Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски

  • 0
authorАвтор: Тихомир Тончев
Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски

До 15 пъдпъдъка на човек е нормата за един излет.

Право на лов имат 166 хил. българи, активните авджии са 40-45 хил.

Ловният сезон за пъдпъдъци и гургулици ще започне в събота въпреки усложнената епидемиологична ситуация и продължаващата африканска чума по свинете.

Ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки в заповедите на министъра на здравеопазването за ограничаване на разпространението на COVID-19, предупредиха от Изпълнителната агенция по горите. Задължителни са спазване на дистанция, носене на лични предпазни средства - маски и ръкавици, при необходимост и извършване на дезинфекция по време на всеки от етапите от провеждането на груповите ловни излети.

“При самия лов е несериозно да очакваме, че ловците ще бъдат с маски, а и не е нужно, защото тогава са на открито и на малки групи до 10 души, които са на разстояние по 5-6 метра един от друг”, заяви Юлиян Русев, шеф на ловния отдел в агенцията по горите (ИАГ). Маските обаче са много важни при инструктажа преди лова и след приключването му, когато авджиите се събират на почерпка. Повечето

ловни дружинки

имат традиция

да правят курбан

за откриването на сезона. На него идват и много хора, които реално не участват в първия ловен излет и дори не носят оръжие. Най-опасно е, когато събирането става в затворено помещение или кръчма, а не на открито на поляната.

Разчитаме, че всеки български ловец ще бъде отговорен както за собственото си здраве, така и за здравето на останалите участници в лова и на своите семейства, при които ще се прибере след завършването на излета, коментираха от ИАГ.

Ловците трябва да спазват и мерките за биосигурност за предотвратяване разпространението на африканската чума по свинете. От началото на годината вече

има открити

1407 заразени

от чумата

диви прасета

Затова преди излет и в края на деня всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти също трябва да се събират от ловуващите и да не се оставят изхвърлени сред природата, тъй като това би създало предпоставки за разпространение на заболяването. Изпълнителната агенция по горите призовава отново и за необходимостта от бързото оповестяване за открити трупове на умрели диви свине по време на излетите в най-близкото горско териториално звено или на телефон 112. Според заповед на министър Десислава Танева има финансов стимул от

100 лв. за всеки,

който намери

труп на дива

свиня

Ловният сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива на 8 август. Според правилата ловуването става само с писмено разрешително по образец, в което са вписани датата, имената на ловците, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

Разрешен е

ловът на до 15

броя пъдпъдъци

на един ловец дневно, както и до 10 броя от видовете гривяк, гургулица, горски бекас и обикновена бекасина. (Виж таблицата - б.р.)

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Изпълнителната агенция по горите припомня, че трябва да се спазват основните правила за безопасно боравене с оръжие, както и да се вземе предвид, че в момента е най-опасното време за пожари. Груповото ловуване е разрешено само през деня - 1 час преди изгрев и 1 час след залеза на слънцето.

Ще осъществяваме

стриктен контрол

заедно с

полицията,

каза Юлиян Русев. Вчера е изпратено писмо до МВР за съвместни контролни екипи от горски и полицаи, които да контролират ловните излети. Ще се правят

проверки за

пияни ловци

Глобата за всеки, който стреля с пушката с над 0,5 промила алкохол в кръвта, е от 200 до 2000 лв. Ако нарушението е второ в рамките на 1 година, санкцията скача на 3000 до 5000 лв. Глобите са същите и при използвани от ловците наркотици или упойващи вещества. Миналият сезон е първият от 15 г. насам, през който няма нито един смъртен случай при лов.

“Обикновено ловците се събират на почерпка, след като приключи ловът. Но към 15 ч често има подпийнали авджии, които искат да хукнат пак да гърмят, което е недопустимо”, коментира Юлиян Русев.

Над 100 000 ловци се очаква да излязат на първия излет в събота. Право на лов имат 166 хил. българи. Със заверени билети за тази година обаче са по-малко - около 120 хил. души. По наблюдения на горските активните ловци са около 40-45 хил., другите излизат само инцидентно.

Заверката на ловния билет струва 15 лв., цената не е променяна от 2001 г.

Пъдпъдъците тази година са най-много в Южна България. Тенденция от последните години е те да се местят по-нависоко, вече стигат и до 1300-1400 м надморска височина. Освен спасение от жегите пернатите търсят и храна по-нависоко, защото в ниското вече почти няма неизорана нива или синор. Така естествените местообитания на пъдпъдъка се променят заради зърнопроизводството. Преди години традиционно ловът стартираше от Черноморието, а сега там почти няма пъдпъдъци заради изораните терени.

Годишно около 350 000 пъдпъдъка се отстрелват у нас и между 100 и 140 хил. гургулици.

ЕК забранява стрелбата по гургулици?

Традиционният и важен за България лов на гургулици е застрашен. Тази година може да се окаже последната, в която авджиите могат да гърмят без ограничения по тях. Дори е възможна пълна забрана.

Причината е, че в последните няколко години текат сериозни дискусии в Европа за опазването на вида. На 23 юни ЕК свика подготвителна работна група за вземане на мерки за опазване на застрашената популация на гургулицата. В момента по нея се разрешава да се стреля само в 10 от страните в ЕС.

ЕК даде статут на гургулицата като уязвим вид, обясни шефът на ловния отдел в агенцията по горите Юлиян Русев. Според него е почти сигурно, че ще има забрана за ловуването ѝ по т.нар. западен път на миграция, или в Западна Европа. Във Франция, Испания, Италия и Австрия годишно се гърмели по 3 млн. гургулици.

България и останалите страни от източния път на миграция, или “Виа Понтика”, може и да се разминем от забраната, защото при нас ползването е по-малко, общо в региона се стрелят по 350 000 гургулици годишно”, смята Русев. За малко България обаче можела да се сдобие с пълна забрана за лов на гургулици заради неверни данни, изпратени през миналата година в ЕК от WWF - България. Според тях у нас се гърмяло по пернатите в период, в който майките все още доотглеждали малките си. Затова и от ЕК първоначално поискали да изместим ловния сезон за гургулици от втората събота на август за септември. Всеки ловец обаче знае, че тогава на практика няма гургулици у нас, те вече са отлетели. След писма с обяснения ловните експерти в агенцията по горите успели да убедят Брюксел засега да се запазят сроковете за ловуване.

Предстои обаче провеждането на две работни срещи, които ще окажат съществено влияние върху окончателния резултат в дискусиите за драстичния спад на популацията на гургулицата. През ноември тази година ще има среща в Малта, а през февруари 2021 г. - най-вероятно в Гърция. На втората среща ЕК ще даде препоръките си за начина, по който държавите членки трябва да управляват популацията. Най-вероятно тези препоръки ще бъдат налагане на мораториум или други ограничителни мерки върху ловуването на гургулици.

3703 нови авджии издържаха изпитите

Интересът към ловуването остава и през коронакризата. 4065 бяха кандидат-ловците, явили се на изпити за придобиване право на лов тази година. От тях успешно издържалите са 3703.

Всички те са завършили курс на обучение и практическа подготовка. За 2020 г. 82 ловни сдружения проведоха подготвителни курсове, като тази година заради епидемичната обстановка обучението беше дистанционно.

Изпитите се проведоха по график от 5 юни до 20 юли 2020 г. при спазване на всички противоепидемични мерки. На една дата имаха право да се явят максимум 25 човека. Теоретичната част включваше тест, писмен и устен изпит. 104-те въпроса от теста, съответстващи на темите от програмата за теоретична подготовка на бъдещите ловци, бяха групирани по раздели на модулен принцип. Успешно издържалите теста се явиха на писмен изпит, включващ два въпроса от различни раздели на преподавания материал. Кандидатите, допуснати до устен изпит, отговаряха на допълнителни въпроси на комисиите, както и на уточняващи, свързани с развитите от тях писмени въпроси. Издържалите теоретичната част се явиха на практически изпит, който включваше техника за боравене с ловно оръжие, подготовка за стрелба, стрелба по силует на дивеч и асфалтови панички.

На всички успешно издържали комисиите издават удостоверение за придобито право на лов.

Споделете

CAPTCHA изображение
Пламен Димитров: Всички пенсии с 10% нагоре - това е ефектът от минимална промяна на коефициента за стаж

Пламен Димитров: Всички пенсии с 10% нагоре - това е ефектът от минимална промяна на коефициента за стаж

Още акценти от интервюто с президента на КНСБ: 1,1 млн. пенсионери ще останат без стотинка увеличение, ако парите им се преизчислят с доход от 2015 г. При таван от 1440 лв. ограничени ще са около 9 хил. души, а още 20 хил. ще получават действителния си размер В условията на криза е абсурдно да се замразяват доходите Задължителният минимум за

IT спецът, раздаващ картофи на бедните: Понякога един картоф е по-ценен от сто думи

IT спецът, раздаващ картофи на бедните: Понякога един картоф е по-ценен от сто думи

"Преди дни започнах да раздавам картофи и това предизвика засилен интерес от страна на журналисти от всевъзможни медии. Това е странно, защото става въпрос за съвсем малко количество – планирам да раздам само няколко десетки тона. На фона на цялото производство на картофи в България това е капка в морето

Британски банки закриват сметки на хора извън Англия

Британски банки закриват сметки на хора извън Англия

Заради Брекзит те губят право да оперират в ЕС, ако нямат специален лиценз Британски банки започнаха закриването на хиляди сметки на свои клиенти, които не живеят във Великобритания. Причината е, че след Брекзит те губят право да предоставят услуги на хора в ЕС, ако нямат специален нов лиценз.Това ще засегне както британци, живеещи в тези държави

Продават презервативи втора ръка във Виетнам (Снимки)

Продават презервативи втора ръка във Виетнам (Снимки)

Необичайна акция срещу контрабандни презервативи е провела виетнамската полиция, предаде Нова тв. В склад властите са открили близо 400 000 употребявани презерватива, подготвени за повторна продажба. Според разследващите предпазните средства били събирани, след което минавали процедура по изваряване, почистване и повторно пакетиране

Ново огнище на COVID-19 в кланица с български работници в Германия

Ново огнище на COVID-19 в кланица с български работници в Германия

Отново фабрика за преработка на месо се превърна в огнище на коронавирус в Германия. По информация на медиите в страната, заетите в малкото градче Емсдетен, окръг Щайнфурт, са основно от България и Унгария, предава Би Ти Ви. В консулството ни във Франкфурт все още не е постъпила информация по случая

Украинци масово резервират за октомври хотели по Черноморието у нас

Украинци масово резервират за октомври хотели по Черноморието у нас

Туристи от Украйна масово резервират хотели и къщи за гости по Южното Черноморие. Първите групи за комбинирани почивки у нас и в Турция тръгват още през октомври, предаде БНТ. Според туроператори, украинците ще почиват по два дни в България и още толкова в Истанбул, като по този начин ще удължат сезона

АКТУАЛНО

Обявяват конкурс за шеф на БЕХ

Каракачанов: Следващите 8 F-16 ще се купуват разсрочено

Отправили сме запитване през август към Държавния департамент за още 8 самолета, част от договора за F-16. Ако следващото правителство и парламент решат да купуват, този път ще се плаща разсрочено. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Днес той присъства на традиционното изложение за отбранителна техника "ХЕМУС" в

Бюджетът все още има излишък - 890,8 млн. лв.

На база на предварителни данни и оценки по консолидираната фискална програма в края на септември се очаква излишък от 890,8 млн. лв., което е 0,8 % от прогнозния БВП. Това съобщиха в сряда от финансовото министерство. През месеца са изплатени по-високи инвестиционни разходи, свързани с инфраструктурни проекти, по мярката 60/40 и други

Димитър Димитров: Във фирмата ми се работи 6,5 часа на ден с 2 месеца платен отпуск - хората трябва да са щастливи

Корупцията да се наказва като държавна измяна, затова са необходими затвори за още 70 000 души, казва IT специалистът, дарил 50 тона картофи на бедни Компютърният специалист Димитър Димитров преди дни направи дарение от над 50 тона картофи на социални заведения, бедни, възрастни и болни хора в Кюстендилско

Към края на август печалбата на банковата система е 686 млн. лв.

Към края на август печалбата на банковата система е 686 млн. лв., или с 43.4 на сто (527 млн. лв.) по-малко от отчетената за осемте месеца на предходната година, съобщава Българската народна банка. През август балансовото число на банковата система се увеличава с 1.0 млрд. лв. (0.9 на сто) до 118.8 млрд. лв

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Работодателите вече мога да кандидатстват за детски кътове във фирми

Вариант! Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът - 1400 лв. от догодина

Бонусът от 50 лв. може да остане до края на март Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът да достигне 1400 лв. през следващата година. Това е един от 4 варианта за увеличение на пенсиите, обясни социалния министър Деница Сачева след ресорната парламентарна комисия. Бонусът от 50 лв. пък може да се изплаща до март

Вариант! Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът - 1400 лв. от догодина

Бонусът от 50 лв. може да остане до края на март Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът да достигне 1400 лв. през следващата година. Това е един от 4 варианта за увеличение на пенсиите, обясни социалния министър Деница Сачева след ресорната парламентарна комисия. Бонусът от 50 лв. пък може да се изплаща до март

297 хил. бедни българи са поискали помощи за отопление

Над 297 хил. бедни българи са поискали помощи за отопление за зимата. От тях 227 хил. вече са одобрени, отчете социалната министърка Деница Сачева пред ресорната парламентарна комисия. През тази година кандидатствалите за помощта са около 15% повече, а причината е, че бяха променени правилата, за да достигнат до повече хора

Сърбия остава без туристически агенции от утре

От утре Сърбия няма да има нито една туристическа агенция с лиценз да организира пътувания, съобщава вестник "Новости". Тъй като заради предполагаемия голям риск застрахователните компании не искат да издават застрахователни полици, агенциите автоматично губят право да продължат лицензите си, които изтичат утре, предава БТА

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Работодателите вече мога да кандидатстват за детски кътове във фирми

ЕС готви законопроект със забрани и задължения за технологичните компании

Европейският съюз възнамерява да задължи големите технологични компании да споделят огромни количества клиентски данни със своите конкуренти - други, по-малки компании - в съответствие със Закона за цифровите услуги (Digital Services Act, DSA). Това съобщи вестник "Файненшъл таймс", до който достигна копие от проектодокумента, предаде Канал 3

Отворени са ценовите оферти за проектиране при ремонта на 70 км пътища

Подготвя се обновяване на Златишки проход и третокласните пътища Копривщица – Стрелча и Подгоре – гара Макреш Отворени са ценовите оферти в обществената поръчка за изработването на технически проекти, по които след това ще се ремонтират 70 км републикански пътища. Ще се подготвят проекти за рехабилитацията на близо 17 км от Златишкия проход - път

„Автомагистрали“ ЕАД продължава да назначава персонал и да купува нова техника

Държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД продължава да разширява персонала си и да купува строителна техника във връзка с инфраструктурните проекти, които изпълнява, съобщиха от пресцентъра на дружеството. През последните месеци са назначени 102-ма нови ръководители на проекти, строителни инженери, проектанти, геодезисти, геолози, счетоводители

Безплатни полети до град Орландо на пътници със същото име

Нискобюджетната компания "Фронтиър еърлайнс" ще предложи безплатни полети до град Орландо в щата Флорида на всички пътници, чиито малки или фамилни имена са Орландо, пише агенция ЮПИ. Екстрата ще бъде валидна от 12 до 20 октомври. Инициативата се провежда съвместно с общинската туристическа управа на града, предава БТА

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ