма грамотен човек, който да се съгласи с тяхната теза", убеден е Веселинов.

Споделете

CAPTCHA изображение
Пламен Димитров: Всички пенсии с 10% нагоре - това е ефектът от минимална промяна на коефициента за стаж

Пламен Димитров: Всички пенсии с 10% нагоре - това е ефектът от минимална промяна на коефициента за стаж

Още акценти от интервюто с президента на КНСБ: 1,1 млн. пенсионери ще останат без стотинка увеличение, ако парите им се преизчислят с доход от 2015 г. При таван от 1440 лв. ограничени ще са около 9 хил. души, а още 20 хил. ще получават действителния си размер В условията на криза е абсурдно да се замразяват доходите Задължителният минимум за

IT спецът, раздаващ картофи на бедните: Понякога един картоф е по-ценен от сто думи

IT спецът, раздаващ картофи на бедните: Понякога един картоф е по-ценен от сто думи

"Преди дни започнах да раздавам картофи и това предизвика засилен интерес от страна на журналисти от всевъзможни медии. Това е странно, защото става въпрос за съвсем малко количество – планирам да раздам само няколко десетки тона. На фона на цялото производство на картофи в България това е капка в морето

Британски банки закриват сметки на хора извън Англия

Британски банки закриват сметки на хора извън Англия

Заради Брекзит те губят право да оперират в ЕС, ако нямат специален лиценз Британски банки започнаха закриването на хиляди сметки на свои клиенти, които не живеят във Великобритания. Причината е, че след Брекзит те губят право да предоставят услуги на хора в ЕС, ако нямат специален нов лиценз.Това ще засегне както британци, живеещи в тези държави

Продават презервативи втора ръка във Виетнам (Снимки)

Продават презервативи втора ръка във Виетнам (Снимки)

Необичайна акция срещу контрабандни презервативи е провела виетнамската полиция, предаде Нова тв. В склад властите са открили близо 400 000 употребявани презерватива, подготвени за повторна продажба. Според разследващите предпазните средства били събирани, след което минавали процедура по изваряване, почистване и повторно пакетиране

Ново огнище на COVID-19 в кланица с български работници в Германия

Ново огнище на COVID-19 в кланица с български работници в Германия

Отново фабрика за преработка на месо се превърна в огнище на коронавирус в Германия. По информация на медиите в страната, заетите в малкото градче Емсдетен, окръг Щайнфурт, са основно от България и Унгария, предава Би Ти Ви. В консулството ни във Франкфурт все още не е постъпила информация по случая

Украинци масово резервират за октомври хотели по Черноморието у нас

Украинци масово резервират за октомври хотели по Черноморието у нас

Туристи от Украйна масово резервират хотели и къщи за гости по Южното Черноморие. Първите групи за комбинирани почивки у нас и в Турция тръгват още през октомври, предаде БНТ. Според туроператори, украинците ще почиват по два дни в България и още толкова в Истанбул, като по този начин ще удължат сезона

АКТУАЛНО

Втората пенсия е провал. Решението – всички да се осигуряват в НОИ

С кредитна карта се купуват основно храна, алкохол, цигари и почивки

41% от хората успяват да върнат парите без лихва, която стига до 30% годишно. Повече от 53% от плащанията с кредитни карти през първата половина на 2020 г. са в хранителни магазини и бензиностанции, като за храна, алкохол и цигари са 41,5% от тях. Това показва проучване на “БНП Париба лични финанси”

Обявяват конкурс за шеф на БЕХ

Подалият оставка Жаклен Коен ще управлява холдинга до избора на нов изпълнителен директор Жаклен Коен, който подаде оставка като шеф на БЕХ на 19 август, продължава да управлява холдинга. Като изпълнителен директор той ще ръководи държавната енергетика до избор с конкурс на нов шеф, обясниха от Министерството на енергетиката

Каракачанов: Следващите 8 F-16 ще се купуват разсрочено

Отправили сме запитване през август към Държавния департамент за още 8 самолета, част от договора за F-16. Ако следващото правителство и парламент решат да купуват, този път ще се плаща разсрочено. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Днес той присъства на традиционното изложение за отбранителна техника "ХЕМУС" в

Бюджетът все още има излишък - 890,8 млн. лв.

На база на предварителни данни и оценки по консолидираната фискална програма в края на септември се очаква излишък от 890,8 млн. лв., което е 0,8 % от прогнозния БВП. Това съобщиха в сряда от финансовото министерство. През месеца са изплатени по-високи инвестиционни разходи, свързани с инфраструктурни проекти, по мярката 60/40 и други

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Димитър Димитров: Във фирмата ми се работи 6,5 часа на ден с 2 месеца платен отпуск - хората трябва да са щастливи

Към края на август печалбата на банковата система е 686 млн. лв.

Към края на август печалбата на банковата система е 686 млн. лв., или с 43.4 на сто (527 млн. лв.) по-малко от отчетената за осемте месеца на предходната година, съобщава Българската народна банка. През август балансовото число на банковата система се увеличава с 1.0 млрд. лв. (0.9 на сто) до 118.8 млрд. лв

Работодателите вече мога да кандидатстват за детски кътове във фирми

От днес работодатели и институции от централната и местната власт могат да кандидатстват с проекти по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за създаване на детски кътове на работното място, съобщиха от социалното министерство. Основната цел на процедурата "Детски кътове" е да бъдат създадени възможности за получаване на услуги за

Вариант! Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът - 1400 лв. от догодина

Бонусът от 50 лв. може да остане до края на март Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът да достигне 1400 лв. през следващата година. Това е един от 4 варианта за увеличение на пенсиите, обясни социалния министър Деница Сачева след ресорната парламентарна комисия. Бонусът от 50 лв. пък може да се изплаща до март

„Автомагистрали“ ЕАД продължава да назначава персонал и да купува нова техника

Държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД продължава да разширява персонала си и да купува строителна техника във връзка с инфраструктурните проекти, които изпълнява, съобщиха от пресцентъра на дружеството. През последните месеци са назначени 102-ма нови ръководители на проекти, строителни инженери, проектанти, геодезисти, геолози, счетоводители

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

ЕС готви законопроект със забрани и задължения за технологичните компании

Отворени са ценовите оферти за проектиране при ремонта на 70 км пътища

Подготвя се обновяване на Златишки проход и третокласните пътища Копривщица – Стрелча и Подгоре – гара Макреш Отворени са ценовите оферти в обществената поръчка за изработването на технически проекти, по които след това ще се ремонтират 70 км републикански пътища. Ще се подготвят проекти за рехабилитацията на близо 17 км от Златишкия проход - път

Безплатни полети до град Орландо на пътници със същото име

Нискобюджетната компания "Фронтиър еърлайнс" ще предложи безплатни полети до град Орландо в щата Флорида на всички пътници, чиито малки или фамилни имена са Орландо, пише агенция ЮПИ. Екстрата ще бъде валидна от 12 до 20 октомври. Инициативата се провежда съвместно с общинската туристическа управа на града, предава БТА

297 хил. бедни българи са поискали помощи за отопление

Над 297 хил. бедни българи са поискали помощи за отопление за зимата. От тях 227 хил. вече са одобрени, отчете социалната министърка Деница Сачева пред ресорната парламентарна комисия. През тази година кандидатствалите за помощта са около 15% повече, а причината е, че бяха променени правилата, за да достигнат до повече хора

Отлагат плащането на концесионната такса за летищата във Варна и Бургас

Правителството одобри предложението за прилагане на мярката - отлагане на плащането на вноските на годишното концесионно възнаграждение за 2020 г. от летищата във Варна и Бургас, съобщи пресслужбата на кабинета. Тази мярка е одобрена от Европейската комисия, като отложеното плащане на годишното концесионно възнаграждение за 2020 г

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ