Защо е важно да те вижда шефът

  • 0
authorАвтор: Павлина Трифонова
Защо е важно да те вижда шефът

Майките, които трябва да балансират между гледане на деца и служебни задължения, са най-изкушени да се трудят от вкъщи.

Или какви са опасностите при дистанционна работа

Mилиони хора по света в момента са изправени пред примамливо предложение от работодателите си да продължат да работят от вкъщи, след като успешно са го правили по време на карантината заради коронавируса. Особено за майките, които трябва да балансират между гледане на деца и служебни задължения през лятото, това е сбъдната мечта. Няма да трябва да разчитат на гледачки, баби и дядовци или пък летни лагери, в които не е ясно как точно ще се спазва социална дистанция.

Само че бизнес анализатори предупреждават, че подобна оферта крие доста рискове и е добре да се направят по-задълбочени проучвания до какво може да доведе едно дълготрайно оставане да се работи от вкъщи. Професор Андре Спайсър от Бизнес училището на лондонския Сити юнивърсити смята, че във време на рецесия е нормално повече хора да искат да се набиват на очи на шефовете, а когато работиш дистанционно, това няма как да се случи. Обикновено успехите на надомните работници по-трудно се забелязват и те по-рядко получават повишение или увеличение на заплащането. Освен това има хора, които изпитват безпокойство и тревога, когато са извън контрола на мениджър, който да поема отговорност.

“Във време на икономическа криза сме особено склонни да мислим – трябва да съм на работното си място и шефът да ме вижда постоянно”, обяснява английският професор пред Би Би Си. Затова той прогнозира, че офис работата като явление няма да изчезне, колкото и примамлива да изглежда и за работодатели, и за служители. Ще намалее обаче времето, което се прекарва в служебни помещения. Според него мениджърите постоянно ще работят в офисите, а обикновените служители ще се появяват веднъж или два пъти седмично.

Tуитър и фейсбук вече предложиха подобна възможност на служителите си завинаги, а Гугъл - до края на годината. Ако вашият работодател ви е отправил подобна оферта, си струва да получите по-голяма яснота как това ще ви се отрази в дългосрочен план, съветва Хайди Брукс, преподавател по организационно поведение в Йейлския университет. По думите ѝ вероятно това ще промени вашата кариера и личен живот. Първоначално ще ви се струва много изгодно да не пропилявате време и пари за пътуване до офиса, след като вече сте постигнали някаква рутина за работа от вкъщи, но е възможно след това да се появят леки разочарования. Изведнъж да се почувствате самотни, след като децата се върнат на училище. Вече да имате достатъчно свободно време, но да не знаете за какво да го използвате.

Причината е, че хората са различни. Някои процъфтяват в тиха и полуизолирана среда, докато други жадуват непрекъснато да са заобиколени от колеги и приятели. Така че трябва да разберете от кой тип сте, не да гледате на работата единствено като на източник на доходи. Брукс съветва да не се отказвате от личните си предпочитания, особено когато работното ви място е основен източник на социални връзки. Различни проучвания са показали, че хората са склонни да надценяват колко щастливи ще бъдат сами и да подценяват радостта от дори непланирани общувания.

Много сериозен фактор е и дали друг член на семейството вече не работи вкъщи. Рискът служебните ви ангажименти взаимно да започнат да се сблъскват е реален, дори да живеете в голямо жилище, позволяващо всеки да има отделен кабинет. Със сигурност ще възникнат въпроси кой е справедливо да се грижи за домакинството и децата, след като никой няма да губи допълнително време в пътуване до офиса. Най-добре е всичко това да се обсъди предварително с всички членове на семейството, тъй като със сигурност ще се наложи преразпределяне на задълженията.

Проведете разговор и с шефа си как неговите очаквания към вас ще се развиват в бъдеще, какво означава за него да се справяте успешно и как резултатите от вашата дейност обективно ще се измерват, казва Брукс. Колкото повече обективни ориентири имате, толкова по-свързани ще се чувствате с колегите от офиса. Добре е да договорите и някакви периодични срещи с екипа, както и дали фирмата не може да ви снабди с удобни мебели и техника, която да използвате на домашното си работно място. Искане за финансова помощ за плащане на по-скъп пакет за бърз интернет също не би трябвало да се смята за каприз, тъй като от това ще зависи вашата производителност.

Професор Спайсър подчертава, че много компании ще решат да спестят от наеми за офиси, възползвайки се от ситуацията с коронавируса, тъй като през последните десет години се наблюдава тенденция да се осигуряват по-евтини работни места вместо просторни и добре оборудвани помещения.

Oчевидните плюсове за служителите са, че няма да губят време и пари за пътуване, минусът е, че ще имат по-малко комуникация с колегите въпреки наличието на всякакви програми за видеоразговори. Някои промени обаче могат да засегнат и личната идентичност.

“Мисля, че ще изгубим много и трябва да плачем за това. Основното е, че офисът създава усещане за значимост на нашата работа. Прекарвайки времето сам само с един лаптоп, в един момент може да започне да ни изглежда безсмислено”, казва пред Би Би Си Люси Калоуей, която е автор на книги и документални филми за хората в офисите. Тя допълва, че най-лесният начин да се уверите, че вашата дейност има смисъл, е да седите, обградени от хора, които правят едно и също нещо. Затова и много фирми през последните години се стремяха да осигуряват на служителите си огромни пространства, в които те да имат визуален достъп помежду си. “Офисът ни учи на ред и разнообразява живота ни. Когато стигнете до него, вие ставате различни. Аз лично съм вече уморена да се скитам от сутрин до вечер из къщата си. Искам да сменя дрехите си и да отида в офиса, да видя различни хора, някои от които ще станат мои приятели за цял живот и ще се смеем на воля”, обяснява Калоуей.

Проучвания в САЩ и Великобритания обаче вече показват, че 80% от работилите от вкъщи по време на карантината биха искали да запазят това положение и в бъдеще. Те казват, че са станали по-продуктивни и се чувстват по-добре, след като не трябва да се возят в претъпкан обществен транспорт или да шофират в задръствания. Времето, което е отивало за пътуване до работа, сега използвали за спорт или почивка.

Без мениджър нещата бързо се сриват

Софтуерната компания Buffer затваря офиса си в Сан Франциско, за който плаща по 7000 долара на месец, след като разбира през 2015 г., че всеки от служителите ѝ може да работи дистанционно. В момента има 90 души персонал в 15 държави. Приложенията за интернет платформи и мобилни телефони, които поддържат те, са с над 4,5 млн. потребители, които им носат 16 млн. долара приходи годишно.

“Мислехме, че ще работим по-добре, ако всички получат пълна свобода. Когато се опитахме да се отървем от мениджърите, всичко обаче се срина. Разбрахме, че хората трябва да получават задачи от някого и да докладват как ги изпълняват”, казва представител на компанията пред Би Би Си. Всеки нов служител се среща лично с някой от тях, а целият персонал се събира веднъж годишно някъде по света.

Създадена е организация всеки да си има партньор, с когото да разговаря веднъж или два пъти седмично онлайн. Има и чат, в който могат да се обсъждат вълнуващи въпроси.

Всички видеоразговори се записват, за да могат отсъствалите да научат какво се е обсъждало. Служител преглежда цялата кореспонденция и синтезира интересните идеи от нея. Веднъж седмично подготвя бюлетин с тях и така те стават обект на обсъждане от всички. Този подход компенсира раждането на продуктивни решения, които обикновено се появяват по време на обяд с колеги или почивка в стаята за отдих в офиса.

 

Споделете

CAPTCHA изображение
България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти. Ограниченията вече са въведени за експорта ни към трети страни като Русия, Албания, Турция, Ирак, съобщи за “24 часа” Иван Ангелов, зам

Без английски туристи това лято на морето

Без английски туристи това лято на морето

България отпада от списъка за въздушни мостове с Острова Родното Черноморие ще остане без английски туристи това лято, тъй като България не влиза в списъка на страните, с които Англия иска да има въздушни мостове от 10 юли. Макар листата да достигна до 60 държави при поискани 45 от авиокомпаниите, България отпадна заради увеличаване на случаите на

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

На днешната сесия на общинския съвет в Перник кметът Станислав Владимиров вкарва докладна записка, с която предлага да му се увеличи заплата от 2800 лв. на 4800 лв. В икономическата комисия обаче съветниците от БСП предлагат промяна на решението и заплатата му да стане почти 6000 лв.  По време на заседанието на местния парламент "за "

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия. Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Следващите 2 седмици ще са критични за начина, по който ще бъде регулиран приемът на чужди туристи в Гърция, обявиха здравните власти в Атина. Тъй като на 1 юли за полети отвориха всички гръцки летища и още първия ден приеха над 200 полета, след 14 дни ще се види дали чужденците ще са вдигнали ръста на случаите с К-19 в страната

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Двойни суми ще се раздават през лятото Месечната пенсия вече може да бъде получавана в EasyPay. Tова е възможно само с попълване на едно заявление в най-близката каса. Прехвърлянето се извършва чрез договор между ЕasyPay и НОИ, което улеснява заявителя. Така навършилите пенсионна възраст могат да избегнат попълването на излишни документи

АКТУАЛНО

Методи Митев: С RDF по-бързо ще достигнем до нулеви отпадъци в енергетиката

Български и сръбски туристи са с COVID-19 на Тасос, карантинирани са в хотел

На остров Тасос са потвърдени 4 случая на туристи, които са дали проби за тестване при влизането си в страната. Става дума за сръбски и български туристи. Те нямат симптоми и са настанени в определения за карантиниране хотел на острова, предава БТА. Тревога предизвикват у местните общности случаите на коронавирус сред туристи

Министър Димитров: Тази година всичко по Черноморието е най-малко

Тази година всичко по Черноморието е най-малко - най-малка е посещаемостта, най-малко е строителството, най-малко там е потреблението на електричество, каза за сутрешния блок на Нова тв министърът на околната среда Емил Димитров. Стоя зад текстовете към Закона за изменението на биоразнообразието, които внесох в МС

Великобритания възобновява износа на оръжия за Саудитска Арабия

Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, въпреки безпокойствата, че те може да бъдат използвани в конфликта в Йемен, предаде ДПА. Това стана само ден след като британското правителство наложи санкции заради убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги на 20 саудитци в съответствие със свой нов механизъм за

Джонсън към Меркел: Ще търгуваме с ЕС, както с Австралия, ако няма споразумение

Великобритания ще търгува с Европейския съюз при същите условия като Австралия, ако не бъде постигнато споразумение, каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Той заяви това в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Над 200 сгради в центъра на София без топла вода до 15 септември

ВяЕЦ “Свети Никола” произведе близо 28% повече енергия

Най-големият вятърен парк в България през първите 6 месеца на 2020 г. осигури 198 562 МВтч чиста електроенергия за българските потребители Най-големият вятърен парк в България - ВяЕЦ “Свети Никола”, произведе близо 28% повече енергия за първите 6 месеца на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г

Плащаме за парно и топла вода според реалното потребление

От началото на 2027 г. домакинствата, ползващи централно топлоснабдяване, трябва да имат уреди за дистанционно отчитане Новата европейска директива, свързана с енергийната ефективност, ще изпрати в историята изравнителните сметки. Според нея от началото на 2027 г. всички домакинства, ползващи централно топлоснабдяване

Как да намете безработен и държавата да плаща 3 месеца заплата от 610 лв.

Държавата ще плаща минималната заплата - 610 лв., на работодател, който наеме безработен служител, като ще поема и осигуровките за тази сума. Те ще могат да се възползват от нея до три месеца. Условието е те да наемат безработен служител, който е записан в бюрата по труда в страната.  За  програмата са отделени 160 млн. лв

Катя Димитрова: Рекламните бюджети ще са по-свити поне до края на годината

"Интерпартнерс груп" спечели 3 рекламни конкурса въпреки извънредното положение, казва основателката на компанията, която е и управляващ съдружник в нея Катя Димитрова е основател и управляващ съдружник в комуникационната компания “Интерпартнерс груп”. От 2016 до 2018 г. е председател на Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА)

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

ЕК: Румънската икономика ще се свие с 6% тази година

ЕК прогнозира ръст на родната икономика от 5,3% през 2021 г.

Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад в България през настоящата година, но вече очаква и малко по-слабо възстановяване през 2021 г. Според летните междинни прогнози на ЕК се очаква свиване на българския БВП със 7,1% през тази година, след което да последва растеж от 5,3% през следващата година

Бургас предлага на Сърбия терминал за транзитни товари в пристанището

Кметът на Бургас Димитър Николов е предложи обособяването на терминал на пристанището преференциално за Сърбия за транзитни товари. Идеята била лансирана пред посланика на западната ни съседка Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, който бе на първото си посещение, откакто е на този пост. Според Николов терминалът в порта ще стимулира търговията в

Росен Желязков: Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт

Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с представителите на новоучредената Асоциация на предприятията в железопътния превоз, цитиран в съобщение от МТИТС

След кризата с COVID-19 в Гърция идва предизвикателството на рецесията

Доброто управление на кризата с COVID-19 в Гърция засили популярността на премиера консерватор Кириакос Мицотакис, който приключва днес първата година от управлението си. Но предизвикателството отсега нататък е оцеляването на страната на фона на рецесията, смятат анализатори. "Кириакос Мицотакис дълго време си изграждаше облик на сериозен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ